2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2023.03.14.

Hiányzik az átjárhatóság a digitális tárcák között. Épül az OpenWallet

Szerző:

Kategóriák:

A Linux európai ága hivatalosan is elindította az OpenWallet Alapítványt, amelynek célja a digitális tárcák közötti átjárhatóság támogatása nyílt forráskódú szoftverekkel. A kezdeményezéshez olyan nagyágyúk csatlakoztak, mint a Visa, az American Express, vagy a Deutsche Telekom. Eközben az Európai Unió is dolgozik a saját, EU-s szintű digitális pénztárcáján.

A világ legismertebb digitális pénztárca szolgáltatói az Apple, a Google, a PayPal, amelyek százmilliók számára biztosítják a gyors, kényelmes és biztonságos fizetést a boltban, az online környezetben.

Attól függően, melyik digitális tárcával rendelkezünk, a tárcában tárolhatunk – a bankkártyákon túl – digitális eszközöket, virtuális árukat, hűségkártyákat, diákigazolványt, vagy akár jogosítványt is. Ráadásul az olyan feltörekvő technológiák, mint a metaverzum, vagy a kriptográfia is hozzájárulnak a digitális tárcák minél szélesebb körű felhasználási lehetőségéhez.

Egy dolog azonban közös ezekben a digitális tárcákban, nincs közöttük átjárhatóság. Aki például Apple Pay-t használ, az nem tud pénzt küldeni a Google Pay (Google Wallet) felhasználónak, ami fordítva is igaz.

"Szupertárcák, digitális valuták, AFR 2.0"

2023. április 20-án jön a PayTechShow 4.0, ahol a fizetési iparág kiemelt szereplői górcső alá veszik az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

További részletek itt: PayTechShow 4.0

Cél a nyitott digitális pénztárcarendszer létrehozása

Ezen kíván változtatni a Linux az OpenWallet Alapítványon keresztül, amely nem digitális pénztárcát kíván építeni, hanem egy olyan nyílt forráskódú motort, amelyet harmadik felek használhatnak a saját digitális pénztárcáik kialakításához, beleértve a fizetést, a személyazonosítást, a személyes hitelesítő adatok, tanúsítványok tárolását.

A cél egy olyan nyitott digitális pénztárcarendszer létrehozása, amely segíti az átjárhatóságot az azonos szabványokon alapuló szolgáltatások és alkalmazások között.

“Valójában a szabványok és a pénztárcák közötti rétegre koncentrálunk, nem szabványokat és nem pénztárcát fogunk létrehozni, hanem a nyílt forráskódú szoftverekre összpontosítunk a szabványok mellett, de a pénztárcák alatt”

– mondta el Daniel Goldscheider, az OpenWallet Alapítvány kitalálója a TechCrunch-nak.

Véleménye szerint a nyitott digitális pénztárcarendszernek olyannak kell majd lennie, mint egy böngészőmotornak, ami valójában rengeteg dologból áll össze (HTML, JavaScript, audió kodekek, videó kodekek). Ugyanez igaz az OpenWallet Alapítványra is.

Nem lesz egyetlen OpenWallet kódbázis, vagy egyetlen OpenWallet architektúra

– tette hozzá. Több különböző projektről beszélünk, amelyek párhuzamosan futnak, különböző nyelveket tartalmaznak és különböző használati esetekhez készülnek.

Az OpenWallet Alapítványhoz olyan tagok csatlakoztak eddig, mint a Visa, az Avast anyavállalata, a Huawei egyesült államokbeli K+F leányvállalat, az American Express, a Deutsche Telecom, a Swisscom, vagy az IDnow.

digitalis ugyfelazonositas selfie-azonositas fintechshow goodid

Digitális irattárcával nyithatunk bankszámlát, vehetünk fel hitelt és köthetünk szerződéseket | 2020.11.10.

Mit ad nekünk a digitális irattárca? Hogyan épülnek ökoszisztémák a digitális identitásunk köré? Hol tartunk jelenleg és hová tartunk a digitális ügyfél-azonosításban? Részletek Deák András, az ID&Trust üzletfejlesztési igazgatójának előadásából.

Készül az EU saját digitális tárcája is

Érdekes, hogy az OpenWallet Alapítvány a Linux Alapítvány európai egésze alatt kezdte meg a működését, hiszen az EU már korábban elkötelezte magát saját, egységes digitális személyazonosításra alkalmas digitális tárca megvalósítása mellett.

Az Európai Parlament épp pár hete fogadta el az európai digitális tárca megvalósításához szükséges Európai Digitális Személyazonosság (Identitás) Keretrendszer tervét. Az EU-s digitális tárca lehetővé tenné az EU állampolgárai számára, hogy Európa-szerte online azonosítsák és hitelesítsék magukat piaci és közszolgáltatások használata során külön kereskedelmi szolgáltató megoldása nélkül.

Az Európai Bizottság szerint a digitális tárcák nyújtotta kényelem a személyes adatok feletti ellenőrzés elvesztésével jár, és növelik a kiberbiztonsági fenyegetettség és a csalások kockázatát.

A jelenlegi digitális tárca gyakorlat az Európai Parlament szerint bizalmi, biztonsági és adatvédelmi aggályokat vet fel. Ezen a gyakorlaton kíván változtatni az új EU-s digitális tárca.

Az új európai digitális személyazonosító keretrendszer és EU-s digitális tárca lehetővé tenné, hogy az EU állampolgárai a kereskedelmi szolgáltatók megoldásai nélkül online azonosíthassák és hitelesíthessék magukat.

Digitális személyazonosító tárca - digital ID

Egyre közelebb az egységes EU-s digitális tárca | 2023.02.15.

A napokban az Európai Parlament elfogadta az európai digitális tárca megvalósításához szükséges Európai Digitális Személyazonosság (Identitás) Keretrendszer tervét.

[TechCrunch] | Címlapfotó: dennizn – stock.adobe.com | Licenc: FinTech Group Kft.

Címkék:
blank
blank