FinTechShow-7.0

A jövő technológiái és digitális ügyfélélménye a Fundamenta Digiverzumon

Szerző: | 2017. 09. 08. | Blockchain, Összes hír

FinTechShow-7.0
BankTechShow | A jövő digitális bankja

Elstartolt a Fundamenta innovációs versenye, a Fundamenta Digiverzum. Nem csak a fintech, a pénzügyi technológiák, de a blockchain, az adatbányászat, a virtuális valóság és a kiberbiztonság területeiről is várják az innovatív megoldásokat. Adunk pár ötletet, amik segíthetnek a felkészülésben. A pályázatokat 2017. október 20-ig lehet beadni.

Korábban bemutattunk 3 futurisztikus fintechet, amik segíthetnek a lakáscélok megvalósításában. Akkor a bitcoin malacperselyről, a hitelképességünk fittségét növelő pénzügyi coach-ról és a kiterjesztett valóság lehetőségeiről írtunk. Majd visszatértünk a jelenbe és feltérképeztük, hogy a gamification, a mesterséges intelligencia, vagy a chatbotok, hogyan járulhatnak hozzá a digitális ügyfélélmény növeléséhez a lakás-takarékpénztári piacon. Most megint a jövőbe tekintünk, hátha épp ezeken a területeken tervezel nagyot dobbantani. Górcső alatt a blockchain és a virtuális valóság.

Blockchain a lakáspiacon

Az ingatlanpiac hatékony működésének alapvető feltétele az ingatlan tulajdonjogának pontos nyilvántartása, a tulajdonjog változásának valós időben történő átvezetése a földhivatali nyilvántartásban. A tulajdonjog mellett pl. az ingatlanon lévő jelzáloghitel, vagy a még esedékes törlesztések nyilvántartására is alkalmas lehet a blockchain, ami ezáltal növelheti a bizalmat az eladó és a vevő között.

Mi a blockchain?

A blockchain egyfaja digitális napló, aminek példányai a lánchoz tartozó minden számítógépen megtalálhatók. Minden gép ugyanazt az információt tárolja közel valós időben. A blockchain működési elve, hogy a tranzakciókat csoportokba, blokkokba gyűjti, majd azokat láncba szervezi. A tranzakciót és annak tartalmát titkosítással védi, a korábbi tranzakciókat pedig megmásíthatatlan formában tárolja. A blockchain iránti érdeklődést az is okozza, hogy ami értéket, információt képvisel, azt könnyedén, automatizáltan, központi közvetítő nélkül lehet rögzíteni, tárolni és továbbértékesíteni.

Jöhetnek az okosszerződések

A blockchain elosztott adatbázis technológiája (Distributed Ledger Technology) biztosítja, hogy amikor az ingatlan értékesítése, vagy a jelzáloghitel felvétele megtörténik, akkor az érintett hálózat minden csomópontján egy időben hitelesítésre és tárolásra kerül az információ.  Azaz, amikor megvásárolunk egy ingatlant, a vétel ténye egy blockchain tranzakció formájában megmásíthatatlan módon tárolódik a blockchain hálózat minden számítógépén. Maga a szerződés, annak feltételei pedig egy ún. „smart contract”-ben kerülhetnek meghatározásra.

Mi a smart contract?

Az “okos szerződés”  kódok sorozata, ami a vevő és az eladó megállapodásának feltételeit, részleteit tartalmazza. Önmagát érvényesítő szerződés, ami azt jelenti, hogy a megállapodásban szereplő feltételek bekövetkezésekor a szerződés automatikusan teljesül.
A blockchain az elosztott technológiának köszönhetően egyrészt kiiktatja a csalást, mint pl. az ingatlan kétszer történő eladásának kockázatát, másrészt az információ valós idejű rögzítésével felgyorsíthatja az ingatlan kereskedelmet.
Kínában 2016-ban indítottak el egy blockchain alapú ingatlan piacteret, ahol az ingatlanok nyilvántartásán és értékesítésén túl a hitelszerződéseket is meg lehet kötni. Az adásvételi, vagy a hitelszerződés megkötésére itt már smart contract-en kerül sor.

A blockchain segíthet a jelzáloghitelezésben

A jelzáloghitelezés hosszú és drága folyamat, ami akár 3 hónapot is igénybe vehet. Sok szereplő pl. az eladó, a vevő, az értékbecslő, az ügyvéd, az ügynök, az energiatanúsítványt kiadó vállalkozó, a hitelintézet és a földhivatal együttműködését igényli, akik között rengeteg a papírmunka és az átfutási idő. A blockchain különösen hatékony lehet ezekben a sokszereplős folyamatokban. A változások valós idejű regisztrálása, illetve annak minden szereplő számára azonos időben történő megosztása jelentősen felgyorsíthatja a hitelezés folyamatát is.

Virtuális valóság

A nem túl távoli jövőben már az sem lesz lehetetlen, hogy az ingatlan keresése a virtuális valóságban (VR) történik. A Google, a Facebook, a Sony, vagy a Samsung VR szemüvegén keresztül körbejárhatod az ingatlanokat, így rengeteg időt spórolhatsz meg magadnak. Ha még itt nem is tartunk, de arra már van lehetőség, hogy a 2D-s ingatlan tervrajzokból 3D-s terveket készíthess az interneten keresztül. Ehhez csupán egy böngészőre van szükség, a többit már elvégzi helyetted az Achilogic. 24 órán belül már sétálhatsz is a 3D-s ingatlanban és elkezdhetsz játszani a falak színével, vagy a bútorok kiválasztásával.
A Fundamenta Digiverzumon minden olyan forradalmi digitális megoldás, új üzleti konstrukció iránt érdeklődnek, amik hozzájárulnak az ügyfélélmény növeléséhez az otthonteremtésben, a lakáscélok megvalósításában. A verseny keretében kiválasztásra kerülő megoldások a Fundamentával közösen kerülnek hasznosításra. A pályázatokat 2017. október 20-ig lehet benyújtani. További részletek a digiverzum.fundamenta.hu weboldalon.
Fundamenta Digiverzum
BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!