Összeköthető az Excel a bankszámlákkal

írta | 2021.07.29. | API bankolás, Digitális pénzügyek, Hírzúzda, Open banking, Összes hír, PSD2

fintechshow fintech digitalis transzformacio

A Microsoft 365 Personal és Family csomaggal rendelkező felhasználók tavaly óta egy új funkció segítségével kiadáskövető alkalmazássá “varázsolhatják” az Excelt. A Money In Excel sablon lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy bankszámlájukat összekapcsolják a Microsoft alkalmazással és az adatokat az Excellel szinkronizálva egyszerűen nyomonkövethessék pénzügyeiket. A szolgáltatás jelenleg csak az amerikai felhasználók számára érhető el, de az API kapcsolatokat nyújtó szolgáltató, a Plaid segítségével a Microsoft egyszerűen biztosíthatja majd a szolgáltatást az európai felhasználók számára is.

A kiadáskövető alkalmazások új korszaka

Hosszú évtizedekig sokan a Microsoft Excel programra támaszkodtak a költségvetés tervezésében és a személyes pénzügyeik, vagy vállalkozásuk költségeinek nyomon követésében, általában több forrásból másolva az adatokat.

Majd megérkeztek a fintech startupok és olyan kiadáskövető, vagy más néven PFM (Personal Financial Management) alkalmazásokat készítettek, amelyek célja, hogy a költések automatikus kategorizálásával és különféle vizuális elemekkel egyszerűen feldolgozhatóvá és áttekinthetővé tegyék a személyes pénzügyeket az interneten keresztül.

Bár az Egyesült Államokban nincs a nyílt bankolás játékterét meghatározó szabályozás, mint az EU-ban a PSD2, ám a nyílt bankoláshoz hasonló piaci megközelítés (OFX – Open Financial Exchange) közel 25 éve létezik az USA-ban. Ennek a több mint két évtizedes előnynek is köszönhető, hogy

az Egyesült Államokban számos PFM megoldás született és a fintech cégek meghatározó többsége építi üzleti vállalkozását a kiadáskövetésben rejlő lehetőségek kiaknázására, míg az EU-ban még csak most indult el a folyamat.

A Microsoft az Office programok megjelenése óta nagy hangsúlyt helyezett a pénzügyek nyomon követésére, kiadáskövető alkalmazások készítésére és részt vett az OFX szabvány kidolgozásában is.  A Microsoft tavaly óta a Plaid API aggregátor szolgáltatására építkezve teszi elérhetővé a Money In Excel funkciót az alkalmazáson belül – első fázisban az amerikai felhasználók számára.

A digitális transzformáció új irányaival, a digitális banki stratégiákkal, a nyílt bankolás hazai eredményeivel, a legújabb magyar fintech megoldásokkal és a digitális pénzügyi ökoszisztémákkal részletesen foglalkozunk 2021. október 7-8. között 40 előadás keretében az idén 5 éves FinTechShow-n.

Így működik a Money In Excel

A Money In Excel egy dinamikus sablon az alkalmazáson belül. A sablonban a felhasználók összekapcsolhatják bank-, hitelkártya- befektetési- és hitelszámláikat az Excellel, így egy helyen nyomonkövethetik pénzügyeiket.

Money in Excel Plaid
A banki adatok szinkronizálásával naprakészen betekintést nyerhetnek pénzügyeik alakulásába, figyelmeztetéseket kérhetnek és személyre szabott tippeket kaphatnak anélkül, hogy kilépnének az Excelből.
money in excel templates microsoft pfm

Kép: Microsoft Office templates (link)

A Money In Excel lehetővé teszi a munkafüzet testreszabását, így saját személyes sablont is létrehozhatnak a felhasználók. További részletek az itt található videóban.

A Money In Excel Európába is megérkezhet

A Microsoft a Money In Excel funkció megvalósításához egy olyan technológiai partnert választott, amely jelenleg 11 000 pénzügyi intézmény felé biztosít API kapcsolatot az Egyesült Államokban, Kanadában és Európában.

A Plaid Inc. leányvállalata a Plaid B.V. 2021 márciusa óta rendelkezik a PSD2 szerinti számlainformációs szolgáltatás (AISP) nyújtásához szükséges nyilvántartásba vétellel. A Plaid jelenleg 11 európai országban* már ma is képes biztosítani a Microsoft számára a Money In Excel funkcióhoz a számlainformációkat összesítő szolgáltatást, illetve jogosultságát bármikor egyszerűen kiterjesztheti további európai országokra is.

*Németország, Dánia, Spanyolország, Finnország, Franciaország, Írország, Olaszország, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Svédország

fintechshow fintech digitalis transzformacio

fintechshow fintech digitalis transzformacio

Itt követhetsz minket:

EGRI SZILVIA

EGRI SZILVIA

A bankszektorban nevelkedett. Miután felépített egy-két “kártyavárat” (értsd: kártya üzletágat), szakmai életének egyik legizgalmasabb kalandjában vett részt: egy zöldmezős banképítésben. Töretlenül hisz abban, hogy lehet szerethető digitális pénzügyi szolgáltatásokat fejleszteni és abban, hogy a digitális térben a digitális “Én”-hez igazodó szolgáltatások és ügyfélutak lehetnek a nyerők. Lelkesedését és kreatív énjét 2017 tavasza óta a bankszektoron kívül mobilizálja. #femtech, #hunfemtech
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

FINTECHSHOW 5.0

fintechshow fintech digitalis transzformacio
FinTech seregszemle, pitch verseny és jövőbemutató előadások az idén 5 éves FinTechShow-n. Górcső alatt a digitális pénzügyi transzformáció új irányai. FinTechShow: (m)érték a digitális pénzügyekben.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.