2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2023.04.19.

Nekiment a bankszektor az EU digitális tárcájának

Szerző:

Kategóriák:

Összefogott az európai bankszektor és ”Európai Hitelintézeti Szektor Szövetségei” név alatt a napokban közleményben hívták fel az Európai Parlament és az Európai Tanács figyelmét, hogy az európai digitális személyazonossági tárca funkcióit, működését meghatározó eIDAS 2.0 rendelettervezet hatálya alól a fizetési szolgáltatás kötelező megvalósítását emeljék ki. Az indok az óriási beruházási költségek, melyek a bankszektor mellett aránytalan terhet jelentenének a fizetéseket elfogadó kereskedelmi és szolgáltatói ágazatokban is.

European Credit Sector Associations (ECSA) név alatt fogott össze az Európai Bankszövetség (European Banking Federation), a Szövetkezeti Bankok Európai Szövetsége (European Association of Co-operative Banks) és az Európai Takarék- és Lakossági Bankcsoport (European Savings and Retail Banking Group) az eIDAS 2.0 jogszabály tervezetében foglaltak módosítása céljából.
A még jogalkotási szakaszban lévő eIDAS 2.0 rendelettervezet támogatja, ösztönzi a tagállamokat széles körben használható digitális személyazonosság (eID) alapú megoldások fejlesztésére, piaci bevezetésére. A rendelet egyúttal megalapozza az Európai Unió központi digitális személyazonossági tárcát (EUIDW), melynek célja, hogy az Unió minden polgára bármely tagállamban gyorsan, hatékonyan intézhesse ügyeit.
Kuthy Antal E-Group

Előadás: Új(fajta) digitális tárcák a horizonton: irattárca, adattárca, digitális identitás tárca

Kuthy Antal, E-Group, vezérigazgató, alapító

PayTechShow 4.0: “Mi kerül a szupertárcába?” | 2023. április 20.

Ne legyen fizetési funkció a központi EU-s digitális tárcában

A bankszektor elismeri a digitális személyazonossági tárcák fontosságát a digitális banki megoldások terjedésében, ugyanakkor szükségesnek tartja a szabályozási tervezet hatálya alól az elektronikus fizetés és ezáltal az európai központi digitális személyazonossági tárcából a fizetés funkció kötelező megvalósításának kiemelését.

A minap közleményt jelentetett meg a European Credit Sector Associations, melyben javasolta, hogy az Európai Parlament és az Európai Tanács vizsgálja felül a rendelettervezet vonatkozó passzusainak szövegezését tekintettel arra, hogy a jogszabály szövege nem egyértelmű, eltérő értelmezésre ad lehetőséget.

Véleményük szerint a jelenlegi megfogalmazásból kiolvasható az is, hogy a teljes fizetési szolgáltatási kört kötelezően be kell vonni az eIDAS 2.0 hatálya alá.

Ez azt jelentené, hogy a központi ID tárca infrastruktúrába (EUIDW) a széles körben használt kártyákat és a jelenlegi fizetési tranzakciókra vonatkozó előírásokat – például a fizetési tranzakciókra előírt erős ügyfélhitelesítést – be kell vinni, ami hatalmas beruházásokat jelentene nemcsak a pénzügyi szektor, hanem a teljes kártyaelfogadói hálózat számára is.

Nem tisztázottak a felelősségi kérdések

A Szövetség közleménye szerint mindez aránytalan költségnövekedést eredményezne azon kereskedőknek és a szolgáltatási ágazatban működő vállalkozásoknak, amelyek a módosított PSD2 Irányelvnek megfelelően biztosítják a kártyás fizetéseket.

A Szövetség hangot adott azon aggodalmának is, miszerint a jogszabálytervezet a jelenlegi formájában nem tisztázza megnyugtatóan a fizetési tranzakciók esetében a felelősség kérdését.

A javaslat szerint a legjobb megoldás az lenne, ha a központi személyazonossági tárca kötelező elfogadása csupán a felhasználó személyazonosságának igazolására terjedne ki, és így a fizetési tranzakciókra kötelezően alkalmazandó erős ügyfélhitelesítés sem lenne a tárca kötelező eleme.

Az ECSA tagjai a fentiek alapján felhívják a jogalkotót, hogy a digitális személyazonosságról szóló rendelet (eIDAS 2.0) hatálya alól az elektronikus fizetést vegye ki.

"Szupertárcák, digitális valuták, AFR 2.0"

2023. április 20-án jön a PayTechShow 4.0, ahol a fizetési iparág kiemelt szereplői górcső alá veszik az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

További részletek itt: PayTechShow 4.0

[European Credit Sector Associations] | Címlapfotó forrása: stock.adobe.com by redgreystock | Licenc: FinTech Group
Címkék: