A Pénzügyminisztérium válasza a kriptovaluták szabályozásával kapcsolatban

írta | 2018.08.09. | Bitcoin, Összes hír, Szabályozás

Röviden összefoglaltuk a Pénzügyminisztérium Pénzügyi Szabályozási Főosztályának írásos állásfoglalását a kriptovaluták szabályozásával kapcsolatban. A levél részleteit szó szerint idézzük.

„A kriptoeszközök esetleges magyarországi szabályozása valóban összetett feladat, a kérdése nem kezelhető önmagában polgári jogi jelenségként. Jogalkotói részről elmondható, hogy a kriptovaluták alkalmazása nagyon sok veszélyt hordoz magában: így például a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás kockázatát, felügyeleti és fogyasztóvédelmi kérdéseket vagy éppen a kiberbűnözés fenyegetettségét.

A vonatkozó hatályos hazai szabályozás alapján egyértelműen kimondható, hogy a kriptovaluták nem minősülnek sem fizetőeszköznek, sem elektronikus pénznek, sem pénzügyi eszköznek, sem pedig készpénz helyettesítő eszköznek.

A kriptovaluták elterjedése, az azokkal való visszaélések azonban mindenképpen lépésre sarkallják a jogalkotókat. Magyarországon is megkezdődött a kriptoeszközök jogi szabályozásának lehetőségeit vizsgáló munka.

A bitcoin és egyéb kriptovaluták jogi, gazdasági, bűnüldözési, pénzmosási és egyéb aspektusait számba vevő és egy esetleges szabályozás kialakítását megvizsgáló munkacsoport került felállításra az MNB, a NAV, a – volt NGM, új nevén – PM és más érdekelt hatóságok bevonásával.

A témakör összetettsége és bonyolultsága okán az egyes résztvevők szakterületük eltérőségéből adódóan különböző szempontból látják a kriptovaluták kérdéskörét: egyfelől az innováció szemszögéből, a lehetőségeket és a gazdaság élénkítését látva idevonzani a kriptovaluta kibocsátókat, míg pl.: a bűnüldöző hatóságok a pénzmosási eseteket és az adóelkerülés esélyét látva inkább a korlátozás oldaláról közelítenének a kérdéskörhöz.

A kriptoeszközök (az alapjukat képező blokklánc-technológiával együtt) ígéretesek a pénzügyi piacok és infrastruktúrák szempontjából. Alkalmazásuk ugyanakkor kockázatokat is hordoz, ahogyan ez a kriptoeszközök erős volatilitásából, a velük elkövetett csalásokból, valamint a kriptoeszközpiacok működési hiányosságaiból és sérülékenységéből is látható.

Uniós szinten már történtek intézkedések egyes konkrét kockázatok kezelése érdekében. A virtuális pénzek, valamint a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás jelentette fenyegetés és sérülékenység jelentős, illetve különösen jelentős minősítést kapott pénzmosási és terrorizmusfinanaszírozási kockázatokat értékelő bizottsági jelentésekben.

2017 decemberében az európai jogalkotók megállapodtak arról, hogy a pénzmosás elleni irányelv hatályát kiterjesztik a virtuális pénzváltó platformokra, valamint a virtuális pénztárca szolgáltatókra.

Az európai felügyeleti hatóságok figyelmeztetéseket adtak ki a virtuális pénzek spekulatív piaci környezetére, valamint a kriptoeszközökkel összefüggő egyéb kockázatokra vonatkozóan.

Minden ilyen figyelmeztetés rámutat arra, hogy a kriptoeszközökben végrehajtott befektetés kockázatos és a befektetőket jelentős veszteség érheti az ilyen eszközök volatilitása, továbbá a piaci átláthatóság és integritás hiánya, a működési hiányosságok, valamint a kriptoeszközökkel kapcsolatos szolgáltatások és kereskedési helyszínek sérülékenységei miatt.

A kriptovaluták és eszközök kérdéskörének fokozódó intenzitása azonban ezeken felül még további lépések megtételét igénylik.

Az Európai Bizottság 2018 márciusában publikált FinTech Akcióterve a 2018. második félévére vonatkozóan előírja a kriptovaluták fejlődésével kapcsolatos jelentés elkészítését, amely alapjául szolgálhat további esetleges uniós kezdeményezések megtételéhez.

Kapcsolódó cikk:

Az Európai Unió Tanácsának 2018. második félévében soros elnökségét betöltő osztrákok is jelezték, hogy prioritásként kívánják kezelni a digitális eszközök kérdését, különösen azok adóztatásának témakörét.

Kapcsolódó cikk:

Mindezek mellett más nemzetközi szervezetek, így a Pénzügyi Stabilitási Tanács (Financial Stability Cooperation and Develpoment) is vizsgálják, hogy hogyan lehetne egységes nemzetközi szabályozást kialakítani. A fentebb kifejtettek okán jelenleg nem igényel azonnali jogalkotói lépést a kriptoeszközök szabályozása, ugyanakkor a trendek folyamatos követése elengedhetetlen.” Budapest, 2018. július 17.
Az eredeti írás a szerző saját blogján, a DigitalCash.hu oldalon jelent meg. A szerző további írásai a FinTechZone-on itt.

Itt követhetsz minket:

Dr. VARSÁNYI KÁROLY [digitalcash.hu]

Dr. VARSÁNYI KÁROLY [digitalcash.hu]

Egy digitális jogász a digitális fizetőeszközökről és a blockchain technológiáról. Lelkes híve a kriptovaluták világának, a Programozható Gazdaságnak és az egészséges szabályozásnak. Hisz abban, hogy az elosztott főkönyvi technológia paradigmaváltást jelent majd a gazdasági élet számos területén. Írásai a DigitalCash.hu weboldalon olvashatók.
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.