BankTechShow

Hogyan lesz egységes fintech stratégiája Magyarországnak?

Szerző: | 2020. 01. 27. | Banki és fintech hírek, FinTechShow, Összes hír

Az Európai Bizottság 2018-ban publikált FinTech Akcióterve kijelölte a digitális pénzügyi technológiák és szolgáltatások fejlődési útját. Ennek nyomán 2019. tavaszán a Digitális Jólét Program keretében elkészült Magyarország FinTech Stratégiája. Pár hónappal később a pénzügyi szektort érintő két újabb stratégia látott napvilágot: a Magyar Nemzeti Bank FinTech stratégiája és a Magyar Bankszövetség 22 pontos digitalizációs javaslata. Hogyan lesz egységes fintech stratégiája Magyarországnak? Áprilisban „összeállhat a kép”.

Magyarországon 2019-ben három fintech stratégia is született az innováció, a technológiai előrehaladás és annak befogadása, valamint a pénzügyi szolgáltatások fejlődésének ösztönzésére.

A stratégiákban az Európai Bizottság FinTech Akciótervének pontjai számos helyen megjelennek, a stratégiai fókuszok több esetben megegyeznek, vagy kiegészítik egymást, ugyanakkor a megvalósítás feltételrendszere, eszköztára és a szereplők közötti hatékony együttműködés nem egyértelmű.

Áprilisban a FinTechShow-n a stratégiák alkotóival és az Európai Bizottság fintech munkaszervezetének képviselőjével közösen feltárjuk a szinergiákat, kialakítjuk Magyarország egységes fintech stratégiájának fókuszait és megkeressük a megvalósítás leghatékonyabb útját.

1. Az Európai Bizottság FinTech Akcióterve dióhéjban

Főbb üzenetek:

 • egységes piacralépési és engedélyezési szabályozási keretrendszer
 • technológiasemleges szabályozás
 • felhőszolgáltatások akadálymentesítése
 • szabályozói, felügyeleti együttműködés – egységes jogszabály értelmezés
 • innovatív technológiák támogatása, egységes kezelése

Részletesen lásd a korábbi cikkünkben: Itt az Európai Bizottság FinTech Akcióterve, 2018.03.14.

A közelmúltban elkészült az Európai Bizottság újabb 30 pontos fintech javaslatcsomagja, ami a következő években hatással lesz a magyar fintech és digitális pénzügyi szolgáltatások fejlődésére, a piaci szereplők üzleti lehetőségeire is.

A piaci szakemberekből és az európai szabályozó-, szabványosító szervezetek képviselőiből álló dedikált munkacsoport javaslatai közül az alábbiakat biztosan érdemes lesz majd idehaza is nyomon követni:

 • A Bizottság vizsgálja meg az ügyfél-azonosítás lehetséges működési modelljeit egy robusztus, megbízható digitális ügyfél-azonosítási rendszer kialakítása érdekében.
 • A Bizottság tegyen lépéseket a pénzügyi szolgáltatásoknál a papíralapúság alapkövetelményének megszüntetésére.
 • Az elosztott pénzügyi megoldások működésére a Bizottság alakítson ki egyértelmű, tiszta szabályozási keretrendszert.
 • A Bizottság vizsgálja meg az ügyfélátvilágítás céljából megadott adatok újrafelhasználhatóságát.
 • A Bizottság hozzon létre a pénzügyi szektor számára dedikált kibervédelmi teszt keretrendszert.

A FinTechShow 20/20 eseményen az Európai Bizottság képviselője bemutatja a javaslatcsomag kapcsán tervezett következő lépéseket, valamint a fintech növekedését célzó uniós szabályozási és közpolitikai terveket.

