2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2020.07.02.

pay@WEB: Elindult a QR-kódos azonnali átutalási szolgáltatás kereskedőknek, bankoknak

Szerző:

Kategóriák:

Június közepén mutattuk be, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan azonnali fizetési QR-kódot generálni. A napokban elérhetővé vált a továbbfejlesztett változat és az online kereskedők most már a webshopjuk fizetési folyamatába is beilleszthetik az azonnali fizetési QR-kódot. Nemcsak a kereskedők, a bankok is használhatják az új QR-alapú fizetési megoldást. Megérkezett a pay@WEB. Mutatjuk a részleteket!

Előzmények: pay@POS by Credetra

Zseniálisan egyszerű azonnali fizetési QR-kód generátor egyéni vállalkozóknak, kisvállalkozásoknak. Tavaly ősszel debütált a FinTechZone által szervezett PayTechShow-n a mobilra tervezett alkalmazás, a pay@POS, amivel az MNB szabványnak megfelelő, azonnali átutalást indító QR-kódot lehet készíteni.

„Ezzel a programmal olyan QR-kódot tudsz generálni, amiből a bankok mobil alkalmazásai azonnali átutalást tudnak indítani az általad megadott számlaszámra. Olyan mintha a mobilod átalakulna kártya-terminállá, csak ez átutalással működik”

– olvasható a fintech-megoldásokat fejlesztő vállalkozás weboldalán.

Részletek itt.

Megérkezett a pay@WEB. Bankoknak, kereskedőknek

A pay@WEB egy bankok számára készült fizetőkapu (Payment Gateway) alkalmazás / szolgáltatás, ami a bankkártyás online fizetéshez hasonlóan lehetővé teszi az ügyfelek számára a gyors és biztonságos QR-kód generálást, valamint azt, hogy visszajelzést kaphassanak a fizetés teljesüléséről.

A pay@WEB szolgáltatás lehetővé a teszi az online kereskedők számára a webshopjukban az egyszerű, azonnali fizetési rendszerrel (AFR) kompatibilis QR-kód megjelenítését, ezzel beillesztve az azonnali fizetés lehetőségét a checkout folyamataikba.

Azonnali fizetés pay@WEB-en keresztül

A magyarországi bankok közötti azonnali átutalás (AFR) lehetővé teszi, hogy a hét minden napján, 0-24 órában, bármely bank között 5 másodperc alatt teljesüljön az átutalási művelet. A pay@WEB infrastruktúra lehetővé teszi, hogy a fizetés teljesüléséről a kereskedő azonnal értesüljön, nincs szükség alternatív értesítési csatornára.

Lépések:

  • A kereskedőnél összeáll a csomag: a fizetés összegét elküldi a banknak, és a kapott linkre átirányítja az ügyfelet.
  • A pay@WEB előállítja a QR-kódot: a kártyás fizetésekhez hasonlóan megjelenik a tranzakció összege, a kedvezményezett neve, számlaszáma, a tranzakció azonosítója.
  • A vásárló scanneli és indítja az átutalást: a vásárló a saját bankjának mobilbankjával scanneli a QR-kódot, majd elindítja az átutalást.
  • A bankok elvégzik az átutalást: a pénz eljut a vásárló bankjából / számlájáról a kereskedő bankjához / számlájára.
  • A pay@WEB felületen értesül a vevő: a felület visszairányítja a kereskedő oldalára.
  • A pay@WEB interfészen értesül a kereskedő: meggyőződik a tényleges teljesülésről, és folytatja saját feldolgozási folyamatát.

Kié lesz az azonnali fizetési piac?

Épp pár nappal ezelőtt az OTP Mobil is bejelentette, hogy elérhetővé tette a “biztonsági megoldásokkal” erősített QR-kód alapú azonnali átutalási szolgáltatását bankoknak, kereskedőknek, fizetési szolgáltatóknak. Ezt megelőzően elindult a SzegedPay a Raiffeisen Bankkal közösen, ami szintén QR-kód alapú azonnali fizetést tesz lehetővé. Március óta pedig a Billingo online számlázóból kiállított számlákon helyezhetjük el az azonnali fizetési QR-kódot.

Piaci háttérbeszélgetések alapján a következő hetekben további bejelentések várhatók, amelyek jelentősen befolyásolják majd a hazai azonnali fizetési piac fejlődését.

A FinTechZone soron következő webináriumán, 2020.07.22-én azt vizsgáljuk, milyen piacépítési lépésekre számíthatunk az MNB, a GIRO részéről, illetve mi a piaci szereplők várakozása a hazai azonnali fizetési piac bővülésével kapcsolatban. Górcső alá vesszük az OTP Mobil “biztonsági megoldásokkal” erősített QR-kódját, az Erste Bank fizetési kérelemmel kapcsolatos tapasztalatait és bemutatunk újabb startup kezdeményezést is.

Az “Azonnali fizetés: piacépítési stratégiák” c. webináriumon velünk lesz több között Bartha Lajos, az MNB ügyvezető igazgatója, Dr. Selmeczi-Kovács Zsolt, a GIRO Zrt. vezérigazgatója, Bek-Balla László, az Erste Bank digitális csatornák igazgatója, Dr. Al-Absi Gáber Seif, az OTP Mobil ügyvezető-helyettese.

Regisztráció a 2020.07.22-ei webináriumra itt.

Címlapfotó: Illusztráció, amit a FinTechZone az OTP SmartBank azonnali fizetési QR-kódjának tesztelése során készített. 

Címkék: