FinTechShow-7.0

Zöld utat kapott a Mastercard. Tovább erősödik az azonnali fizetési üzletág

Szerző: | 2021. 03. 08. | Azonnali fizetés, Összes hír

FinTechShow-7.0
BankTechShow | A jövő digitális bankja

A Mastercard március 5-én közölte, az Európai Bizottság által támasztott feltételek teljesítése után megszerezte a többségi részesedést az azonnali fizetési rendszereket is szállító cég, a Nets Vállalati Szolgáltatások üzletágában. Ezzel a felvásárlással a kártyatársasághoz jutottak a dán székhelyű Nets azonnali fizetési, a számlák közötti klíring szolgáltatásai és az e-számlázási megoldásai, amiért a Mastercard 2,9 milliárd eurót fizetett. Magyarországon az azonnali fizetési rendszer központi infrastruktúrája is a Nets platformján alapul.

Az üzletet még 2019 augusztusában jelentették be, ám az Európai Bizottság feltételekhez kötötte a felvásárlást, amiket mostanra teljesített a kártyatársaság.
„A mai nap jelentős mérföldkő, mivel tovább építhetjük a fizetési kártyákon túlmutató, multi-rail fizetési megoldásainkat.”
Paul Stoddart

Új Fizetési Platformokért felelős elnök, Mastercard

Európa egyik jelentősebb azonnali fizetési szereplőjévé vált a Mastercard

A Mastercardnak nem ez volt az első jelentős felvásárlása az azonnali fizetési rendszereket szállító cégek körében. 2017 májusában zárult le a Vocalink felvásárlása, amely társaság az Egyesült Királyságban, Szingapúrban, Thaiföldön és az Egyesült Államokban szállított azonnali fizetési megoldásokat. Az ügylet értéke akkor 920 millió euró volt, amiért a kártyatársaság megszerezte a Vocalink részvényeinek több mint 90 százalékát.

A jelenlegi (Nets) és a korábbi (Vocalink) felvásárlásokkal a Mastercard Európa egyik legjelentősebb azonnali fizetési megoldásokat szállító társaságává vált.

Mastercard multi-rail stratégia Magyarországon is

Itthon is megjelent a Mastercard a multi-rail stratégiával, amelynek keretében nemcsak bankkártyás, hanem azonnali fizetési megoldást is kínál. Az utóbbira példa a Mastercard Pay by Account megoldás, amely az érintésmentes azonnali fizetést valósítja meg a kártyaelfogadói terminálon.

A Mastercard Pay by Account fizetési szolgáltatása során a vásárló saját okostelefonja segítségével fizethet, legyen szó akár bolti, akár online vásárlásról. A szolgáltatás önálló alkalmazásként, vagy akár a mobilbanki applikáció egyik funkciójaként is alkalmazható. Ehhez a vásárló számlavezető bankjának kell elérhetővé tennie a funkciót ügyfelei részére.

Bolti környezetben a kártyás fizetéskor megszokott módon, érintésmentesen a POS terminálnál történik a fizetés, azzal a különbséggel, hogy ebben az esetben nem egy bankkártya, hanem a vásárló bankszámlája vesz részt a tranzakcióban.

Online vásárlás során pedig a Mastercard Pay by Accountot választva a vásárló a megszokott módon, az internetes kártyaterminál oldalon indíthatja el a tranzakciót.

Az új elektronikus fizetési megoldásokról, a fizetésen túli új trendekről és Magyarország  további készpénzmentesítő intézkedéseiről is szó lesz május végén a PayTechShow 2.0-án. Továbbá itt mutatják be Magyarország elektronikus fizetési térképét is. Részletek itt.

Címlapfotó forrása: Simon Legner, Wikimedia.org, CC BY-SA 4.0

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!