BankTechShow

Zöld utat kapott a Mastercard. Tovább erősödik az azonnali fizetési üzletág

Szerző: | 2021. 03. 08. | Azonnali fizetés, Összes hír

A Mastercard március 5-én közölte, az Európai Bizottság által támasztott feltételek teljesítése után megszerezte a többségi részesedést az azonnali fizetési rendszereket is szállító cég, a Nets Vállalati Szolgáltatások üzletágában. Ezzel a felvásárlással a kártyatársasághoz jutottak a dán székhelyű Nets azonnali fizetési, a számlák közötti klíring szolgáltatásai és az e-számlázási megoldásai, amiért a Mastercard 2,9 milliárd eurót fizetett. Magyarországon az azonnali fizetési rendszer központi infrastruktúrája is a Nets platformján alapul.

Az üzletet még 2019 augusztusában jelentették be, ám az Európai Bizottság feltételekhez kötötte a felvásárlást, amiket mostanra teljesített a kártyatársaság.
„A mai nap jelentős mérföldkő, mivel tovább építhetjük a fizetési kártyákon túlmutató, multi-rail fizetési megoldásainkat.”
Paul Stoddart

Új Fizetési Platformokért felelős elnök, Mastercard

Európa egyik jelentősebb azonnali fizetési szereplőjévé vált a Mastercard

A Mastercardnak nem ez volt az első jelentős felvásárlása az azonnali fizetési rendszereket szállító cégek körében. 2017 májusában zárult le a Vocalink felvásárlása, amely társaság az Egyesült Királyságban, Szingapúrban, Thaiföldön és az Egyesült Államokban szállított azonnali fizetési megoldásokat. Az ügylet értéke akkor 920 millió euró volt, amiért a kártyatársaság megszerezte a Vocalink részvényeinek több mint 90 százalékát.

A jelenlegi (Nets) és a korábbi (Vocalink) felvásárlásokkal a Mastercard Európa egyik legjelentősebb azonnali fizetési megoldásokat szállító társaságává vált.

Mastercard multi-rail stratégia Magyarországon is

Itthon is megjelent a Mastercard a multi-rail stratégiával, amelynek keretében nemcsak bankkártyás, hanem azonnali fizetési megoldást is kínál. Az utóbbira példa a Mastercard Pay by Account megoldás, amely az érintésmentes azonnali fizetést valósítja meg a kártyaelfogadói terminálon.

A Mastercard Pay by Account fizetési szolgáltatása során a vásárló saját okostelefonja segítségével fizethet, legyen szó akár bolti, akár online vásárlásról. A szolgáltatás önálló alkalmazásként, vagy akár a mobilbanki applikáció egyik funkciójaként is alkalmazható. Ehhez a vásárló számlavezető bankjának kell elérhetővé tennie a funkciót ügyfelei részére.

Bolti környezetben a kártyás fizetéskor megszokott módon, érintésmentesen a POS terminálnál történik a fizetés, azzal a különbséggel, hogy ebben az esetben nem egy bankkártya, hanem a vásárló bankszámlája vesz részt a tranzakcióban.

Online vásárlás során pedig a Mastercard Pay by Accountot választva a vásárló a megszokott módon, az internetes kártyaterminál oldalon indíthatja el a tranzakciót.

Az új elektronikus fizetési megoldásokról, a fizetésen túli új trendekről és Magyarország  további készpénzmentesítő intézkedéseiről is szó lesz május végén a PayTechShow 2.0-án. Továbbá itt mutatják be Magyarország elektronikus fizetési térképét is. Részletek itt.

Címlapfotó forrása: Simon Legner, Wikimedia.org, CC BY-SA 4.0

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!