BankTechShow

Újabb Revolut-szerű kártya magyaroknak: Curve

Szerző: | 2019. 05. 28. | Digitális pénzügyek, Összes hír

A Revolut és a TransferWise mellett a Curve fizetési kártyái is rendelhetők Magyarországon. A londoni fintech startup által kínált Mastercard fizetési kártya újdonsága, hogy összes bankkártyánkat „belepaszírozhatjuk” egyetlen Curve kártyába. Egy kártya mind felett.

Mi a Curve?

A Curve pont olyan, mint a Revolut, vagy a TransferWise. Egy londoni fintech startup, amely Mastercard logóval ellátott fizetési kártyát és egy felhasználóbarát mobilalkalmazást kínál. Az alapszintű fizetési kártya (Curve Blue) ingyenesen rendelhető a mobil appból. A Revoluttal és a TransferWise-zal ellentétben a kártya rendelésekor nem kell előzetesen pénzt feltöltenünk, így ténylegesen 0 forintért juthatunk Curve fizetési kártyánkhoz.

Ha ún. referral kóddal történik az igénylés, akkor rögtön kapunk 5 fontot a kártyánkra (és az is, akitől a kódot kaptuk. Mi egyik FinTechZone olvasónktól kapott kódot használtunk: ROCAC. Ha ezt a kódot használjátok, akkor Ti is és az olvasónk is kap 5-5 fontot.)

A kártya újdonsága, hogy Visa és Mastercard logóval ellátott bankkártyáinkat, fizetési kártyáinkat a Curve mobil alkalmazáson keresztül hozzárendelhetjük a Curve fizetési kártyánkhoz, így egy kártyával („gyűjtő kártyával”) kiválthatjuk az összes többi kártyánkat. Ahhoz, hogy fizethessünk a bankkártyáinkkal, nem kell magunkkal vinni azokat, elegendő csupán a Curve kártyánkat (és addig nem is tudjuk használni a Curve kártyánkat, amíg nem rendelünk ahhoz legalább 1 bankkártyát).

A mobil alkalmazásban beállíthatjuk, mikor, melyik kártyával akarunk fizetni, továbbá, hogy mely vásárlásaink után szeretnénk megkapni az 1%-os pénzvisszatérítést (cashback). Igaz, az ingyenes Curve Blue kártyához csupán három kereskedőt állíthatunk be, a pénzvisszatérítési program 90 napig tart és a kereskedők köre is szűk. De, ha jól választjuk ki a kereskedőket (pl. Tesco, Aldi, Lidl, Shell, Starbucks, IKEA, Amazon, EasyJet), akkor akár pár ezer forintot is visszakaphatunk.

Utazós kártya, amit nem kell külön feltölteni

Végül, de nem utolsó sorban a Curve is egy „utazós” kártya. A kártyával külföldön olcsóbban fizethetünk, mint a hagyományos bankok bankkártyáival. Ugyanúgy, mint a Revolut, vagy a TransferWise esetén a deviza-középárfolyamhoz nagyon közel vásárolhatunk, fizethetünk külföldön. A különbség az előző kártyákhoz képest, hogy a Curve kártyát nem kell a használat előtt feltölteni, mivel az automatikusan terheli a beregisztrált és kiválasztott Visa, vagy Mastercard bankkártyánkat.

Ha forint alapú bankkártyánkat regisztráltuk be és forintban fizetünk, akkor nincs váltás. Ha forint alapú bankkártyával szeretnénk fizetni idegen devizában (200+ devizában fizethetünk a Curve árfolyamán), akkor a Curve árfolyamán (közel a deviza-középárfolyamon) történik a váltás és nem a bank árfolyamán. Az előbbi lényegesen kedvezőbb, mint a bankok árfolyama.

Mit kínál még a Curve?

Az alábbiakban összegyűjtöttük a Curve mobilalkalmazás legfontosabb funkcióit (a fentieken kívül):

 • Minden beregisztrált bankkártya esetén külön-külön és összevontan is nyomon követhetjük költéseinket. Ha pl. 2-3 banknál vannak bankkártyáink, akkor nem kell 2-3 mobilbanki appot, vagy netbankot felkeresni a tranzakció történet miatt. Egyetlen alkalmazáson keresztül láthatjuk bankkártyás vásárlásainkat.
 • A Curve kártyát az applikáción keresztül zárolhatjuk, megnézhetjük a kártyához tartozó PIN kódot, illetve upgrade-delhetjük ingyenes Curve Blue kártyánkat Curve Black kártyára (extra szolgáltatások extra havi 9,99 euróért, mint a Revolut esetén. pl.: utasbiztosítás, készülékbiztosítás).
 • A kártyás költéseinket beépített ún. személyes pénzügyi menedzsment (PFM – Personal Finance Management) megoldáson keresztül is nyomon követhetjük. Automatikusan kategóriákba rendezik a költéseinket, így gyorsabban átláthatjuk, mire megy el a pénzünk.
 • A kártyás tranzakcióinkhoz hozzácsatolhatjuk a blokkot is annak lefotózásával, illetve külön jegyzetet is írhatunk hozzá. Továbbá kérhetünk e-mail értesítést is a tranzakcióról a push notifikáció mellé.
 • A kártyás vásárlást követő 14 napon belül pedig arra is van lehetőség, hogy másik kártyára terheljük a vásárlást, ha úgy gondoljuk, rossz kártyával végeztük a tranzakciót.

Mennyibe kerül a Curve? Mik a korlátozások?

Az ingyenes Curve Blue és a prémium Curve Black kártyák kondíciói (és a felhasználási feltételek) itt érhetők el. Alább a Curve Blue-val kapcsolatos díjak, költségek:

 • kártya kiszállítási díj: 0 forint
 • kártya éves díja: 0 forint
 • kártyacsere díja: 0 forint
 • ATM készpénzfelvétel díja (amennyiben a tranzakció a regisztrált bankkártya pénznemében történik): havonta 10 db tranzakció ingyenes.
 • Külföldön történő készpénzfelvétel (idegen devizanemben) ATM-ből: havonta 200 fontig ingyenes (kb. 75 ezer forintig). A havi limit felett a külföldi készpénzfelvétel díja 2%, de min. 2 font.
 • Pénzváltás díja (ha a deviza eltér a beregisztrált kártya pénznemétől): havonta 500 fontig a pénzváltásnak nincs költsége (500 font kb. 185 ezer forintnak megfelelő összeg). 500 font felett 2% váltási díjat számítanak fel.
 • Fontos: hétvégén nincs FX piac, ezért hétvégén a limittől függetlenül 0,5-1,5% átváltási díj felszámítására kerülhet sor, ezért a külföldi használat során érdemes figyelni a hétvégékre.

Új felhasználók esetén az alábbi limitek mellett kezdhetjük el használni a Curve kártyát (a limit a kártyahasználattal nő):

 • ATM készpénzfelvétel: 200 font (kb. 75 ezer forint) / nap.
 • Költés: 2000 font (kb. 740 ezer forint) / nap. 5000 font / hónap, 10.000 font / év.
 • Kereskedők, elfogadók, ahol nem lehet használni: gambling, escort szolgáltatások, befektetési szolgáltatások stb.

Kiknek lehet előnyös a Curve kártya?

Alább pár felhasználási eset, amikor előnyös lehet a Curve kártya:

 • Külföldi kártyahasználat. Kifejezetten előnyös lehet pl. a pontgyűjtő/cashback lehetőség a hitelkártyák külföldi használata esetén. A devizaátváltás a Curve kártyával kedvezőbb árfolyamon történik és a beregisztrált hitelkártya használata után járó pontfelírás/pénzvisszatérítés is kihasználható.
 • Ha olyan banktól/bankoktól van(nak) bankkártyáink, amelyek nem rendelkeznek mobilbanki appal, vagy rendelkeznek, de a kártyás költéseinket egyetlen felületen akarjuk nyomon követni. Minden kártyás vásárlásról azonnal kapunk – ingyenesen – értesítést (push notifikációt és e-mail-t) függetlenül attól, hogy a beregisztrált bankkártyához a kibocsátó bank küld-e (külön díj ellenében) értesítést.
 • Ha több kártyát használunk és azzal szembesülünk, hogy rossz kártyával fizettünk (pl. épp nem a hitelkártyát akartuk használni, vagy a céges kártyát), akkor a tranzakciót követő 14 napon belül a Curve alkalmazáson belül „cserélhetjük” a terhelendő kártyát.

A kártyát pár hete használjuk Magyarországon, kipróbáltuk az érintéses fizetést, illetve fizettünk a kártyával az interneten keresztül külföldi kereskedőnél. Az első benyomásaink egyelőre pozitívak, de még minden felhasználási esetről nincs tapasztalatunk, így mindenki a saját felelősségére kezdje el a kártyát használni.

Hasznos tipp: ahhoz, hogy használni tudjuk a Curve kártyát, a Curve mobil alkalmazásban hozzá kell adnunk egy bankkártyát. A bankkáryát verifikálnunk kell, meg kell erősítenünk, hogy a bankkártyával mi rendelkezünk. A verifikálás keretében egy kódot kapunk, ami a banki kivanaton, a netbankban a számlatörténetben jelenik meg, vagy a banktól kapott sms-ben. A tesztelés során a hazai kibocsátású forint bankkártyánkat 1 fonttal terhelték, majd sztornózták azt. Az egyik olvasónk hívta fel a figyelmet arra, ha nem megy végbe a verifikálás, akkor a hozzáadott bankkártya devizanemét – a verifikálás idejére – érdemes lehet átállítani fontra, vagy euróra.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!