2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2022.09.28.

PastPay: “2 éven belül Európa meghatározó B2B BNPL szolgáltatójává szeretnénk válni”

Szerző:

Kategóriák:

Hogyan írja át a technológia a pénzügyi szektor működését? Ki, milyen technológia megjelenésére számít a következő években? Körinterjú keretében feltérképezzük a hazai bankok, fintech cégek várakozásait. Beszélgető partnerünk a 2019-es FinTechShow győztes Péntech Solutions társalapítója, Berényi Benjamin. A legújabb technológiákkal, fintech megoldásokkal, szabályozói intézkedésekkel és az ügyféligények változásával részletesen is foglalkozunk 2022. október 12-én a FinTechShow-n.

BIO: Berényi Benjamin

Berényi Benjamin a Péntech Solutions társalapítója és ügyvezető igazgatója. PastPay termékükkel a vállalati halasztott fizetés (B2B BNPL) piacot forradalmasítják, míg Péntech platformjukkal a faktoring piacot digitalizálják. Benjamin korábban többek között mint menedzsment tanácsadó dolgozott Nyugat-Európában, tanulmányait Londonban és Rotterdamban végezte.

Berényi Benjamin

Előadás:
“Buy Now Pay Later” – a B2B fizetés jövője

Berényi Benjamin, Péntech / PastPay, ügyvezető, társalapító

FinTechShow 6.0: “Kódban a jövőnk? Bankokból tech cégek?” | 2022. október 12.

1. Az elmúlt 12 hónapban milyen eredményeket értetek el?

Berényi Benjamin: A legkiemelkedőbb eredményünk, hogy kevesebb mint 12 hónap alatt továbbfejlesztettük digitális faktoring megoldásunkat egy B2B BNPL („Buy now Pay later”) megoldássá, amin keresztül vállalati vásárlók a check-out folyamatban azonnal és ingyenesen kapnak 30-60 napos fizetési határidőket. Így optimalizálhatják cashflowjukat/likviditásukat.

Emögött óriási háttérmunka áll mind termék-, mind üzletfejlesztési szempontból is és nagyon büszke vagyok a csapatra, hogy ezt meg tudtuk lépni. Ezzel együtt váltunk idén pénzügyi vállalkozássá, amivel bekerültünk az MNB felügyelete alá és minden jogszabályi és tőkekövetelménynek megfelelünk.

2. Melyik eredményre vagy a legbüszkébb és miért?

Berényi Benjamin: Egyértelműen a B2B BNPL megoldásunkra vagyok a legbüszkébb. Úgy gondolom, hogy időben észrevettünk egy Európa-szerte létező piaci igényt és építettünk rá egy nagyon jó terméket. Ez az új termék PastPay néven fut és Magyarországon kívül már a teljes V4 régióban és Németországban is elérhető.

3. A következő 1-2 évre milyen célokat tűztetek ki magatok elé?

Berényi Benjamin: A PastPay-jel nagyon jókor vagyunk egy kifejezetten izgalmas és éppen kibontakozó félben lévő piacon. Itt szeretnénk bizonyítani és 2 éven belül Európa meghatározó B2B BNPL szolgáltatójává válni. Jelenleg is vannak olyan potenciális ügyfelek, ahol nálunk sokkal nagyobb tőkét bevont, Nyugat-Európai cégekkel versenyzünk. A cél, hogy ezekből a versenyekből mi kerüljünk ki győztesként.

4. Melyik az a 3 technológia szerinted, amelyeknek a következő 5 évben meghatározó szerepe lesz a termék-/szolgáltatásfejlesztésben, amely technológiá(k)ra egyre több megoldás fog épülni és/vagy az üzleti életben a megkülönböztetés, a versenyképesség meghatározó elemévé válhat(nak)?

Berényi Benjamin: Itt most viszonylag unalmas választ fogok adni, mert szerintem olyan technológiák lesznek a meghatározók, amikről már mindenki hallott, hiszen óriási hírverés övezte őket az elmúlt néhány évben.

Ilyen például az Open Banking, ami 3-5 éve is már óriási buzzwordnek számított. De szerintem ez a technológia majd a mostani időszakban váltja be a hozzá fűzött reményeket. A következő években érkezhet meg a tömeges adaptáció fázisába és úgy gondolom, hogy ebben óriási potenciál lehet.

Ezen kívül a blockchain technológiák körül számítok hasonló trendekre. A nagy crypto-őrület után most jön a kijózanodás és valós use-casekre lehet szélesebb körben is alkalmazni az ilyen jellegű megoldásokat.

Kriptovalutak multa, jovoje es lehetosegei

Kripto-trendek: Hogyan tovább? | 2022.04.25.

A kriptovaluták egyre inkább mindennapjaink részévé válnak, sőt a jövő fizetőeszközeként átszabhatják a pénzügyi világot. Maike Hornung, a Visa kripto szakértője interjúnkban rávilágít arra, a kriptovaluták ma már bárki számára elérhető eszközök, illetve melyek az új fizetési formák ma még kiaknázatlan lehetőségei.

5. Ennek/ezeknek a technológiáknak a hasznosulását a pénzügyi szolgáltatók/szolgáltatások mely területein látod, illetve a nap végén a végfelhasználók mit érzékelhetnek majd az adott technológia hasznosulásából?

Berényi Benjamin: Ez valószínűleg a szakmai ártalom, de az említett 2 technológia abszolút fintech fókuszú, bár a blockchainnek természetesen szélesebb körű az alkalmazása. Mindkettő alapvetően az ügyfélélményre lehet pozitív hatással a pénzügyi szférában.

Gyorsabb és kényelmesebb kockázati döntéshozatal hitelezésben, automata szerződéskötési folyamat és egyéb adminisztrációt csökkentő hatások.

6. Milyen kihívások, akadályok korlátozhatják, lassíthatják az általad említett technológiák és/vagy az azokra épülő megoldások hasznosulását a pénzügyi szektorban?

Berényi Benjamin: Főleg, hogy a hagyományos pénzügyi piaci szereplők lehetőséget vagy ellenséget látnak ezekben a technológiákban. Az utóbbi években inkább ellenségnek, szükséges rosszként fogták fel őket, de mára talán egyre inkább a lehetőséget kezdik felismerni bennük.

7. A következő 1-2 évben a digitális transzformáció mely területeken lesz erőteljesebb, meghatározóbb a bankoknál, pénzügyi szolgáltatóknál véleményed szerint?

Berényi Benjamin: Úgy gondolom, hogy itthon továbbra is a lakossági transzformáción lesz a fókusz a bankoknál, néhány elszórt kivétellel. Ezzel szemben azt látjuk, hogy Nyugat-Európában és az USA-ban már jelentős erőforrásokat helyeznek a vállalati megoldások digitalizálására is. Szerintem mire ez a trend elér Magyarországra az inkább 3-5 éves időhorizonton mérhető.

8. Melyik az a 1-2 fintech megoldás a világban, amely az elmúlt időszakban megragadta a figyelmedet? Mi volt az, ami miatt felfigyeltél az adott fintech megoldásra?

Berényi Benjamin: Nagyon izgalmasnak tartom a céges adminisztráció csökkentését előtérbe helyező fintech megoldásokat. Ilyen például a bolgár Payhawk, akik a CEE régió talán egyik legújabb unikornisa. De nagy rajongója vagyok a hazai fejlesztésű QUiCK-nek is. Egy cégnek és főleg cégvezetőnek minél több időt kell töltenie az értékteremtéssel, és lehető legkevesebbet adminisztrációval. Az említett két cég ebben segít ügyfeleinek.
Burzsa Geza Instacash BNPL - Buy Now Pay Later

Az Instacash segíti a hazai bankokat az azonnali digitális részletfizetés, a BNPL bevezetésében | 2022.09.05.

Beszélgető partnerünk Bruzsa Géza, az Instacash (Fintrous Group) ügyvezetője, aki szerint a Buy Now, Pay Later (BNPL) jó lehetőséget kínál a bankoknak is.

A körinterjú keretében eddig megjelent cikkek:

Címlapfotón: Berényi Benjamin, a Péntech Solutions ügyvezetője, társalapítója. Forrás: FinTech Group

Címkék:
blank
blank