2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2018.08.09.

A Pénzügyminisztérium válasza a kriptovaluták szabályozásával kapcsolatban

Szerző:

Kategóriák:

Röviden összefoglaltuk a Pénzügyminisztérium Pénzügyi Szabályozási Főosztályának írásos állásfoglalását a kriptovaluták szabályozásával kapcsolatban. A levél részleteit szó szerint idézzük.

„A kriptoeszközök esetleges magyarországi szabályozása valóban összetett feladat, a kérdése nem kezelhető önmagában polgári jogi jelenségként. Jogalkotói részről elmondható, hogy a kriptovaluták alkalmazása nagyon sok veszélyt hordoz magában: így például a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás kockázatát, felügyeleti és fogyasztóvédelmi kérdéseket vagy éppen a kiberbűnözés fenyegetettségét.

A vonatkozó hatályos hazai szabályozás alapján egyértelműen kimondható, hogy a kriptovaluták nem minősülnek sem fizetőeszköznek, sem elektronikus pénznek, sem pénzügyi eszköznek, sem pedig készpénz helyettesítő eszköznek.

A kriptovaluták elterjedése, az azokkal való visszaélések azonban mindenképpen lépésre sarkallják a jogalkotókat. Magyarországon is megkezdődött a kriptoeszközök jogi szabályozásának lehetőségeit vizsgáló munka.

A bitcoin és egyéb kriptovaluták jogi, gazdasági, bűnüldözési, pénzmosási és egyéb aspektusait számba vevő és egy esetleges szabályozás kialakítását megvizsgáló munkacsoport került felállításra az MNB, a NAV, a – volt NGM, új nevén – PM és más érdekelt hatóságok bevonásával.

A témakör összetettsége és bonyolultsága okán az egyes résztvevők szakterületük eltérőségéből adódóan különböző szempontból látják a kriptovaluták kérdéskörét: egyfelől az innováció szemszögéből, a lehetőségeket és a gazdaság élénkítését látva idevonzani a kriptovaluta kibocsátókat, míg pl.: a bűnüldöző hatóságok a pénzmosási eseteket és az adóelkerülés esélyét látva inkább a korlátozás oldaláról közelítenének a kérdéskörhöz.

A kriptoeszközök (az alapjukat képező blokklánc-technológiával együtt) ígéretesek a pénzügyi piacok és infrastruktúrák szempontjából. Alkalmazásuk ugyanakkor kockázatokat is hordoz, ahogyan ez a kriptoeszközök erős volatilitásából, a velük elkövetett csalásokból, valamint a kriptoeszközpiacok működési hiányosságaiból és sérülékenységéből is látható.

Uniós szinten már történtek intézkedések egyes konkrét kockázatok kezelése érdekében. A virtuális pénzek, valamint a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás jelentette fenyegetés és sérülékenység jelentős, illetve különösen jelentős minősítést kapott pénzmosási és terrorizmusfinanaszírozási kockázatokat értékelő bizottsági jelentésekben.

2017 decemberében az európai jogalkotók megállapodtak arról, hogy a pénzmosás elleni irányelv hatályát kiterjesztik a virtuális pénzváltó platformokra, valamint a virtuális pénztárca szolgáltatókra.

Az európai felügyeleti hatóságok figyelmeztetéseket adtak ki a virtuális pénzek spekulatív piaci környezetére, valamint a kriptoeszközökkel összefüggő egyéb kockázatokra vonatkozóan.

Minden ilyen figyelmeztetés rámutat arra, hogy a kriptoeszközökben végrehajtott befektetés kockázatos és a befektetőket jelentős veszteség érheti az ilyen eszközök volatilitása, továbbá a piaci átláthatóság és integritás hiánya, a működési hiányosságok, valamint a kriptoeszközökkel kapcsolatos szolgáltatások és kereskedési helyszínek sérülékenységei miatt.

A kriptovaluták és eszközök kérdéskörének fokozódó intenzitása azonban ezeken felül még további lépések megtételét igénylik.

Az Európai Bizottság 2018 márciusában publikált FinTech Akcióterve a 2018. második félévére vonatkozóan előírja a kriptovaluták fejlődésével kapcsolatos jelentés elkészítését, amely alapjául szolgálhat további esetleges uniós kezdeményezések megtételéhez.

Kapcsolódó cikk:

Az Európai Unió Tanácsának 2018. második félévében soros elnökségét betöltő osztrákok is jelezték, hogy prioritásként kívánják kezelni a digitális eszközök kérdését, különösen azok adóztatásának témakörét.

Kapcsolódó cikk:

Mindezek mellett más nemzetközi szervezetek, így a Pénzügyi Stabilitási Tanács (Financial Stability Cooperation and Develpoment) is vizsgálják, hogy hogyan lehetne egységes nemzetközi szabályozást kialakítani. A fentebb kifejtettek okán jelenleg nem igényel azonnali jogalkotói lépést a kriptoeszközök szabályozása, ugyanakkor a trendek folyamatos követése elengedhetetlen.” Budapest, 2018. július 17.
Az eredeti írás a szerző saját blogján, a DigitalCash.hu oldalon jelent meg. A szerző további írásai a FinTechZone-on itt.
Címkék:
blank