GPAY versus hazai androidos mobiltárcák

PREAMBULUM

Magyarországon jelenleg hét bank kínál érintéses mobilfizetésre alkalmas mobiltárcát az Androidos felhasználóknak. Az Apple-lel ellentétben a Google megnyitotta a platformját a bankok számára, hogy saját érintéses mobilfizetési megoldást fejleszthessenek. Ennek köszönhetően 2016 végén már Magyarországon is megjelent az érintéses mobilfizetés Android platformon. A bankokkal párhuzamosan a Google is kifejlesztette az Apple Pay-hez hasonló saját érintéses fizetésre alkalmas mobiltárcáját, amit 2018 óta Google Pay-nek (röviden GPay-nek) hívnak.

Igaz, a GPay érintéses mobilfizetési funkciója még nem érhető el Magyarországon, de várhatóan hatással lesz majd a hazai Androidos tárcák jövőjére.

Az érintéses mobilfizetésre vonatkozó friss hazai statisztikák nem érhetők el és 2018 decembere óta nem publikáltak adatokat a magyarországi használatra vonatkozóan, ám két évvel ezelőtt az Androidos tárcákkal megvalósított érintéses mobilfizetések mindössze a 0,7%-át adták az összes érintéses fizetési tranzakciónak. Az akkori alacsony használati arány az éretlen piaccal, a technológia és az ügyfélélmény kiforratlanságával is magyarázható. Mi a helyzet ma?

ANDROID PLATFORMON ÉRINTÉSES MOBILFIZETÉST KÍNÁLÓ BANKOK MAGYARORSZÁGON

GRÁNIT BANK (2016)
MKB Bank (2017)
OTP Bank (Simple, 2017)
K&H Bank (2017)
Budapest Bank (2018)
Erste Bank (2019)
Raiffeisen Bank (2020)

KÉRDÉSEK

amiket a harmadik körben vizsgáltunk

blank

Mit nyújtanak a hazai banki Androidos mobiltárcák?

blank

Mivel nyújthat többet a GPay Magyarországon?

blank

Hogyan rendezheti át a GPay a hazai Androidos mobilfizetési piacot?

mi a GOOGLE PAY?

MINDEN, AMIT TUDNI AKARTÁL

HAZAI ANDROIDOS MOBILTÁRCÁK

GRÁNIT PAY

A GRÁNIT Pay nem egy önálló mobilalkalmazás, hanem a GRÁNIT eBANK applikáció része. A bank mobilbanki alkalmazásában lehet digitalizálni a GRÁNIT Bank által kibocsátott Mastercard bankkártyákat és ezáltal „aktiválni” a GRÁNIT Pay szolgáltatást.

A GRÁNIT eBank alkalmazás az érintéses fizetés mellett lehetőséget kínál banki átutalási megbízások benyújtására, pénzküldésre, fizetési kérelem indítására.

RÉSZLETEK

GRANIT-PAY

GRÁNIT eBANK a Google Play áruházban:

Letöltések száma: 10.000+
Értékelés: 3.2

MKB PAY

Az MKB Bank önálló mobiltárca alkalmazása, ami kizárólag az Androidosok számára biztosítja az érintéses mobilfizetés lehetőségét. Az MKB Pay alkalmazáshoz kizárólag az MKB Bank által kibocsátott Mastercard bankkártyákat lehet hozzáadni. Az érintéses mobilfizetésen kívül más fizetési megoldás használatára nincs lehetőség.

RÉSZLETEK

MKB-PAY mobilfizetes

MKB Pay a Google Play áruházban:

