FinTechShow-7.0

Revolut, TransferWise, Curve. Népszerűek, de használják is őket?

Szerző: | 2020. 01. 21. | Digitális pénzügyek, Összes hír, Revolut

FinTechShow-7.0
BankTechShow | A jövő digitális bankja

Azt tudjuk, hogy tavaly novemberben már meghaladta a 250 ezret a Revolut kártyát igénylők száma Magyarországon. Népszerű az utazós TransferWise kártya és egyre többen próbálják ki a Curve-öt is. A Revolut nyári pénzosztós kampányát tavaly év végén a Curve is követte, ami sokat dobott a kártyát rendelők számán (értsd: ha meghívtad az ismerőseidet, hogy igényeljenek ők is kártyát, akkor az első használat után a meghívó fél és az új kártyahasználó is kapott meghatározott összegű jóváírást). De vajon az így megszerzett ügyfelek felhasználókká is váltak?

Kártyahasználati statisztikákat sem a bankok, sem a fintech cégek nem publikálnak, és jellemzően azt sem osztják meg, hogy hányan használják a mobil(banki) alkalmazásokat.

A fintech szolgáltatók (Revolut, TransferWise, Curve) esetén azok, akik használják a kártyájukat, nagy valószínűség szerint a kártyához kapcsolódó mobilalkalmazást is használják – minimum az egyenleg feltöltés, vagy lekérdezés miatt (is). Minél többen használják az alkalmazást, annál előkelőbb helyen szerepelnek a pénzügyi mobilalkalmazások használati rangsorában.

A SimilarWeb napi szinten gyűjti a statisztikákat a weboldalakról és a mobilalkalmazásokról világszinten, többek között a letöltési, forgalmi és használati adatokat. A Google Play mobilalkalmazások esetén a SimilarWeb algoritmusa naponta összeállítja a mobilalkalmazások használati sorrendjét – kategóriánként is.

A SimilarWeb adatbázisa alapján megvizsgáltuk, hogyan alakult az egyes pénzügyi mobilalkalmazások használati rangsora az elmúlt 50 napban Magyarországon. Továbbá azt is elemeztük, hogy hány aktív felhasználója lehet a Revolutnak.

Többen használták a Revolut appot, mint a mobilbanki appok többségét

Tavaly december óta vizsgáljuk, hogyan teljesítenek a pénzügyi mobilalkalmazások az iTunes és a Google Play áruházak magyarországi népszerűségi toplistáján. Most azt vizsgáltuk, a Revolut, TransferWise és Curve mobilalkalmazások az appok használata alapján hányadik helyen szerepeltek a hazai ranglistán a Google Play áruházban (az iTunes áruház esetén használati adatok nem álltak rendelkezésünkre a SimilarWeb adatbázisában).

Revolut, TransferWise, Curve mobilalkalmazások helyezése a pénzügyi mobilalkalmazások rangsorában a használat alapján Magyarországon (Google Play áruházban)

Forrás: a SimilarWeb adatai és a FinTechZone.hu elemzése alapján

Az elérhető adatok alapján az elmúlt 50 napban egyre többen kezdték el használni a Revolut, TransferWise és Curve appokat és egyre előkelőbb helyen szerepelnek a használati rangsorban.

Különösen figyelemre méltó, hogy

a Revolut bekerült a 10 leggyakrabban használt pénzügyi mobilalkalmazás közé Magyarországon.

Ezután külön megvizsgáltuk, hogyan teljesít a Revolut a hazai mobilbanki alkalmazásokhoz képest a használat tekintetében.

Revolut és a legnagyobb hazai bankok mobilalkalmazásainak rangsora a használat alapján (Google Play áruházban)

Forrás: a SimilarWeb adatai és a FinTechZone.hu elemzése alapján

A Revolut mobilalkalmazást decemberben többen használták, mint a Takarék Mobilappot, vagy a Raiffeisen Bank mobilalkalmazásait. A Revolut december utolsó napjaitól igazi hajrába kezdett és az elmúlt közel három hétben többen használták a Revolut appot (Android platformon), mint a CIB, UniCredit, Budapest Bank, MKB Bank, illetve az előbb említett másik két bank alkalmazásait.

120-150 ezer aktív felhasználó

Az elmúlt három hétben a Revolut appot használók számossága a CIB Bank és az UniCredit Bank Androidos mobilalkalmazásait aktívan használók számossága között helyezkedett el.

Tavaly tavasszal a CIB Bank sajtóközleményében arról számolt be, hogy a felhasználótábor átlépte a 200 ezret és 70% havonta legalább 1x belép az alkalmazásba (jellemzően egyenleg lekérdezés, vagy eseti átutalás miatt). Az UniCredit Bank a Világgazdaságnak tavaly nyár elején azt nyilatkozata, hogy „a lakossági és a kisvállalati ügyfélkör mintegy 40%-a használja havi rendszerességgel az internetbanki szolgáltatásokat.”

A FinTechZone becslése alapján

a Revolut applikációt aktívan használók száma kb. 120-150 ezer fő lehet.

Feltételezésünk szerint a kártyahasználat és a mobilalkalmazás használat között szoros a korreláció, így a Revolut kártyát használók száma is ekörül lehet. Figyelembe véve a Revolut növekedési ütemét

jelenleg kb. 280-300 ezer Revolut kártyaigénylő lehet Magyarországon és kb. az 50%-uk tekinthető aktív kártyahasználónak.

Címlapfotó forrás: Revolut

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!