2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2022.06.29.

Mennyi a karbonlábnyomod? A válasz a bankkártyádban rejlik

Szerző:

Kategóriák:

A kártyás vásárlások széndioxid terhelését nemcsak automatikusan kiszámolja és megmutatja, hanem a környezeti terhelés ellensúlyozására befektetési és adományozási javaslatokat is tesz. A karbonkalkulátor köré épülő új mobilalkalmazást a “Világ legjobb bankja” és a “Világ legjobb digitális bankja” címeket elnyerő szingapúri székhelyű DBS Bank mutatta be minap.

A DBS lakossági felmérése szerint a szingapúri lakosok 73%-a akár életmódján is változtatna a széndioxid kibocsátás csökkentése érdekében – a nehézséget a “hogyan” jelenti. A bank a lakossági igényre válaszul első lépésben könnyen igénybe vehető kedvező zöld befektetési- és hitel ajánlatokat dolgozott ki, majd az ígéretes fogadtatás után tavaly október végén elindította a LiveBetter digitális platformját.

Fenntartható életmódra nevelő banki platform

A pénzügyi iparágban ez az első fenntartható életmódra nevelő edukációs platform, melyet a felhasználók közvetlenül a digitális banki alkalmazásból érhetnek el. A felhasználók ötleteket, javaslatokat kaphatnak olyan tevékenységekre, befektetésekre, amelyekkel segíthetik a környezetünk védelmét, egyúttal adományozhatnak (Give Better) és/vagy befektethetnek (Invest Better) zöld alapokba.

Az adományozás kevesebb mint 5 másodperc alatt megtörténik, beleértve az adócsökkentéshez szükséges folyamatokat is. A platformon az ajánlatok között a helyi szervezetek kiemelt helyet kapnak, így motiválva a lakosságot a közvetlen környezet javítására.

Ezenkívül a “Know Better” menüpont alatt a felhasználók edukációs, könnyen emészthető “kis színes” jellegű tartalmakat, hasznos tippeket érhetnek el, amelyek segítséget nyújtanak a fenntartható magatartás kialakításában.

DBS bank edukacios platfrom a fenntarthatosagert

Fotó: a LiveBetter edukációs platform mobil képernyőképei. Forrás: DBS Bank

Mennyi a széndioxid kibocsátásunk? Hogyan csökkenthetjük?

A banki platform legújabb szolgáltatása az autonóm karbonkalkulátor (Track Better) és a kalkulátor eredményein alapuló ajánlatok (Offset Better). A DBS Bank által kibocsátott kártyákkal végrehajtott tranzakciókból az algoritmus kiszámolja a vásárlásokhoz kapcsolódó széndioxid kibocsátást. A tranzakciókat az algoritmus automatikusan kategóriákba sorolja (pl. étterem, ruházat, közlekedés) és a kategóriához rendelt széndioxid kibocsátási szorzóval kiszámolja a megvásárolt termék, szolgáltatás előállításának környezeti terhelését.

A hónapról-hónapra előálló adatokból az alkalmazás felrajzolja a fogyasztó karbonlábnyomát és összehasonlítja a szingapúri átlagértékekkel. Emellett a károsanyagkibocsátás csökkentését segítő ötleteket is bemutatnak az alkalmazásban.

A DBS ügyfelek nemcsak követhetik széndioxid kibocsátásuk mértékét (Track Better), hanem a károsanyag kibocsátás csökkentését célzó projekteket finanszírozhatnak. Az Offset Better funkció segítségével egyszerűen kiválasztják, mekkora kibocsátási értéket szeretnének ellensúlyozni és “kompenzálhatják” azt a kapott ajánlatokba történő befektetéssel, vagy környezetvédelmi célú adományozással.

A DBS Live Better platformja tavaly novemberben indult és 6 hónap alatt közel 200 000-re nőtt a felhasználók száma. A felhasználók eddig több mint 8 millió szingapúri dollárt fordítottak fenntartható befektetésekre.

[DBS Bank] | Címlapfotó: stock.adobe.com | Licenc: FinTech Group

Címkék:
blank
blank