A BUPA elhozta a nyílt bankolást a vállalkozásoknak

Szerző: | 2021. 11. 30. | Hazai digitális bankolás, Open banking, Összes hír

PayTechShow 4.0

Bő egy év alatt 17 ezer vállalkozás csatlakozott a BUPA-hoz, hogy egyetlen felületen keresztül intézhessék az online számlázást és a mindennapi pénzügyeket. A Budapest Banknál számlát vezető BUPA ügyfelek 70%-a állította be a bankkapcsolatot a digitális platformmal és használja a nyílt bankolásra épülő új szolgáltatásokat. Cél, hogy hamarosan minden bank vállalkozói számlájával összekapcsolható legyen a BUPA, így akár több százezer vállalkozó intézheti segítségével egyszerűen a hétköznapi pénzügyeit.

A BUPA az első vállalkozásoknak szóló digitális platform, ahol az online számlázás és a nyílt bankolásra épülő szolgáltatások közül a számlainformációs szolgáltatás (AISP) és a fizetés-kezdeményezési szolgáltatás (PISP) együttesen elérhetővé váltak.

A BUPA-nak köszönhetően jelentősen csökkenthetők a számlázáshoz kapcsolódó adminisztrációs feladatok, ha a vállalkozások összekapcsolják bankszámlájukat a programmal. A regisztrált Budapest Bank kisvállalkozó ügyfelek 70%-a már beállította a bankkapcsolatot, a cél pedig az, hogy

a jövőben minden hazai bank ügyfelei számára elérhetővé váljanak a BUPA nyílt bankolásra épülő szolgáltatásai.

Egyszerűvé válik a vállalkozásoknak a pénzügyek intézése és tervezése

A BUPA-t használó vállalkozások a számlainformációs szolgáltatásnak köszönhetően egyszerűen nyomon követhetik az interneten keresztül a kimenő számlák pénzügyi teljesítésének státuszát, emiatt nem kell külön belépniük a számlavezető bankjuk internetbankjába, mobilbanki alkalmazásába. A BUPA naponta többször ellenőrzi a vállalkozó bankszámlájára beérkező utalásokat, amiket összepárosít a BUPA-ban kiállított számlákkal. Egyezés esetén a BUPA jelzi a vállalkozásnak a számla pénzügyi teljesítésének új státuszát és frissíti a vállalkozás cash-flow előrejelzését is.

A BUPA nemcsak a bevételek és a kiadások aktuális állapotáról ad automatikusan frissülő képet, hanem rövid távú cash-flow előrejelzést is készít a vállalkozás számára. A bevételek és a kiadások várható alakulásának előrejelzése segíti a cégvezetőket a hatékonyabb pénzügyi tervezésben, a tudatos döntések meghozásában.

„Úgy gondoljuk, hamarosan minden cégvezető életében meghatározó szerepet töltenek be a digitális pénzügyi asszisztens alkalmazások. Ezek a megoldások jelentős terhet vesznek le a vállalkozás válláról, így elengedhetetlen eszközzé válnak majd a döntések előkészítésében, a pénzügyi tervek készítésében, amelyek különösen fontosak például a hitelfelvétel során.”

Szenttamási Norbert

a BUPA pénzforgalmi és termékfejlesztési vezetője

Nem kell többé foglalkozni a kifizetendő számlák berögzítésével az internetbankban

A fizetés-kezdeményezési szolgáltatás segítségével a vállalkozók a bejövő számlák kifizetését a BUPA felületéről elindíthatják az átutaláshoz szükséges adatok berögzítése nélkül. A havi NAV- és munkabér utalásokat a könyvelők közvetlenül feltölthetik a BUPA-ba, így a vállalkozások azokat pár kattintással kifizethetik, miután a bankszámlájukat összekötötték a BUPA-val.

A Budapest Pénzügyi Asszisztens felületére beérkező számlákat a cégvezető, vagy akár a könyvelője beküldheti az internetbankba, mobilbanki alkalmazásba az átutalás előkészítéséhez. A BUPA a beérkező számlán található adatokból automatikusan előállítja és átadja a bank részére az azonnali átutalási megbízáshoz szükséges adatokat. A bank a kapott adatok alapján elkészíti az előre kitöltött azonnali átutalási megbízást, amit a cégvezető az internetbankban bármikor jóváhagyhat.

„Többé nincs szükség a kifizetendő számlák berögzítésére az internetbankban, mivel ezt a BUPA automatikusan elvégzi. Jelenleg erre csak a Budapest Bank ügyfeleinek van lehetősége, de hamarosan minden hazai bank vállalkozói számlája hozzáadható lesz a BUPA-hoz”

– hangsúlyozta Szenttamási Norbert.

A nyílt bankolás új dimenziót nyitott a cégvezetők számára a mindennapi pénzügyek intézésében. A BUPA elsőként tette elérhetővé a vállalkozások számára a nyílt bankolásra épülő számlainformációs és fizetés-kezdeményezési szolgáltatásokat együttesen, amelyek segítségével jelentősen csökkenthetők a számlázással kapcsolatos adminisztrációs teendők.

Mi a nyílt bankolás?

A nyílt bankolás egy Európai Uniós irányelv, a PSD2 (Második Pénzforgalmi Irányelv) eredménye. Az irányelv arra kötelezte a bankokat, hogy az interneten (ú.n. API-n) keresztül hozzáférést biztosítsanak más pénzügyi szolgáltatók számára a felhasználók folyószámlájához. Ez a “nyitás” teremtette meg annak a lehetőségét, hogy a PSD2-ben meghatározott ú.n. harmadik feles szolgáltatók (TPP) új szolgáltatásokat alapozhassanak a banki adatvagyonra és/vagy a banki infrastruktúra meghatározott részére.

A PSD2-ben definiált harmadik feles pénzügyi szolgáltatók: számlainformációs szolgáltató (AISP), fizetés-kezdeményezési szolgáltató (PISP), és kártyaalapú fizetési eszközt kibocsátó szolgáltató (CISP).

A számlainformációs szolgáltató a felhasználó felhatalmazása birtokában annak fizetési számla (folyószámla) egyenlegéhez és tranzakciós adataihoz (számlatörténethez) férhet hozzá, melyeket további, értéknövelt szolgáltatások nyújtásához használhat fel, pl. személyes pénzügyi menedzsmenthez, hitelminősítéshez, ügyfél-azonosításhoz, bankoláson túlmutató (beyond banking) szolgáltatások kialakításához.

A fizetés-kezdeményezési szolgáltató a felhasználó felhatalmazása birtokában hozzáfér a felhasználó aktuális fizetési egyenlege adatához, valamint a felhasználó megbízásából fizetést indíthat közvetlenül annak bankszámlájáról, pl. kifizetheti a közműszámlát, a webshopban a vásárolt áru ellenértékét stb.

A cikk megjelenését a Magyar Bankholding tagja, a Budapest Bank csoport támogatta.

Címlapfotó forrása: Andrea Piacquadio fotója a Pexels oldaláról

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!