2024. november 26.
BankTechShow

2024.10.18.

Kiberbiztonság, pénzforgalom, felhő: mire figyeljenek a banki CTO-k és CIO-k? – interjú Foltányi Tamással, az Erste Bank vezérigazgató-helyettesével

Szerző:

Kategóriák:

2024-ben a bankok CTO-i és CIO-i számos kihívással néznek szembe. Melyek azok a kulcsterületek, amelyekre kiemelten érdemes odafigyelniük ahhoz, hogy felkészülten reagáljanak a jövő trendjeire? A novemberi BankTechShow idén második alkalommal biztosít fórumot a banki és IT szakma képviselőinek, hogy közösen keressenek megoldásokat.

Az eseményre készülve Magyarország vezető IT szakembereit szólaltatjuk meg. Ezúttal Foltányi Tamás, az Erste Bank Informatikai és Operációs vezérigazgató-helyettese és igazgatósági tagja osztotta meg velünk a legfontosabb gondolatait.

Fotón: Foltányi Tamás, az Erste Bank Informatikai és Operációs vezérigazgató-helyettese és igazgatósági tagja, Forrás: Erste Bank

A bankok digitális jövőjét meghatározó technológiai trendekkel, az újgenerációs megoldásokkal 2024. november 26-án a BankTechShow-n foglalkozunk Magyarország vezetői banki és IT cégeinek technológiai és üzleti vezetőivel közösen. További részletek: BankTechShow 2.0

Melyek a legsúlyosabb kihívások 2024-ben a banki CTO-k / CIO-k számára?

Foltányi Tamás: A legtöbb feladatot az ügyfelek pénzére utazó csalók adják most hazai bankok számára. Indulása után az azonnali fizetési rendszer (AFR) nem csak a lakosság körében lett pillanatok alatt népszerű, hanem a pénzforgalomra, eddig leginkább a bankkártyás fizetésekre szakosodott bűnözők körében is.

Egy ügyfél sikeres megtévesztésével a sokszorosát tudják megszerezni az áldozat számlájáról, mint korábban, a bankkártyás csalások esetében.

A bankok azonnal reagáltak az új helyzetre a legkorszerűbb csalásmegelőző, felderítő alkalmazások bevetésével.

Nálunk, az Ersténél sikerült visszaszorítani az ilyen tranzakciók darabszámát és a bank ügyfeleit ért veszteség összegét is.

Messze nem vagyunk az út végén, sok még a tennivaló ezen a téren, és a csalók is folyamatosan új módszerekkel próbálkoznak.

A pénzforgalom az ügyfelek védelmén túl is rengeteg feladatot ad a banki informatikusok számára: SWIFT ISO átállás, IP 2.0, a hazai pénzforgalom tervezett konszolidációja… A legtöbb bankban, így nálunk is olyan mértékű változások ezek, amelyek kikényszerítik a banki architektúra pénzforgalommal kapcsolatos részének újragondolását, alapvető átalakítását.

Egy, a hét minden napján 24 órában üzemelő szolgáltatás fejlesztése, bizonyos alkalmazások vagy azok részeinek lecserélése mindig kihívást jelent.

Várhatóan milyen főbb feladatok várnak majd a banki CTO-kra / CIO-kra 2025-ben?

Foltányi Tamás: A pénzforgalom 2025-ben is az egyik legfontosabb terület marad fejlesztési szempontból: folytatódnak az említett projektek, sőt újak is indulnak majd.

A másik, mindenkit érintő téma a kiberbiztonságot megerősíteni hivatott európai uniós DORA-megfelelés (Digital Operational Resilience Act – Digitális működési ellenálló képességről szóló törvény). Szerencsére a hazai szabályozás eddig is szigorúbb volt sok európai ország hasonló elvárásainál, így – bár sok tennivaló van – a hazai bankrendszer általános kiinduló helyzete nem rossz.

S végezetül ott vannak a felhőalapú szolgáltatások, amely ugyan már évek óta velünk vannak, de sok szempontból fordulóponthoz értünk ezen a téren is.

Egyre több beszállító jelenti be, hogy megszünteti az „on prem” termékei fejlesztését, s ezek között bizony akad nem is egy, aki nem megkerülhető. A bankrendszernek sincs választása, bele kell álljon ebbe az átalakulásba.

Természetesen van, aki már rég kialakította a szükséges infrastruktúrát, folyamatokat, szervezeti és működési feltételeket, kontrollt, de azért olyan is akad, aki eddig apróbb lépéseket tett csak. A felhőhasználat elterjedését elképesztő erővel katalizálja a mesterséges intelligencia alkalmazása is.

Melyek azok a feltörekvő technológiák és/vagy IT módszertanok, amelyek paradigmaváltást hozhatnak a bankok jelenlegi IT működtetési gyakorlatához képest?

Foltányi Tamás: A mesterséges intelligencia mind megkerülhetetlenebbé válik úgy a programozásban, mint a napi munkában. Hogy egy példát hozzak: a hatékonyság javítása mindig is elvárás volt a bankokkal szemben, és a mesterséges intelligencia olyan széles tárházát nyújtja a lehetőségeknek, hogy nincs az a vezetés, aki emellett elmenne. Nem is teheti.

Én ugyanakkor – talán a korom miatt is – óvatos vagyok. A mesterséges intelligencia használatát kordában és kontroll alatt kell tartani, különben pillanatok alatt rémálom lehet a vége.

Hogy erre is hozzak egy példát: a minden bankban működő „shadow IT”, amit nevezhetünk sokféleképpen, de a lényegét tekintve az informatika erőforrásaitól és folyamataitól nagyrészt független, üzleti emberek által végzett informatikai fejlesztés neve, amely szárnyakat kap a mesterséges intelligencia által támogatott, rövid idő alatt megjelent és széles körben elérhetővé vált eszközpark által. Komoly kihívás lesz uralni mindezt.

Címlapfotón: Foltányi Tamás, az Erste Bank Informatikai és Operációs vezérigazgató-helyettese és igazgatósági tagja | Címlapfotó forrása: Erste Bank

Címkék:
blank