BankTechShow

A JPMorgan bemutatta a digitális pénz új formáját, a betéti tokent

Szerző: | 2023. 02. 14. | Bitcoin, Blockchain, Összes hír

A JPMorgan Chase és az Oliver Wyman tanácsadó cég napokban publikált közös tanulmánya szerint a digitális pénz egy lehetséges új formája a bankok által blokkláncon kibocsátott betéti tokenek lehetnek. Véleményük szerint ezek a tokenek szélesebb körben elterjedhetnek majd, mint a stabil-kriptovaluták. A tanulmány kitér a stabil tokenek és a betéti tokenek közötti különbségekre és feltárja a betéti tokenek felhasználási eseteit is.

"Szupertárcák, digitális valuták, AFR 2.0"

2023. április 20-án jön a PayTechShow 4.0, ahol a fizetési iparág kiemelt szereplői górcső alá veszik az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

További részletek itt: PayTechShow 4.0

A betéti tokenek előnyei és felhasználási esetei

A betéti tokenek olyan átruházható tokenek, amelyeket engedéllyel rendelkező letétkezelő intézmény blokkláncon bocsát ki, és amelyek bizonyítják a kibocsátóval szembeni betéti követelést.

A token formátum olyan új funkciókat tesz lehetővé, mint például a programozhatóság és a hét minden napján 24 órában megvalósítható átruházhatóság. Ez a fajta azonnali és “atomi” elszámolási mód nagyban hozzájárul a tranzakciók felgyorsításához, a fizetési műveletek automatizálásához.

A betéti tokenek a kereskedelmi banki pénzekhez hasonlóan számos felhasználási esetet támogathatnak, beleértve a belföldi és határon átnyúló fizetéseket, a kereskedést és elszámolást, valamint a készpénzes fedezet nyújtását.

Ezen felhasználási esetek támogatásával a betéti tokenek a tokenizált eszközök szélesebb ökoszisztémájának fontos részévé válhatnak, amelyek várhatóan jelentős hatással lesznek a pénzügyi szolgáltatásokra.

Mik azok a tokenek?

A decentralizált protokollok és alkalmazások egyik legfontosabb és legizgalmasabb építőköve a tokenizáció és a különféle token szabványok. A tokent lényegében úgy lehet elképzelni, mint egy póker zsetont, amit ide-oda tudunk tologatni, vagy adni-venni különböző szereplők között. A legtöbb decentralizált alkalmazásban több különböző típusú “póker zsetont” használunk, ebben az esetben tipikus, hogy az egyiket kicseréljük a másikért. 

Gyakorlatban a tokenek blockchain protokollok felett megvalósított programok.

A tokenek transzferálását, vagy cseréjét pedig kriptográfia és okosszerződésekvalósítják meg. A tokenizáció lényegében a DEFI rétegek közül az első absztrakciós réteg a “tranzakciós” motor felett. Részletek a DeFiről és a DeFi rétegekről itt.

A betéti token bizalmi faktora

A betéti tokenek további előnye, hogy mivel a tokenek valójában új technikai formában megtestesült kereskedelmi banki pénzek, jobban illeszkednek a meglévő banki ökoszisztémához, és a kereskedelmi bankokra vonatkozó szabályozás, illetve felügyelet hatálya alá tartoznak – állítják a szerzők.

A betéti tokenek egy módja annak, hogy a megfelelően szabályozott és felügyelt bankok biztonságos pénzformát biztosítsanak a DeFi világában az innovációkhoz, például a decentralizált tőzsdékhez és a hitelezési protokollokhoz.

A tanulmány készítése során megkérdezett intézményi befektetők 97%-a egyetértett azzal, hogy a tokenizáció forradalmasítja a vagyonkezelést, és az iparág javára válik. Az intézmények is egyre bátrabban használják majd a digitális pénzt, feltéve, hogy az megbízható játékostól származik.

Noha a betéti token technológia ma még viszonylag fejletlen, a jelentés azt állítja, hogy

„természetes hídként szolgálhat a CBDC-k bankrendszerbe történő integrálásához”.

Onyx: a JPMorgan blockchain innovációs divíziója

A JPMorgan évek óta kutatja a blokklánc felhasználhatóságának területeit. A technológia számos felhasználási területét kipróbálta, beleértve a biztosítékok elszámolását, a értékpapír kereskedést és a határokon átnyúló tranzakciókat.

2020-ban mutatta be Onyx blokklánc-platformját a házon belüli JPM Coin-nal együtt. 2021-ben a szingapúri Temasek Holdings Pte-vel és a DBS Group Holdings-szal együttműködve kifejlesztette a Partior-t, amely lehetővé tette a pénzintézetek közötti fizetéseket.

A betéti tokenek egy következő lépés a JP Morgan kutatómunkájában, amely jelenleg koncepcionális fázisban van. Arra a kérdésre, hogy melyik nyilvános blokkláncot tervezik használni a megvalósítás során a JPMorgan Onyx képviselője azt nyilatkozta, hogy szeretnének a lehető legközelebb maradni az Ethereumhoz, de az indulás után nyitnak más blokkláncok irányába is.

„A digitális pénz világa még mindig kialakulóban van, és különböző típusú digitális pénzek versengenek a különböző felhasználási esetekért. Hiszünk abban, hogy a betéti tokenek a központi banki digitális valuták mellett a digitális eszközök ökoszisztémájában széles körben használt pénzformák lesznek”

– nyilatkozta Basak Toprak, a JPMorgan Onyx digitális tokenek globális termékfejlesztésért felelős vezetője.

tokengazdasag tokenek

Bevezetés a tokenek sokszínű világába. Mire használhatók a digitális világ új építőkövei? | 2022.02.17.

Az új digitális világ megismerésének fontos állomása a tokenek, amelyek közül a legismertebbek a bitcoin, az ether, a stablecoin, vagy az NFT. Mire használhatjuk ezeket? Hogyan különböztetjük meg a tokeneket? Folytatjuk barangolásunkat a decentralizált pénzügyek (deFi) és a tokenek világában.
[Forrás: Deposit Tokens] | Címlapfotó: stock.adobe.com | Licenc: FinTech Group Kft.
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

EGRI SZILVIA

A bankszektorban nevelkedett. Miután felépített egy-két “kártyavárat” (értsd: kártya üzletágat), szakmai életének egyik legizgalmasabb kalandjában vett részt: egy zöldmezős banképítésben. Töretlenül hisz abban, hogy lehet szerethető digitális pénzügyi szolgáltatásokat fejleszteni és abban, hogy a digitális térben a digitális “Én”-hez igazodó szolgáltatások és ügyfélutak lehetnek a nyerők. Lelkesedését és kreatív énjét 2017 tavasza óta a bankszektoron kívül mobilizálja. #femtech, #hunfemtech
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!