PastPay: „2 éven belül Európa meghatározó B2B BNPL szolgáltatójává szeretnénk válni”

Szerző: | 2022. 09. 28. | Fintech startupok, Fintech szolgáltatások, Magyar fintech startupok, Összes hír

PayTechShow 4.0

Hogyan írja át a technológia a pénzügyi szektor működését? Ki, milyen technológia megjelenésére számít a következő években? Körinterjú keretében feltérképezzük a hazai bankok, fintech cégek várakozásait. Beszélgető partnerünk a 2019-es FinTechShow győztes Péntech Solutions társalapítója, Berényi Benjamin. A legújabb technológiákkal, fintech megoldásokkal, szabályozói intézkedésekkel és az ügyféligények változásával részletesen is foglalkozunk 2022. október 12-én a FinTechShow-n.

BIO: Berényi Benjamin

Berényi Benjamin a Péntech Solutions társalapítója és ügyvezető igazgatója. PastPay termékükkel a vállalati halasztott fizetés (B2B BNPL) piacot forradalmasítják, míg Péntech platformjukkal a faktoring piacot digitalizálják. Benjamin korábban többek között mint menedzsment tanácsadó dolgozott Nyugat-Európában, tanulmányait Londonban és Rotterdamban végezte.

Berényi Benjamin

Előadás:
“Buy Now Pay Later” – a B2B fizetés jövője

Berényi Benjamin, Péntech / PastPay, ügyvezető, társalapító

FinTechShow 6.0: „Kódban a jövőnk? Bankokból tech cégek?” | 2022. október 12.

1. Az elmúlt 12 hónapban milyen eredményeket értetek el?

Berényi Benjamin: A legkiemelkedőbb eredményünk, hogy kevesebb mint 12 hónap alatt továbbfejlesztettük digitális faktoring megoldásunkat egy B2B BNPL („Buy now Pay later”) megoldássá, amin keresztül vállalati vásárlók a check-out folyamatban azonnal és ingyenesen kapnak 30-60 napos fizetési határidőket. Így optimalizálhatják cashflowjukat/likviditásukat.

Emögött óriási háttérmunka áll mind termék-, mind üzletfejlesztési szempontból is és nagyon büszke vagyok a csapatra, hogy ezt meg tudtuk lépni. Ezzel együtt váltunk idén pénzügyi vállalkozássá, amivel bekerültünk az MNB felügyelete alá és minden jogszabályi és tőkekövetelménynek megfelelünk.

2. Melyik eredményre vagy a legbüszkébb és miért?

Berényi Benjamin: Egyértelműen a B2B BNPL megoldásunkra vagyok a legbüszkébb. Úgy gondolom, hogy időben észrevettünk egy Európa-szerte létező piaci igényt és építettünk rá egy nagyon jó terméket. Ez az új termék PastPay néven fut és Magyarországon kívül már a teljes V4 régióban és Németországban is elérhető.

3. A következő 1-2 évre milyen célokat tűztetek ki magatok elé?

Berényi Benjamin: A PastPay-jel nagyon jókor vagyunk egy kifejezetten izgalmas és éppen kibontakozó félben lévő piacon. Itt szeretnénk bizonyítani és 2 éven belül Európa meghatározó B2B BNPL szolgáltatójává válni. Jelenleg is vannak olyan potenciális ügyfelek, ahol nálunk sokkal nagyobb tőkét bevont, Nyugat-Európai cégekkel versenyzünk. A cél, hogy ezekből a versenyekből mi kerüljünk ki győztesként.

4. Melyik az a 3 technológia szerinted, amelyeknek a következő 5 évben meghatározó szerepe lesz a termék-/szolgáltatásfejlesztésben, amely technológiá(k)ra egyre több megoldás fog épülni és/vagy az üzleti életben a megkülönböztetés, a versenyképesség meghatározó elemévé válhat(nak)?

Berényi Benjamin: Itt most viszonylag unalmas választ fogok adni, mert szerintem olyan technológiák lesznek a meghatározók, amikről már mindenki hallott, hiszen óriási hírverés övezte őket az elmúlt néhány évben.

Ilyen például az Open Banking, ami 3-5 éve is már óriási buzzwordnek számított. De szerintem ez a technológia majd a mostani időszakban váltja be a hozzá fűzött reményeket. A következő években érkezhet meg a tömeges adaptáció fázisába és úgy gondolom, hogy ebben óriási potenciál lehet.

Ezen kívül a blockchain technológiák körül számítok hasonló trendekre. A nagy crypto-őrület után most jön a kijózanodás és valós use-casekre lehet szélesebb körben is alkalmazni az ilyen jellegű megoldásokat.

Kriptovalutak multa, jovoje es lehetosegei

Kripto-trendek: Hogyan tovább? | 2022.04.25.

A kriptovaluták egyre inkább mindennapjaink részévé válnak, sőt a jövő fizetőeszközeként átszabhatják a pénzügyi világot. Maike Hornung, a Visa kripto szakértője interjúnkban rávilágít arra, a kriptovaluták ma már bárki számára elérhető eszközök, illetve melyek az új fizetési formák ma még kiaknázatlan lehetőségei.

5. Ennek/ezeknek a technológiáknak a hasznosulását a pénzügyi szolgáltatók/szolgáltatások mely területein látod, illetve a nap végén a végfelhasználók mit érzékelhetnek majd az adott technológia hasznosulásából?

Berényi Benjamin: Ez valószínűleg a szakmai ártalom, de az említett 2 technológia abszolút fintech fókuszú, bár a blockchainnek természetesen szélesebb körű az alkalmazása. Mindkettő alapvetően az ügyfélélményre lehet pozitív hatással a pénzügyi szférában.

Gyorsabb és kényelmesebb kockázati döntéshozatal hitelezésben, automata szerződéskötési folyamat és egyéb adminisztrációt csökkentő hatások.

6. Milyen kihívások, akadályok korlátozhatják, lassíthatják az általad említett technológiák és/vagy az azokra épülő megoldások hasznosulását a pénzügyi szektorban?

Berényi Benjamin: Főleg, hogy a hagyományos pénzügyi piaci szereplők lehetőséget vagy ellenséget látnak ezekben a technológiákban. Az utóbbi években inkább ellenségnek, szükséges rosszként fogták fel őket, de mára talán egyre inkább a lehetőséget kezdik felismerni bennük.

7. A következő 1-2 évben a digitális transzformáció mely területeken lesz erőteljesebb, meghatározóbb a bankoknál, pénzügyi szolgáltatóknál véleményed szerint?

Berényi Benjamin: Úgy gondolom, hogy itthon továbbra is a lakossági transzformáción lesz a fókusz a bankoknál, néhány elszórt kivétellel. Ezzel szemben azt látjuk, hogy Nyugat-Európában és az USA-ban már jelentős erőforrásokat helyeznek a vállalati megoldások digitalizálására is. Szerintem mire ez a trend elér Magyarországra az inkább 3-5 éves időhorizonton mérhető.

8. Melyik az a 1-2 fintech megoldás a világban, amely az elmúlt időszakban megragadta a figyelmedet? Mi volt az, ami miatt felfigyeltél az adott fintech megoldásra?

Berényi Benjamin: Nagyon izgalmasnak tartom a céges adminisztráció csökkentését előtérbe helyező fintech megoldásokat. Ilyen például a bolgár Payhawk, akik a CEE régió talán egyik legújabb unikornisa. De nagy rajongója vagyok a hazai fejlesztésű QUiCK-nek is. Egy cégnek és főleg cégvezetőnek minél több időt kell töltenie az értékteremtéssel, és lehető legkevesebbet adminisztrációval. Az említett két cég ebben segít ügyfeleinek.
Burzsa Geza Instacash BNPL - Buy Now Pay Later

Az Instacash segíti a hazai bankokat az azonnali digitális részletfizetés, a BNPL bevezetésében | 2022.09.05.

Beszélgető partnerünk Bruzsa Géza, az Instacash (Fintrous Group) ügyvezetője, aki szerint a Buy Now, Pay Later (BNPL) jó lehetőséget kínál a bankoknak is.

A körinterjú keretében eddig megjelent cikkek:

Címlapfotón: Berényi Benjamin, a Péntech Solutions ügyvezetője, társalapítója. Forrás: FinTech Group

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!