A magyar kisvállalkozások négyötöde tesz a környezete védelméért

Szerző: | 2022. 09. 28. | Elektronikus fizetés, Összes hír

PayTechShow 4.0

A magyar kisvállalkozások 93%-a, a mikrovállalkozások 87,4%-a gondolja, hogy a digitális fizetési lehetőség biztosításával hozzájárul a környezete védelméhez. A Mastercard megbízásából végzett kutatás rámutatott arra is, hogy a mikro- és kisvállalkozások számára a fő motiváció a digitális szolgáltatások használatánál a fenntartható növekedés, a biolábnyomuk csökkentése. A digitalizációra pedig alapvetően a gyorsabb és egyszerűbb működés, illetve a versenyképesség eszközeként tekintenek.

A Mastercard megbízásából 2022 nyarán készített kutatás keretében a kutatók arra keresték a választ, hogy a digitalizáció, a fenntarthatóság és a környezetvédelem milyen szerepet játszik a mikro- és kisvállalatok napi működésében.

A kutatásból kirajzolódó kép szerint a magyar mikro- és kisvállalkozások környezeti tudatossága alapvetően értékalapú, ennek ellenére főként azokat a fenntarthatósági megoldásokat alkalmazzák – és azokat sem teljeskörűen – amelyek könnyen elérhetőek, egyszerűen megvalósíthatók és a gazdasági racionalitásuk nyilvánvaló számukra.

A digitális érettségre a döntő hányad – amellett, hogy fenntarthatósági szempontból is előnyösnek tartja – a gyorsabb és egyszerűbb működés, illetve a versenyképesség, a konkurenciaharc eszközeként tekint.

Digitális érettség - Mastercard kutatás

A digitális fizetés összefonódott a fenntartható működéssel

A vállalkozások digitális fejlődésében – főként az ügyviteli folyamatok és az értékesítés-támogatás digitalizációjának részeként – egyre nagyobb igény mutatkozik a készpénzes tranzakciók kiváltására, az elektronikus fizetés bevezetésére, a fizetési tranzakcióhoz kapcsolódó adminisztratív folyamatok automatizálására.

A telefonos interjúk során a kisvállalkozások 93%-a, a mikrovállalkozások 87,4 %-a említette a digitális fizetés biztosítását, mint az egyik legfontosabb tevékenységet a fenntartható működésben. Ezt az energiatakarékos izzók használata és az elektromos energiával való takarékoskodás előzi meg.

A digitális fizetések ilyen magas szintű említése többek között annak is köszönhető, hogy beérni látszanak a piaci szolgáltatók innovációi és a szabályozó erőfeszítései a digitális fizetések népszerűsítése, terjesztése terén. Dinamikusan nő a kártyaelfogadó helyek száma a hagyományos boltokban és a webáruházakban, amelynek eredményeként folyamatosan bővül a készpénzmentes fizetési forgalom is. 

Fenntartható tevékenységek - Mastercard kutatás

A többség számára fontos a fenntartható működés

A kutatás során a megkérdezettek több mint négyötöde, 81% nevezte fontosnak a fenntartható vállalati működést. Az okokra kitérve a leggyakrabban (80%) a belső indíttatást említették, a második helyre a valós környezeti kockázatok csökkentésének szándéka került (32%). Ezt követte a szabályozás (16%), a vevők, ügyfelek elvárása (16%), valamint a vállalkozás arculatának, imázsának javítása (14%).

„A mostani kutatás is megerősítette, hogy legyen szó mikro- vagy kisvállalkozásról, a fenntarthatóság témája a többség számára nem csak fontos, de napi szinten sokat tesz is érte. Hiszünk abban, hogy a KKV-szektor jelenti a magyar gazdaság gerincét és éppen ezért alapvető fontosságú, hogy minden területen olyan megoldásokkal segítsük őket, ami a fenntartható fejlődésüket biztosítja”

Szász Ferenc

a Mastercard üzletfejlesztési igazgatója

Fenntartható működés motivációi - Mastercard kutatás

A kutatás rámutatott arra is, hogy a kisvállalkozások főként azokból a fenntarthatóságot segítő megoldásokból válogatnak, amelyek könnyen elérhetők, gyorsan megérthetők és egyszerűen megvalósíthatók. Így például, a digitális fizetések terén a bankkártyás fizetés lehetősége 40 százalékuknál biztosított.

Ismerik a megoldások jelentőségét, mégsem használják azokat

Egyre több vállalkozó (kis- és középvállalkozások esetében 74%, a mikrovállalkozások esetében pedig 55,8%) csökkentené biológiai lábnyomát pl. webshop kialakításával.

A kutatás arra is rávilágított, hogy léteznek olyan praktikák, amelyeknek jelentős fenntarthatósági hatást tulajdonítanak az érintett cégek, ám sokan közülük mégsem használják őket. Ilyennek számítanak a környezetvédelmi célú beruházások, az aktív környezetvédő tevékenységek (mint amilyen például a faültetés) és a zöld civilek számára biztosított támogatások – de ilyenek például a digitális megoldások közül az online megbeszélések különböző formái is.

ZöldZóna projekt

A Mastercard – a digitális megoldásokon túlmenően – kommunikációs és edukációs erőforrásokkal is segíti a kis- és középvállalkozások fenntartható növekedését. Így például a szeptemberben indult ZöldZóna projekt célja, hogy segítse azon magyar mikro-, kis- és középvállalkozások ismertségét, amelyek már bevezettek bizonyos fenntarthatósági törekvéseket, másrészt

bátorítsa és inspirálja azon még nem „zöld” vállalkozókat, akik nyitottak és kíváncsiak a különböző környezetvédelmi megoldásokra.

A kampányban 5 olyan magyar mikrovállalkozó tapasztalatait ismerhetjük meg, akik az üzleti működésük során kiemelkedő hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra. A Készpénzmentes Zóna Facebook oldalán az inspiráció mellett különféle akciókkal, felhívásokkal is találkozhatnak az olvasók, sőt izgalmas nyereményjáték keretében ajándékokért is versenybe szállhatnak.

A Készpénzmentes Zóna weboldalon pedig számtalan hasznos, edukatív és egyszerűen megvalósítható zöld tippel, illetve a Mastercard kutatásának bemutatásával, különféle praktikákkal, tippekkel is segíti a társaság a kis- és mikrovállalkozások fenntarthatóbb működését.

[Mastercard] | Címlapfotó: stock.adobe.com – licenc: FinTech Group

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!