PayTechShow 4.0

Kijött az MNB nyílt bankolást segítő ajánlása

Szerző: | 2021. 07. 20. | API bankolás, FinTechShow, Hazai digitális bankolás, MNB, Open banking, Összes hír, PSD2

PayTechShow 4.0

Az MNB júliusban elérhetővé tette a nyílt bankolás terjedését segítő „akadálymentesítő” ajánlást. Emellett zajlanak a bankoknál az API-vizsgálatok is – többek között – az Európai Bankhatóság felszólítására és az érintett hazai szereplők kérésére. Az ajánlás alkalmazását az MNB 2021. augusztus 1-től várja el a hazai bankoktól, a fizetési számlát vezető pénzforgalmi szolgáltatóktól. 2021. október 7-én, a FinTechShow 5.0 konferencián a nyílt bankolás hazai eredményei mellett górcső alá vesszük a fintech és a technológiai szolgáltatók API-first stratégiáját, valamint az API-aggregátorok szolgáltatásait is.

A hazai ajánlás kiadására azért volt szükség, mert 2019. szeptember 14., a PSD2 teljeskörű kötelező alkalmazása óta nem történt érdemi előrelépés a nyílt bankolás terén. „A PSD2 nagy újítása, azaz a nyílt bankolás egyelőre csak korlátozottan tudott elterjedni hazánkban, mivel egyrészt a nemzetközi szabályozás nem elég specifikus a megvalósítandó hozzáférési interfészek vonatkozásában, másrészt pedig a bankok sokféle módon akadályozhatják az új szereplőket – olvasható az MNB által a napokban publikált Fizetési Rendszer Jelentésben.

A nyílt bankolás helyezhetné új alapokra az innovációt a pénzügyi szektorban

Az Európai Bizottság többek között azért teremtette meg a nyílt bankolás feltételeit, hogy új, innovatív digitális pénzügyi szolgáltatások jelenhessenek meg az EU-ban. Ugyanakkor – Európai-szerte – a bankok meghatározó része úgy alakította ki a nyílt banki hozzáféréseket, hogy azok ellehetetlenítették az új pénzügyi szolgáltatások, mint a számlainformációs (AISP), vagy a fizetés-kezdeményezési szolgáltatások (PISP) megjelenését. (Megjegyz.: Magyarországon jelenleg 5 társaságnak hatályos a nyilvántartásba vétele számlainformációs szolgáltatóként [AISP] és 1 társaságnak adott ki az MNB számlainformációs és fizetés-kezdeményezési engedélyt együttesen.)

A tavalyi év nagy várakozása a nyílt bankolásra alapozott újfajta digitális pénzügyi szolgáltatások megjelenése volt az EU-ban. Annak ellenére, hogy 2019. szeptember 14-től kötelező a PSD2 teljeskörű alkalmazása, a nyílt bankolás hatására nem tudtak megjelenni működő, új digitális, ú.n. harmadik feles szolgáltatók a bankok piacán, és a verseny sem fokozódott.

Komplex cselekvési tervet dolgozott ki az MNB a nyílt bankolás terjedése érdekében

A témában korábban megkerestük a Magyar Nemzeti Bankot és elárulták, “az ellenőrzések során megállapítást nyert, hogy az API-k elkészültek ugyan, de az API-k működése nem feltétlenül felhasználóbarát módon került kialakításra, ami ösztönözné a minél szélesebb körű használatot. A pénzforgalmi szolgáltatók oldalán sem teljesen tökéletes az API-k üzemeltetése, illetve a harmadik fél szolgáltatók is tanulják még a jogszabályi rendelkezések helyes értelmezését.

„Az akadályozás leggyakrabban úgy valósul meg, hogy a hozzáférési interfészeket úgy alakítják ki a bankok, hogy azzal kellemetlenséget okoznak az azokat igénybe vevő ügyfeleknek, illetve a harmadik fél szolgáltatóknak. Éppen ezért az MNB a nyílt bankolás terjedésének támogatására, valamint az akadályok megszüntetésére egy komplex cselekvési tervet dolgozott ki, amelynek keretében egy akadályoztatásról szóló MNB ajánlást adott ki, valamint szektorszintű vizsgálatot tart. Mindazonáltal a nyílt bankolásban rejlő potenciál teljes kiaknázásához további, főként szabványosítási lépések is szükségesek lehetnek” – olvasható a Fizetési Rendszer Jelentésben.

Az Európai Bankhatóság az év elején felszólította a jegybankokat, tegyenek meg mindent az akadályok elhárítása érdekében. Ennek a felszólításnak (is) eleget téve az MNB a napokban kiadott ajánlásban ismereti, mely magatartásokat minősíti akadályozásnak. Az ajánlás alkalmazását 2021. augusztus 1-től várja el az MNB az érintett pénzügyi szervezetektől. További részlet az ajánlásban érhetők el itt.

Ökoszisztémára lenne szükség

A nyílt bankolás újfajta együttműködési modellt és értéklánc logikát teremthet a pénzügyi iparágban, amelyek eredménye a BigTech cégekhez hasonló digitális ökoszisztémák kiépülése lehet. Napjainkra a digitális gazdaságban az ökoszisztémák és platformok építőkövei az API-k (Application Programming Interface), amelyek biztosítják a különböző digitális alkalmazások zökkenőmentes integrációját. Míg a szigorúan szabályozott pénzügyi környezetben egy digitális banki szolgáltatás piaci bevezetése legalább 12 hónap, addig ez az API-gazdaságban pár hét.

Az MNB szerint olyan ökoszisztémára lenne szükség, amiben az új szereplők és a hagyományos bankok megfelelően tudnak együttműködni.

A digitális ökoszisztéma modellekkel külön is foglalkozunk majd 2021. október 7-én az idén 5 éves FinTechShow-n.

Címlapfotó forrása: Jonathunder,  Wikipedia. Licence: CC BY-SA 3.0

A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, a FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!