A Facebook Pay-ből Meta Pay lett, ami hamarosan központi szerepet kap a metaverzumban is

Szerző: | 2022. 06. 30. | Banki és fintech hírek, Elektronikus fizetés, Összes hír, web3

BankTechShow | A jövő digitális bankja

Mark Zuckerberg célja, hogy a metaverzumban mielőbb “beinduljon az élet”, a felhasználók közötti interakciók szaporodjanak és hosszabb távon a metaverzumok átjárhatók legyenek. Az út hosszú még idáig, de az első lépéseket a Meta már megtette – véli Zuckerberg.

Ahhoz, hogy a metaverzumban megindulhasson az üzleti élet, a tranzakciók közötti elszámolást, a fizetés lehetőségét is meg kell teremteni. A Mark Zuckerberg a minap a Facebook oldalán bejelentette, hamarosan elindítja a Meta Pay-t, és a metaverzum sajátosságaira kialakított digitális tárcát.

Mark Zuckerberg - Meta Pay

A korábban Facebook Pay néven ismert tárca funkciói kibővülnek a felhasználó digitális személyazonosságával, valamint a birtokolt digitális eszközök tulajdonjogának igazolási képességével. Zuckerberg szerint a Meta Pay két kihívást kezel egyszerre: a digitális árukhoz, javakhoz való hozzáférést, és a tulajdon igazolását.

“A jövőben mindenféle digitális tárgyat létre lehet majd hozni, vagy megvásárolni – digitális ruhákat, művészeti alkotásokat, videókat, zenét, élményeket, virtuális eseményeket és még sok mást. A tulajdonjog igazolása fontos lesz, különösen akkor, ha ezekre a javakra más szolgáltatásokat is akarunk építeni.”

A hosszabb távú cél a metaverzumok közötti univerzális fizetési szolgáltatás kialakítása, a metaverzumban a felhasználók “web3-as identitásának” kialakítása, melyhez az összes vásárlás, tevékenység köthető lesz.

Amikor a metaverzumok összeérnek

A metaverzumok közötti átjárhatóság (interoperabilitás) a felhasználói élmény növelésén túl a metaverzumban folyó kereskedelmet, gazdasági tevékenységet élénkíti, a metaverzumok piaci értékét növeli. Jótékony hatása lesz a digitális javakat előállító – többek között – művészeknek, hiszen munkásságuk híre szélesebb körben terjedhet el, így értékük is magasabb lehet.

Az átjárhatósághoz az út az egyes elemek, funkciók, folyamatok szabványosításán keresztül.

A Meta nemrég együttműködést kötött a Microsofttal és – többek között – az Epic Games társasággal, hogy szabványosítási munkacsoportot hozzanak létre, mely behatárolná azokat a pontokat, ahol beavatkozás szükséges a metaverzumok közötti átjárhatóság megteremtése érdekében.

[Bitcoin.com] | Címlapfotó: Meta

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
“A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

KÖVETKEZŐ ESEMÉNY

PAYTECHSHOW 5.0

KEDVEZMÉNYES JEGYÁR:
02.29-IG

FinTechShow-7.0

Terítéken a legújabb elektronikus fizetési trendek, megoldások, iránymutatások

2024. április 16.

Budapest Kongresszusi Központ

TOVÁBBI ESEMÉNYEINK

FINTECHSHOW 8.0: Minden, ami fintech | 2024.10.15.

BANKTECHSHOW 2.0: Megoldások a jövő digitális bankjához | 2024.11.26.