2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2023.04.19.

Teret nyert a mobilos bankolás a GRÁNIT Bank felmérése szerint

Szerző:

Kategóriák:

A magyar banki ügyfelek egyre inkább preferálják a mobilbanki ügyintézést, ez derül ki a GRÁNIT Bank megbízásából készített kutatásból. Ma már az ügyfelek kétharmada rendelkezik mobilapplikációval, és 58%-uk intézi pénzügyeit okostelefonon is. A GRÁNIT Bank ügyfeleinek digitális képességét jelzi, hogy közel 80%-uk aktív mobilalkalmazás felhasználó, ami jelentősen meghaladja a piaci átlagot. A GRÁNIT Bank mobilapplikációjával az ügyfelek 90%-a elégedett, akik elsősorban azt értékelik, hogy a Bank évről évre olyan piacvezető innovatív pénzügyi megoldásokkal jelenik meg, amelyek révén a bankolás gyorsabb, egyszerűbb, élményszerű és költséghatékony.

A GRÁNIT Bank online kutatás keretében banki ügyfeleket kérdezett meg bankolási, ezen belül digitális bankolási szokásaikról és véleményükről.

A kutatás eredménye a digitális bankolás iránti nyitottság folyamatos növekedését igazolja vissza: a megkérdezettek 72%-a nyitott arra, hogy okostelefonon igénybe vehető szolgáltatásokat használjon, 52%-uk kifejezetten figyeli, 44%-uk pedig szereti az elsők között kipróbálni a technológiai újdonságokat.

Az ügyfelek számára a kényelmi, innovatív szolgáltatások mellett rendkívül fontosak a költségek is.

A banki ügyfelek többsége, 58%-a használ mobilbanki alkalmazást

A digitális bankolás ma már alapszolgáltatás a magyar piacon, amit a felmérés eredménye is visszaigazol. A mobilapplikáció használata egyre inkább megközelíti a webes internetbank használati arányát.

A reprezentatív banki mintában szereplők 64%-a rendelkezik aktív internetbank hozzáféréssel, és a válaszadók 58%-használ banki mobilalkalmazást.

A kutatásból az is kiderül, hogy a digitalizáció az ügyfelek értelmezésében azt jelenti, hogy a banki ügyeik minél szélesebb körét intézhetik online, papírmentesen.

Az ügyfelek az internetbankon túl, a „jó” mobilapplikációt, a videóbankon keresztüli ügyintézés és az online hitelfelvétel lehetőségét is a digitális bankolás elvárt részének tekintik.

A GRÁNIT Bank ügyfelei tudatosan digitális bankot választottak

A kutatás keretében a GRÁNIT Bank saját ügyfeleit is megkereste. A Bank ügyfélkörét jellemzően felsőfokú végzettségű, budapesti lakóhelyű, 30 év feletti férfiak teszik ki, akik az átlagosnál magasabb jövedelemmel rendelkeznek.

A megkérdezett ügyfelek nagy többsége (76%) tudatosan „digitális bankot” választott, amikor a GRÁNIT Bank mellett döntött. A válaszadók elsősorban azt értékelték, hogy a GRÁNIT Bank évről évre piacvezető innovatív pénzügyi megoldásokkal jelenik meg, de fontosnak tartják a Bank zöld, környezetbarát működését és elenyésző ökológiai lábnyomát is.

Az ügyfelek természetesen a GRÁNIT Bank által kínált kedvező díjtételeket is értékelik, amit a fiókhálózat nélküli, digitális üzleti modellből adódó, szektor átlaghoz képest költséghatékonyabb banki működés biztosít.

Az ügyfelek elégedettségét visszaigazolja az is, hogy a megkérdezettek közel fele kizárólag a GRÁNIT banki ügyfél, vagyis nincsen másik bankkal üzleti kapcsolata. A „több bankos” ügyfelek visszajelzését is figyelembe véve pedig az derül ki, hogy a megkérdezettek 83%-a a GRÁNIT Bankot tekinti fő bankjának.

Átlag feletti a digitális csatornákat használók aránya a GRÁNIT Banknál

A GRÁNIT Bank ügyfeleire jellemző digitális képességet mutatja, hogy a Bank adatai szerint az ügyfelek közel 80%-a aktív eBank mobilapplikáció felhasználó, ami jelentősen meghaladja a szektor átlagát.

A digitális megoldások preferálását pedig több, további tényadat is alátámasztja. 2022-ben a Babaváró kölcsönt igénylők 97%-a online vitte végig a teljes folyamatot, és a jelzáloghitel igénylők 96%-a is Digitális Ügyfélfiókon keresztül intézte a hitelfelvételt.

Jelenleg az ügyfelek 90%-a indítja a számlanyitását digitális csatornán keresztül, azaz VideóBankon vagy Szelfivel.

Igénylik az ügyfelek a pénzügyi tudatosságot fejlesztő mobilbanki megoldásokat

A GRÁNIT eBank applikáción keresztül az ügyfelek – a kutatás szerint – leginkább forint és deviza átutalási megbízásokat indítanak, de betétlekötéseiket is túlnyomórészt okostelefonjukon keresztül intézik: pl. a lakossági betétlekötések 90%-a eBankon keresztül történik.

Az ügyfelek által gyakran használt, kedvelt funkció a mobilalkalmazásban elérhető kártyazárolás is, ami a bankkártya azonnali zárolását, majd egy érintéssel való feloldását teszi lehetővé, biztosítva azt, hogy a bankkártya csak akkor legyen aktív, amikor az ügyfél azt ténylegesen használni szeretni.

A „klasszikus termékeken” túl az ügyfelek egyre inkább igénylik a pénzügyi tudást és tudatosságot fejlesztő mobilbanki megoldásokat is.

A GRÁNIT Bank lakossági ügyfeleinek 88%-a rendszeresen használja az eBank „Pénzügyeim” funkciót havi kiadásainak nyomon követésére, de a kártyás költésekhez kapcsolódó CO2 kibocsátást bemutató Öko Kalkulátort is egyre többen alkalmazzák.

A gyermekek pénzügyi edukációját szolgáló, GRÁNIT Family mobilalkalmazást pedig a Family Junior számlacsomaggal rendelkezők 18%-a töltötte már le.

[GRÁNIT Bank közlemény] I Címlapfotó forrása: GRÁNIT Bank

Címkék:
blank