2. Magyarország FinTech Stratégiája

Főbb üzenetek:

 • innovációt ösztönző szabályozási környezet
 • papírmentes ügyintézés,
 • állami adatbázisokhoz hozzáférés
 • digitális kompetenciák fejlesztése – tudatos pénzügyek

A stratégia átfogó célja olyan kedvező szabályozási és piaci környezet kialakítása, amelyben a pénzügyi szektor hagyományos és új szereplői által kínált innovatív technológiai és üzleti megoldások az ügyfelek számára egyszerűbb, olcsóbb és kényelmesebb ügyintézést eredményeznek. A stratégia egyik legfontosabb célkitűzése, hogy

 • az állam jó minőségű adatbázisok elérhetővé, illetve országosan szabványosított ügyfél-azonosítási folyamatok lehetővé tételével segítse a magas hozzáadott értékű, innovatív pénzügyi szolgáltatások megjelenését.
 • Stratégiai kiemelt cél, hogy a fintech innovációkat és a pénzügyi szektor hagyományos szereplőinek digitális fejlesztéseit egyaránt ösztönző szabályozói keretrendszer alakuljon ki, mely lehetővé teszi többek között a fintech megoldások bevezetését a betétgyűjtés, a hitelezés és a vagyonmenedzsment terén is.
 • A központi ügyfél-azonosítás megteremtése és a papírmentes ügyintézés biztosítása érdekében a szükséges szabályozási keretek kialakítása.
 • A lakosság és vállalkozások digitális kompetenciafejlesztési programjainak fókuszába kerüljön a pénzügyi tudatosság növelése – ennek érdekében kurzusok, képzési programok kidolgozása, megvalósítása.

Kapcsolódó cikkek:

A FinTechShow 20/20 eseményen a Digitális Jólét Program képviselője bemutatja a javaslatcsomag kapcsán tervezett következő lépéseket, valamint a fintech növekedését célzó közpolitikai terveket.

3. Az MNB FinTech Stratégiája

Főbb üzenetek:

Az MNB megállapítása szerint a hazai pénzügyi rendszer működése az egyik „legdrágább” Európában, aminek oka annak alacsony digitális fejlettsége.

A tavaly októberben publikált jegybanki 24 pontos fintech stratégia középpontjában a bankrendszer működési hatékonyságát javító, versenyképességet növelő, a digitális fejlesztéseket és az innováció befogadását ösztönző szabályozási környezet kialakítása áll.

Stratégiai cél, hogy versenyképes, egyszerű, könnyen hozzáférhető, legfőképpen biztonságos digitális pénzügyi szolgáltatások minél szélesebb választéka álljon a lakosság és a vállalkozások rendelkezésére.

A komplex program legfontosabb elemei:

 • A digitális azonosításra vonatkozó szabályozás egységesítése, a központi adatbázisokhoz a hozzáférés megteremtésének elősegítése
 • A bankszektor digitális transzformációjának elősegítése érdekében digitális transzformációs stratégia készítésének előírása.
 • Az edukáció, a pénzügyi tudatosítás ösztönzése mellett az MNB stratégiája kiemelten kezeli az utánpótlásnevelést, a szakemberképzést.
 • Az MNB nyitott az ágazatközi szabályozói együttműködés kialakítására a technológiai eredmények alkalmazásának elősegítése érdekében.

Kapcsolódó cikkek:

4. A „Jövő bankja, a bankok jövője” – Magyar Bankszövetség digitalizációs stratégiai javaslatai

Főbb üzenetek:

A Bankszövetség Digitalizációs Munkacsoportja 22 pontban fogalmazta meg a bankszektor digitalizációját elősegítő stratégiai javaslatait. A stratégia egyik alappillére a készpénzhasználat visszaszorítása, ennek érdekében például:

 • kötelezővé tennék az elektronikus fizetés biztosítását az online pénztárgépet használók körében és növelnék a jelenlegi kártyaelfogadó helyek számát azzal, hogy meghatározott éves árbevétel felett előírnák az elektronikus fizetési lehetőség biztosításának kötelezettségét.
 • Készpénzhasználati limit bevezetése az 500.000.- Ft feletti tranzakciókra és a havi 2 díjmentes készpénzfelvétel eltörlése (vagy az összeghatár csökkentése).
 • Örökzöld téma a pénzügyi tranzakciós illeték kivezetése a banki csomagárazás ösztönzése érdekében.
 • Elektronikus útra terelnék az állami intézmények, állami vállalatok, az önkormányzatok és a magánszemélyek közötti pénzmozgásokat.

Hol tart a stratégiák megvalósítása? Milyen kézzelfogható eredmények születtek az elmúlt időszakban és mik az előttünk álló év feladatai és legnagyobb kihívásai? 2020. április 21-én a FinTechShow-n a stratégiák készítésében és valóra váltásában meghatározó szerepet vállaló szakemberektől megtudhatjuk.

Címlapfotó: pixabay.com

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!