2021.04.14.

Pénzügyminisztérium: egyre népszerűbb az elektronikus fizetés

Szerző:

Az elektronikus fizetés elterjedését számos intézkedés segíti, többek között a tavaly márciusban debütált azonnali fizetési rendszer, a másfél millió forint feletti készpénzfizetési korlátozás, valamint az, hogy idéntől, ahol van online pénztárgép, ott elektronikusan is lehet fizetni – mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek.

Az elektronikus fizetési lehetőségek bővülése, az érintésmentes fizetés értékhatár felemelése, a készpénzhasználat visszaszorítása a járvány elleni mindennapos küzdelem fontos eszköze, hiszen csökkenti a fizikai kontaktusokat, és így a vírus terjedésének fékezésében és mihamarabbi legyőzésében is segíthet – tette hozzá a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Szerinte sokaknak jelent könnyebbséget, hogy január 1-je óta, aki online pénztárgéppel rendelkező kereskedőknél vásárol, már elektronikusan is fizethet. Jelenleg mintegy 203 ezer pénztárgép üzemel. A kormany.hu korábbi tájékoztatása szerint a 2021. január 1-jén hatályba lépett törvénymódosítás mintegy 40-60.000 vállalkozást érint az országban.

Az MNB legfrissebb tájékoztatása szerint 2020. december 31-én 123 ezer elfogadóhelyen 203 ezer POS üzemelt. Az MNB korábbi adatai alapján 2019 végén 114 ezer fizikai kereskedőnél 147 ezer bankkártya elfogadó terminál volt kihelyezve, ami alapján a POS terminálok száma közel 60 ezerrel, az elektronikus fizetést nyújtó vállalkozások köre 9 ezerrel bővült.

[Frissítés: 2020-ban módszertani módosítást hajtott végre az MNB, amelynek eredményeként a korábban publikált adatokban jelentős változás történt. A módszertani módosítás eredményeként 2019 végén a fizikai kereskedői elfogadóhelyek száma 113 826 darabról 111 781 darabra, a POS terminálok száma 147 095 darabról 177 459-re módosult. Ennek eredményeként 2020-ban nem közel 60 ezerrel, hanem 25,5 ezerrel bővült a POS terminálok száma. A fizikai elfogadóhelyek száma 9 ezer helyett 11 ezerrel bővült.]

(szerk.: a PM és az MNB számaiban az eltérés számunkra is feltűnt. A PM által várt 40-60 ezer vállalkozás helyett 9 ezer vállalkozás jelent meg az érintett körből. Igaz az online pénztárgépek száma megegyezik a POS terminálok számával, ám ez még nem jelenti azt, hogy minden online pénztárgép mellett található POS terminál. Ugyanakkor az érintettek azonnali fizetési megoldással is teljesíthették az elektronikus fizetés nyújtásának kötelezettségét.)

Tállai András kitért arra is, hogy 2020 tavaszán a Pénzügyminisztérium kezdeményezésére háromszorosára (ötezerről 15 ezer forintra) emelkedett az érintésmentes kártyák PIN kód nélküli értékhatára, ez az a koronavírussal szemben is hatékony fizetési mód, amikor még a PIN megadása miatt sem kell érintkezni a terminál nyomógombjaival.

A 2020. március 2-án debütált azonnali fizetési rendszert az Európai Unióban is példaértékűnek nevezte az államtitkár, aki szerint az azonnali fizetés népszerűségéről tanúskodik az is, hogy a rendszert üzemeltető GIRO Zrt. eddigi adatai szerint az elektronikus fizetések meglepően nagy hányadát éjjel vagy hétvégén indítják. Tavaly év végéig csaknem 114 millió azonnali fizetési tranzakcióban, több mint 21 ezer milliárd forintnyi összeg jutott el néhány másodperc alatt a címzettekhez. A rendszer biztosítja minden 10 millió forint alatti azonnali utalás öt másodpercen belüli célba érését – magyarázta Tállai András.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2021. március 22-én a Central Banking Institute magas presztízsű díjában részesült a pénzforgalom és piaci infrastruktúrák fejlesztésének kategóriájában. A hivatalos közleményből kiderült,

2020 októberétől az azonnali fizetési rendszerben kezdeményezett tranzakciók 34%-át már hétvégén, vagy éjszaka indították el.

Tállai mint mondta, 2013-ban a feketegazdaság elleni küzdelem egy fontos eszköze volt a készpénzfizetési korlát bevezetése, az elektronikus fizetés azonban tavaly óta már ennél is többet jelent: a koronavírus terjedését gátló, a védekezést segítő eszközzé vált.

Emlékeztetett arra, hogy a pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózót bírsággal sújtják, ha másfél millió forint feletti összeget fizet ki készpénzben, amit az összeg elfogadójának is meg kell fizetnie, mértéke a korlát feletti összeg ötöde.

Tavaly a NAV több mint 230 esetben bírságolt a határ feletti készpénzes fizetés miatt, több mint egymilliárd forint bírságot szabott ki ezért. Az ilyen fizetések jogosultjainak 130 esetben, több mint 550 millió forint mulasztási bírságot kellett fizetniük – mondta az államtitkár.

Photo by Norma Mortenson from Pexels
Címkék: