2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2022.01.19.

Tömegek számára tenné elérhetővé az NFT vásárlást a Mastercard

Szerző:

Kategóriák:

A digitális javak vásárlásának ugyanolyan egyszerűnek kell lennie, mint ahogy pólót, vagy kávékapszulát vásárolunk az interneten. Akár egyetlen kattintással. Az NFT-k, az ú.n. nem helyettesíthető tokenek esetén jellemzően nem ez a helyzet. A Mastercard a Coinbase kriptovaluta tőzsdével együttműködésben tenné egyszerűbbé az NFT-k vásárlását.

Ha szeretnénk egy NFT-t, például egy blokkláncon tárolt digitális műalkotást vásárolni valamelyik online piactéren, akkor először nyitnunk kell egy kriptotárcát, majd kriptovalutát váltanunk. A fanatikusok és a kriptovaluták világában jártasak számára ez egy pofonegyszerű feladat, ám a legtöbb felhasználó számára nem.

A Mastercard szerint ennek a folyamatnak egyszerűnek kellene lennie, mert csak ez biztosíthatja, hogy mindenki számára elérhetővé váljanak az NFT-k.

Mi az NFT?

Az NFT (non-fungible token), a nem-helyettesíthető token rövidítése, ami a blokkláncon tárolt, egy eredetileg digitális eszköz tulajdonjogának igazolására szolgáló virtuális okmány.

Az NFT röviden azt jelenti, hogy egyedi és nem cserélhető. Például a dollár helyettesíthető, cserélj el egy dollárt egy másikra és pont ugyanott leszel. Ugyanakkor, a Mona Lisa nem-helyettesíthető, csak egy Mona Lisa van, és az nem cserélhető. Az NFT szinte bármi lehet, ami digitális (festmények, zene, akár egy CT felvétel emberi agyról, stb.), de jelenleg a legtöbb izgalom a technológia digitális művészeti alkotások kereskedelmében való felhasználása körül tapasztalható.

Az NFT megjelenését az tette lehetővé, hogy az Ethereum nevű, nyílt forráskódon alapuló hálózaton bevezették az örökölhető ún. „okos szerződéseket”, melyek révén követhetővé és átruházhatóvá vált a digitális és később már bizonyos fizikai tárgyak, eszközök tulajdonjoga is.

A blokkláncon tárolják ezeket a tulajdonjogi igazolásokat. Emiatt az érintett személyek és vállalatok a föld bármely pontján megbízható igazolást szerezhetnek az adott eszköz tulajdonjogáról. Ez elemi feltétele annak, hogy az NFT-kkel történő kereskedés elindulhasson.

Forrás: NFT: a legjobb új befektetés vagy buborék?, BDO Magyarország, 2022.01.10.

Együttműködés a Mastercard és a Coinbase kriptotőzsde között

Annak érdekében, hogy tömegek számára váljanak elérhetővé az NFT-k, a Mastercard partnerségre lépett a Coinbase kriptovaluta tőzsdével – olvasható a tegnap kiadott közleményben. Az együttműködés keretében a Mastercard kártyatulajdonosok a bankkártyájukkal fizethetnek NFT-kért a Coinbase hamarosan megnyíló NFT piacterén.

Jelenleg az NFT-k meghatározó részét digitális műalkotások teszik ki, amiket zenészek, művészek, videójáték-tervezők készítenek. Az NFT-hez való szélesebb körű hozzáférhetőség lehetővé teszi majd, hogy minél több művész kapcsolódhasson be a digitális kereskedelem új formájába.

A Mastercard hisz abban, hogy a digitális műalkotásokon túl további területeken is hasznosításra kerülnek majd az NFT-k.

Játék és NFT-k

Az egyik legismertebb elektronikus játékfejlesztő társaság, az Electronic Arts (EA) azt mondta befektetőinek, hogy a gyűjthető NFT-k „iparágunk jövőjének fontos részét képezik”. Andrew Wilson vezérigazgató a befektetőknek szóló jelentésében a FIFA-t emelte ki példaként.

A futballjáték-sorozat az “Ultimate Team” módban már „kártyacsomagokat” használ a játékosok „gyűjtésére”, de

a játékosok „több digitális élményre vágynak a játékon kívül – e-sportra, NFT-kre, szélesebb sportfogyasztásra, és azt akarják, hogy gyorsan, nagyon gyorsan lépjünk”.

Ezt bizonyítja valamelyest az a tény, hogy például a francia Sorare cég, amely nem helyettesíthető tokenek (NFT) formájában értékesít labdarúgó kereskedési kártyákat, a közelmúltban 680 millió dollár befektetést kapott.

Címlapfotó: “A non-fungible token(NFT) is a special type of cryptographic token which represents something unique. NFT blockchain marketplace” – Rokas – stock.adobe.com | Licence: FinTech Group

Címkék:
blank