Digitális jüannal is fizethetnek a WeChat felhasználók

Szerző: | 2023. 03. 16. | Bitcoin, Blockchain, Elektronikus fizetés, Összes hír

BankTechShow | A jövő digitális bankja

A WeChat beépítette a digitális jüant a fizetési alkalmazásába, ami jelentős lökést adhat a kínai digitális jegybankpénz (CBDC) terjedésének – tette közzé a Cointelegraph kínai lapforrásra hivatkozva.

Az AliPay után a WeChat is elérhetővé tette a digitális jüannal való fizetési lehetőséget igaz, egyelőre csak szűk körben, meghatározott helyeken. A WeChat felhasználók digitális jüannal kifizethetik például a McDonald’s rendelésüket, vagy az otthoni számláikat.

Ahhoz, hogy a WeChat felhasználók digitális jüannal fizethessenek a WeChat tárcájukon keresztül, először engedélyezniük kell a digitális jüan pénztárca operátornál a WeChat tárcával való szinkronizációt. A sikeres aktiválást követően a felhasználók a WeChat alkalmazáson keresztül is fizethetnek a digitális jüant elfogadó kereskedőknél.

„A kínai felhasználók annyira hozzá vannak szokva a WeChathez és az AliPay-hez, hogy nem reális meggyőzni őket arról, váltsanak egy új mobilfizetési alkalmazásra. Emiatt teljesen ésszerű, hogy a központi bank összefogjon a WeChat Pay-jel és az AliPay-jel ahelyett, hogy egyedül építsen fel mindent”

– mondta el a Linghao Bao, a Trivium China stratégiai tanácsadó cég elemzője.

A kínai jegybank először saját mobiltárcát dobott a piacra a digitális jegybankpénz elterjesztése érdekében, ám a szakértők már akkor szkeptikusak voltak az elterjedésével kapcsolatban. Arra hívták fel a figyelmet, hogy

a WeChat és az AliPay nélkül várhatóan nem fog terjedni a digitális jüan.

"Szupertárcák, digitális valuták, AFR 2.0"

2023. április 20-án jön a PayTechShow 4.0, ahol a fizetési iparág kiemelt szereplői górcső alá veszik az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

További részletek itt: PayTechShow 4.0

Ahogy azt korábban megírtukCNBC elemzői megjegyezték, hogy a digitális jüanhoz való hozzáférés és annak használata nehezebb, mint az AliPay, vagy a WeChat használata. Az utóbbi alkalmazások esetén elegendő a mobiltárcát összekapcsolni a bankszámlával és máris fizethetnek azzal. Ezzel szemben a digitális jüan használatához külön alkalmazást kell letölteni és fel kell tölteni az egyenleget.

A kínai kormány 2021 őszén úgy döntött, feloldja a digitális jüanhoz való hozzáférést és engedélyezte a legnagyobb digitális tárcaszolgáltatóknak a hozzáférést. A kínai lapforrás szerint (The Paper) a WeChat most került fel hivatalosan a fizetési platformok listájára, amelyek jogosultak a digitális jüan tárcával összekapcsolódni és fizetéseket lebonyolítani.

A kínai jegybank 2014 óta dolgozik az új digitális pénz, a digitális jüan (más néven eCNY) bevezetésén, amit 2023-ban már több mint 26 kínai tartományban és városban (pl. Pekingben, Sanghajban) tettek elérhetővé kísérleti jellettel.

A 2023-as kínai újévi ünnep időszakában jelentősen megugrott az e-kereskedelmi platformokon a digitális jüan forgalma, amihez az is hozzájárult, hogy a központi bank lottójáték keretében ingyenesen osztogatja a digitális jegybankpénzt a népszerűsítése érdekében. 2022 elején már több 10 millió digitális jüant osztott szét a jegybank a lottón keresztül.

„Kérdés, hogy az „ingyen pénz” szétosztása után a felhasználók elkezdik-e a digitális jüan egyenlegüket feltölteni, vagy visszaállnak a WeChat és az AliPay használatára”

– tették fel a kérdést korábban a CNBC elemzői.

[Cointelegraph] | Címlapfotó forrása: stock.adobe.com by Panithan | Licenc: FinTech Group Kft.

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
“A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

KÖVETKEZŐ ESEMÉNY

PAYTECHSHOW 5.0

KEDVEZMÉNYES JEGYÁR:
02.29-IG

FinTechShow-7.0

Terítéken a legújabb elektronikus fizetési trendek, megoldások, iránymutatások

2024. április 16.

Budapest Kongresszusi Központ

TOVÁBBI ESEMÉNYEINK

FINTECHSHOW 8.0: Minden, ami fintech | 2024.10.15.

BANKTECHSHOW 2.0: Megoldások a jövő digitális bankjához | 2024.11.26.