2030-ra 50 százalék alá csökkenhet a készpénz aránya Magyarországon

írta | 2019.10.16. | Digitális pénzügyek, Összes hír

BUPA

Felpörgetheti az online vásárlásokat az azonnali fizetés, de a hétköznapi fizetési szokásainkat is átírhatja – hangzott el kedden az első alkalommal megrendezett PayTechShow-n Budapesten. Az MNB szerint 2030-ra 50% alá csökkenhet a készpénz aránya a lakossági fizetések esetében. A digitális fizetési konferencián a globális trendek mellett a legújabb megoldásokat is bemutatták a nemzetközi fintech szakértők.

Nincs általános gyógyír a készpénz ellen

A készpénzhez való ragaszkodás nemcsak a magyarokra igaz. Leginkább a mediterrán országokban ragaszkodnak az offline fizetőeszközhöz (a tranzakciók 85%-a készpénzes), nálunk árnyalattal jobb a helyzet (70-75%), míg a skandináv országokban és Dániában a tranzakciók 20-25%-ában cserél gazdát papírpénz.

A készpénzes fizetések elektronikus útra való terelése mindenhol akut problémát jelent, nem igazán létezik erre általános gyógyír.

Ami Kínában működik pl. az AliPay, az nem biztos, hogy Európában is működni fog, ami a svédeknél csodafegyver – a SWISH – , az Németországban nem feltétlenül lesz az, hangzott el az elektronikus fizetések jövőjével foglalkozó keddi 300 fős konferencián.

Fotón: Meirav Harel, a BDO, Stratégiai Innovációs Technológiák igazgatója, a European Women Payments Network izraeli nagykövete, FinTech és Blockchain szakértő

2020-ban áttörés jöhet

Nálunk különösen magas, kb. 70-75% a készpénz aránya a fizetési tranzakciókban és 10 év alatt megháromszorozódott a forgalomban lévő készpénz mennyisége. Ez azért is kedvezőtlen tendencia, mivel nemzetgazdasági szinten a készpénz a legdrágább fizetési forma.

Ugyanakkor 2020-ban eljöhet az áttörés az idén elindult kedvező folyamatoknak köszönhetően: megérkezett az Apple Pay és a

nyílt bankolásnak köszönhetően hamarosan akár 22 új elektronikus pénztárca is megjelenhet hazánkban

(legalábbis a PSD2 – a Második Pénzforgalmi Irányelv – szerint kiadott új engedélyek száma alapján).

Jövőre jöhet még hozzánk a Google Pay és az AliPay is, de ami ennél is fontosabb, kiépül egy teljesen új fizetési elszámoló infrastruktúra, az azonnali fizetési rendszer.

„Noha idén még nem minden bank tudott a próbaüzemhez csatlakozni, 2020 március 2-án már valamennyi hazai pénzintézet készen állhat arra, hogy élesben is működhessen az azonnali fizetési rendszer”

– tette hozzá Németh Monika, az Azonnali Fizetés Szolgáltató Centrum vezetője. E megoldástól azt várja a szakember, hogy a fizetések felgyorsulása és a fizetési szokások átalakulása mellett katalizálja a fintech startupok innovációit is.

De nemcsak az online kereskedelemre, hanem a mindennapjainkra is nagy hatással lesz, ha 2020-ban elindulhat végre az azonnali fizetés.

„A mindössze néhány másodperc alatt megvalósuló tranzakciók a kereskedők számára is izgalmasak lehetnek, mivel a jó fizetési folyamat nagyobb forgalmat is eredményezhet”

– mondta Nagy Sándor, az Ecommerce Hungary elnöke, a keddi PayTechShow konferencián.

Fotón: Nagy Sándor, az Ecommerce Hungary elnöke

Aki lemarad, kimarad a jövő nagy üzletéből

Ami a fintech megoldásokat és az új szabályrendszerekhez való igazodást illeti, a hazai pénzintézetek folyamatosan nyomás alatt dolgoztak az elmúlt években. Így az esetükben duplán igaz, hogy aki lemarad, kimarad a jövő nagy üzletéből.

Az Apple Pay is nagy versenyhelyzetet teremtett, amit 2020-ra talán már az összes nagyobb hazai bank kínálhat ügyfelei számára. Ugyanakkor új nemzetközi mobiltárcák, elektronikus pénztárcák megjelenésére is számítani lehet Magyarországon, amelyeket olyan szereplők nyújtanak majd, mint a Google, a Revolut, vagy a Stripe, hangzott még el a szakmai konferencián.

Fotón balról jobbra: Bakati Gábor (MNB-GIRO, Azonnali Fizetés Országos Projekt, AFR projektvezető), Szomolányi Márk (Auchan, E-commerce igazgató), Szőts Róbert (Laurel, termékfejlesztési igazgató), dr. Pápay Zoltán Szilárd (Allianz Hungária, Market Management, igazgató), Bek-Balla László (Erste Bank, Digitális csatornák igazgató), Németh László (K&H Bank, Számla és Kártya termék menedzsment, igazgató), Zátonyi János (GIRO, innovációs főosztályvezető)

Következő FinTechZone esemény: FinTechShow 20/20: “A másik jövő“, ahol a negyedik ipari forradalom, a gépi tanulás, Sophia és a startupok átvették az irányítást a pénzügyeink felett. Milyen lenne az a világ? Jövő szcenáriók és párhuzamos világok találkozása a negyedik fintech seregszemlén. 

A címlap fotón Anna Maj, a PwC fintech vezetője, a European Women Payments Network lengyelországi nagykövete.

BUPA
BUPA

Itt követhetsz minket:

Tudósítás

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

BUPA: PÉNZÜGYI ASSZISZTENS

BUPA
Ismerd meg vállalkozásod teljes értékű pénzügyi asszisztensét, a BUPA-t.

KIBERBIZTONSÁG

clico paloalto networks it-biztonsag
A FinTechShow résztvevőinek díjmentes fenyegetettségi felmérést ajánlott fel a Palo Alto Networks.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.