Letöltések száma: 1.000+
Értékelés: 2.4

10 dolog, amit érdemes tudni az MKB Pay-ről

 1. NFC-képes Android telefonokon érhető el az alkalmazás. Minimum Android 4.4 (KitKat) operációs rendszert kell futtatnod, hogy le tudd tölteni az MKB Pay-t a Google Play-ből.
 2. MKB-s ügyfelek regisztrálhatják meglévő MasterCard kártyájukat az alkalmazáson keresztül.
 3. Először az MKB Pay alkalmazást kell regisztrálnod. Ezt követően a kártya virtualizációjához szükséges folyamaton kell végigmenned.
 4. A telefonodat kétféleképpen használhatod fizetésre. Az első esetben már úgy érkezel a kasszához, hogy az MKB Pay alkalmazást megnyitottad. Ahogy a POS terminálon megjelenik a fizetendő összeg, megnyomod a fizetés gombot az applikációban és hozzáérinted a telefonod a POS terminálhoz. A második eset, amikor nem nyitottad meg előzetesen az alkalmazást. Ekkor a telefonodat kétszer érinted a terminálhoz. Először “felébreszted” a telefonodat, majd hozzáérinted a POS terminálhoz. Ezzel az első érintéssel a terminál “aktiválja” az MKB Pay alkalmazást. Ezt követően az alkalmazásban megadod a Mobil PIN-kódot, majd ismét hozzáérinted a telefonod a terminálhoz.
 5. Biztonsági okok miatt minden fizetési tranzakció esetén szükség van– legalább egyszer – a 6-jegyű Mobil PIN kód megadására.
 6. A 6-jegyű Mobil PIN kódot bármikor megváltoztathatod az applikációban.
 7. Az MKB Pay mögött a HCE (Host Card Emulation) technológia áll (így nincs szükség SIM cserére). Ez azt jelenti, hogy a telefonon nem tárolódnak a virtuális kártya adatai, azok a felhőben találhatók.
 8. A fizetési tranzakcióhoz nincs szükség internet kapcsolatra.
 9. Ha elhagyod a telefonod, vagy ellopják azt, akkor le kell tiltanod a virtuális kártyát.
 10. Ha elhagyod a fizikai kártyádat, vagy lejár a fizikai kártyád, attól függetlenül még használhatod a virtuális kártyádat. Az előbbi esetben 30 napig érvényes még a virtuális kártya.
SIMPLE

Az OTP Bank különálló mobiltárca alkalmazása, ami a legátfogóbb fizetési megoldást nyújtja egyetlen applikációban. A Google Play áruházban leírtak alapján a Simple-t az alábbi esetekben használhatjuk fizetésre:

 • autópálya matrica vásárlás,
 • közterületi parkolási díjfizetés,
 • csekkbefizetés,
 • BKK bérletvásárlás,
 • országos és helyi buszjáratokra menetjegy vásárlás,
 • mozi-, koncert-, színház-, fesztivál- és egyéb jegyvásárlás, továbbá használhatjuk
 • pénzküldésre,
 • biztosítás kötésre,
 • OTP Egészségpénztár egyenleg feltöltésre.

RÉSZLETEK

Simple mobilfizetes

SIMPLE a Google Play áruházban:

Letöltések száma: 1.000.000+
Értékelés: 4.3

K&H mobiltárca

RÉSZLETEK

A K&H Bank az Androidosok számára az érintéses mobilfizetést a K&H mobilbank alkalmazáson belül kínálja, így külön mobiltárca alkalmazást nem kínál. A mobilbanki alkalmazásban indíthatunk átutalásokat, feltölthetjük mobilunk egyenlegét, vagy küldhetünk pénzt ismerőseink mobilszámára, e-mail címére, másodlagos számlaazonosítójára.

K&H mobilbank a Google Play áruházban:

Letöltések száma: 100.000+
Értékelés: 3.6

Budapest Bank

RÉSZLETEK

A Budapest Bank nem kínál önálló mobiltárca alkalmazást az érintéses mobilfizetésre. A bank által kibocsátott Mastercard és Maestro kártyákat a mobilbanki alkalmazásban digitalizálhatjuk, hogy ezáltal NFC-képes telefonunk alkalmassá váljon az érintéses mobilfizetésre. A mobilbanki alkalmazás az átutalások indításán és a pénzküldésen túl lehetőséget biztosít a QR-kódos csekkbefizetésre.

Budapest Bank Mobil App a Google Play áruházban:

Letöltések száma: 100.000+
Értékelés: 4.8

Erste MobilePay

RÉSZLETEK

Az Erste Bank az Androidosok számára külön alkalmazást biztosít az érintéses mobilfizetésre, illetve ugyanitt, az Erste MobilePay-ben érhetők el az alábbi fizetési funkciók is:

 • parkolási díj kifizetése,
 • autópálya-matrica vásárlás,
 • csekkbefizetés,
 • mobilegyenleg feltöltése.

