2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2023.02.15.

Egyre közelebb az egységes EU-s digitális tárca

Szerző:

Kategóriák:

A napokban az Európai Parlament elfogadta az európai digitális tárca megvalósításához szükséges Európai Digitális Személyazonosság (Identitás) Keretrendszer tervét. Az EU-s digitális tárca lehetővé tenné az EU állampolgárai számára, hogy Európa-szerte online azonosítsák és hitelesítsék magukat piaci és közszolgáltatások használata során külön kereskedelmi szolgáltató megoldása nélkül. Eközben Magyarországon is készül a digitális állampolgársághoz kapcsolódó elektronikus tárca. A “Mi kerüljön a szupertárcába?” című szekcióban a digitális identitás kérdésével is foglalkozunk a 2023. április 20-án negyedik alkalommal megrendezésre kerülő PayTechShow-n.

Bizalmi, biztonsági és adatvédelmi aggályokat oldana meg az új EU-s digitális tárca

Az Európai Parlament elemzése szerint a világjárvány óta a piaci és közszolgáltatások nyújtása egyre inkább digitálissá válik. Ezzel párhuzamosan egyre több vállalat, például bankok, közműszolgáltatók, elektronikus hírközlési szolgáltatók végeznek digitális személyazonosítást és tárolják a személyazonosítás szükséges adatokat, dokumentumokat.

A meglévő digitális tárcák (szerk. pl. Apple Wallet, Google Wallet) jellemzően fizetések végrehajtására alkalmasak és emellett lehetővé teszik, hogy a felhasználók egyetlen alkalmazásban tárolják adataikat.

Az Európai Bizottság szerint a digitális tárcák nyújtotta kényelem a személyes adatok feletti ellenőrzés elvesztésével jár, és növelik a kiberbiztonsági fenyegetettség és a csalások kockázatát.

A jelenlegi digitális tárca gyakorlat az Európai Parlament szerint bizalmi, biztonsági és adatvédelmi aggályokat vet fel. Ezen a gyakorlaton kíván változtatni az új EU-s digitális tárca.

Az új európai digitális személyazonosító keretrendszer és EU-s digitális tárca lehetővé tenné, hogy az EU állampolgárai a kereskedelmi szolgáltatók megoldásai nélkül online azonosíthassák és hitelesíthessék magukat.

Az európai digitális személyazonosság

  • Bárki számára elérhető lesz, aki használni kívánja: minden uniós polgár, lakos és vállalkozás, aki élni kíván az európai digitális személyazonosság lehetőségével, megteheti majd ezt.
  • Széles körben használható lesz: az európai digitális tárcák széles körben használhatók lesznek a felhasználók azonosítására vagy bizonyos személyes igazoló dokumentumaik helyett a célból, hogy Unió-szerte hozzáférhessenek a köz- és magánszolgáltatásokhoz.
  • A felhasználók az adataik felett ellenőrzést gyakorolhatnak: az európai digitális tárcák lehetővé fogják tenni az emberek számára, hogy eldöntsék, személyes adataik és tanúsítványaik mely aspektusait kívánják megosztani harmadik felekkel, és nyomon kövessék a megosztott adatokat. A felhasználói ellenőrzés biztosítja, hogy csak olyan információk kerülnek megosztásra, amelyeket az adott szolgáltatás igénybevételéhez feltétlenül meg kell osztani.

Forrás: Európai Bizottság

A digitális személyazonosság már nemcsak egy kényelmi megoldás

A témáért felelős raportőr, Romana Jerkovic elmondta, hogy az Európai Unió az új Európai Digitális Személyazonossági (Identitás) Keretrendszerrel az első olyan régióvá kíván válni, amely biztosítja a kereteket a digitális identitás kezeléséhez.

Az EU-s digitális tárca egy megbízható, digitális személyazonosság kezelésére alkalmas kapu lesz, amelyen keresztül a felhasználók meghatározhatják, mely szolgáltatók számára milyen személyes adataikhoz biztosítanak hozzáférést.

Az EU állampolgárai egyetlen digitális azonosítón belül tárolhatják majd a személyes hitelesítő adataikat a társadalombiztosítási, pénzügyi, egészségügyi adatoktól a személyes elérhetőségen át számos más adatig.

A digitális személyazonosság (identitás) már nemcsak egy kényelmi megoldás, hanem a polgári és társadalmi szerepvállalás új mozgatórugója, a digitális Európa eszköze.

Az EU-s digitális tárca használata mindig önkéntes lesz. A képviselők azt is szeretnék elérni, hogy azok a polgárok, akik úgy döntenek, nem kívánnak élni a digitális tárca nyújtotta lehetőségekkel, ne részesüljenek más bánásmódban, mint azok, akik használják azt.

A rendszer megkövetelné minden tagállamtól, hogy legalább egy olyan „tárcát” biztosítson a nemzeti elektronikus személyazonosító rendszer keretében, amely uniós szinten interoperábilis.

digitalis tarca digital wallet

Az EU bemutatta a digitális tárca tervét | 2021.06.04.

Az alkalmazás lehetővé tenné, hogy egyetlen online azonosítóval biztonságosan hozzáférhessünk magán- és közszolgáltatásokhoz az EU-ban. Az állampolgárok telefonjukon egyetlen kattintással igazolhatják majd személyazonosságukat és dokumentumokat oszthatnak meg európai digitális irattárcájukból – derült ki az EU digitális tárca tervéből.

Minden tagállamban ugyanúgy azonosíthatjuk magunkat a digitális térben

A jogszabálytervezet rendelkezéseket tartalmaz a személyazonosító adatok és elektronikus tanúsítványok biztonságos lekérésére, megszerzésére, tárolására, kombinálására és felhasználására, amelyek segítségével online és offline hitelesítést, valamint árukhoz, köz- és magánszolgáltatásokhoz lehet hozzáférni.

Az Európai Parlament Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottságának tagjai módosító javaslatokat is tettek, többek között, hogy az EU-s digitális tárca képes legyen olvasni és ellenőrizni az elektronikus dokumentumokat, valamint alkalmas legyen a tárcák közötti interakciók (peer-to-peer) megvalósítására. Emellett intézkedéseket javasoltak a magánélet (privacy) és a kiberbiztonság erősítése érdekében is.

„Az európai digitális személyazonosság lehetővé fogja tenni számunkra, hogy minden tagállamban ugyanúgy intézzük ügyeinket, mint odahaza, s mindezt többletköltségek nélkül és akadálymentesen, legyen szó lakásbérlésről vagy bankszámlanyitásról valamely másik európai országban. Mindezt biztonságos és átlátható módon. Eldönthetjük például, hogy mennyi információt, kivel és milyen célból kívánunk megosztani magunkról. Ez egyedülálló lehetőség arra, hogy mindannyian megtapasztaljuk, mit is jelent Európában élni, és európainak lenni”

– mondta el korábban Margrethe Vestager, a Digitális Korra Felkészült Európáért (Europe Fit for the Digital Age) felelős ügyvezető alelnök.

"Szupertárcák, digitális valuták, AFR 2.0"

2023. április 20-án jön a PayTechShow 4.0, ahol a fizetési iparág kiemelt szereplői górcső alá veszik az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

További részletek itt: PayTechShow 4.0

[Európai Parlament] | Címlapfotó: stock.adobe.com – licenc: FinTech Group Kft.

Címkék:
blank
blank