2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2017.09.08.

A jövő technológiái és digitális ügyfélélménye a Fundamenta Digiverzumon

Szerző:

Kategóriák:

Elstartolt a Fundamenta innovációs versenye, a Fundamenta Digiverzum. Nem csak a fintech, a pénzügyi technológiák, de a blockchain, az adatbányászat, a virtuális valóság és a kiberbiztonság területeiről is várják az innovatív megoldásokat. Adunk pár ötletet, amik segíthetnek a felkészülésben. A pályázatokat 2017. október 20-ig lehet beadni.

Korábban bemutattunk 3 futurisztikus fintechet, amik segíthetnek a lakáscélok megvalósításában. Akkor a bitcoin malacperselyről, a hitelképességünk fittségét növelő pénzügyi coach-ról és a kiterjesztett valóság lehetőségeiről írtunk. Majd visszatértünk a jelenbe és feltérképeztük, hogy a gamification, a mesterséges intelligencia, vagy a chatbotok, hogyan járulhatnak hozzá a digitális ügyfélélmény növeléséhez a lakás-takarékpénztári piacon. Most megint a jövőbe tekintünk, hátha épp ezeken a területeken tervezel nagyot dobbantani. Górcső alatt a blockchain és a virtuális valóság.

Blockchain a lakáspiacon

Az ingatlanpiac hatékony működésének alapvető feltétele az ingatlan tulajdonjogának pontos nyilvántartása, a tulajdonjog változásának valós időben történő átvezetése a földhivatali nyilvántartásban. A tulajdonjog mellett pl. az ingatlanon lévő jelzáloghitel, vagy a még esedékes törlesztések nyilvántartására is alkalmas lehet a blockchain, ami ezáltal növelheti a bizalmat az eladó és a vevő között.

Mi a blockchain?

A blockchain egyfaja digitális napló, aminek példányai a lánchoz tartozó minden számítógépen megtalálhatók. Minden gép ugyanazt az információt tárolja közel valós időben. A blockchain működési elve, hogy a tranzakciókat csoportokba, blokkokba gyűjti, majd azokat láncba szervezi. A tranzakciót és annak tartalmát titkosítással védi, a korábbi tranzakciókat pedig megmásíthatatlan formában tárolja. A blockchain iránti érdeklődést az is okozza, hogy ami értéket, információt képvisel, azt könnyedén, automatizáltan, központi közvetítő nélkül lehet rögzíteni, tárolni és továbbértékesíteni.

Jöhetnek az okosszerződések

A blockchain elosztott adatbázis technológiája (Distributed Ledger Technology) biztosítja, hogy amikor az ingatlan értékesítése, vagy a jelzáloghitel felvétele megtörténik, akkor az érintett hálózat minden csomópontján egy időben hitelesítésre és tárolásra kerül az információ.  Azaz, amikor megvásárolunk egy ingatlant, a vétel ténye egy blockchain tranzakció formájában megmásíthatatlan módon tárolódik a blockchain hálózat minden számítógépén. Maga a szerződés, annak feltételei pedig egy ún. „smart contract”-ben kerülhetnek meghatározásra.

Mi a smart contract?

Az “okos szerződés”  kódok sorozata, ami a vevő és az eladó megállapodásának feltételeit, részleteit tartalmazza. Önmagát érvényesítő szerződés, ami azt jelenti, hogy a megállapodásban szereplő feltételek bekövetkezésekor a szerződés automatikusan teljesül.
A blockchain az elosztott technológiának köszönhetően egyrészt kiiktatja a csalást, mint pl. az ingatlan kétszer történő eladásának kockázatát, másrészt az információ valós idejű rögzítésével felgyorsíthatja az ingatlan kereskedelmet.
Kínában 2016-ban indítottak el egy blockchain alapú ingatlan piacteret, ahol az ingatlanok nyilvántartásán és értékesítésén túl a hitelszerződéseket is meg lehet kötni. Az adásvételi, vagy a hitelszerződés megkötésére itt már smart contract-en kerül sor.

A blockchain segíthet a jelzáloghitelezésben

A jelzáloghitelezés hosszú és drága folyamat, ami akár 3 hónapot is igénybe vehet. Sok szereplő pl. az eladó, a vevő, az értékbecslő, az ügyvéd, az ügynök, az energiatanúsítványt kiadó vállalkozó, a hitelintézet és a földhivatal együttműködését igényli, akik között rengeteg a papírmunka és az átfutási idő. A blockchain különösen hatékony lehet ezekben a sokszereplős folyamatokban. A változások valós idejű regisztrálása, illetve annak minden szereplő számára azonos időben történő megosztása jelentősen felgyorsíthatja a hitelezés folyamatát is.

Virtuális valóság

A nem túl távoli jövőben már az sem lesz lehetetlen, hogy az ingatlan keresése a virtuális valóságban (VR) történik. A Google, a Facebook, a Sony, vagy a Samsung VR szemüvegén keresztül körbejárhatod az ingatlanokat, így rengeteg időt spórolhatsz meg magadnak. Ha még itt nem is tartunk, de arra már van lehetőség, hogy a 2D-s ingatlan tervrajzokból 3D-s terveket készíthess az interneten keresztül. Ehhez csupán egy böngészőre van szükség, a többit már elvégzi helyetted az Achilogic. 24 órán belül már sétálhatsz is a 3D-s ingatlanban és elkezdhetsz játszani a falak színével, vagy a bútorok kiválasztásával.
A Fundamenta Digiverzumon minden olyan forradalmi digitális megoldás, új üzleti konstrukció iránt érdeklődnek, amik hozzájárulnak az ügyfélélmény növeléséhez az otthonteremtésben, a lakáscélok megvalósításában. A verseny keretében kiválasztásra kerülő megoldások a Fundamentával közösen kerülnek hasznosításra. A pályázatokat 2017. október 20-ig lehet benyújtani. További részletek a digiverzum.fundamenta.hu weboldalon.
Fundamenta Digiverzum
Címkék: