FinTechShow-7.0

Nekiment a bankszektor az EU digitális tárcájának

Szerző: | 2023. 04. 19. | Banki és fintech hírek, Elektronikus fizetés, Mobiltárca, Összes hír

FinTechShow-7.0
BankTechShow | A jövő digitális bankja

Összefogott az európai bankszektor és ”Európai Hitelintézeti Szektor Szövetségei” név alatt a napokban közleményben hívták fel az Európai Parlament és az Európai Tanács figyelmét, hogy az európai digitális személyazonossági tárca funkcióit, működését meghatározó eIDAS 2.0 rendelettervezet hatálya alól a fizetési szolgáltatás kötelező megvalósítását emeljék ki. Az indok az óriási beruházási költségek, melyek a bankszektor mellett aránytalan terhet jelentenének a fizetéseket elfogadó kereskedelmi és szolgáltatói ágazatokban is.

European Credit Sector Associations (ECSA) név alatt fogott össze az Európai Bankszövetség (European Banking Federation), a Szövetkezeti Bankok Európai Szövetsége (European Association of Co-operative Banks) és az Európai Takarék- és Lakossági Bankcsoport (European Savings and Retail Banking Group) az eIDAS 2.0 jogszabály tervezetében foglaltak módosítása céljából.
A még jogalkotási szakaszban lévő eIDAS 2.0 rendelettervezet támogatja, ösztönzi a tagállamokat széles körben használható digitális személyazonosság (eID) alapú megoldások fejlesztésére, piaci bevezetésére. A rendelet egyúttal megalapozza az Európai Unió központi digitális személyazonossági tárcát (EUIDW), melynek célja, hogy az Unió minden polgára bármely tagállamban gyorsan, hatékonyan intézhesse ügyeit.
Kuthy Antal E-Group

Előadás: Új(fajta) digitális tárcák a horizonton: irattárca, adattárca, digitális identitás tárca

Kuthy Antal, E-Group, vezérigazgató, alapító

PayTechShow 4.0: „Mi kerül a szupertárcába?” | 2023. április 20.

Ne legyen fizetési funkció a központi EU-s digitális tárcában

A bankszektor elismeri a digitális személyazonossági tárcák fontosságát a digitális banki megoldások terjedésében, ugyanakkor szükségesnek tartja a szabályozási tervezet hatálya alól az elektronikus fizetés és ezáltal az európai központi digitális személyazonossági tárcából a fizetés funkció kötelező megvalósításának kiemelését.

A minap közleményt jelentetett meg a European Credit Sector Associations, melyben javasolta, hogy az Európai Parlament és az Európai Tanács vizsgálja felül a rendelettervezet vonatkozó passzusainak szövegezését tekintettel arra, hogy a jogszabály szövege nem egyértelmű, eltérő értelmezésre ad lehetőséget.

Véleményük szerint a jelenlegi megfogalmazásból kiolvasható az is, hogy a teljes fizetési szolgáltatási kört kötelezően be kell vonni az eIDAS 2.0 hatálya alá.

Ez azt jelentené, hogy a központi ID tárca infrastruktúrába (EUIDW) a széles körben használt kártyákat és a jelenlegi fizetési tranzakciókra vonatkozó előírásokat – például a fizetési tranzakciókra előírt erős ügyfélhitelesítést – be kell vinni, ami hatalmas beruházásokat jelentene nemcsak a pénzügyi szektor, hanem a teljes kártyaelfogadói hálózat számára is.

Nem tisztázottak a felelősségi kérdések

A Szövetség közleménye szerint mindez aránytalan költségnövekedést eredményezne azon kereskedőknek és a szolgáltatási ágazatban működő vállalkozásoknak, amelyek a módosított PSD2 Irányelvnek megfelelően biztosítják a kártyás fizetéseket.

A Szövetség hangot adott azon aggodalmának is, miszerint a jogszabálytervezet a jelenlegi formájában nem tisztázza megnyugtatóan a fizetési tranzakciók esetében a felelősség kérdését.

A javaslat szerint a legjobb megoldás az lenne, ha a központi személyazonossági tárca kötelező elfogadása csupán a felhasználó személyazonosságának igazolására terjedne ki, és így a fizetési tranzakciókra kötelezően alkalmazandó erős ügyfélhitelesítés sem lenne a tárca kötelező eleme.

Az ECSA tagjai a fentiek alapján felhívják a jogalkotót, hogy a digitális személyazonosságról szóló rendelet (eIDAS 2.0) hatálya alól az elektronikus fizetést vegye ki.

"Szupertárcák, digitális valuták, AFR 2.0"

2023. április 20-án jön a PayTechShow 4.0, ahol a fizetési iparág kiemelt szereplői górcső alá veszik az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

További részletek itt: PayTechShow 4.0

[European Credit Sector Associations] | Címlapfotó forrása: stock.adobe.com by redgreystock | Licenc: FinTech Group
BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!