Digitális jüannal is fizethetnek a WeChat felhasználók

Szerző: | 2023. 03. 16. | Bitcoin, Blockchain, Elektronikus fizetés, Összes hír

PayTechShow 4.0

A WeChat beépítette a digitális jüant a fizetési alkalmazásába, ami jelentős lökést adhat a kínai digitális jegybankpénz (CBDC) terjedésének – tette közzé a Cointelegraph kínai lapforrásra hivatkozva.

Az AliPay után a WeChat is elérhetővé tette a digitális jüannal való fizetési lehetőséget igaz, egyelőre csak szűk körben, meghatározott helyeken. A WeChat felhasználók digitális jüannal kifizethetik például a McDonald’s rendelésüket, vagy az otthoni számláikat.

Ahhoz, hogy a WeChat felhasználók digitális jüannal fizethessenek a WeChat tárcájukon keresztül, először engedélyezniük kell a digitális jüan pénztárca operátornál a WeChat tárcával való szinkronizációt. A sikeres aktiválást követően a felhasználók a WeChat alkalmazáson keresztül is fizethetnek a digitális jüant elfogadó kereskedőknél.

„A kínai felhasználók annyira hozzá vannak szokva a WeChathez és az AliPay-hez, hogy nem reális meggyőzni őket arról, váltsanak egy új mobilfizetési alkalmazásra. Emiatt teljesen ésszerű, hogy a központi bank összefogjon a WeChat Pay-jel és az AliPay-jel ahelyett, hogy egyedül építsen fel mindent”

– mondta el a Linghao Bao, a Trivium China stratégiai tanácsadó cég elemzője.

A kínai jegybank először saját mobiltárcát dobott a piacra a digitális jegybankpénz elterjesztése érdekében, ám a szakértők már akkor szkeptikusak voltak az elterjedésével kapcsolatban. Arra hívták fel a figyelmet, hogy

a WeChat és az AliPay nélkül várhatóan nem fog terjedni a digitális jüan.

"Szupertárcák, digitális valuták, AFR 2.0"

2023. április 20-án jön a PayTechShow 4.0, ahol a fizetési iparág kiemelt szereplői górcső alá veszik az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

További részletek itt: PayTechShow 4.0

Ahogy azt korábban megírtukCNBC elemzői megjegyezték, hogy a digitális jüanhoz való hozzáférés és annak használata nehezebb, mint az AliPay, vagy a WeChat használata. Az utóbbi alkalmazások esetén elegendő a mobiltárcát összekapcsolni a bankszámlával és máris fizethetnek azzal. Ezzel szemben a digitális jüan használatához külön alkalmazást kell letölteni és fel kell tölteni az egyenleget.

A kínai kormány 2021 őszén úgy döntött, feloldja a digitális jüanhoz való hozzáférést és engedélyezte a legnagyobb digitális tárcaszolgáltatóknak a hozzáférést. A kínai lapforrás szerint (The Paper) a WeChat most került fel hivatalosan a fizetési platformok listájára, amelyek jogosultak a digitális jüan tárcával összekapcsolódni és fizetéseket lebonyolítani.

A kínai jegybank 2014 óta dolgozik az új digitális pénz, a digitális jüan (más néven eCNY) bevezetésén, amit 2023-ban már több mint 26 kínai tartományban és városban (pl. Pekingben, Sanghajban) tettek elérhetővé kísérleti jellettel.

A 2023-as kínai újévi ünnep időszakában jelentősen megugrott az e-kereskedelmi platformokon a digitális jüan forgalma, amihez az is hozzájárult, hogy a központi bank lottójáték keretében ingyenesen osztogatja a digitális jegybankpénzt a népszerűsítése érdekében. 2022 elején már több 10 millió digitális jüant osztott szét a jegybank a lottón keresztül.

„Kérdés, hogy az „ingyen pénz” szétosztása után a felhasználók elkezdik-e a digitális jüan egyenlegüket feltölteni, vagy visszaállnak a WeChat és az AliPay használatára”

– tették fel a kérdést korábban a CNBC elemzői.

[Cointelegraph] | Címlapfotó forrása: stock.adobe.com by Panithan | Licenc: FinTech Group Kft.

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!