BankTechShow

Titokban elindult az OTP az online számlanyitással

Szerző: | 2018. 08. 02. | Digitális pénzügyek, Összes hír

Sajtóbejelentés nélkül startolt el az online számlanyitás az OTP Banknál június február végén. Egy évvel az MKB Bank és a Gránit Bank indulása után az OTP a harmadik, ahol a bankfiók felkeresése nélkül is lehet számlát nyitni. Összegyűjtöttük az online számlanyitás legfontosabb lépéseit és tudnivalóit.

OTP helyreigazítási kérés (2018.08.03. 15:38 perc):

„A VideóBank szolgáltatásunk 2018 február második felében indult el, amelyen keresztül lakossági bankszámlákat lehet kötni. Az OTP Bank honlapján található dátum a saját cikkünk megjelenési idejét mutatja, nem a szolgáltatás elindulását.”

„A Smart számlacsomag ugyanakkor igényelhető az online felületen keresztül, csak a bankszámla aktiválásához és aláírásához szükséges az ügyfeleinknek a bankfiókba látogatniuk. A VideóBank szolgáltatáson keresztül történő igénylés lehetősége hamarosan elérhető lesz a Smart számlacsomagra vonatkozóan is.”

online szamlanyitas MKB Granit OTP

Az OTP VideóBankon keresztül maximum 15 perc alatt nyithatunk új lakossági folyószámlát számítógépünkről, okostelefonunkról, vagy tabletünkről. A bankszámla a következő banki munkanap végére már használható, az ahhoz tartozó bankkártya pedig 15 napon belül kerül kiszállításra – olvasható az OTP Bank oldalán.

A Magyar Nemzeti Bank vonatkozó rendelete 2017 júliusától biztosítja az online számlanyitás lehetőségét Magyarországon. Ahogy a részletszabályok életbe léptek, az MKB Bank és a Gránit Bank azonnal elindították a videóbankon keresztül történő számlanyitást. A minap már 2018 februárjától az OTP is csatlakozott az online számlanyitást biztosító bankok sorához.

Az online számlanyitás főbb lépései az OTP Banknál

A számlanyitás főbb lépései (az OTP VideóBank elérési útvonala: Főoldal/Bankszámlák/”Igényeljen bankszámlát online!”):

1. lépés: Számlacsomag kiválasztása

Négy egyszerű kérdés megválaszolását követően a bankolási szokásainkhoz igazodó számlacsomag ajánlatokat kapunk. A (1.) születési dátum, a (2.) pénzügyeink intézésének módja (pl. bankfiók, online, mobilon stb.), a (3.) számlára érkező havi rendszeres jövedelem és az (4.) OTP-nél elhelyezni kívánt megtakarítás lehetséges összegének megadását követően máris megkapjuk, hogy melyik számlacsomag illeszkedhet legjobban a bankolási szokásainkhoz.

Nekünk a tesztelés során a Smart számlacsomagot ajánlották, ami – a leírás alapján – épp a digitálisan érett ügyfelek számára került kialakításra.

2. lépés: Bankkártya és további szolgáltatások kiválasztása

A számlacsomaghoz kapcsolódó további termékek és szolgáltatások – pl.: sms csomag kiválasztása, virtuális WebKártya igénylése stb. – illetve a bankkártya (kötelező) kiválasztása.

3. lépés: Űrlapok kitöltése

Személyes adatok, kártyalimitek megadása stb., az adatok ellenőrzése.

4. lépés: Videóhívás előkészítése

 1. A technikai feltételek: webkamera, mikrofon, hangszóró, internet kapcsolat és böngésző ellenőrzése.
 2. Nyilatkozatok megtétele, hogy megismertük a szükséges dokumentumokat.
 3. Internetbank jelszó megadása.

5. lépés: Videóhívás indítása

A Skype Vállalati Webalkalmazás letöltése, majd a Videohívás indítása az ügyfél-azonosítás és a szerződéskötés érdekében. Itt található még az alábbi apró üzenet is:

„Felhívjuk a figyelmét arra, hogy egy új funkció bevezetése miatt tesztelés alatt van a folyamat, ezért előfordulhatnak a szolgáltatás igénybevétele során apróbb fennakadások.”

6. lépés: Azonosítás és szerződéskötés

A VideóBankon bejelentkező ügyintéző a folyamat során:

 1. ellenőrzi a személyazonosító okmányunk és a lakcímkártyánk mindkét oldalát,
 2. szóban meg kell erősítenünk a korábbi nyilatkozatainkat,
 3. az igényléskor megadott telefonszámot vagy e-mail címet ellenőrzi egy sms-ben, vagy e-mailben elküldött kóddal, amit a hívás időtartama alatt, a chat ablakba be kell írni,
 4. az igényelt termékek és szolgáltatások körének megerősítése,
 5. nyilatkozat a szerződés teljesítésének megkezdéséről.

7. lépés: Számla megnyitása

A videóhívást követően, amennyiben sikeresen lezárult az azonosításunk és a személyes adataink ellenőrzése, a számla megnyitásra kerül az alábbiak szerint:

 • ha az igénylést követő nap banki munkanap, akkor a 15 óráig befogadott igénylések esetén az igénylés napján.
 • 15 óra után befogadott igénylések esetén az igénylés napját követő napon 12 óráig.

Az OTP Bank tiltja a rögzített videóhívás nyilvánosságra hozatalát, ezért aki kíváncsi, hogyan néz ki a folyamat, annak ajánljuk az MKB online számlanyitásáról készített videónkat.

Csalódás lehet a digitális ügyfeleknek

1. A digitális ügyfelekre szabott számlacsomag nem nyitható online

A Smart számlacsomag – amit az OTP azok számára alakított ki, akik

„amit csak lehet, interneten intéznek, így elfelejthetik a bankfiókot és online bankolhatnak.” – csak a bankfiókban igényelhető.

Az OTP ezzel épp azt a célcsoportot riasztja el, akiknek a körében a legnagyobb az érdeklődés a bankfiók nélküli számlanyitás és bankolás iránt. Először azt hittük, ez egy hiba a rendszerben, de az informacio@otpbank.hu e-mail címről is megerősítették, hogy a Smart számlacsomag tényleg nem igényelhető online, de a szerződés megkötése és az ügyfél-azonosítás miatt be kell menni a bankfiókba.

2. Hiányoltuk az ügyfélbarát figyelemfelhívó tájékoztatást az ügyfélút során

A teljes igénylési folyamat során egyetlen esetben sem hívja fel az OTP a figyelmünket arra, hogy épp a Smart számlacsomag nem igényelhető online bankfiók felkeresése nélkül, csak mire kitöltöttünk minden űrlapot és ezzel elvesztegettünk 10 percet. (Persze, ha elolvastuk volna a Hirdetményt az online számlanyitást megelőzően, akkor okosabbak lettünk volna, de mi számítottunk az OTP ügyfélbarát tájékoztatására az ügyfélút során.) 

Az informacio@otpbank.hu e-mail címen rákérdeztünk, az ügyfélút során hol hívják fel az ügyfelek figyelmét arra, hogy Smart csomag nem igényelhető, amire az alábbi válasz érkezett:

„A bankszámlaválasztóban – sajnos csak a legvégén – a Smart számlaigénylésnél jelzi a rendszer, hogy a videóhívás szolgáltatás nem elérhető. A folyamat közben nincs erre vonatkozó jelzés.

3. Nincs választási opció; a bankkártya kötelező

A számlacsomag ajánlatoknak minden esetben része egy kötelezően igénylendő bankkártya. (A hazai bankoknál jellemzően opció a bankkártya igénylése és dönhetünk arról, hogy nem kérjük azt a folyószámlához.) 

Sajnos arra nincs lehetőség, hogy eldönthessük, akarunk-e fizikai bankkártyát is kérni a folyószámlához. A digitálisan érett ügyfelek nem feltétlenül az OTP-től szeretnének bankkártyát kapni, hanem pl. a Transferwise-tól.

Pár hasznos tudnivaló az OTP VideóBankról és az online számlanyitásról

 • A VideóBank hívás szükséges feltétele a hívást megelőzően a Skype Vállalati webalkalmazás letöltése és telepítése.
 • Javasolt böngészők Google Chrome, vagy Mozilla Firefox az alábbi operációs környezetekben: Windows, Mac, Android és iOS.
 • A szolgáltatás (ünnepnapok kivételével) hétköznap 8:00-20:00, hétvégén 10:00-18:00 között érhető el.
 • A VideóBankon történő szerződéskötés esetén a szerződéskötés napjától számítva 14 napunk van arra, hogy indoklás nélkül e-mail-en keresztül (videobank.info@otpbank.hu) gyakorolhassuk az elállási jogunkat(„felmondhassuk” a szerződésünket).
 • Az online számlanyitáshoz szükségünk lesz érvényes személyazonosító igazolványra/vezetői engedélyre és a lakcímkártyánkra.
 • Az online számlanyitás további szükséges feltételei: a 18. életév betöltése, illetve a magyar állampolgárság.
 • A videóhíváshoz a minimum fel- és letöltési sávszélesség 2,1 mbit/sec. Erre fontos odafigyelni, különben megszakad a kapcsolat és újra kell kezdeményezni a hívást.

Hasznos dokumentumok a felkészüléshez

Ha biztosra akarsz menni az online számlanyitás során (és nem akarsz úgy járni, mint mi a Smart számlacsomaggal), akkor ezeket a dokumentumokat érdemes átnézned a számlanyitás megkezdése előtt:

Cover fotó: OTP – YouTube

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!