Összeköthető az Excel a bankszámlákkal

Szerző: | 2021. 07. 29. | API bankolás, Digitális pénzügyek, Hírzúzda, Open banking, Összes hír, PSD2

BankTechShow | A jövő digitális bankja

A Microsoft 365 Personal és Family csomaggal rendelkező felhasználók tavaly óta egy új funkció segítségével kiadáskövető alkalmazássá “varázsolhatják” az Excelt. A Money In Excel sablon lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy bankszámlájukat összekapcsolják a Microsoft alkalmazással és az adatokat az Excellel szinkronizálva egyszerűen nyomonkövethessék pénzügyeiket. A szolgáltatás jelenleg csak az amerikai felhasználók számára érhető el, de az API kapcsolatokat nyújtó szolgáltató, a Plaid segítségével a Microsoft egyszerűen biztosíthatja majd a szolgáltatást az európai felhasználók számára is.

A kiadáskövető alkalmazások új korszaka

Hosszú évtizedekig sokan a Microsoft Excel programra támaszkodtak a költségvetés tervezésében és a személyes pénzügyeik, vagy vállalkozásuk költségeinek nyomon követésében, általában több forrásból másolva az adatokat.

Majd megérkeztek a fintech startupok és olyan kiadáskövető, vagy más néven PFM (Personal Financial Management) alkalmazásokat készítettek, amelyek célja, hogy a költések automatikus kategorizálásával és különféle vizuális elemekkel egyszerűen feldolgozhatóvá és áttekinthetővé tegyék a személyes pénzügyeket az interneten keresztül.

Bár az Egyesült Államokban nincs a nyílt bankolás játékterét meghatározó szabályozás, mint az EU-ban a PSD2, ám a nyílt bankoláshoz hasonló piaci megközelítés (OFX – Open Financial Exchange) közel 25 éve létezik az USA-ban. Ennek a több mint két évtizedes előnynek is köszönhető, hogy

az Egyesült Államokban számos PFM megoldás született és a fintech cégek meghatározó többsége építi üzleti vállalkozását a kiadáskövetésben rejlő lehetőségek kiaknázására, míg az EU-ban még csak most indult el a folyamat.

A Microsoft az Office programok megjelenése óta nagy hangsúlyt helyezett a pénzügyek nyomon követésére, kiadáskövető alkalmazások készítésére és részt vett az OFX szabvány kidolgozásában is.  A Microsoft tavaly óta a Plaid API aggregátor szolgáltatására építkezve teszi elérhetővé a Money In Excel funkciót az alkalmazáson belül – első fázisban az amerikai felhasználók számára.

A digitális transzformáció új irányaival, a digitális banki stratégiákkal, a nyílt bankolás hazai eredményeivel, a legújabb magyar fintech megoldásokkal és a digitális pénzügyi ökoszisztémákkal részletesen foglalkozunk 2021. október 7-8. között 40 előadás keretében az idén 5 éves FinTechShow-n.

Így működik a Money In Excel

A Money In Excel egy dinamikus sablon az alkalmazáson belül. A sablonban a felhasználók összekapcsolhatják bank-, hitelkártya- befektetési- és hitelszámláikat az Excellel, így egy helyen nyomonkövethetik pénzügyeiket.

Money in Excel Plaid
A banki adatok szinkronizálásával naprakészen betekintést nyerhetnek pénzügyeik alakulásába, figyelmeztetéseket kérhetnek és személyre szabott tippeket kaphatnak anélkül, hogy kilépnének az Excelből.
money in excel templates microsoft pfm

Kép: Microsoft Office templates (link)

A Money In Excel lehetővé teszi a munkafüzet testreszabását, így saját személyes sablont is létrehozhatnak a felhasználók. További részletek az itt található videóban.

A Money In Excel Európába is megérkezhet

A Microsoft a Money In Excel funkció megvalósításához egy olyan technológiai partnert választott, amely jelenleg 11 000 pénzügyi intézmény felé biztosít API kapcsolatot az Egyesült Államokban, Kanadában és Európában.

A Plaid Inc. leányvállalata a Plaid B.V. 2021 márciusa óta rendelkezik a PSD2 szerinti számlainformációs szolgáltatás (AISP) nyújtásához szükséges nyilvántartásba vétellel. A Plaid jelenleg 11 európai országban* már ma is képes biztosítani a Microsoft számára a Money In Excel funkcióhoz a számlainformációkat összesítő szolgáltatást, illetve jogosultságát bármikor egyszerűen kiterjesztheti további európai országokra is.

*Németország, Dánia, Spanyolország, Finnország, Franciaország, Írország, Olaszország, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Svédország

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
“A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

EGRI SZILVIA

A bankszektorban nevelkedett. Miután felépített egy-két “kártyavárat” (értsd: kártya üzletágat), szakmai életének egyik legizgalmasabb kalandjában vett részt: egy zöldmezős banképítésben. Töretlenül hisz abban, hogy lehet szerethető digitális pénzügyi szolgáltatásokat fejleszteni és abban, hogy a digitális térben a digitális “Én”-hez igazodó szolgáltatások és ügyfélutak lehetnek a nyerők. Lelkesedését és kreatív énjét 2017 tavasza óta a bankszektoron kívül mobilizálja. #femtech, #hunfemtech

KÖVETKEZŐ ESEMÉNY

PAYTECHSHOW 5.0

KEDVEZMÉNYES JEGYÁR:
02.29-IG

FinTechShow-7.0

Terítéken a legújabb elektronikus fizetési trendek, megoldások, iránymutatások

2024. április 16.

Budapest Kongresszusi Központ

TOVÁBBI ESEMÉNYEINK

FINTECHSHOW 8.0: Minden, ami fintech | 2024.10.15.

BANKTECHSHOW 2.0: Megoldások a jövő digitális bankjához | 2024.11.26.