Robottanácsadók a közösségi finanszírozásban – Indul az Autoinvest

Szerző: | 2019. 06. 06. | Banki és fintech hírek, Fintech startupok, Fintech tudástár

BankTechShow | A jövő digitális bankja

A robo-advisor szoftverek, amelyek túlnyomórészt nyilvános értékpapírokba való befektetést segítik elő, már évek óta a fejlett piac részei. Szintén jó ideje jelen vannak a közösségi finanszírozást (equity crowdfunding) lebonyolító portálok, ahol viszont eddig a befektető teljes mértékben egyedül maradt a döntésével. Egy új szolgáltatás most azonban elindíthatja a változást, amit a brit Seedrs jelentett be a napokban.

1.000 nyilvános piacokon befektető közül átlagban3 lesz kiemelkedően, és 60 egyértelműen sikeres. A maradék mintegy 94% vagy átlagos, de még gyakrabban átlag alatti eredményeket ér el.

A professzionális, gyakorlott angyal befektetők között, akik a startup világ cégeinek leginkább kezdeti fázisában fektetnek be, valószínűleg jobb az arány, ám a közösségi finanszírozásban résztvevők között rengeteg klasszikus és nem rossz értelemben vett amatőr résztvevő is jelen van.

Ők azok, akiknek időről időre segítségre lehet szüksége. Ez nem feltétlenül jelenti, hogy átadják a döntéshozatalt, de egy portfólió összeállításában minimum az egyes projektek információin túl többlet adatokra vagy tudásra is szükségük lehet, vagy egyszerűen csak automatizálni szeretnék a befektetési folyamatot.

Új szolgáltatás a Seedrs-től: Autoinvest

Az egyik legismertebb Egyesült Királyságban üzemelő, de végső soron Európa nagy része felé nyitott részvénycélú közösségi finanszírozási (equity crowdfunding) oldal, a Seedrs felismerte ezt a problémát és egy új szolgáltatást indított Autoinvest néven.

A platform eddig több, mint 750 különböző finanszírozási körben mintegy 530 millió fontot közvetített startup-ok és befektetők között hat éves működése során, és folyamatosan tele van újabb és újabb befektetési lehetőségekkel. Így a szolgáltatás már tud arra koncentrálni, hogy valóban diverzifikált, a kockázatokat szétosztó portfoliót alakítson ki az ügyfelei részére.

Az Autoinvest célja a személyes lehetőségekre szabott, kockázatot kezelő portfólió megalkotása. A korai szakaszban lévő, nem nyilvános cégekbe való befektetés miatt azonban számos különbség van a robo-advisor-ok klasszikus logikájával szemben, ami nem csoda, hiszen sokkal inkább heterogén, szabályokat tekintve kevésbé transzparens és még kevésbé likvid befektetésekről beszélünk.

Így működik az Autoinvest

A Seedrs-en történő regisztrációt követően online azonosításra is szükség van, amely pár személyes adat megadásán túl a személyazonosságot és a lakcímet igazoló dokumentumok app-on belüli lefényképezésével történhet. (Desktop-os, pontosabban web app-os azonosításra nincs lehetőség még akkor sem, ha egyébként ma már szinte minden gépen található kamera. Ez valószínűleg nem szabályozási, hanem üzleti döntés volt a Seedrs részéről, hiszen egy sor más szolgáltatásnál megtalálható ez a lehetőség.)

Az azonosítás nem automatikusan, hanem jó fél nap után történt meg, ami valószínűleg kifejezetten jogi kérdés és a háttérben – valószínűleg – manuálisan történik. (Hozzá kell tenni: hazai (Egyesült Királyság) tulajdonú számlák esetén valószínűleg ténylegesen automatikus az egész azonosítás és perceken belül kész is lehet.)

  • Elsőként a kampányonként befektetendő összeget kell meghatároznunk, ami egyből éles eltérés a klasszikus robo-advisor-okra jellemző, a teljes, esetleg a rendszeresen befektetendő összegből kiinduló megoldásától.
  • Ezt követően egy kritériumrendszert kell kialakítanunk, amihez egyértelmű opciókat biztosít az Autoinvest, de még ezzel sem kell vesződnünk, ha csak a legnépszerűbb, vagy (a brit) adóoptimalizálás szempontjából (ami egy külön misét megér) a legjobb projektekbe szeretnénk fektetni.
  • Ha szeretnénk egyedi kritériumokat megadni, akkor elsőként a szóba jöhető befektetések szektorát kell megadnunk. Itt sokaknak erős lehet a kísértés, hogy azokat válasszák, amelyekről úgy gondolják, hogy jobban ismerik, netán az adott szektorban is dolgoznak. Ne feledjük azonban, hogy a cél a kockázatmegosztás, és az elsődleges jövedelemforrás szektorának kockázatát saját pénzügyi életünkben éppen azzal tudjuk csökkenteni, ha más ágazatokat veszünk célba befektetéseink során.
  • Két további szűrési kritérium van még a rendszerben, és mindkettő arra alapoz, hogy a „tömeg bölcsessége” (crowd wisdom) jobb befektetési lehetőségeket eredményez. Megjelölhetjük, hogy minimum hány befektető szálljon be és hány százalékát finanszírozták már le az adott projekt célnak. Ezzel a legkevésbé hívogató lehetőségek kimaradnak, ugyanakkor a pénzügyi viselkedéstanból ismert ún. herd mentality, köznyelvben birkanyáj effektus veszélyét növeljük, legalábbis elméleti szinten. Nagyon sok függ az első befektetőktől, hogy milyen szakértelem mellett, milyen mélységben nézték meg a kérdéses projektet. Más szóval nő a szerepe a közösségnek, amivel kapcsolatban az eddigi tapasztalatok pozitívak, több szem többet lát alapon a befektetési lehetőségek értékelése miatt az ún. crowd diligence általában jól működik.
blank

A kérdésekből látszik, hogy egyedi kockázati profil felépítésére kísérletet sem tesz, inkább egyfajta szűrőrendszert tesz elénk. Olyan ez, mint az önvezető autó rendszerek különböző fokozatai: van olyan, amelyik tartja a sebességet és a sávot autópályán, de már ismerünk olyat is, amelyik háztól házig elvisz, lámpás és táblás kereszteződéseken, körforgalmakon és alsóbbrendű utakon át is.

A Seedrs megoldása az egyedi, magasabb kockázatú és likviditású startup befektetések – vagyis analógiánkban a zavarosabb, szűkebb, rögösebb utakon keresztül érthető módon az alacsonyabb szintű „önvezetést” választotta, szemben a nyílt értékpapír piacokon tevékenykedő robo-advisor-ok magasabb fokozatú autónómiájával és részletességével, de nekik talán könnyebb is, hiszen sávokkal felfestett, stabilabb utakon közlekedhetnek.

Az Autoinvest a kevésbé szofisztikált kiválasztás után “bekapcsol” az automatizmus. Először is jelzi felénk, hogy aktuálisan és éves szinten várhatóan mennyi befektetés várható, vagyis mennyi új céggel gazdagodik a portfóliónk. Emellett persze közvetlenül meg is veszi nekünk a részesedést, amire egyébként 7 napos „pénzvisszafizetési garancia” is van, pontosabban ennyi időn belül még meggondolhatjuk magunkat. Ha nincs elég pénz a számlánkon, akkor arról is azonnal értesít, hogy egy adott projektbe egyelőre nem tudott befektetni. Emellett minden pontosan ugyanúgy megjelenik a számlánkon, ahogy akkor is, ha közvetlenül választottuk ki a portfóliónk elemeit.

Összegzés

A Seedrs szolgáltatása egy jó első lépés a közösségi finanszírozás további terjedése felé azoknak is, akik nem rendelkeznek megfelelő szakértelemmel a befektetési lehetőségek kiválasztásához. Igazi win-win, sőt: win-win-win helyzet.

Jó a befektetőknek, akik még újak ezen a terepen, és kevésbé mernek egyedi kockázatot vállalni. Jó a startup-oknak, mert így könnyebben jutnak pénzhez és a befektetői nyomás is csökken rajtuk. Végül pedig jó magának a platformnak, mert nő a közvetített összeg így a bevétel is.

A közeljövőben több hasonló megoldás születhet meg. Középtávon pedig arra számíthatunk, hogy a klasszikus robo-advisor-ok és a közösségi finanszírozást végző cégek közötti automatizmus közeledik egymáshoz, sőt emellett a befektetési lehetőségek átfedésbe kerülnek egymással: a befektetők egy platformon fektethetik be a pénzüket kicsi és nagy cégekbe egyaránt.

Az eredeti cikk a Tőkeportál oldalon jelent meg. Fotók forrása: Seedrs.com és Crowdfundinsider.com.

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
“A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

FALUVÉGI BALÁZS

Már az óvodában is kötjegy volt a jele, és 14 éves koráig 47 alkalommal nézte meg a Tőzsdecápákat. Felnőtt fejjel már sokkal jobban látta az árnyoldalakat is, de azért lehúzott 15 évet befektetési területen, alapkezelőnél, befektetési szolgáltatónál és tőzsdei vagyonkezelő cégnél. Az utóbbi években harmadmagával alapított digitális vagyonkezelési platformot fejlesztő startup-ot. Fő területe a Társadalom- és Környezettudatos Befektetések. #wealthtech

KÖVETKEZŐ ESEMÉNY

PAYTECHSHOW 5.0

KEDVEZMÉNYES JEGYÁR:
02.29-IG

FinTechShow-7.0

Terítéken a legújabb elektronikus fizetési trendek, megoldások, iránymutatások

2024. április 16.

Budapest Kongresszusi Központ

TOVÁBBI ESEMÉNYEINK

FINTECHSHOW 8.0: Minden, ami fintech | 2024.10.15.

BANKTECHSHOW 2.0: Megoldások a jövő digitális bankjához | 2024.11.26.