MI A GOOGLE PAY?

PREAMBULUM

Épp tavaly májusban jelent meg Magyarországon az Apple Pay, ám a rivális Google Pay még mindig nem tudta betenni a lábát hazánkba. Ahhoz, hogy a Google érintéses mobilfizetési megoldása elérhető legyen itthon, banki partnerekre van szüksége. A jelenleg elérhető banki Androidos mobilfizetési megoldások nem értek el áttörést és az Apple Pay elvitte a fókuszt a versenytárs platformról. Pedig a hazai mobilfelhasználók 80%-a Androidot használ. Számukra jelenthetne új mobilfizetési élményt a Google Pay, bár ezzel kapcsolatban is megoszlanak a vélemények. Hol jár a Google Pay a régióban, mit kínálhat majd Magyarországon és ennek milyen következményei lehetnek? 3X3+1 első felvonás.

TÉVHITEK

Igaz, sokan hallottak már a Google Pay-ről, de rengeteg félinformáció kering a felhasználók körében arról, mi is valójában a Google Pay, mely fizetési funkciók érhetők el Magyarországon, letölthető-e a Google Pay az Androidos alkalmazás boltból, használható-e a Revolut kártyánk a Google Pay-jel stb. A 3×3+1 keretében válaszokat adunk a legfontosabb kérdésekre.

KÉRDÉSEK

amiket első körben vizsgáltunk

Mi a Google Pay és mely funkciók érhetők el Magyarországon?

Hol tart a régióban a Google Pay?

Mely Magyarországon is jelen lévő bankok, fintech cégek kínálják a Google Pay-t a környező országokban?

MI A GOOGLE PAY?

A Google Pay egy digitális pénztárca, amit különböző élethelyzetekben használhatunk fizetésre. A Google 2018 februárjában egy szolgáltatásban, a Google Pay márkanév alatt egyesítette korábbi fizetési megoldásait, a Google Wallet-ot és az Android Pay-t.

A fizetési módok elérhetősége országonként és eszközönként változat.

Miután elmentettük bankkártya adatainkat a Google Pay-ben, máris használhatjuk az alábbiakra:

google pay

Érintés nélküli mobilfizetésre

Telefonunkkal (ha alkalmas rá) ugyanúgy fizethetünk, mint az érintéses bankkártyánkkal. Sajnos Magyarországon ez a funkció még nem érhető el. A Google Play áruházból hivatalosan (még) nem tudjuk letölteni a Google Pay mobilalkalmazást Magyarországon.

(Zárójelben: hazai Revolut felhasználók körében páran letöltötték az APKMirrorról a Google Pay-t és beregisztrálták a kártyájukat, de rövid időn belül jellemzően “letiltották” őket. Szemfülesek képesek lehetnek kijátszani az országkorlátozást és találhatnak olyan fizetési kártyát, amit be tudnak regisztrálni, majd fizetni a Google Pay-jel, de ezek még kerülőutak és nem javasoljuk ezeket.)

Fizetésre webshopokban

A webshopokban is fizethetünk, ha a webshop oldalán megjelenik a Google Pay logó. Ennek az előnye, hogy nem kell újra megadnunk a bankkártya adatainkat, hiszen azt már eltároltuk a Google Pay-ben. Csupán azonosítanunk kell magunkat és jóváhagyni a fizetést. Magyarországon a webshopok számára 2018 szeptembere óta elérhető a Google Pay fizetési mód a Global Paymentsen keresztül.

Alkalmazáson belüli fizetésre

A mobilalkalmazásokon belül is találkozhatunk a Google Pay logóval, ha például fizetős tartalmat szeretnénk vásárolni, vagy a freemium modellben kínált szolgáltatást szeretnénk magasabb szinten használni. Ezt a funkciót Magyarországon is használhatjuk.

Pénzküldésre barátoknak

Ez a szolgáltatás még csak az Egyesült Államokban érhető el. Pénzt küldhetünk ismerőseink e-mail címére, mobiltelefonszámára bankkártyáról bankkártyára. 

Google-termékek vásárlására

Google Pay-jel fizetjük például Google Drive tárhelyünket, G Suite előfizetésünket, a fizetős Google eszközöket. Ezt a funkciót Magyarországon is használhatjuk.

Kártyaadatok automatikus kitöltésére fizetési felületeken

Ha Google Chrome böngészőt használunk és be vagyunk jelentkezve a Google fiókunkba, akkor a Google Pay-ben elmentett kártyaadatainkkal automatikusan kitölthetjük a Chrome-ban megjelenő bankkártyás fizetési űrlapokat. Ezt a funkciót Magyarországon is használhatjuk, ha a Chrome böngészőben a Beállításokon belül a “Fizetési módok mentése és kitöltése” gombot bekapcsoljuk.

Galéria

GOOGLE PAY A RÉGIÓBAN

A Google Pay érintéses mobilfizetési megoldása a régióban az alábbi országokban már elérhető:

 • CSEHORSZÁG
 • SZLOVÁKIA
 • HORVÁTORSZÁG
 • UKRAJNA
 • LENGYELORSZÁG
google pay map CEE - red-HU-blue

APPLE PAY ANALÓGIA

2019 májusában, amikor az Apple Pay bevezetésre került Magyarországon, akkor a régióban Csehországban, Lengyelországban, Ukrajnában már elérhető volt az Apple érintéses mobilfizetési megoldása. Szlovákiában hazánkkal egy időben vált elérhetővé az Apple Pay.

GOOGLE PAY-t kínáló bankok, fintech cégek a régióban, amelyek Magyarországon is jelen vannak:

BNP PARIBAS [PL]

DIPOCKET [PL]

EDENRED [CZ, PL]

ERSTE BANK [CZ]

ING [PL]

MONESE [PL]

OTP BANK [UA]

PAYSAFE [CZ, PL, SK, HR]

RAIFFEISEN BANK [CZ, SK, UA]

REVOLUT [CZ, PL, SK, HR]

TRANSFERWISE [CZ,PL, SK, HR]

UNICREDIT BANK [CZ, SK]

ANDROIDOS MOBILTÁRCÁT KÍNÁLÓ HAZAI BANKOK

A Google Pay magyarországi megjelenése érinteni fogja a jelenleg elérhető Androidos mobiltárcák jövőbeli sorsát is. Hat banknak döntenie kell majd, vajon

 • bevezeti-e a GPay mobiltárcát és elengedi a sajátot,
 • nem vezeti be a GPay-t,
 • bevezeti GPay-t és megtartja a sajátot is.

Részletek a “3×3+1” harmadik felvonásában és a júniusi Webináriumon.

Android platformon érintés nélküli mobilfizetést kínáló bankok Magyarországon

GRÁNIT BANK [2016]

MKB BANK [2016]

OTP BANK [SIMPLE, 2017]

K&H BANK [2017]

BUDAPEST BANK [2018]

ERSTE BANK [2019]

BEHARANGOZÓ

Mi lesz a hazai Androidos tárcákkal a GPay után?

Cikk | 3 min
2020.06.02.

androidos mobiltarcak magyarorszagon google pay utan
monese google pay

KIS SZÍNES

GOOGLE PAY iOS-en?

Az Egyesült Államokban iOS készülékeken is elérhető a Google Pay, amit kizárólag pénzküldésre és online fizetésre használhatunk. Érintés nélküli mobilfizetést nem tudunk végrehajtani, mivel ahhoz nem adott „hozzáférést” az Apple.

További funkciók:

 • bankkártyák elmentése a mobiltárcába,
 • a kártyás vásárlásokról az infók megjelenítése a tárcában,
 • bankkártyáról bankkártyára pénzküldés,
 • fizetés a webshopokban az előre elmentett bankkártyával, így nem kell a kártyás vásárlás során újra megadni a bankkártya adatokat,
 • hűségkártyák, belépőjegyek tárolása.

KORÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

2020-ban áttörés jöhet a mobilfizetésben Magyarországon

2019.09.25. | 1 min

Évek óta hallani arról, hogy a mobilfizetésé a jövő és hamarosan már nem lesz szükség a bankkártyákra sem. Közel öt éve helyezte új alapokra az érintéses mobilfizetést az Apple Pay és a Google Pay, amelyek szép lassan erodálják a plasztik bankkártyák használatát – legalábbis a fejlett nyugati országokban, pl. az Egyesült Királyságban. De mi a helyzet Magyarországon? Mire számíthatunk 2020-ban?

Bankszámlával jön a Google

2019.11.14. | 1 min

Lakossági folyószámlát kínál hamarosan a Google – osztotta meg a The Wall Street Journal, miután a Facebook bejelentette a Facebook Pay elindítását. Az Apple, a Facebook és a Google egyre komolyabb nyomás alá helyezi a bankokat; a mobiltárca megoldásokon túl már hitelkártyát, folyószámlát is kínálnak. Igaz, nem akarnak bankká válni, mégis egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a pénzforgalmi szolgáltatásokból. Míg az Egyesült Államokban folyószámlával jön a Google, az EU-ban már meg is szerezte a nyílt bankoláshoz szükséges engedélyt.

Jön az Apple Pay versenytársa. A Google Pay már a spájzban van

2019.09.23. | 1 min

Megjelent az országhatáron a Google Pay, de várhatóan csak 2020-ban lesz elérhető a szolgáltatás Magyarországon – nem hivatalos információink szerint. A Revolut Horvátországban és Szlovákiában, az Erste Bank Csehországban, az OTP Bank és a Raiffeisen Bank Ukrajnában kínálja ügyfeleinek a Google érintéses mobilfizetési megoldását, a G Pay-t. A Visa már elkészítette a Google Pay-hez és a G Pay érintéses mobilfizetéshez a magyar nyelvű oldalt is.

KÖVETKEZŐ “3×3+1” CIKK

2020.05.22. A nagy mobiltárca csata: Google Pay v. Apple Pay

GOOGLE PAY V. APPLE PAY

Sikeresebb- az egyik, mint a másik? Mit mutatnak az eddigi tapasztalatok?
google pay magyarorszagon

ÖSSZEGZÉS: +1

WEBINÁRIUM

Google Pay bevezetése Magyarországon

IDŐPONT: ELŐKÉSZÍTÉS ALATT

 1. Google: Google Pay redesign
 2. Regionális bank: Google Pay tapasztalatok
 3. Revolut: Apple Pay versus Google Pay
 4. Panelbeszélgetés: Google Pay bevezetése Magyarországon

mi a 3×3+1?