Salt Edge: 85%-os open banking lefedettség Magyarországon

írta | 2020.12.01. | FinTechShow, Open banking, Összes hír

kh webinarium

A számlázócégek, a vállalatirányítási rendszereket szállítók új szolgáltatási lehetőségeket látnak a nyílt bankolásban. A gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások pedig testreszabott finanszírozáshoz juthatnak. Vladimir Pintea, a Salt Edge nyílt bankolásért felelős vezetője a FinTechShow-n bemutatta, hol tartunk most és mire számíthatunk a nyílt bankolás területén 2021-ben.

A Salt Edge felmérése alapján a nyílt banki lefedettséget tekintve Magyarország az Egyesült Királyság (96 %), Portugália (92 %), Németország (90 %) és Hollandia (90%) után 85 %-os lefedéssel az 5. helyen áll.

További 3 ország érte el a 80 %-os lefedettséget, míg a lemaradóknál a legjellemzőbb ok, hogy a Berlin Group nemzetközi szabványait helyi specifikumokkal egészítették ki, így a bankok számára (is) a felkészülés lassabb és költségesebb.

Nehéz kezdetek

Európában a PSD2 Irányelvben rögzített hozzáférési kötelezettség az ügyfelek fizetési számla tranzakciós adataihoz 6000-nél is több bankot érint. Tekintve, hogy a szabályozás nem jelölt ki kötelezően alkalmazandó szabványt a hozzáférést biztosító API-k tervezésére és működtetésére – csupán nemzetközileg elismert, széles körben alkalmazott nyílt szabvány alkalmazását írta elő -, a bankok és a szabványosító intézetek több irányba indultak el.

Ennek eredményeként a fintech cégeknek jelenleg több mint 100 féle ajánlásnak, szabvány dokumentumnak kell megfelelniük, ha Európa összes bankját szeretnék elérni.

A Salt Edge API aggregációs szolgáltatásai erre a helyzetre adnak mindkét fél számára hatékony megoldást.

A Salt Edge-ről röviden

A Salt Edge az EU-ban regisztrált számlainformációs szolgáltató (AISP), és bankok, pénzügyi szolgáltatók, üzleti vállalkozások számára biztosítja a technikai hátteret a számlainformációs adatok hozzáféréséhez. A világon az egyik legfelkészültebb társaság a nyílt bankolás területén, amit az is mutat, hogy több mint 50 országban 5238 bank számlainformációjához fér hozzá.

A Salt Edge biztonságos banki integrációt kínál lehetővé téve ezzel partnereinek, hogy az ügyfeleik számára valós idejű adatokon alapuló értéknövelt szolgáltatásokat nyújtsanak.

Miért nehéz a bankokkal?

A banki API-khoz a hozzáférés és az együttműködés során a Salt Edge több mint egy éves tapasztalatai alapján:

  • nehézkes, lassú regisztrációs és kommunikációs folyamatok a bankoknál.
  • A banki API dokumentációk jellemzően nem teljeskörűek és nem egyértelműek. Akár 1 hétig is eltart, amíg support csoportok válaszolnak a feltett kérdésekre.
  • A banki sandbox-környezet gyakran nem eIDAS kompatibilis.
  • A sandbox környezetet a bankok gyakran csak egyetlen use-case-re készítették el – ez pedig nem elegendő a nyújtani kívánt szolgáltatások teszteléséhez.
  • Az erős ügyfélhitelesítés kezelésére kidolgozott ügyfélút túlságosan bonyolult, amely rossz ügyfélélményt eredményez. Pl. nem ritka, hogy a banki folyamat során 2 vagy akár több ügyfél felhatalmazásra is szükség van.

Paradigmaváltás: 2021 lehet a nyílt bankolás éve

A nyílt bankolás potenciális nyertesei azok a bankok lesznek, amelyek tiszta, érthető dokumentációval, kiváló teljesítményű API-kat építettek – pl. az RBS, a BBVA, vagy az ERSTE Csoport. Ezek a bankok az API-knak és a partnerségen alapuló üzletpolitikának köszönhetően számos fintech alkalmazást tudnak majd ügyfeleiknek kínálni.

Várakozások szerint:

  • Az API-k segítségével – üzleti alapokon – elérhetővé válnak a hitelkártya,- a megtakarítási és hitelszámla információk, így akár 360 fokos képet is kaphatunk majd az ügyfelekről.
  • A banki oldalon felgyorsul a válaszadás ideje és várhatóan a harmadik feles szolgáltatói ügyfélutak is egyszerűbbé válnak.
  • A felhasználói edukáció egyre szélesebb tömegeket ér el, ami egyértelműen növeli az igényt a szolgáltatások iránt.

Leggyakoribb alkalmazási esetek

Gyorsabb hitelvizsgálat, testreszabott hitelek lehetősége

A gazdasági válsággal és a COVID-dal terhelt környezetben a gyorsabb, pontosabb hitelminősítés különösen fontos. A hitelnyújtó pénzintézet a számlainformációs (AISP) API segítségével a hiteligénylő magánszemély valós idejű pénzügyi adataihoz hozzáférhet, melyből megismeri a költési szokásait. Az ügyfél fizetéséről, rendszeres jövedelméről közvetlenül a banki adatokból nyer hiteles információt.

A jövedelem és a költések alapján a hitelnyújtó intézet kisebb kockázattal, a várható szükségletekhez jobban igazodó hitelösszeget és összességében megfelelőbb hitelkonstrukciót tud nyújtani az ügyfélnek. A gyors hitelek a kisvállalkozások számára is kiemelten fontosak ebben az időszakban.

salt edge hitelezes nyilt bankolas

Forrás: Open Banking Reality, FinTechShow 2020, Vladimir Pintea, Salt Edge

Személyes vagy kisvállalati pénzügyi menedzsment alkalmazások

A számlainformációs adatok a személyes pénzügyi menedzsment szolgáltatók számára temérdek lehetőséget adnak. Az ügyfeleik egyetlen alkalmazásból elérhetik bank,- és más pénzügyi szolgáltatóikat, hűségkártyáikat, vagy akár a beépített algoritmusoknak köszönhetően megtakarítási ötleteket is kaphatnak.

A feledékenyeknek, az elfoglalt családanyáknak nagy segítség lehet a fizetési emlékeztetők beállíthatósága is.

salt edge pfm

Forrás: Open Banking Reality, FinTechShow 2020, Vladimir Pintea, Salt Edge

Számlázó és ERP vállalkozások

Az online számlázó cégek számára az ügyfeleik számlázófiókjának a számlainformációs adatokkal való összekapcsolása lehetőséget ad arra, hogy valós időben láthassák kintlévőségeik helyzetét. A valós idejű, hiteles és automatizált, gépi úton feldolgozható információkkal az ERP szoftverek segítségével lényegesen jobb minőségű, mélyebb elemzések, előrejelzések készíthetők.

A jobb üzleti döntések mellett fontos szempont a gyors, pontos könyvelés is. Az online számlázót használók a könyvelőik számára megadhatják a hozzáférést a fiókadatokhoz és az aggregált számlaadatokhoz.

salt edge online szamlazok

Forrás: Open Banking Reality, FinTechShow 2020, Vladimir Pintea, Salt Edge

Albérlet-közvetítéssel foglalkozó szervezeteknél felgyorsul a potenciális albérlő pénzügyi helyzetének igazolása – Az albérlő akár 4-5 perc alatt is valós idejű, hiteles képet tud mutatni saját anyagi helyzetéről, elősegítve ezáltal a bérbeadó pozitív döntését.

Adományozás új formája: A vásárolt összeg felkerekítéséből származó aprópénz azonnali, automatikus eljuttatása alapítványokhoz, segélyszervezetekhez a nyílt bankolás egyik fontos, mindenki számára elérhető társadalmi, szociális értéke.

Az API-k minőségének, teljesítményének javulásával számos új megoldás jelenhet meg Európa térképén, és a Salt Edge által beazonosított 50+ use case egyre nagyobb mértékben válhat valós, elérhető szolgáltatássá.

Vladimir Pintea, a Salt Edge nyílt bankolásért felelős vezetőjének  „Open Banking Reality” c. előadása megtekinthető a FinTechShow online videókonferencia platformján 2020. december 31-ig a résztvevők és az online jegyet vásárlók számára.

Az “Online jegyet” vásárlók számára hozzáférést biztosítunk a FinTechShow online videókonferencia platformhoz, amelyen 2020.12.31-ig megtekinthetők az előadások, a 3D-s kiállítói tér és kapcsolatot építhetnek egymással a résztvevők. FinTechShow program itt. Összes videó listája itt: Playlist.

Címlapfotón Vladimir Pintea, a Salt Edge nyílt bankolásért felelős vezetője, aki online jelentkezett be a FinTechShow helyszínén és az online videokonferencia platformon. Forrás: FinTechZone.hu

kh webinarium

kh webinarium

Itt követhetsz minket:

NÉMETH MONIKA

NÉMETH MONIKA

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

WEBINÁRIUM

KH webinarium
Mit hoz a jövő? Hogyan alakítják át az újabb és újabb innovációk a pénzügyeinket, a munka világát, a környezetünket vagy akár a táplálkozásunkat?

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.