30-féle fizetési mód Magyarországon

Szerző: | 2022. 07. 20. | Elektronikus fizetés, Elektronikus fizetési megoldások, Összes hír

PayTechShow 4.0

Napjainkban a vásárlók már közel 30-féle módon fizethetnek és ez a szám tovább növekszik majd a következő években. A kereskedőknek, vállalkozásoknak egyre nehezebb lesz eldönteni, melyik a legideálisabb, legköltséghatékonyabb fizetési megoldás számukra. Függetlenül attól, hogy már rendelkezik elektronikus fizetési megoldással a vállalkozás, vagy nem, egyre növekszik az igény a lehetőségek megismerésére, a költségek optimalizálására és a fizetésen túli lehetőségek kihasználására. Ebben nyújt segítséget az „Elektronikus fizetési megoldások kézikönyve”.

Egyre többféle fizetési mód rejlik a bankkártyában

Az elmúlt évek technológiai fejlődésének és az új innovációs eredményeknek köszönhetően napjainkra a kereskedők, vállalkozások, webáruházak többféle bankkártyás fizetési módot is kínálhatnak. Bankkártyás fizetési módok például:

  • Bankkártyás pénzküldés: Megjelent a bankkártyáról bankkártyára történő pénzküldés lehetősége, így a fodrászunkat, magánóráinkat akár így is kifizethetjük.
  • Mentett kártyás fizetés: Az internetes fizetések során már a bankkártya adatainkat sem kell minden esetben begépelni a virtuális kártyaelfogadó felületen, mivel arra is van lehetőségünk, hogy a kártya adatainkat elmentsük – a kereskedő oldalán, a fizetési szolgáltatónál, vagy valamely digitális pénztárca szolgáltatónál – és ú.n. mentett kártyás fizetési tranzakciót hajtsunk végre.
  • Bankkártyás fizetés indítása QR-kóddal, e-mail címmel: Az internetes bankkártyás fizetéseket kezdeményezhetjük QR-kód lefotózásával, vagy az e-mail címünk megadásával is (az utóbbi esetén egy fizetési linket kapunk az e-mail címünkre, amelyre kattintva betöltődik a virtuális kártyaelfogadó felület).
  • Ismétlődő (recurring) bankkártyás fizetés: Az előfizetési szolgáltatások is kifizethetők a bankkártya adataink egyszeri megadásával (elmentésével). Ezt követően a szolgáltató bizonyos időközönként kezdeményezi az előfizetési díj kifizetését a bankkártyánk terhelésével.
  • Részletfizetés betéti kártyával: Már nemcsak hitelkártyával lehet részletre vásárolni, hanem betéti kártyával is. A vásárló a fizetés pillanatában, vagy azt követően eldöntheti, hogy a kosár ellenértékét egy összegben, vagy annak csupán egy részét kívánja-e kifizetni. Ennek az egyik formája a “Vásárolj most, fizess később” (Buy Now, Pay Later), ami már Magyarországon is megjelent.

Okostelefonból is lehet kártyaelfogadó terminál

A technológia fejlődésének köszönhetően megjelentek az újgenerációs, többfunkciós és egyre kisebb kártyaelfogadó terminálok (POS), és ma már az Androidos mobiltelefonok is kártyaelfogadó terminállá alakíthatók. A bankkártya elfogadó terminálok egy része már nemcsak érintéses fizetés lebonyolítására, hanem például QR-kód megjelenítésére, így például azonnali átutalások indítására is alkalmas.

Megérkeztek azok a mobilalkalmazások is, amelyek segítségével a vállalkozások linkes bankkártyás fizetést indíthatnak a mobiltelefonjukról. Ezzel a megoldással -vagy a softPOS alkalmazással – a vállalkozások külön eszköz beszerzése nélkül nyújthatnak kártyás fizetési lehetőségét vásárlóiknak.

Hol tartanak az azonnali fizetési megoldások?

Az azonnali fizetési rendszer (AFR) 2020. március 2. napja óta üzemel Magyarországon, amelynek köszönhetően a banki átutalások jellemzően 1-2 másodpercen belül jóváírásra kerülnek a kedvezményezett számláján. Ez a sebesség a szükséges (de még nem elégséges) feltétele annak, hogy az azonnali átutalás számos fizetési helyzetben kiváltsa a készpénzt, vagy akár a bankkártyás fizetést.

Már megjelentek az azonnali átutalás indításához szükséges QR-kód előállító programok, illetve egyes szolgáltatók kínálatában elérhető az azonnali fizetési megoldások egy része, ám a bankok mobilbanki applikációi jellemzően még nincsenek felkészítve ezekre (pl. QR-kód olvasás, fizetési kérelem fogadása stb.).

Ahogy az összes hazai banknál elérhetők lesznek ezek a funkciók – tervezetten 2023 folyamán -, úgy a kereskedők és a webáruházak számára is valós alternatívát jelenthetnek az azonnali fizetési megoldások úgy, mint a:

  • QR-kódos fizetés: Az erre alkalmas (banki, fizetési szolgáltatói) mobilalkalmazásokon keresztül a QR-kód lefotózásával indítható azonnali átutalási megbízás.
  • Fizetési kérelem küldése: Jellemzően a számlafizetésre kínál alternatívát a fizetési kérelem, ami a gyakorlatban egy előre kitöltött átutalási megbízás elküldése a fizető félnek, akinek csupán az adatokat kell ellenőrizni az átutalási megbízás jóváhagyása előtt.
  • Deep linkes / app linkes fizetés: A fizetési felületről a fizető fél átirányításra kerül a számlavezető bankjának elektronikus felületére, ahol az ügyfélhitelesítést követően megjelenik az előre kitöltött átutalási megbízás.
  • Pénzküldés másodlagos számlaazonosítóra: A bankszámlaszám helyett ú.n. másodlagos számlaazonosítóra (e-mail címre, mobiltelefonszámra, adószámra, adóazonosító jelre) is küldhetünk pénzt, amennyiben a kedvezményezett regisztrálta az(oka)t a számlavezető bankjánál.

Kriptovaluta elfogadás, fizetés-kezdeményezési szolgáltatás és nyílt bankolásra épülő megoldások a láthatáron

A bankszámla alapú elektronikus fizetési megoldások között hamarosan szélesebb körben is elérhetővé válik az ú.n. fizetés-kezdeményezési szolgáltatás, aminek az alapjait az Európai Unió a PSD2-vel teremtette meg. A fizetési iparág egyre több szereplője (pl. kártyatársaságok, fizetőkapuk) vizsgálja a kriptovalutákkal történő fizetési lehetőséget is, ám ez a terület még kiforratlan.

Miközben egyre többen próbálják ki az új bankkártyás fizetési módokat, vagy ismerkednek az azonnali fizetési megoldásokkal, újabb és újabb fizetési megoldások megjelenésére is számíthatunk a következő években.

Ami biztosan látszik, hogy a felhasználók a jövőben a bankkártyájukat és a bankszámlájukat egyre változatosabb módon használják fizetésre, amire a kereskedőknek, vállalkozóknak is készülniük kell. Ehhez nyújt útmutatást az “Elektronikus fizetési megoldások kézikönyve”, ami félévente kerül frissítésre köszönhetően az új szereplők, ajánlatok és innovációk megjelenésének.

Az eredeti cikk teljes terjedelmében a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ oldalán jelent meg 2022. július 5-én.

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!