Újabb bank vezette be a fizetési kérelem szolgáltatást. Jöhet a „digitális sárgacsekk”

Szerző: | 2021. 02. 02. | Azonnali fizetés, Összes hír

PayTechShow 4.0

Év elején a Takarékbank is csatlakozott a fizetési kérelem szolgáltatást nyújtó hazai bankok táborához. Immár öt bank készült fel a „digitális sárgacsekk” fogadására. Az azonnali fizetésre épülő új fizetési szolgáltatások 2021. közepén jelenhetnek meg Magyarországon.

Az azonnali fizetési rendszer nemcsak a banki átutalásaink pár másodpercen belüli teljesülését hozta el, de új elektronikus fizetési szolgáltatások bevezetését is előkészítette. Ilyen szolgáltatás többek között a fizetési kérelem, ami a díjbeszedést is egyszerűbbé és kényelmesebbé teheti.

Idén januártól már a Takarékbanknál is elérhető a fizetési kérelem szolgáltatás, így immár öt bank készült fel a fizetési kérelem küldésére, fogadására.

Bank

Szolgáltatás elérhető

Erste Bank

2020. március / augusztus*

Raiffeisen Bank

2020. április

GRÁNIT Bank

2020. április

Budapest Bank

2020. december

Takarékbank

2021. január

*megjegyz.: 2020. márciustól bankon belül, 2020. augusztus bank kívül is elérhetővé vál a fizetési kérelem küldése, fogadása az Erste Banknál.

Forrás: FinTechZone.hu

Röviden a fizetési kérelemről

A fizetési kérelem a kedvezményezettől induló, meghatározott összegre szóló fizetési kérés, melyet a fizető fél például a mobilbanki alkalmazásban egyetlen kattintással jóváhagyhat és azonnali átutalásként 5 másodperc alatt az összeg a kedvezményezett folyószámláján jóváírásra kerül.

A fizetési kérelem valójában egy előre kitöltött banki átutalás, amit kaphatunk közmű szolgáltatóktól, webshoptól, vagy akár jótékonysági szervezetektől is.

Amennyiben szeretnénk, hogy a telefonszámunkra, vagy e-mail címünkre (vagy akár az adószámunkra) is indítható legyen fizetési kérelem, az ún. másodlagos számlaazonosítónkat szintén regisztrálnunk kell a bankunknál. Fontos, hogy ugyanezzel az azonosítóval a szolgáltatónknak is rendelkeznie kell!

A fizetési kérelem érkezhet a netbankunkba vagy a mobilbankunkba. A kérelem jóváhagyása és az azonnali átutalás indítása erős ügyfél-hitelesítés (SCA) mellett történik meg.

Fizetési kérelem a Takarékbanknál is

Tavaly év végén nyilatkozta Czimer Gergely, a Takarékbank digitális igazgatója (CDO) a FinTechZone-nak, hogy a fizetési kérelem elindítására 2021 januárjában kerül majd sor. Idén év elejétől elérhetővé vált a szolgáltatás az alábbi kondíciókkal és feltételekkel.

  • A fizetési kérelem szolgáltatás bankfiókban igényelhető.
  • Fizetési kérelem szolgáltatás havi díja: 100 Ft
  • Fizetési kérelem indítása tételenként: 50 Ft
  • Fizetési kérelem fogadásának tiltása megadott fizetési számlára vonatkozóan: 500 Ft
  • Fizetési kérelem fogadás tiltásának feloldása: 500 Ft

Tömeges fizetési kérelem szolgáltatás üzleti szereplőknek

Tavaly év végén tette közzé a GIRO Zrt., hogy elindult a tömeges fizetési kérelem küldő szolgáltatása, a GIROFix. A szolgáltatáshoz csatlakozók minimális fejlesztés mellett nyújthatnak egy innovatív és költséghatékony új fizetési módot ügyfeleiknek.

Elsősorban azon cégek számára lehet hasznos a tömeges fizetési kérelem szolgáltatás, ahol nem időkritikus a fizetési tranzakció végrehajtása. A szolgáltatáshoz való csatlakozás technikai oldala lényegesen egyszerűbb, mint az azonnali fizetési rendszerhez történő közvetlen csatlakozás esetén. A GIROFix szolgáltatást nem banki szereplők is igénybe vehetik.

További bankok csatlakozása szükséges a kritikus tömeg eléréséhez

Ahhoz, hogy a nagy szolgáltatók (pl. közmű szolgáltatók, telekommunikációs társaságok, biztosítók, NAV stb.) elindíthassák a díjbeszedést fizetési kérelem szolgáltatáson keresztül további bankok csatlakozása szükséges.

A FinTechZone interjúsorozat keretében megkérdezte a banki vezetőket, mikorra várható a fizetési kérelem szolgáltatás elindítása a bankjuknál. A válaszok alapján

az összes hazai nagybank dolgozik a fizetési kérelem szolgáltatáson és várhatóan 2021 közepére a többség már tud fizetési kérelmet fogadni és küldeni. Ekkortól a sárga csekket is fizethetjük akár fizetési kérelmen keresztül is.

Címlapfotó forrása: pexels.com. Készítette: Tyler Lastovich. Elérés: itt.

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!