2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2019.05.28.

Újabb Revolut-szerű kártya magyaroknak: Curve

Szerző:

Kategóriák:

A Revolut és a TransferWise mellett a Curve fizetési kártyái is rendelhetők Magyarországon. A londoni fintech startup által kínált Mastercard fizetési kártya újdonsága, hogy összes bankkártyánkat „belepaszírozhatjuk” egyetlen Curve kártyába. Egy kártya mind felett.

Mi a Curve?

A Curve pont olyan, mint a Revolut, vagy a TransferWise. Egy londoni fintech startup, amely Mastercard logóval ellátott fizetési kártyát és egy felhasználóbarát mobilalkalmazást kínál. Az alapszintű fizetési kártya (Curve Blue) ingyenesen rendelhető a mobil appból. A Revoluttal és a TransferWise-zal ellentétben a kártya rendelésekor nem kell előzetesen pénzt feltöltenünk, így ténylegesen 0 forintért juthatunk Curve fizetési kártyánkhoz.

Ha ún. referral kóddal történik az igénylés, akkor rögtön kapunk 5 fontot a kártyánkra (és az is, akitől a kódot kaptuk. Mi egyik FinTechZone olvasónktól kapott kódot használtunk: ROCAC. Ha ezt a kódot használjátok, akkor Ti is és az olvasónk is kap 5-5 fontot.)

A kártya újdonsága, hogy Visa és Mastercard logóval ellátott bankkártyáinkat, fizetési kártyáinkat a Curve mobil alkalmazáson keresztül hozzárendelhetjük a Curve fizetési kártyánkhoz, így egy kártyával („gyűjtő kártyával”) kiválthatjuk az összes többi kártyánkat. Ahhoz, hogy fizethessünk a bankkártyáinkkal, nem kell magunkkal vinni azokat, elegendő csupán a Curve kártyánkat (és addig nem is tudjuk használni a Curve kártyánkat, amíg nem rendelünk ahhoz legalább 1 bankkártyát).

A mobil alkalmazásban beállíthatjuk, mikor, melyik kártyával akarunk fizetni, továbbá, hogy mely vásárlásaink után szeretnénk megkapni az 1%-os pénzvisszatérítést (cashback). Igaz, az ingyenes Curve Blue kártyához csupán három kereskedőt állíthatunk be, a pénzvisszatérítési program 90 napig tart és a kereskedők köre is szűk. De, ha jól választjuk ki a kereskedőket (pl. Tesco, Aldi, Lidl, Shell, Starbucks, IKEA, Amazon, EasyJet), akkor akár pár ezer forintot is visszakaphatunk.

Utazós kártya, amit nem kell külön feltölteni

Végül, de nem utolsó sorban a Curve is egy „utazós” kártya. A kártyával külföldön olcsóbban fizethetünk, mint a hagyományos bankok bankkártyáival. Ugyanúgy, mint a Revolut, vagy a TransferWise esetén a deviza-középárfolyamhoz nagyon közel vásárolhatunk, fizethetünk külföldön. A különbség az előző kártyákhoz képest, hogy a Curve kártyát nem kell a használat előtt feltölteni, mivel az automatikusan terheli a beregisztrált és kiválasztott Visa, vagy Mastercard bankkártyánkat.

Ha forint alapú bankkártyánkat regisztráltuk be és forintban fizetünk, akkor nincs váltás. Ha forint alapú bankkártyával szeretnénk fizetni idegen devizában (200+ devizában fizethetünk a Curve árfolyamán), akkor a Curve árfolyamán (közel a deviza-középárfolyamon) történik a váltás és nem a bank árfolyamán. Az előbbi lényegesen kedvezőbb, mint a bankok árfolyama.

Mit kínál még a Curve?

Az alábbiakban összegyűjtöttük a Curve mobilalkalmazás legfontosabb funkcióit (a fentieken kívül):

 • Minden beregisztrált bankkártya esetén külön-külön és összevontan is nyomon követhetjük költéseinket. Ha pl. 2-3 banknál vannak bankkártyáink, akkor nem kell 2-3 mobilbanki appot, vagy netbankot felkeresni a tranzakció történet miatt. Egyetlen alkalmazáson keresztül láthatjuk bankkártyás vásárlásainkat.
 • A Curve kártyát az applikáción keresztül zárolhatjuk, megnézhetjük a kártyához tartozó PIN kódot, illetve upgrade-delhetjük ingyenes Curve Blue kártyánkat Curve Black kártyára (extra szolgáltatások extra havi 9,99 euróért, mint a Revolut esetén. pl.: utasbiztosítás, készülékbiztosítás).
 • A kártyás költéseinket beépített ún. személyes pénzügyi menedzsment (PFM – Personal Finance Management) megoldáson keresztül is nyomon követhetjük. Automatikusan kategóriákba rendezik a költéseinket, így gyorsabban átláthatjuk, mire megy el a pénzünk.
 • A kártyás tranzakcióinkhoz hozzácsatolhatjuk a blokkot is annak lefotózásával, illetve külön jegyzetet is írhatunk hozzá. Továbbá kérhetünk e-mail értesítést is a tranzakcióról a push notifikáció mellé.
 • A kártyás vásárlást követő 14 napon belül pedig arra is van lehetőség, hogy másik kártyára terheljük a vásárlást, ha úgy gondoljuk, rossz kártyával végeztük a tranzakciót.

Mennyibe kerül a Curve? Mik a korlátozások?

Az ingyenes Curve Blue és a prémium Curve Black kártyák kondíciói (és a felhasználási feltételek) itt érhetők el. Alább a Curve Blue-val kapcsolatos díjak, költségek:

 • kártya kiszállítási díj: 0 forint
 • kártya éves díja: 0 forint
 • kártyacsere díja: 0 forint
 • ATM készpénzfelvétel díja (amennyiben a tranzakció a regisztrált bankkártya pénznemében történik): havonta 10 db tranzakció ingyenes.
 • Külföldön történő készpénzfelvétel (idegen devizanemben) ATM-ből: havonta 200 fontig ingyenes (kb. 75 ezer forintig). A havi limit felett a külföldi készpénzfelvétel díja 2%, de min. 2 font.
 • Pénzváltás díja (ha a deviza eltér a beregisztrált kártya pénznemétől): havonta 500 fontig a pénzváltásnak nincs költsége (500 font kb. 185 ezer forintnak megfelelő összeg). 500 font felett 2% váltási díjat számítanak fel.
 • Fontos: hétvégén nincs FX piac, ezért hétvégén a limittől függetlenül 0,5-1,5% átváltási díj felszámítására kerülhet sor, ezért a külföldi használat során érdemes figyelni a hétvégékre.

Új felhasználók esetén az alábbi limitek mellett kezdhetjük el használni a Curve kártyát (a limit a kártyahasználattal nő):

 • ATM készpénzfelvétel: 200 font (kb. 75 ezer forint) / nap.
 • Költés: 2000 font (kb. 740 ezer forint) / nap. 5000 font / hónap, 10.000 font / év.
 • Kereskedők, elfogadók, ahol nem lehet használni: gambling, escort szolgáltatások, befektetési szolgáltatások stb.

Kiknek lehet előnyös a Curve kártya?

Alább pár felhasználási eset, amikor előnyös lehet a Curve kártya:

 • Külföldi kártyahasználat. Kifejezetten előnyös lehet pl. a pontgyűjtő/cashback lehetőség a hitelkártyák külföldi használata esetén. A devizaátváltás a Curve kártyával kedvezőbb árfolyamon történik és a beregisztrált hitelkártya használata után járó pontfelírás/pénzvisszatérítés is kihasználható.
 • Ha olyan banktól/bankoktól van(nak) bankkártyáink, amelyek nem rendelkeznek mobilbanki appal, vagy rendelkeznek, de a kártyás költéseinket egyetlen felületen akarjuk nyomon követni. Minden kártyás vásárlásról azonnal kapunk – ingyenesen – értesítést (push notifikációt és e-mail-t) függetlenül attól, hogy a beregisztrált bankkártyához a kibocsátó bank küld-e (külön díj ellenében) értesítést.
 • Ha több kártyát használunk és azzal szembesülünk, hogy rossz kártyával fizettünk (pl. épp nem a hitelkártyát akartuk használni, vagy a céges kártyát), akkor a tranzakciót követő 14 napon belül a Curve alkalmazáson belül „cserélhetjük” a terhelendő kártyát.

A kártyát pár hete használjuk Magyarországon, kipróbáltuk az érintéses fizetést, illetve fizettünk a kártyával az interneten keresztül külföldi kereskedőnél. Az első benyomásaink egyelőre pozitívak, de még minden felhasználási esetről nincs tapasztalatunk, így mindenki a saját felelősségére kezdje el a kártyát használni.

Hasznos tipp: ahhoz, hogy használni tudjuk a Curve kártyát, a Curve mobil alkalmazásban hozzá kell adnunk egy bankkártyát. A bankkáryát verifikálnunk kell, meg kell erősítenünk, hogy a bankkártyával mi rendelkezünk. A verifikálás keretében egy kódot kapunk, ami a banki kivanaton, a netbankban a számlatörténetben jelenik meg, vagy a banktól kapott sms-ben. A tesztelés során a hazai kibocsátású forint bankkártyánkat 1 fonttal terhelték, majd sztornózták azt. Az egyik olvasónk hívta fel a figyelmet arra, ha nem megy végbe a verifikálás, akkor a hozzáadott bankkártya devizanemét – a verifikálás idejére – érdemes lehet átállítani fontra, vagy euróra.

Címkék: