PayTechShow 4.0

Mennyi a karbonlábnyomod? A válasz a bankkártyádban rejlik

Szerző: | 2022. 06. 29. | Banki és fintech hírek, Összes hír

PayTechShow 4.0

A kártyás vásárlások széndioxid terhelését nemcsak automatikusan kiszámolja és megmutatja, hanem a környezeti terhelés ellensúlyozására befektetési és adományozási javaslatokat is tesz. A karbonkalkulátor köré épülő új mobilalkalmazást a “Világ legjobb bankja” és a “Világ legjobb digitális bankja” címeket elnyerő szingapúri székhelyű DBS Bank mutatta be minap.

A DBS lakossági felmérése szerint a szingapúri lakosok 73%-a akár életmódján is változtatna a széndioxid kibocsátás csökkentése érdekében – a nehézséget a “hogyan” jelenti. A bank a lakossági igényre válaszul első lépésben könnyen igénybe vehető kedvező zöld befektetési- és hitel ajánlatokat dolgozott ki, majd az ígéretes fogadtatás után tavaly október végén elindította a LiveBetter digitális platformját.

Fenntartható életmódra nevelő banki platform

A pénzügyi iparágban ez az első fenntartható életmódra nevelő edukációs platform, melyet a felhasználók közvetlenül a digitális banki alkalmazásból érhetnek el. A felhasználók ötleteket, javaslatokat kaphatnak olyan tevékenységekre, befektetésekre, amelyekkel segíthetik a környezetünk védelmét, egyúttal adományozhatnak (Give Better) és/vagy befektethetnek (Invest Better) zöld alapokba.

Az adományozás kevesebb mint 5 másodperc alatt megtörténik, beleértve az adócsökkentéshez szükséges folyamatokat is. A platformon az ajánlatok között a helyi szervezetek kiemelt helyet kapnak, így motiválva a lakosságot a közvetlen környezet javítására.

Ezenkívül a “Know Better” menüpont alatt a felhasználók edukációs, könnyen emészthető “kis színes” jellegű tartalmakat, hasznos tippeket érhetnek el, amelyek segítséget nyújtanak a fenntartható magatartás kialakításában.

DBS bank edukacios platfrom a fenntarthatosagert

Fotó: a LiveBetter edukációs platform mobil képernyőképei. Forrás: DBS Bank

Mennyi a széndioxid kibocsátásunk? Hogyan csökkenthetjük?

A banki platform legújabb szolgáltatása az autonóm karbonkalkulátor (Track Better) és a kalkulátor eredményein alapuló ajánlatok (Offset Better). A DBS Bank által kibocsátott kártyákkal végrehajtott tranzakciókból az algoritmus kiszámolja a vásárlásokhoz kapcsolódó széndioxid kibocsátást. A tranzakciókat az algoritmus automatikusan kategóriákba sorolja (pl. étterem, ruházat, közlekedés) és a kategóriához rendelt széndioxid kibocsátási szorzóval kiszámolja a megvásárolt termék, szolgáltatás előállításának környezeti terhelését.

A hónapról-hónapra előálló adatokból az alkalmazás felrajzolja a fogyasztó karbonlábnyomát és összehasonlítja a szingapúri átlagértékekkel. Emellett a károsanyagkibocsátás csökkentését segítő ötleteket is bemutatnak az alkalmazásban.

A DBS ügyfelek nemcsak követhetik széndioxid kibocsátásuk mértékét (Track Better), hanem a károsanyag kibocsátás csökkentését célzó projekteket finanszírozhatnak. Az Offset Better funkció segítségével egyszerűen kiválasztják, mekkora kibocsátási értéket szeretnének ellensúlyozni és “kompenzálhatják” azt a kapott ajánlatokba történő befektetéssel, vagy környezetvédelmi célú adományozással.

A DBS Live Better platformja tavaly novemberben indult és 6 hónap alatt közel 200 000-re nőtt a felhasználók száma. A felhasználók eddig több mint 8 millió szingapúri dollárt fordítottak fenntartható befektetésekre.

[DBS Bank] | Címlapfotó: stock.adobe.com | Licenc: FinTech Group

A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, a FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!