Régen zuhant ekkorát a Revolut értéke

Szerző: | 2023. 06. 26. | Összes hír, Revolut

BankTechShow | A jövő digitális bankja

A Molten Ventures kockázati tőkevállalat a napokban bejelentette, hogy a Revolutban lévő részesedését 40 százalékkal leértékeli. Ez a lépés egyértelműen nehezíti a neobank brit banki engedélyének megszerzését.

Kérdés, hogy a szkepticizmus növekedése csak a Revolut működésének szól vagy kihat az egész fintech szektorra? Többek között erre a kérdésre keressük a választ Ács Zoltánnal, a Magyar Fintech Szövetség elnökével.

A Molten Ventures a Revolutban 2018-ban jelentős, 7,1 millió angol font (GBP) értékben szervezett részesedést, ami 2022 márciusában már 91,3 millió fontot ért. A kockázatitőke befektető 2023. március végén 40%-kal leértékelte befektetésének aktuális értékét a Revolutban – osztotta meg a Financial Times a Molten friss éves jelentése alapján.

Érdemes szem előtt tartani, hogy sok más iparági szereplőhöz hasonlóan a Molten Ventures is nehéz évet élt meg; a nemrég megosztott pénzügyi jelentésben 243 millió fontos veszteségről számolt be, szemben a 2022-es teljes évre vonatkozó 301 millió fontos nyereséggel.

,,Ez a kihívásokkal teli időszak portfóliónk értékének csökkenéséhez vezetett, és az idei évben a befektetéseink aktív kezelésére összpontosítottunk, miközben úgy alakítottuk át üzletmenetünket, hogy pozitívan reagáljunk a piaci nyomásra”

– nyilatkozta Martin Davis, a vállalat vezérigazgatója, aki az elmúlt évben bekövetkezett befektetői környezet változásával is magyarázza a döntés hátterét.

Davis azt nyilatkozatában megerősítette, hogy

a Revolut befektetés értékvesztéséért részben a brit banki engedély megszerzéséért folytatott küzdelmek felelősek.

A Revolut az elmúlt két évben többször is megpróbálta a banki engedélyt megszerezni az Egyesült Királyságban. A legfrissebb jelentések szerint azonban a kérelmet ismét elutasíthatják, mivel a szabályozó hatóságok a cég mérlegével kapcsolatos aggályokra hívják fel a figyelmet.

A Revolut több hónapos késedelem után, márciusban nyújtotta be éves beszámolóját. A BDO könyvvizsgáló azonban többek között nem tudta megbízhatóan ellenőrizni a 477 millió fontos bevételt, és nem volt képes alátámasztani annak “teljességét”, a fintech cég belső informatikai rendszereinek általános konfigurációja miatt.

Ezek a hibák és hiányosságok tovább szították a tüzet a Revolut pénzügyi stabilitására vonatkozóan, ami ismét kétségbe vonhatja a banki engedélyre való jogosultságot.

Mindezek mellett fokozza a feszültséget, hogy a Molten Ventures döntése előtt a Schroders befektetési alapkezelő is hasonlóan drasztikus lépést tett és áprilisban mintegy 46%-kal leértékelte a fintech vállalatban szerzett befektetését.

A befektetők kihátrálása a Revolut mögül bizalmi kérdést vethet fel a Revolut működésével és megfelelősségével kapcsolatban.

Ács Zoltánt, a Magyar Fintech Szövetség elnökét arról kérdeztük, hogy a Revoluttal szembeni befektetői bizalmatlanság miatt mire számíthatnak a neobankok a jövőben.

,,A Revolut értékelésének csökkenése belesimul abba a trendbe, hogy válság és lassuló gazdaság esetén minden pénzügyi szolgáltató finanszírozása nehézkessé válhat. Ez igaz a kockázati tőkéből finanszírozott neobankokra és más pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó fintech óriásokra is, hiszen a magas kamatkörnyezet mindig csökkenő értékeléseket és kiszáradó forrásokat hoz magával.”
Ács Zoltán

Magyar Fintech Szövetség, elnök

A jelenlegi gazdasági helyzet, az amerikai bankszektor csődjei és általános helyzete biztosan komoly hatással lesznek azokra a neobankokra, amelyek nem profitábilisak, elkerülhetetlenné téve üzleti stratégiájuk módosítását.

,,Ami az elmúlt 10 évben működött – hogy az elsődleges KPI a gyors növekedés és az ügyfélbázis mérete, a veszteséget pedig majd finanszírozzuk kockázati tőkéből – a mostani helyzetben már nem egyértelműen sikeres formula.”

A Magyar Fintech Szövetség elnöke szerint költségeket kell csökkenteni, profitot kell termelni, vagyis nem számíthatunk arra, hogy rövidtávon sok új csodaterméket (extra magas hozamok, zéró költséggel kínált szolgáltatások) vezetnének be ezek a szereplők.

,,A piac tisztulhat, de főleg az Egyesült Államokban, mivel az innovációt sokszor visszafogó európai túlszabályozás most éppen inkább előnyt jelent. A Revolut viszont továbbra is az egyik legerősebb szereplő, a pozícióit a piaci turbulencia ellenére is erősnek látom”

– erősítette meg álláspontját Ács Zoltán.

[FT, Finextra] | Címlapfotó forrása és licenc: Ascannio – stock.adobe.com | Licenc: FinTech Group

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
“A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

Urbán Anikó

Lássuk be, a pénzügyi innováció a bölcsészeket sem kerüli el; jó példa erre Anikó. Újságíróként és társadalomtudományokkal foglalkozó szakemberként azt vette észre, hogy a technológia emberekre gyakorolt hatásával egyre többet foglalatoskodik. Humán beállítottsága ellenére (értsd: izgul adóbevalláskor és számlázáskor, hogy mit ront el…) már korán látott számlavezetési rendszer bevezetésére vonatkozó projektet majd újságíróként is az IT területen talált otthont. Hiszi, hogy a kíváncsiság és a nyitottság minden szektorba jó belépő.

KÖVETKEZŐ ESEMÉNY

PAYTECHSHOW 5.0

KEDVEZMÉNYES JEGYÁR:
02.29-IG

FinTechShow-7.0

Terítéken a legújabb elektronikus fizetési trendek, megoldások, iránymutatások

2024. április 16.

Budapest Kongresszusi Központ

TOVÁBBI ESEMÉNYEINK

FINTECHSHOW 8.0: Minden, ami fintech | 2024.10.15.

BANKTECHSHOW 2.0: Megoldások a jövő digitális bankjához | 2024.11.26.