2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2023.12.04.

Megtudtuk, hogyan élhetik túl a bankok a technológiai cunamit

Szerző:

Kategóriák:

Az elmúlt évek technológiai turbulenciája számos kihívás elé állította az IT vezetőket. Ebben a környezetben már nem biztos, hogy a korábbi évtized paradigmaváltó megközelítései ugyanazt a hatékonyságot tudják biztosítani. A kihívás leküzdését segítő új megközelítésről Andreas Grabner, a CNCF* nagykövete és a Dynatrace fejlesztői kapcsolatokért felelős globális vezetője beszélt Budapesten a BankTechShow-n.

A 2010-es években a “You Build It, You Run It”** megközelítéssel sikerült elérni, hogy javuljon a fejlesztési és üzemeltetési csapatok közötti együttműködés, továbbá, hogy az alkalmazások fejlesztése, tesztelése és bevezetése hatékonyabb és gyorsabb legyen. Azóta eltelt több mint 10 év, és még komplexebbé vált a szoftveres környezet, megjelentek a felhőalapú megoldások és felértékelődött a fenntarthatóság is (pl: energiafogyasztás, CO2 terhelés stb.).

A napjainkra kialakult komplex infrastrukturális környezet és eszközkészlet oda vezetett, hogy kb. 60%-kal csökkent a szoftverfejlesztők produktivitása, a vállalaton belüli rossz tapasztalatok miatt a fejlesztők 36%-a felmond, és az IT környezet (pl. adatközpontok) energiafogyasztása egyre jelentősebb részét teszi ki a globális energiafelhasználásnak.

“Emellett egyre nehezebb olyan tehetségek megtalálása, fejlesztői csapatok összeállítása, amelyek egyszerre értik például a Jenkins pipeline-t, a Kubernetes klasztert, és a nagy nyelvi modelleket”

– mutatott rá a komplexé vált technológiai környezet kihívásaira Andreas Grabner a BankTechShow-n.

Fotón Andreas Grabner, a CNCF* nagykövete és a Dynatrace fejlesztői kapcsolatokért felelős globális vezetője 2023. november 23-án a BankTechShow-n (Készítette: Kovács Dávid)

Megoldás a felhőalapú komplexitás megszelídítésére

Ezeknek a kihívásoknak, de legalábbis a felhőalapú komplexitás megszelídítésének egyik módja a “platform engineering(“platformmérnökség”) megközelítés.

A nagy szoftverfejlesztő cégek már most létrehoztak “platform engineering” csapatokat, az alkalmazásfejlesztéshez szükséges újrafelhasználható szolgáltatások, komponensek és eszközök szolgáltatására, hogy megoldják a szoftverfejlesztők és az üzemeltetés közötti együttműködés központi problémáját.

Az általánosan elterjedt definíció szerint a ”platform engineering” az önkiszolgáló képességek tervezésének és kiépítésének új tudományága, amely a fejlesztők kognitív terhelésének minimalizálását és a gyors szoftverszállítás lehetővé tételét szolgálja.

A „platform engineering” előnye, hogy képes javítani az IT rendszerek megbízhatóságát (és ellenállóképességét), a fejlesztők munkájának hatékonyságát és termelékenységét, valamint lerövidíteni a szoftverek leszállításának idejét.

“Dióhéjban a platform csapatok célja, hogy a szoftver leszállítás egyszerűsítésével 10x hatékonyabbá tegyék az IT szervezetet”

– foglalta össze Andreas Grabner.

Obszervabilitás felértékelődése

A termék, ami lehetővé teszi a platform csapatok építkezését, a “platform engineering” megvalósítását az Internal Development Platform (IDP – Belső Fejlesztési Platform).

Az IDP segítségével az IT szervezetek 66%-kal növelhetik a fejlesztők hatékonyságát, legalább 60%-kal javítva az IT rendszerek megbízhatóságát és ellenállóképességét.

Az IDP-k ugyanúgy igénylik az obszervabilitást (megfigyelhetőséget), mint bármilyen komplex IT infrastruktúra vagy szoftver termék.

A Dynatrace teljes körű obszervabilitást biztosít. Megmutatja, hogy az IDP-k megfelelően működnek-e, hatékonyak-e, rugalmasak-e, és a kívánt értéket tudják-e biztosítani a végfelhasználók számára.

Mesterséges intelligencia és nagyfokú automatizáció segítségével a log-ok, trace-ek, és további rendszer adatok, valamint a végfelhasználói viselkedés elemzésével nem csak metrikákat készít, hanem azok elhárítására is javaslatot tesz. A Dynatrace a platformszolgáltatások megfelelő működtetését és felügyeletét KPI-okkal, SLO-kkal és SLA-kkal támogatja.

Andreas, előadásában a Nedbank, egy kanadai és egy svájci bank példáin keresztül szemléltette, hogy az IDP hogyan járult hozzá az IT képességek növeléséhez az üzleti szempontok megtartása mellett.

Végül, de nem utolsó sorban Andreas ismertette, hogy a Gartner előrejelzése szerint 2026-ra várhatóan a vállalatok 80%-a alkalmazza majd a platform engineering megközelítést.

“Ez már nem hype, hanem a valóság”

– zárta előadását Andreas Grabner.

blank
Fotón Andreas Grabner, a CNCF* nagykövete és a Dynatrace fejlesztői kapcsolatokért felelős globális vezetője 2023. november 23-án a BankTechShow-n (Készítette: Kovács Dávid)

Andreas Grabner és a BankTechShow összes előadása visszanézhető 2023. december 31-ig a FinTechZone videókonferencia platformján. Részletek itt.

*CNCF: Cloud Native Computing Foundation
**Werner Vogels, CTO, Amazon
Címkék:
blank
blank