Újabb bank vezette be a fizetési kérelem szolgáltatást. Jöhet a „digitális sárgacsekk”

Szerző: | 2021. 02. 02. | Azonnali fizetés, Összes hír

BankTechShow | A jövő digitális bankja

Év elején a Takarékbank is csatlakozott a fizetési kérelem szolgáltatást nyújtó hazai bankok táborához. Immár öt bank készült fel a „digitális sárgacsekk” fogadására. Az azonnali fizetésre épülő új fizetési szolgáltatások 2021. közepén jelenhetnek meg Magyarországon.

Az azonnali fizetési rendszer nemcsak a banki átutalásaink pár másodpercen belüli teljesülését hozta el, de új elektronikus fizetési szolgáltatások bevezetését is előkészítette. Ilyen szolgáltatás többek között a fizetési kérelem, ami a díjbeszedést is egyszerűbbé és kényelmesebbé teheti.

Idén januártól már a Takarékbanknál is elérhető a fizetési kérelem szolgáltatás, így immár öt bank készült fel a fizetési kérelem küldésére, fogadására.

Bank

Szolgáltatás elérhető

Erste Bank

2020. március / augusztus*

Raiffeisen Bank

2020. április

GRÁNIT Bank

2020. április

Budapest Bank

2020. december

Takarékbank

2021. január

*megjegyz.: 2020. márciustól bankon belül, 2020. augusztus bank kívül is elérhetővé vál a fizetési kérelem küldése, fogadása az Erste Banknál.

Forrás: FinTechZone.hu

Röviden a fizetési kérelemről

A fizetési kérelem a kedvezményezettől induló, meghatározott összegre szóló fizetési kérés, melyet a fizető fél például a mobilbanki alkalmazásban egyetlen kattintással jóváhagyhat és azonnali átutalásként 5 másodperc alatt az összeg a kedvezményezett folyószámláján jóváírásra kerül.

A fizetési kérelem valójában egy előre kitöltött banki átutalás, amit kaphatunk közmű szolgáltatóktól, webshoptól, vagy akár jótékonysági szervezetektől is.

Amennyiben szeretnénk, hogy a telefonszámunkra, vagy e-mail címünkre (vagy akár az adószámunkra) is indítható legyen fizetési kérelem, az ún. másodlagos számlaazonosítónkat szintén regisztrálnunk kell a bankunknál. Fontos, hogy ugyanezzel az azonosítóval a szolgáltatónknak is rendelkeznie kell!

A fizetési kérelem érkezhet a netbankunkba vagy a mobilbankunkba. A kérelem jóváhagyása és az azonnali átutalás indítása erős ügyfél-hitelesítés (SCA) mellett történik meg.

Fizetési kérelem a Takarékbanknál is

Tavaly év végén nyilatkozta Czimer Gergely, a Takarékbank digitális igazgatója (CDO) a FinTechZone-nak, hogy a fizetési kérelem elindítására 2021 januárjában kerül majd sor. Idén év elejétől elérhetővé vált a szolgáltatás az alábbi kondíciókkal és feltételekkel.

  • A fizetési kérelem szolgáltatás bankfiókban igényelhető.
  • Fizetési kérelem szolgáltatás havi díja: 100 Ft
  • Fizetési kérelem indítása tételenként: 50 Ft
  • Fizetési kérelem fogadásának tiltása megadott fizetési számlára vonatkozóan: 500 Ft
  • Fizetési kérelem fogadás tiltásának feloldása: 500 Ft

Tömeges fizetési kérelem szolgáltatás üzleti szereplőknek

Tavaly év végén tette közzé a GIRO Zrt., hogy elindult a tömeges fizetési kérelem küldő szolgáltatása, a GIROFix. A szolgáltatáshoz csatlakozók minimális fejlesztés mellett nyújthatnak egy innovatív és költséghatékony új fizetési módot ügyfeleiknek.

Elsősorban azon cégek számára lehet hasznos a tömeges fizetési kérelem szolgáltatás, ahol nem időkritikus a fizetési tranzakció végrehajtása. A szolgáltatáshoz való csatlakozás technikai oldala lényegesen egyszerűbb, mint az azonnali fizetési rendszerhez történő közvetlen csatlakozás esetén. A GIROFix szolgáltatást nem banki szereplők is igénybe vehetik.

További bankok csatlakozása szükséges a kritikus tömeg eléréséhez

Ahhoz, hogy a nagy szolgáltatók (pl. közmű szolgáltatók, telekommunikációs társaságok, biztosítók, NAV stb.) elindíthassák a díjbeszedést fizetési kérelem szolgáltatáson keresztül további bankok csatlakozása szükséges.

A FinTechZone interjúsorozat keretében megkérdezte a banki vezetőket, mikorra várható a fizetési kérelem szolgáltatás elindítása a bankjuknál. A válaszok alapján

az összes hazai nagybank dolgozik a fizetési kérelem szolgáltatáson és várhatóan 2021 közepére a többség már tud fizetési kérelmet fogadni és küldeni. Ekkortól a sárga csekket is fizethetjük akár fizetési kérelmen keresztül is.

Címlapfotó forrása: pexels.com. Készítette: Tyler Lastovich. Elérés: itt.

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
“A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

KÖVETKEZŐ ESEMÉNY

PAYTECHSHOW 5.0

KEDVEZMÉNYES JEGYÁR:
02.29-IG

FinTechShow-7.0

Terítéken a legújabb elektronikus fizetési trendek, megoldások, iránymutatások

2024. április 16.

Budapest Kongresszusi Központ

TOVÁBBI ESEMÉNYEINK

FINTECHSHOW 8.0: Minden, ami fintech | 2024.10.15.

BANKTECHSHOW 2.0: Megoldások a jövő digitális bankjához | 2024.11.26.