2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2023.07.25.

Összefogás a nyílt pénzügyi megoldások terjedéséért

Szerző:

Kategóriák:

A brit Pénzügyi, Innovációs és Technológiai Központ (CFIT) a napokban bejelentette a “Nyílt Pénzügyek Koalíció” megalakulását, melynek célja, hogy segítse a nyílt pénzügyi megoldások terjedését és javítsa a fogyasztók és kkv-k pénzügyi jóllétét. A szektorokon átívelő Koalíció tagjai között nem kisebb játékosokat találunk, mint a Mastercard, az AWS, a Lloyds Banking Group, vagy a Revolut.

A CFIT a brit kormány megbízásából és támogatásával, a magánszektor vezetésével koordinálja a tematikus fintech-politikákat, amelyek célja a fintech szektor növekedésének elősegítése, támogatása. A most létrejött “Open Finance Koalíció” épít a nyílt bankolás eddigi eredményeire és élvezi a birt pénzügyi kormányzat, az FCA (Financial Conduct Authority) és az OBE (Open Banking Entity) szakmai támogatását is.

“Nagyon világos, hogy az irányt a nyílt banki szolgáltatásoktól a nyílt pénzügyeken át a nyílt adatokig kell továbbvinni, és ebben mi is nagyban részt veszünk”.

– mondta a Finextra által készített interjúban a CFIT vezetője, Ezechi Britton MBE.

Segítség az adatok tudatos menedzsmentjében

A CFIT egyik fókuszterülete a “Befogadás és fellendülés”, amely olyan kulcsfontosságú kérdésekben készít elő ágazati szintű együttműködéseket, mint a pénzügyi befogadás, a kkv-hitelezés, a nyílt pénzügyek vagy a digitális személyazonosítás.

A projektek célja, hogy egy platformra tereljék a bankokat, a Big Tech cégeket, az adatszolgáltatókat, a fintecheket és a politikai döntéshozókat annak érdekében, hogy segítsék a megoldások piaci bevezetésével, skálázásával kapcsolatos kihívásokat.

Az összefogás fő célja, hogy a “nyílt pénzügyek” keretek között, kontrolláltan fejlődhessen annak érdekében, hogy ezáltal valódi, kimutatható pozitív eredmények születhessenek például fogyasztók és a kkv-k pénzügyi tudatosítása terén.

A CFIT szorosan együttműködik a kis- és középvállalkozásokkal, segíti őket az adatok tudatos menedzsmentjében, ellenőrzésében azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a tudatos adathozzáférés menedzsment hozzájáruljon a jobb likviditásmenedzsmenthez, a jobb pénzügyi gazdálkodáshoz és a fintech szolgáltatások széleskörű használatához.

Új játéktér létrehozása

Ahhoz, hogy a nyílt pénzügyek, a nyílt pénzügyi megoldások látható eredményt hozzanak a gazdaságba, ágazatokon, szektorokon átívelő módon számos szolgáltató, intézmény bekapcsolódása nélkülözhetetlen.

“Ez a CFIT ereje. A kormányzat és a politika, a szabályozás és az ipar metszéspontjában vagyunk”

– mondta Ezechi Britton MBE.

A CFIT olyan összefogást hozott létre, melynek tagjai nem csupán a pénzügyi szektorból, hanem a pénzügyekhez kapcsolódó összes vertikális ágazatból érkeztek.

A tagok között találjuk: The Association of British Insurers, Amazon Web Services, City of London Corporation, Experian, HSBC, IBM, Innovate Finance, iwoca, Leeds City Council, Lloyds Banking Group, Mastercard, MBN Solutions, Monzo, Open Banking Limited, The Open Finance Association, Revolut, The Smart Data Foundry és Zopa Bank.

“A CFIT kulcsszerepe az együttműködésen keresztül megvalósuló innovációban van. Azzal, hogy a partnereket egy asztalhoz ültetjük, képesek vagyunk olyan játékteret teremteni, amelyben a skálázási, méretgazdaságossági problémák megoldhatók, és ahol biztosítható, hogy minden pénzügyi innovációra fókuszáló vállalat növekedni tudjon.”

– mondta a CFIT vezetője.

Cél az Egyesült Királyság globális fintech vezető szerepének megtartása

A Koalíció keretein belül létrejövő munkacsoportok feladata, hogy beazonosítsák a kulcsfontosságú adatállományokhoz való hozzáférés alaptechnológiáját, a szabványokat és a szakpolitikát érintő feladatokat.

E munkának célja, hogy a feltételek, keretek megteremtését követően az ökoszisztéma tagja az adatokat felhasználhassák digitális pénzügyi szolgáltatások fejlesztéséhez, és így segítsék a fogyasztók, kkv-k pénzügyi jóllétét, valamint hozzájáuljanak az Egyesült Királyság globális fintech vezető szerepének megtartásához.

A Koalíció a jelenlegi tervek szerint 6-12 hónapos együttműködési időszakra jött létre, meghatározott céllal és eredmény elvárásokkal. A piaci, technológiai fejlődés és az eredmények ismeretében határozza meg a CFIT a következő koalíciós együttműködés célrendszerét, majd hirdeti meg a csatlakozás lehetőségét.

[Finextra] | Címlapfotó forrása: stock.adobe.com by Hurca! | Licenc: FinTech Group
Címkék:
blank