BankTechShow

Szelfis számlanyitás már a K&H-nál is

Szerző: | 2021. 02. 23. | Digitális pénzügyek, Hírzúzda, Összes hír

Elstartolt a szelfis számlanyitás a K&H Banknál is. A CIB Bank és a GRÁNIT Bank után a K&H is kínálja a szelfi-fotó készítésével történő távoli bankszámlanyitást.

A szelfi mellett használhatjuk a személyi igazolványon, vagy az útlevélen található személyes adatok NFC-vel történő beolvasást is, ami által korlátozások nélkül használható bankszámlához juthatunk a K&H Banknál. Az utóbbira tavaly október óta van a lehetőség az MNB legújabb szabályozásának köszönhetően. Akkor elsőként a GRÁNIT Bank lépett.

Szelfis számlanyitás a K&H-nál lépésről-lépésre

Az online számlanyitáshoz mindössze személyi igazolványra vagy útlevélre, lakcímkártyára, vagy külföldi lakcímet igazoló dokumentumra, stabil internetkapcsolatra, és kamerás telefonra (élő telefonszámmal), valamint e-mail címre van szükség.

Az okmányokról nem csak fénykép készül, a folyamatban a valódiságukat is ellenőrzik a biztonsági elemek segítségével. A szelfin kívül mozgóképpel ellenőrzik, hogy senki nem él vissza személyazonosságunkkal,

a nyilatkozatokat és szerződéseket pedig pont ugyanúgy megkapjuk, mint a bankfióki számlanyitás esetén.

Ha NFC-s telefonunk van és 2016. január 1. után kibocsátott személyi igazolvánnyal, vagy érvényes magyar útlevéllel rendelkezünk, akkor NFC azonosítással – mobiltelefonhoz érintéssel – is beolvashatjuk a szükséges adatokat. Ilyen módon korlátozások nélküli online bankszámlacsomaghoz juthatunk.

A számlanyitás főbb lépései a K&H Banknál: (1) K&H Számlanyitás alkalmazás letöltése, (2) kapcsolati adatok (telefonszám, email cím) megadása, (3) okmányadatok beolvasása, (4) adatok ellenőrzése, (5) nyilatkozatok megadása, (6) e-PIN kód létrehozása, (7) keretmegállapodás aláírása, (8) ügyfélismereti kérdőív kitöltése és a bankszámlaszerződés aláírása.

Teljes értékű online számlanyitás

A teljes értékű online számlanyitás lehetőségét az MNB 26/2020 számú, 2020. október elsején hatályba lépett rendelete tette lehetővé, amely meghatározza, milyen módon kell lebonyolítani a közvetett elektronikus ügyfél-átvilágítást ahhoz, hogy az teljességgel megfeleljen a pénzmosásellenes rendelkezéseknek. A rendelet hatályba lépését követően a GRÁNIT Bank lépett elsőként.

A GRÁNIT Bank eBank mobilbanki alkalmazásában szelfivel, az igazolványok befényképezésével és a személyi igazolvány chipjének NFC technikán alapuló beolvasásával megvalósítható az online számlanyitás, amelynek a végén teljes értékű, korlátozások nélkül használható bankszámlához lehet jutni videós vagy fióki ügyfélazonosítás nélkül.

FinTechZone: Mit jelent a korlátozások nélküli bankszámla?

A szelfis számlanyitás lehetőségét az MNB 2019. elején megteremtette, ám akkor még a rendelet az így megnyitott számlák használatát limitekhez kötötte.

Emiatt a “szelfis-számlákról” nem vehettünk ki készpénzben havonta 300 ezer forintnál többet, nem hajthattunk végre átutalást EU-n kívüli országokba, nem utalhattunk át 10 millió forintot elérő, vagy meghaladó összeget egészen addig, amíg nem jelentünk meg személyesen a bankfiókban ügyfél-azonosítás céljából, vagy nem történt meg a valós idejű (pl. videóchat-es) ügyfél-átvilágítás.

A 2020. október elején hatályba lépett legújabb MNB rendelet viszont

megteremtette a lehetőségét a limitektől mentes, nem valós idejű, távoli ügyfél-azonosítással történő számlanyitásnak.

Ha a személyi igazolvány chipjének olvasására alkalmas mobiltelefonnal és mobilalkalmazással rendelkezünk, akkor videós azonosítás nélkül is nyithatunk teljes értékű bankszámlát.

A FinTechZone várakozása szerint ez a megoldás eredményesebb lesz, mint a valós idejű, videós azonosítással történő számlanyitás és megteremti a Revolut-szerű ügyfél-azonosítás élményét.

Polina Tankilevitch fotója a Pexels oldaláról
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!