Kijött az MNB nyílt bankolást segítő ajánlása

Szerző: | 2021. 07. 20. | API bankolás, FinTechShow, Hazai digitális bankolás, MNB, Open banking, Összes hír, PSD2

BankTechShow | A jövő digitális bankja

Az MNB júliusban elérhetővé tette a nyílt bankolás terjedését segítő „akadálymentesítő” ajánlást. Emellett zajlanak a bankoknál az API-vizsgálatok is – többek között – az Európai Bankhatóság felszólítására és az érintett hazai szereplők kérésére. Az ajánlás alkalmazását az MNB 2021. augusztus 1-től várja el a hazai bankoktól, a fizetési számlát vezető pénzforgalmi szolgáltatóktól. 2021. október 7-én, a FinTechShow 5.0 konferencián a nyílt bankolás hazai eredményei mellett górcső alá vesszük a fintech és a technológiai szolgáltatók API-first stratégiáját, valamint az API-aggregátorok szolgáltatásait is.

A hazai ajánlás kiadására azért volt szükség, mert 2019. szeptember 14., a PSD2 teljeskörű kötelező alkalmazása óta nem történt érdemi előrelépés a nyílt bankolás terén. „A PSD2 nagy újítása, azaz a nyílt bankolás egyelőre csak korlátozottan tudott elterjedni hazánkban, mivel egyrészt a nemzetközi szabályozás nem elég specifikus a megvalósítandó hozzáférési interfészek vonatkozásában, másrészt pedig a bankok sokféle módon akadályozhatják az új szereplőket – olvasható az MNB által a napokban publikált Fizetési Rendszer Jelentésben.

A nyílt bankolás helyezhetné új alapokra az innovációt a pénzügyi szektorban

Az Európai Bizottság többek között azért teremtette meg a nyílt bankolás feltételeit, hogy új, innovatív digitális pénzügyi szolgáltatások jelenhessenek meg az EU-ban. Ugyanakkor – Európai-szerte – a bankok meghatározó része úgy alakította ki a nyílt banki hozzáféréseket, hogy azok ellehetetlenítették az új pénzügyi szolgáltatások, mint a számlainformációs (AISP), vagy a fizetés-kezdeményezési szolgáltatások (PISP) megjelenését. (Megjegyz.: Magyarországon jelenleg 5 társaságnak hatályos a nyilvántartásba vétele számlainformációs szolgáltatóként [AISP] és 1 társaságnak adott ki az MNB számlainformációs és fizetés-kezdeményezési engedélyt együttesen.)

A tavalyi év nagy várakozása a nyílt bankolásra alapozott újfajta digitális pénzügyi szolgáltatások megjelenése volt az EU-ban. Annak ellenére, hogy 2019. szeptember 14-től kötelező a PSD2 teljeskörű alkalmazása, a nyílt bankolás hatására nem tudtak megjelenni működő, új digitális, ú.n. harmadik feles szolgáltatók a bankok piacán, és a verseny sem fokozódott.

Komplex cselekvési tervet dolgozott ki az MNB a nyílt bankolás terjedése érdekében

A témában korábban megkerestük a Magyar Nemzeti Bankot és elárulták, “az ellenőrzések során megállapítást nyert, hogy az API-k elkészültek ugyan, de az API-k működése nem feltétlenül felhasználóbarát módon került kialakításra, ami ösztönözné a minél szélesebb körű használatot. A pénzforgalmi szolgáltatók oldalán sem teljesen tökéletes az API-k üzemeltetése, illetve a harmadik fél szolgáltatók is tanulják még a jogszabályi rendelkezések helyes értelmezését.

“Az akadályozás leggyakrabban úgy valósul meg, hogy a hozzáférési interfészeket úgy alakítják ki a bankok, hogy azzal kellemetlenséget okoznak az azokat igénybe vevő ügyfeleknek, illetve a harmadik fél szolgáltatóknak. Éppen ezért az MNB a nyílt bankolás terjedésének támogatására, valamint az akadályok megszüntetésére egy komplex cselekvési tervet dolgozott ki, amelynek keretében egy akadályoztatásról szóló MNB ajánlást adott ki, valamint szektorszintű vizsgálatot tart. Mindazonáltal a nyílt bankolásban rejlő potenciál teljes kiaknázásához további, főként szabványosítási lépések is szükségesek lehetnek” – olvasható a Fizetési Rendszer Jelentésben.

Az Európai Bankhatóság az év elején felszólította a jegybankokat, tegyenek meg mindent az akadályok elhárítása érdekében. Ennek a felszólításnak (is) eleget téve az MNB a napokban kiadott ajánlásban ismereti, mely magatartásokat minősíti akadályozásnak. Az ajánlás alkalmazását 2021. augusztus 1-től várja el az MNB az érintett pénzügyi szervezetektől. További részlet az ajánlásban érhetők el itt.

Ökoszisztémára lenne szükség

A nyílt bankolás újfajta együttműködési modellt és értéklánc logikát teremthet a pénzügyi iparágban, amelyek eredménye a BigTech cégekhez hasonló digitális ökoszisztémák kiépülése lehet. Napjainkra a digitális gazdaságban az ökoszisztémák és platformok építőkövei az API-k (Application Programming Interface), amelyek biztosítják a különböző digitális alkalmazások zökkenőmentes integrációját. Míg a szigorúan szabályozott pénzügyi környezetben egy digitális banki szolgáltatás piaci bevezetése legalább 12 hónap, addig ez az API-gazdaságban pár hét.

Az MNB szerint olyan ökoszisztémára lenne szükség, amiben az új szereplők és a hagyományos bankok megfelelően tudnak együttműködni.

A digitális ökoszisztéma modellekkel külön is foglalkozunk majd 2021. október 7-én az idén 5 éves FinTechShow-n.

Címlapfotó forrása: Jonathunder,  Wikipedia. Licence: CC BY-SA 3.0
BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
“A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

KÖVETKEZŐ ESEMÉNY

PAYTECHSHOW 5.0

KEDVEZMÉNYES JEGYÁR:
02.29-IG

FinTechShow-7.0

Terítéken a legújabb elektronikus fizetési trendek, megoldások, iránymutatások

2024. április 16.

Budapest Kongresszusi Központ

TOVÁBBI ESEMÉNYEINK

FINTECHSHOW 8.0: Minden, ami fintech | 2024.10.15.

BANKTECHSHOW 2.0: Megoldások a jövő digitális bankjához | 2024.11.26.