2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2021.03.05.

Újabb 8 országban teszi elérhetővé open banking megoldásait a Klarna

Szerző:

Kategóriák:

Az e-kereskedelmi fizetési megoldásokat kínáló Klarna bejelentette, további nyolc európai országban vezeti be a nyílt bankolást támogató megoldásait. A Klarna szerint nem egészséges, ha az ügyfelek pénzügyi adatait kizárólag a számlavezető bank hasznosítja. Minél több szolgáltató fér hozzá a pénzügyi adatokhoz, annál több innovatív digitális pénzügyi megoldás jelenhet meg Európában. A Klarna open banking megoldásai megnyitják a hozzáférést a bankoknál tárolt adatokhoz.

A Klarna immár 24 országban kínálja open banking megoldásait, amelyekkel több mint 6 ezer bank érhető el. Az új 8 ország, ahol megjelent a Klarna a nyílt bankolást támogató megoldásaival: Portugália, Dánia, Luxemburg, Írország, Horvátország, Észtország, Litvánia és Lettország.

A 24 ország között ott található Magyarország is, de csupán két hazai bankhoz, az OTP Bankhoz és az Oberbankhoz csatlakoznak. A Klarna weboldalán található információk alapján az előbbi két banknál nem PSD2 API-n keresztül valósítják meg a számlainformációs és a fizetés-kezdeményezési szolgáltatásokat, hanem ú.n. „direct access”-en keresztül. További információk itt.

„A fogyasztók pénzügyi adatait nem szabad csupán egyetlen szolgáltatóra bízni. Sok szolgáltató előtt meg kell nyitni azokat annak érdekében, hogy több olyan megoldást lehessen kifejleszteni, amelyek az ügyfeleket helyezik személyes pénzügyeik középpontjába.” – Forrás: Silicon Canals
Koen Köppe

CTO, Klarna

Európa legnagyobb open bankig hálózatát építik

A fintech vállalat állítása szerint Európa legnagyobb open banking hálózatával rendelkeznek, amely immár 24 országban érhető el, akár 99 százalékos, de minimum 90 százalékos banki lefedettséggel az egyes országokban (szerk. megjegyz. Magyarország esetén ez a lefedettségi arány nem igazolható).

A Klarna nyílt bankolást támogató megoldása, amely jelenleg évente több mint 150 millió tranzakciót dolgoz fel, ú.n. harmadik feles szolgáltatók számára kínál hozzáférést az ügyfelek bankszámla adataihoz számlainformációkat összesítő szolgáltatás (AIS), valamint fizetés-kezdeményezési szolgáltatás (PIS) révén a PSD2 irányelveivel összehangban.

Új szolgáltatás: „Account Insights”

A bejelentés során a Klarna bemutatta a „Account Insights” elnevezésű új megoldást is, amely a bankszámlakivonatokat egyedi statisztikákká alakítja a kategorizálás és az adatok gazdagítása révén.

Ezek az „insight”-ok segítséget nyújthatnak különböző szolgáltatások kialakításához egyszerű API-integráció révén. Ilyen szolgáltatások lehetnek például: kölcsönigénylés előkészítése, hitel- és kockázatértékelés támogatása, személyes pénzügyi menedzsment alkalmazás.

A Klarna bevallása szerint az XS2A API hozzáféréseik rendkívül megbízhatóak és jelenleg jobb end-to-end (a bejelentkezéstől a folyamat sikeres befejezéséig) PIS konverziós aránnyal rendelkeznek a versenytársakhoz képest.

Röviden a Klarnáról

A Klarna egy e-kereskedelmi fizetési platform kereskedők és vásárlók számára, amit 2005-ben alapítottak Svédországban és ma már banki engedéllyel is rendelkezik.

A legismertebb szolgáltatása a „Vásároljon most, fizess később (Buy Now Pay Later), amelynek keretében a vásárlók számára a részletfizetési időszak alatt kamatmentes megoldást kínálnak.

Ezenkívül a vásárlók a Klarna megoldásaival nyomon követhetik kiadásaikat, a rendelkezésre álló egyenlegüket, személyre szabott kedvezményekhez juthatnak, értesítéseket kaphatnak az árcsökkenésről, intelligens módon nyomon követhetik a szállításokat és csatlakozhatnak a Klarna új hűségprogramjához, a Vibe-hez.

A fintech vállalatnak több mint 200 000 kiskereskedelmi partnere van, köztük olyan óriások, mint a H&M, az IKEA, az Expedia Group, a Samsung, az ASOS, a Peloton, az Abercrombie & Fitch, a Nike és az AliExpress.

A 17 országban több mint 3500 alkalmazottal rendelkező Klarna befektetői között szerepel a Sequoia Capital 2010 óta, újabban a Dragoneer, a Bestseller Group, a Permira, a Visa, az Atomico, az Ant Group, a Silver Lake, a HMI Capital és a TCV.

A vállalat pénzügyi termékeket is kínál, Svédországban megtakarítási számlákat, Németországban pedig folyószámlát.

Forrás: Silicon Canals

Címlapfotó: Klarna Press

Címkék: