2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2018.08.02.

Titokban elindult az OTP az online számlanyitással

Szerző:

Kategóriák:

Sajtóbejelentés nélkül startolt el az online számlanyitás az OTP Banknál június február végén. Egy évvel az MKB Bank és a Gránit Bank indulása után az OTP a harmadik, ahol a bankfiók felkeresése nélkül is lehet számlát nyitni. Összegyűjtöttük az online számlanyitás legfontosabb lépéseit és tudnivalóit.

OTP helyreigazítási kérés (2018.08.03. 15:38 perc):

“A VideóBank szolgáltatásunk 2018 február második felében indult el, amelyen keresztül lakossági bankszámlákat lehet kötni. Az OTP Bank honlapján található dátum a saját cikkünk megjelenési idejét mutatja, nem a szolgáltatás elindulását.”

“A Smart számlacsomag ugyanakkor igényelhető az online felületen keresztül, csak a bankszámla aktiválásához és aláírásához szükséges az ügyfeleinknek a bankfiókba látogatniuk. A VideóBank szolgáltatáson keresztül történő igénylés lehetősége hamarosan elérhető lesz a Smart számlacsomagra vonatkozóan is.”

online szamlanyitas MKB Granit OTP

Az OTP VideóBankon keresztül maximum 15 perc alatt nyithatunk új lakossági folyószámlát számítógépünkről, okostelefonunkról, vagy tabletünkről. A bankszámla a következő banki munkanap végére már használható, az ahhoz tartozó bankkártya pedig 15 napon belül kerül kiszállításra – olvasható az OTP Bank oldalán.

A Magyar Nemzeti Bank vonatkozó rendelete 2017 júliusától biztosítja az online számlanyitás lehetőségét Magyarországon. Ahogy a részletszabályok életbe léptek, az MKB Bank és a Gránit Bank azonnal elindították a videóbankon keresztül történő számlanyitást. A minap már 2018 februárjától az OTP is csatlakozott az online számlanyitást biztosító bankok sorához.

Az online számlanyitás főbb lépései az OTP Banknál

A számlanyitás főbb lépései (az OTP VideóBank elérési útvonala: Főoldal/Bankszámlák/”Igényeljen bankszámlát online!”):

1. lépés: Számlacsomag kiválasztása

Négy egyszerű kérdés megválaszolását követően a bankolási szokásainkhoz igazodó számlacsomag ajánlatokat kapunk. A (1.) születési dátum, a (2.) pénzügyeink intézésének módja (pl. bankfiók, online, mobilon stb.), a (3.) számlára érkező havi rendszeres jövedelem és az (4.) OTP-nél elhelyezni kívánt megtakarítás lehetséges összegének megadását követően máris megkapjuk, hogy melyik számlacsomag illeszkedhet legjobban a bankolási szokásainkhoz.

Nekünk a tesztelés során a Smart számlacsomagot ajánlották, ami – a leírás alapján – épp a digitálisan érett ügyfelek számára került kialakításra.

2. lépés: Bankkártya és további szolgáltatások kiválasztása

A számlacsomaghoz kapcsolódó további termékek és szolgáltatások – pl.: sms csomag kiválasztása, virtuális WebKártya igénylése stb. – illetve a bankkártya (kötelező) kiválasztása.

3. lépés: Űrlapok kitöltése

Személyes adatok, kártyalimitek megadása stb., az adatok ellenőrzése.

4. lépés: Videóhívás előkészítése

 1. A technikai feltételek: webkamera, mikrofon, hangszóró, internet kapcsolat és böngésző ellenőrzése.
 2. Nyilatkozatok megtétele, hogy megismertük a szükséges dokumentumokat.
 3. Internetbank jelszó megadása.

5. lépés: Videóhívás indítása

A Skype Vállalati Webalkalmazás letöltése, majd a Videohívás indítása az ügyfél-azonosítás és a szerződéskötés érdekében. Itt található még az alábbi apró üzenet is:

„Felhívjuk a figyelmét arra, hogy egy új funkció bevezetése miatt tesztelés alatt van a folyamat, ezért előfordulhatnak a szolgáltatás igénybevétele során apróbb fennakadások.”

6. lépés: Azonosítás és szerződéskötés

A VideóBankon bejelentkező ügyintéző a folyamat során:

 1. ellenőrzi a személyazonosító okmányunk és a lakcímkártyánk mindkét oldalát,
 2. szóban meg kell erősítenünk a korábbi nyilatkozatainkat,
 3. az igényléskor megadott telefonszámot vagy e-mail címet ellenőrzi egy sms-ben, vagy e-mailben elküldött kóddal, amit a hívás időtartama alatt, a chat ablakba be kell írni,
 4. az igényelt termékek és szolgáltatások körének megerősítése,
 5. nyilatkozat a szerződés teljesítésének megkezdéséről.

7. lépés: Számla megnyitása

A videóhívást követően, amennyiben sikeresen lezárult az azonosításunk és a személyes adataink ellenőrzése, a számla megnyitásra kerül az alábbiak szerint:

 • ha az igénylést követő nap banki munkanap, akkor a 15 óráig befogadott igénylések esetén az igénylés napján.
 • 15 óra után befogadott igénylések esetén az igénylés napját követő napon 12 óráig.

Az OTP Bank tiltja a rögzített videóhívás nyilvánosságra hozatalát, ezért aki kíváncsi, hogyan néz ki a folyamat, annak ajánljuk az MKB online számlanyitásáról készített videónkat.

Csalódás lehet a digitális ügyfeleknek

1. A digitális ügyfelekre szabott számlacsomag nem nyitható online

A Smart számlacsomag – amit az OTP azok számára alakított ki, akik

„amit csak lehet, interneten intéznek, így elfelejthetik a bankfiókot és online bankolhatnak.” – csak a bankfiókban igényelhető.

Az OTP ezzel épp azt a célcsoportot riasztja el, akiknek a körében a legnagyobb az érdeklődés a bankfiók nélküli számlanyitás és bankolás iránt. Először azt hittük, ez egy hiba a rendszerben, de az informacio@otpbank.hu e-mail címről is megerősítették, hogy a Smart számlacsomag tényleg nem igényelhető online, de a szerződés megkötése és az ügyfél-azonosítás miatt be kell menni a bankfiókba.

2. Hiányoltuk az ügyfélbarát figyelemfelhívó tájékoztatást az ügyfélút során

A teljes igénylési folyamat során egyetlen esetben sem hívja fel az OTP a figyelmünket arra, hogy épp a Smart számlacsomag nem igényelhető online bankfiók felkeresése nélkül, csak mire kitöltöttünk minden űrlapot és ezzel elvesztegettünk 10 percet. (Persze, ha elolvastuk volna a Hirdetményt az online számlanyitást megelőzően, akkor okosabbak lettünk volna, de mi számítottunk az OTP ügyfélbarát tájékoztatására az ügyfélút során.) 

Az informacio@otpbank.hu e-mail címen rákérdeztünk, az ügyfélút során hol hívják fel az ügyfelek figyelmét arra, hogy Smart csomag nem igényelhető, amire az alábbi válasz érkezett:

“A bankszámlaválasztóban – sajnos csak a legvégén – a Smart számlaigénylésnél jelzi a rendszer, hogy a videóhívás szolgáltatás nem elérhető. A folyamat közben nincs erre vonatkozó jelzés.

3. Nincs választási opció; a bankkártya kötelező

A számlacsomag ajánlatoknak minden esetben része egy kötelezően igénylendő bankkártya. (A hazai bankoknál jellemzően opció a bankkártya igénylése és dönhetünk arról, hogy nem kérjük azt a folyószámlához.) 

Sajnos arra nincs lehetőség, hogy eldönthessük, akarunk-e fizikai bankkártyát is kérni a folyószámlához. A digitálisan érett ügyfelek nem feltétlenül az OTP-től szeretnének bankkártyát kapni, hanem pl. a Transferwise-tól.

Pár hasznos tudnivaló az OTP VideóBankról és az online számlanyitásról

 • A VideóBank hívás szükséges feltétele a hívást megelőzően a Skype Vállalati webalkalmazás letöltése és telepítése.
 • Javasolt böngészők Google Chrome, vagy Mozilla Firefox az alábbi operációs környezetekben: Windows, Mac, Android és iOS.
 • A szolgáltatás (ünnepnapok kivételével) hétköznap 8:00-20:00, hétvégén 10:00-18:00 között érhető el.
 • A VideóBankon történő szerződéskötés esetén a szerződéskötés napjától számítva 14 napunk van arra, hogy indoklás nélkül e-mail-en keresztül (videobank.info@otpbank.hu) gyakorolhassuk az elállási jogunkat(„felmondhassuk” a szerződésünket).
 • Az online számlanyitáshoz szükségünk lesz érvényes személyazonosító igazolványra/vezetői engedélyre és a lakcímkártyánkra.
 • Az online számlanyitás további szükséges feltételei: a 18. életév betöltése, illetve a magyar állampolgárság.
 • A videóhíváshoz a minimum fel- és letöltési sávszélesség 2,1 mbit/sec. Erre fontos odafigyelni, különben megszakad a kapcsolat és újra kell kezdeményezni a hívást.

Hasznos dokumentumok a felkészüléshez

Ha biztosra akarsz menni az online számlanyitás során (és nem akarsz úgy járni, mint mi a Smart számlacsomaggal), akkor ezeket a dokumentumokat érdemes átnézned a számlanyitás megkezdése előtt:

Cover fotó: OTP – YouTube

Címkék: