2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2020.02.04.

Szétdarabolta a Revolutot a Brexit. Mit jelent ez?

Szerző:

Kategóriák:

Ahogy az várható volt, lépniük kellett az Egyesült Királyságban bejegyzett fintech cégeknek, legalábbis azoknak, amelyek továbbra is szolgáltatni akarnak az EU-ban. A Brexit eredményeként a Revolut három országból és három különböző felügyeleti engedéllyel szolgálja majd ki európai ügyfeleit.

A Revolut a nyugat-európai ügyfeleket Írországból fogja majd kiszolgálni, amint megkapják az ír felügyelettől az elektronikuspénz-kibocsátói (e-money) engedélyt. Az Egyesült Királyságban már korábban megszerezték az e-money engedélyt és ott a szolgáltatás „zavartalanul” folytatódik. A kelet-európai ügyfeleknek a litván banki engedély birtokában biztosítják a szolgáltatást. A menedzsment és a központ továbbra is Londonban lesz.

Az EU és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi tárgyalások fogják majd azt is meghatározni, meddig tart az átmeneti állapot, azaz meddig alkalmazhatják még a Brexit előtt kereskedelmi feltételeket az Egyesült Királyságban bejegyzett társaságok az EU-ban. Jelenleg ennek a dátuma 2020. december 31., így addig a Revolut az Egyesült Királyságban megszerzett e-money engedélyével (még) kiszolgálhatja az EU-s állampolgárokat – olvasható a Revolut blogjában.

A Revolut úgy értékeli, hogy az ügyfeleik semmit nem fognak tapasztalni az átállásból.

Egyelőre a társaság folyamatosan figyeli, hogyan alakulnak a kereskedelmi tárgyalások az EU és az Egyesült Királyság között és ezzel párhuzamosan készülnek a három különböző felügyeleti engedélyen keresztül a szolgáltatás folytonosságának biztosítására.

Brexit fintech szemmel

Az EU (illetve EGT) tagállamok vállalatai, pénzügyi vállalkozásai számára jelentős versenyelőnyt biztosít az EU passporting rezsim, ami minimális engedélyezési eljárást követően lehetővé teszi az egymás közötti kereskedelmi kapcsolatokat. Ennek hiányában a brit fintech cégek számára pl. az EU területén megvalósított cégalapításokkal történő operációs megoldások is szóba jöhetnek, ami ugyanakkor jelentős költségeket eredményezne.

A brit kormány részéről ígéret hangzott el, hogy 3 éves átmeneti rendelkezés kerül bevezetésre az EU-s fintech cégek számára az Egyesült Királyság területén változatlan feltételekkel történő működésre, ugyanakkor ennek reciprocitása valamennyi EU tagállamban önálló kérdés maradna.

Mi változik a Brexit hatására?

Elméletileg semmi, hacsak az ír és a litván engedélyek máshogy nem rendelkeznek a szolgáltatás nyújtásának, igénybe vételének feltételeiről.

Ahogy arról korábban már írtunk, a Revolut 2019 tavaszán tájékoztatást adott ki arról, hogy azok, akik

a jogosítványukat használták az ügyfél-azonosítás során, azoknak a litván szabályozás miatt újra kell azonosítaniuk magukat. Ez elsősorban a kelet-európai ügyfeleket, így a magyarokat is érinti.

A társaság frissen kinevezett vezérigazgatója, Richard Davies a The Telegraph brit lapnak a Brexit kapcsán azt is elárulta, hogy idén már hitelajánlatok is elérhetők lesznek a Revolutban (várhatóan az Egyesült Királyságban).

Aktuális Revolut számok:

Érdekességképpen összegyűjtöttük a legfrissebb számokat a Revolutról. Íme:

  • a szolgáltatás nyújtásának kezdete: 2017. június
  • ügyfelek száma jelenleg: közel 9 millió
  • a társaság piaci értéke a legutolsó cégértékelés alapján: 1,7 milliárd dollár (a 2018. évi magyar GDP 1%-a)
  • tőkebevonás mértéke: 336,5 millió dollár (kb. 101 milliárd forint)
  • árbevétel 2018-ban: 58,2 millió angol font
  • adózás utáni eredmény 2018-ban: 32,8 millió angol font veszteség (kb. 13 milliárd forint)
  • Revolut felhasználók száma Magyarországon: kb. 300.000
Címkék:
blank