Szupertechnológiával válnak a hazai bankok digitálisan erősebbé

Szerző: | 2023. 12. 06. | BankTech, BankTechShow, BankTechShow 1.0, Hazai digitális banki hírek, Összes hír

BankTechShow | A jövő digitális bankja

A technológia és a mesterséges intelligencia fejlődésének köszönhetően mára a manuális hibakeresés és IT-monitoring a múlté lett. Az AI-alapú obszervabilitás segíti az IT-problémák automatikus beazonosítását és akár automatikus kijavítását is. Elérkezett az új korszak, amelyben gépek figyelik a gépek működését és javítják ki azok hibáit.

A BankTechShow-n a Dynatrace és a K&H Bank közösen bemutatták az új mobilbank bevezetésén keresztül, hogyan működik az automatizált hibakeresés és az automatizált hibajavítás a gyakorlatban. Betekintést nyújtottak abba, hogyan alkalmazható az obszervabilitás és az AIOps technológiák egy modern pénzügyi intézetben, hangsúlyozva a technológiai innovációk és az üzleti folyamatok összehangolásának fontosságát.

A Black Friday a felhasználóknak ünnep, a vállalatoknak viszont komoly kihívás, mivel a nagy terhelés – vagy az új frissítések – összeomláshoz vezethetnek, aminek a vége a problémakereső maratoni válságstábülések.

„..hogy a problémát megoldjuk, nem kell manuálisan végigkutatni minden részletet, mert a mesterséges intelligencia már megmondja, hogy mi a probléma, hol van, mi okozza, és milyen lépéseket kell tenni a javításhoz”

– mutatott rá előadásában Veréb Elemér a Dynatrace regionális vezetője.

blank

Fotón: Veréb Elemér (Dynatrace) a BankTechShow-n

A Dynatrace által kifejlesztett mesterséges intelligenciával támogatott obszervabilitás (megfigyelhetőség) platform lehetővé teszi, hogy az IT-üzemeltetők és fejlesztők hatékonyabban azonosítsák, diagnosztizálják és javítsák az esetleges problémákat. A platform folyamatosan gyűjti a szükséges adatokat és információkat a host-okról, a tranzakciókról és az érintett alkalmazásokról. Egy esetleges probléma megjelenésekor a rendszer azonosítja a gyökérokot, és a vonatkozó helyreállítási (remediációs) parancsot kiadja a beavatkozó rendszernek. – tette hozzá Veréb Elemér.

Ez a fajta megközelítés forradalmasítja az IT-problémakezelést, és lehetővé teszi az önvezérlő rendszerek létrehozását. Az IT-üzemeltetőknek és fejlesztőknek már nem kell manuálisan elemezniük a problémákat, a platform önállóan azonosítja a problémát, ezzel felszabadítja a szakértői erőforrásokat.

Röviden a Dynatrace Observability platformról

A Dynatrace vezető obszervabilitás platform, amely különböző funkcionális modulokkal rendelkezik. Ezek közé tartozik az infrastruktúra megfigyelése (Infrastructure Observability), amely adatokat gyűjt az infrastruktúra állapotáról, elemzi azt, és mesterséges intelligenciát használ a rendszerek normális működésének tanulmányozásához.
Egy másik modul az alkalmazás megfigyelés (Application Observability), amely az alkalmazásokat kód szinten képes nyomonkövetni, és elemzi a válaszidőket, hibákat és az ügyfél-elégedettséget.

Az IT biztonság is fontos része a platformnak, különösen a sérülékenység kezelése (Vulnerability Management), amely folyamatosan figyeli a rendszerek sérülékenységeit és észleli a lehetséges támadásokat. Fontos funkció a rosszindulatú támadások blokkolása is.

A “Digital Experience” modul a – külső és a belső – felhasználók élményének a fejlesztésére összpontosít. Fontos elemei a szintetikus és a valós felhasználó monitoring, illetve a munkamenet visszajátszás is.

A Dynatrace támogatja a DvOps folyamatok és az IT üzemeltetés automatizálását is.

A BankTechShow-n a K&H Csoport digitális megoldások vezetője, Gajdi Ádám bemutatta, hogy az új mobilbank bevezetésekor hogyan tudták a platform segítségével figyelni az alkalmazás teljesítményét, a felhasználói elégedettséget, és azonosítani a készülékspecifikus hibákat. A Dynatrace által biztosított dashboardok és elemzések lehetővé tették a gyors hibadetektálást, a beavatkozást, valamint az üzleti hatások azonnali nyomon követését is.
blank

Fotón: Gajdi Ádám (K&H Csoport) a BankTechShow-n

„A platform nemcsak azonosítja a problémákat, hanem a gyökérokok feltárásával támogatja a gyors és hatékony hibaelhárítást is”

– emelte ki Veréb Elemér a K&H Bank esettanulmánya kapcsán.

Az előadás végén a Dynatrace regionális vezetője kiemelte az integrált megközelítés fontosságát, ahol a különböző területek összehangoltan dolgoznak egy közös cél érdekében. Az automatizáció és a mesterséges intelligencia használata elősegíti a problémák gyorsabb felismerését és megoldását, valamint a rendszerek önálló kezelését és optimalizálását.

A K&H Bank példája is mutatja, hogy az oberszervabilitás és az AIOps technológiák segítségével a bankok képesek javítani az ügyfél-elégedettséget, optimalizálni az alkalmazás teljesítményét, és növelni az üzleti hatékonyságot.

Címlapon balra Veréb Elemér, a Dynatrace regionális vezetője, jobbra Gajdi Ádám, K&H Csoport, Head of solution in ICT Digital 2023. november 23-án a BankTechShow-n (Készítette: Kovács Dávid)

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
“A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

KÖVETKEZŐ ESEMÉNY

PAYTECHSHOW 5.0

KEDVEZMÉNYES JEGYÁR:
02.29-IG

FinTechShow-7.0

Terítéken a legújabb elektronikus fizetési trendek, megoldások, iránymutatások

2024. április 16.

Budapest Kongresszusi Központ

TOVÁBBI ESEMÉNYEINK

FINTECHSHOW 8.0: Minden, ami fintech | 2024.10.15.

BANKTECHSHOW 2.0: Megoldások a jövő digitális bankjához | 2024.11.26.