Újabb 8 országban teszi elérhetővé open banking megoldásait a Klarna

írta | 2021.03.05. | API bankolás, Hírzúzda, Open banking, Összes hír, PSD2

kh webinarium

Az e-kereskedelmi fizetési megoldásokat kínáló Klarna bejelentette, további nyolc európai országban vezeti be a nyílt bankolást támogató megoldásait. A Klarna szerint nem egészséges, ha az ügyfelek pénzügyi adatait kizárólag a számlavezető bank hasznosítja. Minél több szolgáltató fér hozzá a pénzügyi adatokhoz, annál több innovatív digitális pénzügyi megoldás jelenhet meg Európában. A Klarna open banking megoldásai megnyitják a hozzáférést a bankoknál tárolt adatokhoz.

A Klarna immár 24 országban kínálja open banking megoldásait, amelyekkel több mint 6 ezer bank érhető el. Az új 8 ország, ahol megjelent a Klarna a nyílt bankolást támogató megoldásaival: Portugália, Dánia, Luxemburg, Írország, Horvátország, Észtország, Litvánia és Lettország.

A 24 ország között ott található Magyarország is, de csupán két hazai bankhoz, az OTP Bankhoz és az Oberbankhoz csatlakoznak. A Klarna weboldalán található információk alapján az előbbi két banknál nem PSD2 API-n keresztül valósítják meg a számlainformációs és a fizetés-kezdeményezési szolgáltatásokat, hanem ú.n. „direct access”-en keresztül. További információk itt.

„A fogyasztók pénzügyi adatait nem szabad csupán egyetlen szolgáltatóra bízni. Sok szolgáltató előtt meg kell nyitni azokat annak érdekében, hogy több olyan megoldást lehessen kifejleszteni, amelyek az ügyfeleket helyezik személyes pénzügyeik középpontjába.” – Forrás: Silicon Canals
Koen Köppe

CTO, Klarna

Európa legnagyobb open bankig hálózatát építik

A fintech vállalat állítása szerint Európa legnagyobb open banking hálózatával rendelkeznek, amely immár 24 országban érhető el, akár 99 százalékos, de minimum 90 százalékos banki lefedettséggel az egyes országokban (szerk. megjegyz. Magyarország esetén ez a lefedettségi arány nem igazolható).

A Klarna nyílt bankolást támogató megoldása, amely jelenleg évente több mint 150 millió tranzakciót dolgoz fel, ú.n. harmadik feles szolgáltatók számára kínál hozzáférést az ügyfelek bankszámla adataihoz számlainformációkat összesítő szolgáltatás (AIS), valamint fizetés-kezdeményezési szolgáltatás (PIS) révén a PSD2 irányelveivel összehangban.

Új szolgáltatás: „Account Insights”

A bejelentés során a Klarna bemutatta a „Account Insights” elnevezésű új megoldást is, amely a bankszámlakivonatokat egyedi statisztikákká alakítja a kategorizálás és az adatok gazdagítása révén.

Ezek az „insight”-ok segítséget nyújthatnak különböző szolgáltatások kialakításához egyszerű API-integráció révén. Ilyen szolgáltatások lehetnek például: kölcsönigénylés előkészítése, hitel- és kockázatértékelés támogatása, személyes pénzügyi menedzsment alkalmazás.

A Klarna bevallása szerint az XS2A API hozzáféréseik rendkívül megbízhatóak és jelenleg jobb end-to-end (a bejelentkezéstől a folyamat sikeres befejezéséig) PIS konverziós aránnyal rendelkeznek a versenytársakhoz képest.

Röviden a Klarnáról

A Klarna egy e-kereskedelmi fizetési platform kereskedők és vásárlók számára, amit 2005-ben alapítottak Svédországban és ma már banki engedéllyel is rendelkezik.

A legismertebb szolgáltatása a „Vásároljon most, fizess később (Buy Now Pay Later), amelynek keretében a vásárlók számára a részletfizetési időszak alatt kamatmentes megoldást kínálnak.

Ezenkívül a vásárlók a Klarna megoldásaival nyomon követhetik kiadásaikat, a rendelkezésre álló egyenlegüket, személyre szabott kedvezményekhez juthatnak, értesítéseket kaphatnak az árcsökkenésről, intelligens módon nyomon követhetik a szállításokat és csatlakozhatnak a Klarna új hűségprogramjához, a Vibe-hez.

A fintech vállalatnak több mint 200 000 kiskereskedelmi partnere van, köztük olyan óriások, mint a H&M, az IKEA, az Expedia Group, a Samsung, az ASOS, a Peloton, az Abercrombie & Fitch, a Nike és az AliExpress.

A 17 országban több mint 3500 alkalmazottal rendelkező Klarna befektetői között szerepel a Sequoia Capital 2010 óta, újabban a Dragoneer, a Bestseller Group, a Permira, a Visa, az Atomico, az Ant Group, a Silver Lake, a HMI Capital és a TCV.

A vállalat pénzügyi termékeket is kínál, Svédországban megtakarítási számlákat, Németországban pedig folyószámlát.

Forrás: Silicon Canals

Címlapfotó: Klarna Press

kh webinarium

kh webinarium

Itt követhetsz minket:

Tudósítás

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

WEBINÁRIUM

KH webinarium
Mit hoz a jövő? Hogyan alakítják át az újabb és újabb innovációk a pénzügyeinket, a munka világát, a környezetünket vagy akár a táplálkozásunkat?

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.