2023.02.14.

A JPMorgan bemutatta a digitális pénz új formáját, a betéti tokent

Szerző:

A JPMorgan Chase és az Oliver Wyman tanácsadó cég napokban publikált közös tanulmánya szerint a digitális pénz egy lehetséges új formája a bankok által blokkláncon kibocsátott betéti tokenek lehetnek. Véleményük szerint ezek a tokenek szélesebb körben elterjedhetnek majd, mint a stabil-kriptovaluták. A tanulmány kitér a stabil tokenek és a betéti tokenek közötti különbségekre és feltárja a betéti tokenek felhasználási eseteit is.

"Szupertárcák, digitális valuták, AFR 2.0"

2023. április 20-án jön a PayTechShow 4.0, ahol a fizetési iparág kiemelt szereplői górcső alá veszik az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

További részletek itt: PayTechShow 4.0

A betéti tokenek előnyei és felhasználási esetei

A betéti tokenek olyan átruházható tokenek, amelyeket engedéllyel rendelkező letétkezelő intézmény blokkláncon bocsát ki, és amelyek bizonyítják a kibocsátóval szembeni betéti követelést.

A token formátum olyan új funkciókat tesz lehetővé, mint például a programozhatóság és a hét minden napján 24 órában megvalósítható átruházhatóság. Ez a fajta azonnali és “atomi” elszámolási mód nagyban hozzájárul a tranzakciók felgyorsításához, a fizetési műveletek automatizálásához.

A betéti tokenek a kereskedelmi banki pénzekhez hasonlóan számos felhasználási esetet támogathatnak, beleértve a belföldi és határon átnyúló fizetéseket, a kereskedést és elszámolást, valamint a készpénzes fedezet nyújtását.

Ezen felhasználási esetek támogatásával a betéti tokenek a tokenizált eszközök szélesebb ökoszisztémájának fontos részévé válhatnak, amelyek várhatóan jelentős hatással lesznek a pénzügyi szolgáltatásokra.

Mik azok a tokenek?

A decentralizált protokollok és alkalmazások egyik legfontosabb és legizgalmasabb építőköve a tokenizáció és a különféle token szabványok. A tokent lényegében úgy lehet elképzelni, mint egy póker zsetont, amit ide-oda tudunk tologatni, vagy adni-venni különböző szereplők között. A legtöbb decentralizált alkalmazásban több különböző típusú “póker zsetont” használunk, ebben az esetben tipikus, hogy az egyiket kicseréljük a másikért. 

Gyakorlatban a tokenek blockchain protokollok felett megvalósított programok.

A tokenek transzferálását, vagy cseréjét pedig kriptográfia és okosszerződésekvalósítják meg. A tokenizáció lényegében a DEFI rétegek közül az első absztrakciós réteg a “tranzakciós” motor felett. Részletek a DeFiről és a DeFi rétegekről itt.

A betéti token bizalmi faktora

A betéti tokenek további előnye, hogy mivel a tokenek valójában új technikai formában megtestesült kereskedelmi banki pénzek, jobban illeszkednek a meglévő banki ökoszisztémához, és a kereskedelmi bankokra vonatkozó szabályozás, illetve felügyelet hatálya alá tartoznak – állítják a szerzők.

A betéti tokenek egy módja annak, hogy a megfelelően szabályozott és felügyelt bankok biztonságos pénzformát biztosítsanak a DeFi világában az innovációkhoz, például a decentralizált tőzsdékhez és a hitelezési protokollokhoz.

A tanulmány készítése során megkérdezett intézményi befektetők 97%-a egyetértett azzal, hogy a tokenizáció forradalmasítja a vagyonkezelést, és az iparág javára válik. Az intézmények is egyre bátrabban használják majd a digitális pénzt, feltéve, hogy az megbízható játékostól származik.

Noha a betéti token technológia ma még viszonylag fejletlen, a jelentés azt állítja, hogy

„természetes hídként szolgálhat a CBDC-k bankrendszerbe történő integrálásához”.

Onyx: a JPMorgan blockchain innovációs divíziója

A JPMorgan évek óta kutatja a blokklánc felhasználhatóságának területeit. A technológia számos felhasználási területét kipróbálta, beleértve a biztosítékok elszámolását, a értékpapír kereskedést és a határokon átnyúló tranzakciókat.

2020-ban mutatta be Onyx blokklánc-platformját a házon belüli JPM Coin-nal együtt. 2021-ben a szingapúri Temasek Holdings Pte-vel és a DBS Group Holdings-szal együttműködve kifejlesztette a Partior-t, amely lehetővé tette a pénzintézetek közötti fizetéseket.

A betéti tokenek egy következő lépés a JP Morgan kutatómunkájában, amely jelenleg koncepcionális fázisban van. Arra a kérdésre, hogy melyik nyilvános blokkláncot tervezik használni a megvalósítás során a JPMorgan Onyx képviselője azt nyilatkozta, hogy szeretnének a lehető legközelebb maradni az Ethereumhoz, de az indulás után nyitnak más blokkláncok irányába is.

„A digitális pénz világa még mindig kialakulóban van, és különböző típusú digitális pénzek versengenek a különböző felhasználási esetekért. Hiszünk abban, hogy a betéti tokenek a központi banki digitális valuták mellett a digitális eszközök ökoszisztémájában széles körben használt pénzformák lesznek”

– nyilatkozta Basak Toprak, a JPMorgan Onyx digitális tokenek globális termékfejlesztésért felelős vezetője.

tokengazdasag tokenek

Bevezetés a tokenek sokszínű világába. Mire használhatók a digitális világ új építőkövei? | 2022.02.17.

Az új digitális világ megismerésének fontos állomása a tokenek, amelyek közül a legismertebbek a bitcoin, az ether, a stablecoin, vagy az NFT. Mire használhatjuk ezeket? Hogyan különböztetjük meg a tokeneket? Folytatjuk barangolásunkat a decentralizált pénzügyek (deFi) és a tokenek világában.
[Forrás: Deposit Tokens] | Címlapfotó: stock.adobe.com | Licenc: FinTech Group Kft.
Címkék: