Új fintech prototípusok 30 óra alatt a Fintechlab Hackathonon

Szerző: | 2018. 12. 03. | Banki és fintech hírek, Fintech startupok, Összes hír

BankTechShow | A jövő digitális bankja

Pénteken este elstartolt Magyarország első fintech fejlesztői versenye, a Fintechlab Hackathon. A világ minden tájáról érkeztek kódolók, designerek, hogy 30 óra alatt megalkossák a jövő pénzügyi prototípusait. A 25 ezer eurós befektetési lehetőséget a pénzügyi tudatosságunkat segítő lengyel-bosznia-hercegovinai vegyes csapat megoldása, az MKB.me nyerte el. Mindeközben az Oracle-lel közös PRO Challenge keretében 7 hazai és nemzetközi fintech integrálódott az Oracle és az MKB közös Open Banking API-jaira.

MKB BANK FINTECH PROGRAM

2016-ban indította el az MKB Bank a fintech programját és ennek részeként Magyarország első Fintech Akadémiáját és Fintech Versenyét. A program folytatásaként 2017-ben elindult az első hazai fintech inkubátor, az MKB Fintechlab, majd év végén sor került a nyílt bankolást előkészítő, első közép-kelet-európai banki API tesztelői versenyre is. Idén fintech hackathonnal és – az Oracle-lel együttműködésben – 1.500 API hozzáféréssel bővült az MKB Bank fintech programja. Az idei verseny stratégiai partnerei a GIRO Zrt. és a lengyel BOS Bank, a zsűri partnerei pedig az MVM Zrt. és a Magyar Posta, amelyek vezérigazgatói segítették az MKB Bankot a zsűrizésben.

A világ minden tájáról érkeztek Budapestre

A Fintechlab Hackathon fejlesztői versenyre Guatemalából, Indiából, Egyiptomból, Franciaországból, Németországból, Romániából, Lengyelországból, Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából és Szlovákiából érkeztek, hogy bemutassák, miképpen lehet a banki adatokat felhasználni pénzügyi tudatosságunk növelésére, vagy épp az ökológiai lábnyomunk csökkentésére.

Az előbbi kihívásra a lengyel-bosznia-hercegovinai Digi.me csapat MKB.me megoldása kínálta a legötletesebb megoldást és nyerte el a 25 ezer euró értékű befektetési lehetőséget. A nyílt bankolás (open banking) eszközeire alapozott, a környezettudatosságunkat fejlesztő applikációk közül a francia csapat megoldása, a Leaf lett a győztes és nyerte el a lengyel BOS Bank díját.

A banki adatok hasznosítása mellett a csapatok azzal is foglalkozhattak, milyen újfajta megoldásokkal lehetne csökkenteni a készpénzhasználatot a 2019. július 1-jén Magyarországon elinduló azonnali fizetési rendszeren keresztül. Az azonnali fizetési rendszerért felelős GIRO Zrt. a magyar-román csapat KPEYE fantázianevű, a kis- és középvállalkozások pénzügyeit támogató menedzsment megoldásnak ítélte oda a díjat.

Nemzetközi kiugrási lehetőség

A fejlesztői versennyel párhuzamosan – a Hackathon Pro keretében – az MKB Bank és az Oracle sikeres együttműködésének köszönhetően a világcég megnyitotta az 1.500 API hozzáférést tartalmazó piacterét a már érettebb fázisban lévő hazai és nemzetközi fintech startupok számára. A startupoknak szintén 30 óra állt rendelkezésre, hogy megoldásukat integrálják az Oracle rendszeréhez és demonstrálják az eredményeket.

7 fintechnek sikerült a 30 órás integráció, közülük Magyarországot a Blueopes, a W.UP és a Family Finances képviselték, amelyek részt vehetnek az Oracle API roadshow-ja következő helyszínén, Londonban, illetve bekerülhetnek a társaság globális termékportfóliójába.

Iparágakon átnyúló partnerség

Az MKB Bank a fintech startupok számára stratégiai partnerein keresztül a nemzetközi piacra lépés, továbbá más iparágakban történő hasznosítás lehetőségét is biztosítja. Az idei évi hackathon már ennek a partnerségi stratégiának az első lépése. Az MKB Bank a hackathonon is megerősítette, célja a teljes hazai fintech szektor fejlesztése partnerségeken keresztül. A hackathonon született megoldások több szektor több nagyvállalata számára lehetnek hasznosak.

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
“A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

KÖVETKEZŐ ESEMÉNY

PAYTECHSHOW 5.0

KEDVEZMÉNYES JEGYÁR:
02.29-IG

FinTechShow-7.0

Terítéken a legújabb elektronikus fizetési trendek, megoldások, iránymutatások

2024. április 16.

Budapest Kongresszusi Központ

TOVÁBBI ESEMÉNYEINK

FINTECHSHOW 8.0: Minden, ami fintech | 2024.10.15.

BANKTECHSHOW 2.0: Megoldások a jövő digitális bankjához | 2024.11.26.