2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2022.07.20.

30-féle fizetési mód Magyarországon

Szerző:

Kategóriák:

Napjainkban a vásárlók már közel 30-féle módon fizethetnek és ez a szám tovább növekszik majd a következő években. A kereskedőknek, vállalkozásoknak egyre nehezebb lesz eldönteni, melyik a legideálisabb, legköltséghatékonyabb fizetési megoldás számukra. Függetlenül attól, hogy már rendelkezik elektronikus fizetési megoldással a vállalkozás, vagy nem, egyre növekszik az igény a lehetőségek megismerésére, a költségek optimalizálására és a fizetésen túli lehetőségek kihasználására. Ebben nyújt segítséget az “Elektronikus fizetési megoldások kézikönyve”.

Egyre többféle fizetési mód rejlik a bankkártyában

Az elmúlt évek technológiai fejlődésének és az új innovációs eredményeknek köszönhetően napjainkra a kereskedők, vállalkozások, webáruházak többféle bankkártyás fizetési módot is kínálhatnak. Bankkártyás fizetési módok például:

  • Bankkártyás pénzküldés: Megjelent a bankkártyáról bankkártyára történő pénzküldés lehetősége, így a fodrászunkat, magánóráinkat akár így is kifizethetjük.
  • Mentett kártyás fizetés: Az internetes fizetések során már a bankkártya adatainkat sem kell minden esetben begépelni a virtuális kártyaelfogadó felületen, mivel arra is van lehetőségünk, hogy a kártya adatainkat elmentsük – a kereskedő oldalán, a fizetési szolgáltatónál, vagy valamely digitális pénztárca szolgáltatónál – és ú.n. mentett kártyás fizetési tranzakciót hajtsunk végre.
  • Bankkártyás fizetés indítása QR-kóddal, e-mail címmel: Az internetes bankkártyás fizetéseket kezdeményezhetjük QR-kód lefotózásával, vagy az e-mail címünk megadásával is (az utóbbi esetén egy fizetési linket kapunk az e-mail címünkre, amelyre kattintva betöltődik a virtuális kártyaelfogadó felület).
  • Ismétlődő (recurring) bankkártyás fizetés: Az előfizetési szolgáltatások is kifizethetők a bankkártya adataink egyszeri megadásával (elmentésével). Ezt követően a szolgáltató bizonyos időközönként kezdeményezi az előfizetési díj kifizetését a bankkártyánk terhelésével.
  • Részletfizetés betéti kártyával: Már nemcsak hitelkártyával lehet részletre vásárolni, hanem betéti kártyával is. A vásárló a fizetés pillanatában, vagy azt követően eldöntheti, hogy a kosár ellenértékét egy összegben, vagy annak csupán egy részét kívánja-e kifizetni. Ennek az egyik formája a “Vásárolj most, fizess később” (Buy Now, Pay Later), ami már Magyarországon is megjelent.

Okostelefonból is lehet kártyaelfogadó terminál

A technológia fejlődésének köszönhetően megjelentek az újgenerációs, többfunkciós és egyre kisebb kártyaelfogadó terminálok (POS), és ma már az Androidos mobiltelefonok is kártyaelfogadó terminállá alakíthatók. A bankkártya elfogadó terminálok egy része már nemcsak érintéses fizetés lebonyolítására, hanem például QR-kód megjelenítésére, így például azonnali átutalások indítására is alkalmas.

Megérkeztek azok a mobilalkalmazások is, amelyek segítségével a vállalkozások linkes bankkártyás fizetést indíthatnak a mobiltelefonjukról. Ezzel a megoldással -vagy a softPOS alkalmazással – a vállalkozások külön eszköz beszerzése nélkül nyújthatnak kártyás fizetési lehetőségét vásárlóiknak.

Hol tartanak az azonnali fizetési megoldások?

Az azonnali fizetési rendszer (AFR) 2020. március 2. napja óta üzemel Magyarországon, amelynek köszönhetően a banki átutalások jellemzően 1-2 másodpercen belül jóváírásra kerülnek a kedvezményezett számláján. Ez a sebesség a szükséges (de még nem elégséges) feltétele annak, hogy az azonnali átutalás számos fizetési helyzetben kiváltsa a készpénzt, vagy akár a bankkártyás fizetést.

Már megjelentek az azonnali átutalás indításához szükséges QR-kód előállító programok, illetve egyes szolgáltatók kínálatában elérhető az azonnali fizetési megoldások egy része, ám a bankok mobilbanki applikációi jellemzően még nincsenek felkészítve ezekre (pl. QR-kód olvasás, fizetési kérelem fogadása stb.).

Ahogy az összes hazai banknál elérhetők lesznek ezek a funkciók – tervezetten 2023 folyamán -, úgy a kereskedők és a webáruházak számára is valós alternatívát jelenthetnek az azonnali fizetési megoldások úgy, mint a:

  • QR-kódos fizetés: Az erre alkalmas (banki, fizetési szolgáltatói) mobilalkalmazásokon keresztül a QR-kód lefotózásával indítható azonnali átutalási megbízás.
  • Fizetési kérelem küldése: Jellemzően a számlafizetésre kínál alternatívát a fizetési kérelem, ami a gyakorlatban egy előre kitöltött átutalási megbízás elküldése a fizető félnek, akinek csupán az adatokat kell ellenőrizni az átutalási megbízás jóváhagyása előtt.
  • Deep linkes / app linkes fizetés: A fizetési felületről a fizető fél átirányításra kerül a számlavezető bankjának elektronikus felületére, ahol az ügyfélhitelesítést követően megjelenik az előre kitöltött átutalási megbízás.
  • Pénzküldés másodlagos számlaazonosítóra: A bankszámlaszám helyett ú.n. másodlagos számlaazonosítóra (e-mail címre, mobiltelefonszámra, adószámra, adóazonosító jelre) is küldhetünk pénzt, amennyiben a kedvezményezett regisztrálta az(oka)t a számlavezető bankjánál.

Kriptovaluta elfogadás, fizetés-kezdeményezési szolgáltatás és nyílt bankolásra épülő megoldások a láthatáron

A bankszámla alapú elektronikus fizetési megoldások között hamarosan szélesebb körben is elérhetővé válik az ú.n. fizetés-kezdeményezési szolgáltatás, aminek az alapjait az Európai Unió a PSD2-vel teremtette meg. A fizetési iparág egyre több szereplője (pl. kártyatársaságok, fizetőkapuk) vizsgálja a kriptovalutákkal történő fizetési lehetőséget is, ám ez a terület még kiforratlan.

Miközben egyre többen próbálják ki az új bankkártyás fizetési módokat, vagy ismerkednek az azonnali fizetési megoldásokkal, újabb és újabb fizetési megoldások megjelenésére is számíthatunk a következő években.

Ami biztosan látszik, hogy a felhasználók a jövőben a bankkártyájukat és a bankszámlájukat egyre változatosabb módon használják fizetésre, amire a kereskedőknek, vállalkozóknak is készülniük kell. Ehhez nyújt útmutatást az “Elektronikus fizetési megoldások kézikönyve”, ami félévente kerül frissítésre köszönhetően az új szereplők, ajánlatok és innovációk megjelenésének.

Az eredeti cikk teljes terjedelmében a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ oldalán jelent meg 2022. július 5-én.
Címkék:
blank