Erste MobilePay a Google Play áruházban:

Letöltések száma: 50.000+
Értékelés: 3.5

RaiPay

RÉSZLETEK

A RaiPay kizárólag a Raiffeisen Bank által kibocsátott Mastercard betéti kártyával vagy hitelkártyával használható érintéses mobilfizetésre. Minimum Android 5 (Lollipop) operációs rendszerrel rendelkező mobilkészülék szükséges, amelyen telepítve van a Google Play alkalmazás.

RaiPay a Google Play áruházban:

Letöltések száma: 5.000+
Értékelés: 3.6

MIBEN MÁS A GOOGLE PAY?

google pay

A Google Pay egy digitális pénztárca, amit különböző élethelyzetekben használhatunk fizetésre. A Google 2018 februárjában egy szolgáltatásban, a Google Pay márkanév alatt egyesítette korábbi fizetési megoldásait, a Google Wallet-ot és az Android Pay-t.

A fizetési módok elérhetősége országonként és eszközönként változhat, aminek köszönhetően például Magyarországon nem érhető el valamennyi GPay fizetési megoldás.

A Google Pay – a bankkártya adatok elmentése után – az alábbiakra alkalmas:

 • érintéses mobilfizetésre (Magyarországon még nem érhető el),
 • fizetésre webshopokban,
 • alkalmazáson belüli fizetésre,
 • pénzküldésre,
 • Google-termékek vásárlására.

A GPay egyfajta „form-factor”, a bankkártyás fizetésnek új ügyfélélményt kínáló megoldása, ami első ránézésre nem sokban különbözik a hazai banki Androidos tárcák ügyfélélményétől.

Ugyanakkor azon „apró” előnyök összessége, mint például

 • a GPay beágyazódása a webshopokban, a mobilalkalmazásokba,
 • a GPay-be elmentett bankkártyák azonnali digitalizálásának lehetősége,
 • a GPay digitális pénztárcára épülő fizetési ökoszisztéma kiterjedtsége stb.,

amelyek egy globális „love brand” alatt egyesülnek, biztosíthatják a versenyelőnyét a GPay-nek a hazai banki alkalmazásokkal szemben.

Hogyan rendezheti át a GPay a hazai Androidos mobilfizetési piacot?

A jelenlegi hét banki Androidos mobiltárcából négy tölthető le önálló alkalmazásként. A másik három esetén a mobiltárca funkció a mobilbanki alkalmazásba van ágyazva kiegészítő funkcióként.

Az MKB Bank 2019. augusztus 1. óta nem frissítette az MKB Pay-t és nem bővítette a fizetési szolgáltatások körét, így az MKB Bank ügyfeleinek várhatóan új élményt tudna nyújtani majd a GPay.

Az Erste MobilePay-t alig 50 ezren töltötték le, amit valószínűleg elsősorban parkolásra használnak, mint érintéses mobilfizetésre, így a bank számára nem jelentene nagy veszteséget, ha az Erste MobilePay alkalmazásban megjelenne a “Bankkártya hozzáadása a Google Pay-hez” gomb.

Azok a bankok, amelyek nem kínálnak érintéses mobilfizetést Android platformon, pl. UniCredit Bank, CIB Bank – a nemzetközi hátterüknek is köszönhetően – gyorsabban kínálhatják majd az érintéses mobilfizetés lehetőségét Android platformon a GPay-en keresztül.

A GRÁNIT Bank felhasználói kellően elkötelezettek ahhoz, hogy kitartsanak a bank Androidos mobilfizetési megoldása mellett.

A többi bank (K&H Bank, Budapest Bank) esetén várhatóan szintén alacsony az Androidos érintéses mobilfizetést használók aránya, így ha a Google azzal a reménnyel kecsegtetné Őket, hogy képes a kártyás tranzakciók számosságát növelni, nyerhetnek a GPay megjelenésével.

A nagy csata várhatóan az OTP-Simple és a Google között lesz…

ELŐZŐ CIKKEK

GOOGLE PAY: 3X3

3 elemző cikk,
3 héten át

MI A GOOGLE PAY

Mi a Google Pay? Minden, amit tudni akartál

Cikk | 3 min
2020.05.13.

apple pay versus google pay

A nagy mobiltárca csata: Google Pay v. Apple Pay

Cikk | 2 min
2020.05.22.

mi a 3×3+1?