Revolut, TransferWise, Curve. Népszerűek, de használják is őket?

írta | 2020.01.21. | Digitális pénzügyek, Összes hír, Revolut

fintechshow fintech digitalis transzformacio

Azt tudjuk, hogy tavaly novemberben már meghaladta a 250 ezret a Revolut kártyát igénylők száma Magyarországon. Népszerű az utazós TransferWise kártya és egyre többen próbálják ki a Curve-öt is. A Revolut nyári pénzosztós kampányát tavaly év végén a Curve is követte, ami sokat dobott a kártyát rendelők számán (értsd: ha meghívtad az ismerőseidet, hogy igényeljenek ők is kártyát, akkor az első használat után a meghívó fél és az új kártyahasználó is kapott meghatározott összegű jóváírást). De vajon az így megszerzett ügyfelek felhasználókká is váltak?

Kártyahasználati statisztikákat sem a bankok, sem a fintech cégek nem publikálnak, és jellemzően azt sem osztják meg, hogy hányan használják a mobil(banki) alkalmazásokat.

A fintech szolgáltatók (Revolut, TransferWise, Curve) esetén azok, akik használják a kártyájukat, nagy valószínűség szerint a kártyához kapcsolódó mobilalkalmazást is használják – minimum az egyenleg feltöltés, vagy lekérdezés miatt (is). Minél többen használják az alkalmazást, annál előkelőbb helyen szerepelnek a pénzügyi mobilalkalmazások használati rangsorában.

A SimilarWeb napi szinten gyűjti a statisztikákat a weboldalakról és a mobilalkalmazásokról világszinten, többek között a letöltési, forgalmi és használati adatokat. A Google Play mobilalkalmazások esetén a SimilarWeb algoritmusa naponta összeállítja a mobilalkalmazások használati sorrendjét – kategóriánként is.

A SimilarWeb adatbázisa alapján megvizsgáltuk, hogyan alakult az egyes pénzügyi mobilalkalmazások használati rangsora az elmúlt 50 napban Magyarországon. Továbbá azt is elemeztük, hogy hány aktív felhasználója lehet a Revolutnak.

Többen használták a Revolut appot, mint a mobilbanki appok többségét

Tavaly december óta vizsgáljuk, hogyan teljesítenek a pénzügyi mobilalkalmazások az iTunes és a Google Play áruházak magyarországi népszerűségi toplistáján. Most azt vizsgáltuk, a Revolut, TransferWise és Curve mobilalkalmazások az appok használata alapján hányadik helyen szerepeltek a hazai ranglistán a Google Play áruházban (az iTunes áruház esetén használati adatok nem álltak rendelkezésünkre a SimilarWeb adatbázisában).

Revolut, TransferWise, Curve mobilalkalmazások helyezése a pénzügyi mobilalkalmazások rangsorában a használat alapján Magyarországon (Google Play áruházban)

Forrás: a SimilarWeb adatai és a FinTechZone.hu elemzése alapján

Az elérhető adatok alapján az elmúlt 50 napban egyre többen kezdték el használni a Revolut, TransferWise és Curve appokat és egyre előkelőbb helyen szerepelnek a használati rangsorban.

Különösen figyelemre méltó, hogy

a Revolut bekerült a 10 leggyakrabban használt pénzügyi mobilalkalmazás közé Magyarországon.

Ezután külön megvizsgáltuk, hogyan teljesít a Revolut a hazai mobilbanki alkalmazásokhoz képest a használat tekintetében.

Revolut és a legnagyobb hazai bankok mobilalkalmazásainak rangsora a használat alapján (Google Play áruházban)

Forrás: a SimilarWeb adatai és a FinTechZone.hu elemzése alapján

A Revolut mobilalkalmazást decemberben többen használták, mint a Takarék Mobilappot, vagy a Raiffeisen Bank mobilalkalmazásait. A Revolut december utolsó napjaitól igazi hajrába kezdett és az elmúlt közel három hétben többen használták a Revolut appot (Android platformon), mint a CIB, UniCredit, Budapest Bank, MKB Bank, illetve az előbb említett másik két bank alkalmazásait.

120-150 ezer aktív felhasználó

Az elmúlt három hétben a Revolut appot használók számossága a CIB Bank és az UniCredit Bank Androidos mobilalkalmazásait aktívan használók számossága között helyezkedett el.

Tavaly tavasszal a CIB Bank sajtóközleményében arról számolt be, hogy a felhasználótábor átlépte a 200 ezret és 70% havonta legalább 1x belép az alkalmazásba (jellemzően egyenleg lekérdezés, vagy eseti átutalás miatt). Az UniCredit Bank a Világgazdaságnak tavaly nyár elején azt nyilatkozata, hogy „a lakossági és a kisvállalati ügyfélkör mintegy 40%-a használja havi rendszerességgel az internetbanki szolgáltatásokat.”

A FinTechZone becslése alapján

a Revolut applikációt aktívan használók száma kb. 120-150 ezer fő lehet.

Feltételezésünk szerint a kártyahasználat és a mobilalkalmazás használat között szoros a korreláció, így a Revolut kártyát használók száma is ekörül lehet. Figyelembe véve a Revolut növekedési ütemét

jelenleg kb. 280-300 ezer Revolut kártyaigénylő lehet Magyarországon és kb. az 50%-uk tekinthető aktív kártyahasználónak.

Címlapfotó forrás: Revolut

fintechshow fintech digitalis transzformacio

fintechshow fintech digitalis transzformacio

Itt követhetsz minket:

LEMÁK GÁBOR

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

FINTECHSHOW 5.0

fintechshow fintech digitalis transzformacio
FinTech seregszemle, pitch verseny és jövőbemutató előadások az idén 5 éves FinTechShow-n. Górcső alatt a digitális pénzügyi transzformáció új irányai. FinTechShow: (m)érték a digitális pénzügyekben.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.