Mennyi a karbonlábnyomod? A válasz a bankkártyádban rejlik

Szerző: | 2022. 06. 29. | Banki és fintech hírek, Összes hír

BankTechShow | A jövő digitális bankja

A kártyás vásárlások széndioxid terhelését nemcsak automatikusan kiszámolja és megmutatja, hanem a környezeti terhelés ellensúlyozására befektetési és adományozási javaslatokat is tesz. A karbonkalkulátor köré épülő új mobilalkalmazást a “Világ legjobb bankja” és a “Világ legjobb digitális bankja” címeket elnyerő szingapúri székhelyű DBS Bank mutatta be minap.

A DBS lakossági felmérése szerint a szingapúri lakosok 73%-a akár életmódján is változtatna a széndioxid kibocsátás csökkentése érdekében – a nehézséget a “hogyan” jelenti. A bank a lakossági igényre válaszul első lépésben könnyen igénybe vehető kedvező zöld befektetési- és hitel ajánlatokat dolgozott ki, majd az ígéretes fogadtatás után tavaly október végén elindította a LiveBetter digitális platformját.

Fenntartható életmódra nevelő banki platform

A pénzügyi iparágban ez az első fenntartható életmódra nevelő edukációs platform, melyet a felhasználók közvetlenül a digitális banki alkalmazásból érhetnek el. A felhasználók ötleteket, javaslatokat kaphatnak olyan tevékenységekre, befektetésekre, amelyekkel segíthetik a környezetünk védelmét, egyúttal adományozhatnak (Give Better) és/vagy befektethetnek (Invest Better) zöld alapokba.

Az adományozás kevesebb mint 5 másodperc alatt megtörténik, beleértve az adócsökkentéshez szükséges folyamatokat is. A platformon az ajánlatok között a helyi szervezetek kiemelt helyet kapnak, így motiválva a lakosságot a közvetlen környezet javítására.

Ezenkívül a “Know Better” menüpont alatt a felhasználók edukációs, könnyen emészthető “kis színes” jellegű tartalmakat, hasznos tippeket érhetnek el, amelyek segítséget nyújtanak a fenntartható magatartás kialakításában.

DBS bank edukacios platfrom a fenntarthatosagert

Fotó: a LiveBetter edukációs platform mobil képernyőképei. Forrás: DBS Bank

Mennyi a széndioxid kibocsátásunk? Hogyan csökkenthetjük?

A banki platform legújabb szolgáltatása az autonóm karbonkalkulátor (Track Better) és a kalkulátor eredményein alapuló ajánlatok (Offset Better). A DBS Bank által kibocsátott kártyákkal végrehajtott tranzakciókból az algoritmus kiszámolja a vásárlásokhoz kapcsolódó széndioxid kibocsátást. A tranzakciókat az algoritmus automatikusan kategóriákba sorolja (pl. étterem, ruházat, közlekedés) és a kategóriához rendelt széndioxid kibocsátási szorzóval kiszámolja a megvásárolt termék, szolgáltatás előállításának környezeti terhelését.

A hónapról-hónapra előálló adatokból az alkalmazás felrajzolja a fogyasztó karbonlábnyomát és összehasonlítja a szingapúri átlagértékekkel. Emellett a károsanyagkibocsátás csökkentését segítő ötleteket is bemutatnak az alkalmazásban.

A DBS ügyfelek nemcsak követhetik széndioxid kibocsátásuk mértékét (Track Better), hanem a károsanyag kibocsátás csökkentését célzó projekteket finanszírozhatnak. Az Offset Better funkció segítségével egyszerűen kiválasztják, mekkora kibocsátási értéket szeretnének ellensúlyozni és “kompenzálhatják” azt a kapott ajánlatokba történő befektetéssel, vagy környezetvédelmi célú adományozással.

A DBS Live Better platformja tavaly novemberben indult és 6 hónap alatt közel 200 000-re nőtt a felhasználók száma. A felhasználók eddig több mint 8 millió szingapúri dollárt fordítottak fenntartható befektetésekre.

[DBS Bank] | Címlapfotó: stock.adobe.com | Licenc: FinTech Group

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
“A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

KÖVETKEZŐ ESEMÉNY

PAYTECHSHOW 5.0

KEDVEZMÉNYES JEGYÁR:
02.29-IG

FinTechShow-7.0

Terítéken a legújabb elektronikus fizetési trendek, megoldások, iránymutatások

2024. április 16.

Budapest Kongresszusi Központ

TOVÁBBI ESEMÉNYEINK

FINTECHSHOW 8.0: Minden, ami fintech | 2024.10.15.

BANKTECHSHOW 2.0: Megoldások a jövő digitális bankjához | 2024.11.26.