APPLE PAY VERSUS GOOGLE PAY

PREAMBULUM

A Google Pay felhasználók száma 2019-ben kétszámjegyű növekedést mutatott és év végére – csak az Egyesült Államokban – 1 millió új felhasználóval bővült a fizetési megoldást használók tábora – a Business Wire beszámolója szerint. A szakértők várakozása alapján a Google Pay érintéses mobilfizetési megoldást használók száma 2020-ra várhatóan beéri a Samsung Pay felhasználók számát világszinten. Ugyanakkor a Google Pay és a Samsung Pay felhasználók száma még együttesen sem érik utol az Apple Pay-t használók számát. Pedig az iOS világpiaci részesedése messze elmarad az Androidos platformétól; míg az előbbi piaci részesedése közel 29%, az utóbbié 70% – a StatCounter becslése alapján.

KIVÉTELEK

2020-ban még többen fogják kipróbálni és használni az Apple, Google, Samsung mobiltárcákat és továbbra is az Apple Pay marad a dobogó legtetején a legtöbb országban – kevés kivételtől eltekintve. Az elmúlt években Dél-Koreában, a Samsung szülőhazájában – talán nem meglepő módon – a legtöbb fizetési tranzakciót a Samsung Pay-jel hajtották végre. Az Egyesült Államokban a hagyományos boltokban nem az Apple, a Google, vagy a Samsung megoldást használják a legtöbben, hanem a PayPalt.

KÉRDÉSEK

amiket a második körben vizsgáltunk

blank

Sikeresebb-e az egyik, mint a másik?

blank

Mit mutatnak a számok?

blank

Hogyan rajzolhatja át Európa fizetési térképét a Google Pay ?

mi a GOOGLE PAY?

MINDEN, AMIT TUDNI AKARTÁL

7x

Igaz, a Google mobiltárcája – a Google Wallet2011-ben látta meg a napvilágot, de a jelenlegi formájában Google Pay néven 2018. február óta érhető el, miután a keresőóriás összevonta összes addigi fizetési megoldását egyetlen márkanév (és stratégia) alá. Az Apple Pay 2014 végén debütált és az indulás óta rendkívül népszerű az Apple felhasználók körében.

A statisztikákból az is kiolvasható, hogy az Apple felhasználók sokkal nagyobb arányban kezdik el használni a telefonjukat fizetésre a hagyományos boltban, mint az Androidosok. Nemcsak a felhasználók, de a webshopok körében is népszerűbb az Apple Pay, mint fizetési megoldás. 7x annyi webshopban fogadnak el Apple Pay-t, mint Google Pay-t a világban.

SZÁMOK TÜKRÉBEN

A Statista adatai szerint 2018-ban 140 millióan használták az Apple Pay-t érintéses mobilfizetésre, a Samsung Pay-t 51 millióan, a Google Pay-t pedig 39 millióan világszinten. 2020-ra várhatóan 85%-kal nő majd az előbbi tárcákat érintéses mobilfizetésre használók száma és az előrejelzés szerint az év végére 227 millióan használják majd az Apple Pay-t, 100-100 millióan a Samsung Pay-t és a Google Pay-t.

 • APPLE PAY: 227 millió* 70% 70%
 • SAMSUNG PAY: 100 millió* 44% 44%
 • GOOGLE PAY: 100 millió* 44% 44%
*Statista 2020-ra vonatkozó becslése
Az eMarketer.com szerint 2019-ben az Egyesült Államokban a Google Pay-t már többen használták, mint a Samsung Pay-t. Ugyanakkor még így is 2x annyian használták a Starbucks mobilfizetési megoldását a kasszánál az USA-ban, mint a keresőóriás érintéses mobiltárcáját.
 • APPLE PAY: 30 millió* 70% 70%
 • STARBUCKS: 25 millió* 58% 58%
 • GOOGLE PAY: 12 millió* 28% 28%
 • SAMSUNG PAY: 11 millió* 25% 25%

*eMarketer.com 2019-re vonatkozó adatai

A SimilarTech adatai szerint a Google Pay-jel közel 38 ezer weboldalon lehet fizetni, míg az Apple Pay-jel több mint 260 ezer weboldalon. Ugyanakkor a PayPal fizetési megoldása 1,24 millió weboldalba lett beágyazva világszerte.

Egyesült Államok

 • APPLE PAY: 105.931* 70% 70%
 • GOOGLE PAY: 15.834* 11% 11%

Egyesült Királyság

 • APPLE PAY: 17.993* 17% 17%
 • GOOGLE PAY: 3.163* 3% 3%

NÉMETORSZÁG

 • APPLE PAY: 8.035* 5% 5%
 • GOOGLE PAY: 958* 0.5% 0.5%

*SimilarTech aktuális piaci mérése alapján

Összességében 155 országban Apple Pay-jel több webshopban lehet fizetni, mint Google Pay-jel.

Galéria

GOOGLE PAY és a NYÍLT BANKOLÁS

BANKKÁRTYA HELYETT

Az Európai Bankhatóság (EBA) központi regisztere szerint a Google az elmúlt másfél évben az EU-ban megszerezte az elektronikuspénz-kibocsátói engedélyt, a pénzforgalmi intézményi engedélyt, továbbá a PSD2 szerinti számlainformációs szolgáltatói (AISP) nyilvántartásba vételt, illetve regisztrált fizetéskezdeményezési szolgáltató (PISP) is lett. Az utóbbinak köszönhetően a Google olyan fizetési rendszert is megvalósíthat az EU teljes területén, amellyel a webshopokban, a hagyományos boltokban bankkártya helyett közvetlenül a bankszámla terhére hajthatunk végre fizetési tranzakciókat.

KOSÁRADATOK

A Google-nek várhatóan nem a kereskedői elfogadói jutalékra fáj a foga, hanem a kosáradatokra. A Google akár azt is megteheti, hogy a jelenlegi elfogadói jutalék töredékéért kínálja majd az elektronikus fizetést, hiszen a kosáradatok hasznosításával a Google Adwords-ön keresztül több bevételre tehet majd szert. Igaz, a Google Pay alig pár ezer webshopban érhető el jelenleg az EU-ban, de 1-2 éven belül ez a szám 20 ezer, 5 éven belül 100 ezer is lehet.

HITELAJÁNLAT

A Google viszont nemcsak fizetéskezdeményezési szolgáltató (PISP) lett az EU-ban, hanem számlainformációs szolgáltató (AISP) is. Ez azt jelenti, ha a felhasználók a Google-nek a GDPR szerint megadják a felhatalmazást a számlainformációkhoz való hozzáféréshez, akkor a Google épp amikor lakást, autót, vagy hűtőt készülünk venni, a számlatörténetünk alapján látni fogja, szükségünk lesz-e hitelre és ha igen, akkor azonnali „ajánlani” fog számunkra. Ha nem is a következő 1-2 évben, de várhatóan 5 éven belül megvalósul ez is a modell is.

apple pay versus google pay

GOOGLE PAY ÉS APPLE PAY MAGYARORSZÁGON

13:0

Az Apple Pay 2019 május óta érhető el Magyarországon immár 13 pénzügyi szolgáltató kínálatában. Ez azt jelenti, hogy 13 pénzügyi szolgáltató által kibocsátott fizetési kártyát adhatunk hozzá az Apple mobiltárcához, hogy fizethessük a telefonunkkal érintéssel a boltokban.

Ezzel szemben a Google Pay-t még nem használhatjuk érintéses mobilfizetésre Magyarországon. Ugyanakkor a GPay más fizetési megoldásai már itthon is használhatók:

KORÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

Magyarországon is használható a TransferWise kártyákkal az Apple Pay

2020.04.03. | 1 min

A FinTechZone folyamatosan gyűjti, hogy Magyarországon mely kártyakibocsátók, pénzügyi szolgáltatók kínálják az Apple Pay-t a felhasználóknak. Íme az aktuális lista.

Bankszámlával jön a Google

2019.11.14. | 1 min

Lakossági folyószámlát kínál hamarosan a Google – osztotta meg a The Wall Street Journal, miután a Facebook bejelentette a Facebook Pay elindítását. Az Apple, a Facebook és a Google egyre komolyabb nyomás alá helyezi a bankokat; a mobiltárca megoldásokon túl már hitelkártyát, folyószámlát is kínálnak. Igaz, nem akarnak bankká válni, mégis egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a pénzforgalmi szolgáltatásokból. Míg az Egyesült Államokban folyószámlával jön a Google, az EU-ban már meg is szerezte a nyílt bankoláshoz szükséges engedélyt.

Jön az Apple Pay versenytársa. A Google Pay már a spájzban van

2019.09.23. | 1 min

Megjelent az országhatáron a Google Pay, de várhatóan csak 2020-ban lesz elérhető a szolgáltatás Magyarországon – nem hivatalos információink szerint. A Revolut Horvátországban és Szlovákiában, az Erste Bank Csehországban, az OTP Bank és a Raiffeisen Bank Ukrajnában kínálja ügyfeleinek a Google érintéses mobilfizetési megoldását, a G Pay-t. A Visa már elkészítette a Google Pay-hez és a G Pay érintéses mobilfizetéshez a magyar nyelvű oldalt is.

ELŐZŐ, KÖVETKEZŐ

GOOGLE PAY: 3X3

3 elemző cikk,
3 héten át

MI A GOOGLE PAY

Mi a Google Pay? Minden, amit tudni akartál

Cikk | 3 min
2020.05.13.

androidos mobiltarcak magyarorszagon google pay utan

Mi lesz a hazai Androidos tárcákkal a GPay után?

Cikk | 3 min
2020.06.02.

google pay magyarorszagon

ÖSSZEGZÉS: +1

WEBINÁRIUM

Google Pay bevezetése Magyarországon

IDŐPONT: ELŐKÉSZÍTÉS ALATT

 1. Google: Google Pay redesign
 2. Regionális bank: Google Pay tapasztalatok
 3. Revolut: Apple Pay versus Google Pay
 4. Panelbeszélgetés: Google Pay bevezetése Magyarországon

mi a 3×3+1?