FinTechShow-7.0

Nekiment a bankszektor az EU digitális tárcájának

Szerző: | 2023. 04. 19. | Banki és fintech hírek, Elektronikus fizetés, Mobiltárca, Összes hír

FinTechShow-7.0
BankTechShow | A jövő digitális bankja

Összefogott az európai bankszektor és ”Európai Hitelintézeti Szektor Szövetségei” név alatt a napokban közleményben hívták fel az Európai Parlament és az Európai Tanács figyelmét, hogy az európai digitális személyazonossági tárca funkcióit, működését meghatározó eIDAS 2.0 rendelettervezet hatálya alól a fizetési szolgáltatás kötelező megvalósítását emeljék ki. Az indok az óriási beruházási költségek, melyek a bankszektor mellett aránytalan terhet jelentenének a fizetéseket elfogadó kereskedelmi és szolgáltatói ágazatokban is.

European Credit Sector Associations (ECSA) név alatt fogott össze az Európai Bankszövetség (European Banking Federation), a Szövetkezeti Bankok Európai Szövetsége (European Association of Co-operative Banks) és az Európai Takarék- és Lakossági Bankcsoport (European Savings and Retail Banking Group) az eIDAS 2.0 jogszabály tervezetében foglaltak módosítása céljából.
A még jogalkotási szakaszban lévő eIDAS 2.0 rendelettervezet támogatja, ösztönzi a tagállamokat széles körben használható digitális személyazonosság (eID) alapú megoldások fejlesztésére, piaci bevezetésére. A rendelet egyúttal megalapozza az Európai Unió központi digitális személyazonossági tárcát (EUIDW), melynek célja, hogy az Unió minden polgára bármely tagállamban gyorsan, hatékonyan intézhesse ügyeit.
Kuthy Antal E-Group

Előadás: Új(fajta) digitális tárcák a horizonton: irattárca, adattárca, digitális identitás tárca

Kuthy Antal, E-Group, vezérigazgató, alapító

PayTechShow 4.0: „Mi kerül a szupertárcába?” | 2023. április 20.

Ne legyen fizetési funkció a központi EU-s digitális tárcában

A bankszektor elismeri a digitális személyazonossági tárcák fontosságát a digitális banki megoldások terjedésében, ugyanakkor szükségesnek tartja a szabályozási tervezet hatálya alól az elektronikus fizetés és ezáltal az európai központi digitális személyazonossági tárcából a fizetés funkció kötelező megvalósításának kiemelését.

A minap közleményt jelentetett meg a European Credit Sector Associations, melyben javasolta, hogy az Európai Parlament és az Európai Tanács vizsgálja felül a rendelettervezet vonatkozó passzusainak szövegezését tekintettel arra, hogy a jogszabály szövege nem egyértelmű, eltérő értelmezésre ad lehetőséget.

Véleményük szerint a jelenlegi megfogalmazásból kiolvasható az is, hogy a teljes fizetési szolgáltatási kört kötelezően be kell vonni az eIDAS 2.0 hatálya alá.

Ez azt jelentené, hogy a központi ID tárca infrastruktúrába (EUIDW) a széles körben használt kártyákat és a jelenlegi fizetési tranzakciókra vonatkozó előírásokat – például a fizetési tranzakciókra előírt erős ügyfélhitelesítést – be kell vinni, ami hatalmas beruházásokat jelentene nemcsak a pénzügyi szektor, hanem a teljes kártyaelfogadói hálózat számára is.

Nem tisztázottak a felelősségi kérdések

A Szövetség közleménye szerint mindez aránytalan költségnövekedést eredményezne azon kereskedőknek és a szolgáltatási ágazatban működő vállalkozásoknak, amelyek a módosított PSD2 Irányelvnek megfelelően biztosítják a kártyás fizetéseket.

A Szövetség hangot adott azon aggodalmának is, miszerint a jogszabálytervezet a jelenlegi formájában nem tisztázza megnyugtatóan a fizetési tranzakciók esetében a felelősség kérdését.

A javaslat szerint a legjobb megoldás az lenne, ha a központi személyazonossági tárca kötelező elfogadása csupán a felhasználó személyazonosságának igazolására terjedne ki, és így a fizetési tranzakciókra kötelezően alkalmazandó erős ügyfélhitelesítés sem lenne a tárca kötelező eleme.

Az ECSA tagjai a fentiek alapján felhívják a jogalkotót, hogy a digitális személyazonosságról szóló rendelet (eIDAS 2.0) hatálya alól az elektronikus fizetést vegye ki.

"Szupertárcák, digitális valuták, AFR 2.0"

2023. április 20-án jön a PayTechShow 4.0, ahol a fizetési iparág kiemelt szereplői górcső alá veszik az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

További részletek itt: PayTechShow 4.0

[European Credit Sector Associations] | Címlapfotó forrása: stock.adobe.com by redgreystock | Licenc: FinTech Group
BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!