2017.08.16.

Hogyan lett régen Karcsinak biciklije?

Szerző:

Elsőre nem is gondolnád, de a legtöbb fintech a lakásfinanszírozás spektrumában leledzik. Pontosabban a megtakarítással összekötött hitelfinanszírozás területéhez kapcsolódik a digitális pénzügyi újítások többsége. Még nem is olyan régen Karcsit a takarékbélyeg segítette álmai biciklijéhez. Ma a nagyobb álmok megvalósításához vezető digitális úton (már) a fintech siet segítségünkre.

 

 

Az álmaink megvalósítását támogató személyes pénzügyi menedzsment (pl. Koin, Wyze) és virtuális asszisztens megoldásoktól, a megtakarításban és pénzünk forgatásában segítő robot tanácsadókon át (pl. Blueopes), a hitelképességünk javítására és testre szabott hiteltermék ajánlására specializálódott piactereken át (pl. Mint.com, CreditKarma.com az Egyesült Államokban) áll rendelkezésünkre a fintech.

Nincs olyan pénzügyi termék, szegmens, vagy szolgáltató, amit ne érintett volna meg az internet – és az arra rátelepülő újabb technológiák – felforgató ereje. Minél összetettebb pénzügyi terméket veszünk górcső alá, annál több fintech megközelítést találunk. Avagy minél nagyobbat álmodunk, annál komplexebb – pénzügyi – döntéseket kell meghoznunk, amiben a hasznos társunk a technológia és a fintech lehet.

 

3 futurisztikus fintech, amik segíthetnek lakáscéljaid megvalósításában

Ha az álmok mezején tornasorba állítanánk vágyainkat, akkor a többségnél a lakással kapcsolatosak kerülhetnek a tornasor elejére. Itt sorakoznak a legnehezebben elérhető álmok, és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb álmatlan éjszaka, a kockás füzetekkel, excel táblákkal és Google-özéssel töltött végtelen órák sokasága. Talán épp ezek csökkentésében – és a felkészülés eredményességében – segíthetnek a pénzügyi technológiák hullámán lovagló friss startupok, a bankszektorból kipattant ötletemberek, vagy éppen Te. Mutatunk pár érdekes fintech példát, amik – a nem túl távoli jövőben – segíthetnek a lakáscélok megvalósításában.

 

1. Előtakarékossághoz bitcoin malacpersely

Gyerekkorunk porcelán malacperselyének 2020. évi verziója a passzív gyűjtögető „életmód” helyett aktív kriptovaluta bányászással segít majd hozzá lakáscéljaink eléréséhez. Ha bitcoin malacperselyünk már 2011 februárjában rendelkezésünkre állt volna – az akkor még 10 ezer forint értékű – 50 db bitcoinnal, az ma több mint 40 millió forintot érne.

Igaz, malacperselybe épített kriptovaluta bányász megoldással még nem, de bitcoint gyűjtő persellyel már találkoztunk (Ernit). És idehaza is találni szuperdigitális malacperselyt, ami igaz – még nem – bitcoint gyűjt, de segít gyermekeinknek a (lakás-elő)takarékosságra való felkészülésben. Míg Karcsit 25 évvel ezelőtt a takarékbélyeg hozta lázba, a mai kor digitális bennszülöttei az okostelefonjukkal szimbiózisban követik nyomon malacperselyük (vagy FundaMinijük) gyarapodását.

Ernit bitcoin malacpersely fintech

 

A „malac-bankok” mellett gombamódra szaporodnak a mai Z-generációt megcélzó, játékos és praktikus formában megtakarításra ösztönző mobil applikációk is, amik pl. chatboton keresztül mikrobefektetési tanácsokkal hízlalják vagyonunkat. Ez már a fintech mai világa, ami a pénzintézetekkel szemben csak és kizárólag a digitális térben támogat minket az álmaink megvalósításában.

 

2. Hitelképességed fittségéhez virtuális pénzügyi coach

Igaz, a megtakarításra ösztönzés elérhető közelségbe hozza vágyaink beteljesülését, bár hitelre még így is szükségünk lehet. Így az sem mindegy, hogy a kitartó takarékoskodás mellett hogyan néz ki hitelképességünk egészségi állapota. A technológia már ezen a területen is értünk dolgozik és bő 10 éve léteznek – legalábbis az Egyesült Államokban – azok a virtuális pénzügyi „asszisztens” és coaching megoldások, amelyek segítenek a legjobb formába hozni minket, illetve a pénzügyeinket a hitelfelvétel pillanatára.

lennycredit hitelkepesseg javitasa fintech

 

Az Európai Unió kicsit megkésve (30 évvel lemaradva az USA-hoz képest) „lazított” a szabályozói környezeten, hogy 2018-tól – pl. Magyarországon is – elérhetővé váljanak a digitális hitelezés gyors és kényelmes megoldásai. Jöhetnek a banki adatvagyonunkat hasznosító fintech megoldások, a mesterséges intelligenciával támogatott robot tanácsadók és a személyes pénzügyeink menedzseléséért felelős virtuális asszisztensek.

Akit ért már frusztráció – valószínűleg mindenkit – a lakásfinanszírozással kapcsolatban, azok átérzik majd ezeknek az új digitális pénzügyi megoldásoknak a jelentőségét. Ha pedig épp ilyen megoldást fejlesztesz, vagy fejlesztésében gondolkodsz, akkor hegyezd füleidet, mert hamarosan izgalmas bejelentésre számíthatsz.

 

3. Felújításhoz és lakberendezéshez kiterjesztett valóság

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a kitartó takarékoskodáson és a sikeres hitelfelvételen túl is lehet még szükség fintechre. A lakásfelújítás, vagy a lakásberendezés előkészítésének, megtervezésének folyamatába egy ponton a pénztárcánk is bekapcsolódik.

Mi lenne, ha a telefonoddal végigpásztáznád az újonnan megvásárolt – de felújításra és/vagy berendezésre szoruló lakásod – és a telefonod képernyőjén javaslatot kapnál az adott szoba átalakítására, berendezésére. Az utóbbinál maradva a pénzügyi tervezés, lakáscélú hiteligénylés gombra kattintva máris láthatod, meddig nyújtózkodhatsz. Sőt, ha már átestél pár másodperc alatt a hitelfelvétel eme idealisztikus folyamatán, utána egy másik kattintással összeáll a bevásárló kosarad és a frissen felvett lakáscélú hitel terhére megrendelheted a hasznos holmikat.

Persze, ez ma még mese, de – legalábbis gyökereiben – hasonló megoldással állt elő a biztosítási iparágban egy insurtech startup, sőt egy hagyományos biztosító is. Talán nem is vagyunk olyan messze attól, hogy itthon is előálljon egy startup, vagy fejlesztői csapat hasonló megoldással.

A pénzintézetek körében – és nem csak a világ fejlett pénzpiacain, de Magyarországon is – az egyik legizalmasabb (és legjövedelmezőbb) terület a lakásfinanszírozás. Rengeteg technológiát, megoldást képes ez a terület felszívni. Ha épp ezen a területen alkotsz új, innovatív dolgot, akkor ennek a piacra vitelében hamarosan jelentős segítséget is kaphatsz.

Címkék: