2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2017.07.14.

Hálás lenne a digitális generáció ezekért a pénzügyi appokért

Szerző:

Kategóriák:

Halat adjunk vagy halászni tanítsunk? A mai Z-generációsok valójában bizonytalanok, folyamatos útkeresésben vannak. Az appok használata nem csupán az útkeresés részeként képezi életük szerves részét, de támaszt is nyújt. A pénzügyi appokon keresztül a bizonytalanságuk csökkenthető lenne – véli a Fintechzone 20 éves Kingája.

 

A bizonytalanság a legjobb szó, ami a digitális (Y- és Z-) generációkat jellemzi. Ismerőseim körében gyorsan beigazolódik Tari Annamária kutatásának eredménye: a fiatalok kb. 40%-a csak tanul, 40%-a csak dolgozik, minden 5. pedig bolyong. Vannak, akik már huszonévesen tudják, mit szeretnének kezdeni az életükkel. A képességeik is megvannak hozzá, de az első lépés megtételét halogatják.

pénzügyi appok Z-generáció digitális pénzügyek

 

“Tele vagyunk bizonytalansággal és kérdésekkel, de tudnátok segíteni”

A Z-generációsok szeretnének magukra találni és a határtalan szabadság okozta bizonytalanságot csökkenteni. Az utóbbiban segíthetnének a digitális pénzügyi applikációk is. Akik „csak tanulnak”, azoknak segíthet egy mobil alkalmazás eligazodnia számotokra egyszerűnek tűnő – számunkra viszont útvesztőnek számító pénzügyi kérdésekben.

Tudjuk, hogy fontos a továbbtanulás, de azzal már nem vagyunk tisztában, mit kell tennünk annak érdekében, hogy 5-10 év múlva ne kerüljünk diákhitel adósságcsapdába. Azt is szeretnénk tisztán látni, hogy szemeszterenként a diákhitelen felül mennyi pénzt kell még kérnünk a szüleinktől, hogy Ők is felkészülhessenek a közös teherviselésre. Igaz ugyan, ebben a korban még – a bulizások ellenére is – magas az agysejtjeink száma, mégsem vagyunk képesek arra, hogy észben tartsuk, mit mikor kell befizetnünk. Egyszerűen máshol jár az eszünk, mankóra van szükségünk.

A digitális generációk közel fele már dolgozik és Ők elsősorban azt szeretnék látni, keresetük mire elég. A mobil app segíthetne a költségtervezésben, vagy a megtakarításban is, még akkor is, ha az havonta egy nagyon pici összeg.

A pénzügyi appban lehetne olyan funkció is, ami a bevételeinkből automatikusan “félretenne”, hogy közelebb kerülhessünk álmaink megvalósításához. És az is motiváló lenne, ha azt látnánk, az egyes pénzkereseti lehetőségekkel milyen gyorsan érhetjük el az álmainkat.

pénzügyi appok digitális pénzügyek kivánságlista Z-generáció

 

Van, aki startupkodna

A startup indítása nagy divatját éli a fiatal generációnál is. Vannak, akik startupot indítanának, egy picivel karrieristábbak, gyors és nagyobb sikerre vágynak. Bátrabbak szüleiknél, jobban bele mernek vágni az ismeretlenbe. Nagyon hasznos lenne, ha létezne olyan applikáció is, ami segítene annak felmérésében, hogy startup indításához, az ötlet megvalósításához mennyi tőkére van szükség. És nem csak a tőkeigény felmérésében, de a vállalkozás fenntartásának költségbecslésében is sokat segíthetne a pénzügyi applikáció.

digitális pénzügyek digitális generációnak

 

A pénzügyi app megadhatja a biztonság érzetét

A digitális generációk elsődleges problémái a megélhetési biztonság elvesztésétől és a céltalanságtól való félelem. Az az érzés, hogy valójában nem tudjuk irányítani sorsunkat (Tari, 2015). Ha ezt a biztonságot meg tudnánk teremteni magunk számára, akkor már a többi tényező kevésbé lenne félelmetes, így könnyíthetnénk szorongásunkon. A pénzügyi biztonság – még ha kevés pénzünk is van – nagyban hozzájárulhatna az általános biztonságérzetünk növeléséhez. A tudatos pénzügyek pedig magabiztosságot, céltudatosságot adnak nekünk is.

 Azt gondolom, a digitális generációkra szabott pénzügyi applikációk segíthetik eligazodásunkat a pénzügyi világ útvesztőiben. Emellett rendszerességre ösztönözhetnének és a tisztánlátás biztonságát nyújthatnák.

 

A cikk Tari Annamária (2015). Generációk online (Kiadó:  Budapest: Tericum Kiadó) könyvének felhasználásával készült.

Címkék:
blank
blank