2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2021.02.23.

Szelfis számlanyitás már a K&H-nál is

Szerző:

Kategóriák:

Elstartolt a szelfis számlanyitás a K&H Banknál is. A CIB Bank és a GRÁNIT Bank után a K&H is kínálja a szelfi-fotó készítésével történő távoli bankszámlanyitást.

A szelfi mellett használhatjuk a személyi igazolványon, vagy az útlevélen található személyes adatok NFC-vel történő beolvasást is, ami által korlátozások nélkül használható bankszámlához juthatunk a K&H Banknál. Az utóbbira tavaly október óta van a lehetőség az MNB legújabb szabályozásának köszönhetően. Akkor elsőként a GRÁNIT Bank lépett.

Szelfis számlanyitás a K&H-nál lépésről-lépésre

Az online számlanyitáshoz mindössze személyi igazolványra vagy útlevélre, lakcímkártyára, vagy külföldi lakcímet igazoló dokumentumra, stabil internetkapcsolatra, és kamerás telefonra (élő telefonszámmal), valamint e-mail címre van szükség.

Az okmányokról nem csak fénykép készül, a folyamatban a valódiságukat is ellenőrzik a biztonsági elemek segítségével. A szelfin kívül mozgóképpel ellenőrzik, hogy senki nem él vissza személyazonosságunkkal,

a nyilatkozatokat és szerződéseket pedig pont ugyanúgy megkapjuk, mint a bankfióki számlanyitás esetén.

Ha NFC-s telefonunk van és 2016. január 1. után kibocsátott személyi igazolvánnyal, vagy érvényes magyar útlevéllel rendelkezünk, akkor NFC azonosítással – mobiltelefonhoz érintéssel – is beolvashatjuk a szükséges adatokat. Ilyen módon korlátozások nélküli online bankszámlacsomaghoz juthatunk.

A számlanyitás főbb lépései a K&H Banknál: (1) K&H Számlanyitás alkalmazás letöltése, (2) kapcsolati adatok (telefonszám, email cím) megadása, (3) okmányadatok beolvasása, (4) adatok ellenőrzése, (5) nyilatkozatok megadása, (6) e-PIN kód létrehozása, (7) keretmegállapodás aláírása, (8) ügyfélismereti kérdőív kitöltése és a bankszámlaszerződés aláírása.

Teljes értékű online számlanyitás

A teljes értékű online számlanyitás lehetőségét az MNB 26/2020 számú, 2020. október elsején hatályba lépett rendelete tette lehetővé, amely meghatározza, milyen módon kell lebonyolítani a közvetett elektronikus ügyfél-átvilágítást ahhoz, hogy az teljességgel megfeleljen a pénzmosásellenes rendelkezéseknek. A rendelet hatályba lépését követően a GRÁNIT Bank lépett elsőként.

A GRÁNIT Bank eBank mobilbanki alkalmazásában szelfivel, az igazolványok befényképezésével és a személyi igazolvány chipjének NFC technikán alapuló beolvasásával megvalósítható az online számlanyitás, amelynek a végén teljes értékű, korlátozások nélkül használható bankszámlához lehet jutni videós vagy fióki ügyfélazonosítás nélkül.

FinTechZone: Mit jelent a korlátozások nélküli bankszámla?

A szelfis számlanyitás lehetőségét az MNB 2019. elején megteremtette, ám akkor még a rendelet az így megnyitott számlák használatát limitekhez kötötte.

Emiatt a “szelfis-számlákról” nem vehettünk ki készpénzben havonta 300 ezer forintnál többet, nem hajthattunk végre átutalást EU-n kívüli országokba, nem utalhattunk át 10 millió forintot elérő, vagy meghaladó összeget egészen addig, amíg nem jelentünk meg személyesen a bankfiókban ügyfél-azonosítás céljából, vagy nem történt meg a valós idejű (pl. videóchat-es) ügyfél-átvilágítás.

A 2020. október elején hatályba lépett legújabb MNB rendelet viszont

megteremtette a lehetőségét a limitektől mentes, nem valós idejű, távoli ügyfél-azonosítással történő számlanyitásnak.

Ha a személyi igazolvány chipjének olvasására alkalmas mobiltelefonnal és mobilalkalmazással rendelkezünk, akkor videós azonosítás nélkül is nyithatunk teljes értékű bankszámlát.

A FinTechZone várakozása szerint ez a megoldás eredményesebb lesz, mint a valós idejű, videós azonosítással történő számlanyitás és megteremti a Revolut-szerű ügyfél-azonosítás élményét.

Polina Tankilevitch fotója a Pexels oldaláról
Címkék: