A Pénzügyminisztérium válasza a kriptovaluták szabályozásával kapcsolatban

Szerző: | 2018. 08. 09. | Bitcoin, Összes hír, Szabályozás

BankTechShow | A jövő digitális bankja

Röviden összefoglaltuk a Pénzügyminisztérium Pénzügyi Szabályozási Főosztályának írásos állásfoglalását a kriptovaluták szabályozásával kapcsolatban. A levél részleteit szó szerint idézzük.

„A kriptoeszközök esetleges magyarországi szabályozása valóban összetett feladat, a kérdése nem kezelhető önmagában polgári jogi jelenségként. Jogalkotói részről elmondható, hogy a kriptovaluták alkalmazása nagyon sok veszélyt hordoz magában: így például a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás kockázatát, felügyeleti és fogyasztóvédelmi kérdéseket vagy éppen a kiberbűnözés fenyegetettségét.

A vonatkozó hatályos hazai szabályozás alapján egyértelműen kimondható, hogy a kriptovaluták nem minősülnek sem fizetőeszköznek, sem elektronikus pénznek, sem pénzügyi eszköznek, sem pedig készpénz helyettesítő eszköznek.

A kriptovaluták elterjedése, az azokkal való visszaélések azonban mindenképpen lépésre sarkallják a jogalkotókat. Magyarországon is megkezdődött a kriptoeszközök jogi szabályozásának lehetőségeit vizsgáló munka.

A bitcoin és egyéb kriptovaluták jogi, gazdasági, bűnüldözési, pénzmosási és egyéb aspektusait számba vevő és egy esetleges szabályozás kialakítását megvizsgáló munkacsoport került felállításra az MNB, a NAV, a – volt NGM, új nevén – PM és más érdekelt hatóságok bevonásával.

A témakör összetettsége és bonyolultsága okán az egyes résztvevők szakterületük eltérőségéből adódóan különböző szempontból látják a kriptovaluták kérdéskörét: egyfelől az innováció szemszögéből, a lehetőségeket és a gazdaság élénkítését látva idevonzani a kriptovaluta kibocsátókat, míg pl.: a bűnüldöző hatóságok a pénzmosási eseteket és az adóelkerülés esélyét látva inkább a korlátozás oldaláról közelítenének a kérdéskörhöz.

A kriptoeszközök (az alapjukat képező blokklánc-technológiával együtt) ígéretesek a pénzügyi piacok és infrastruktúrák szempontjából. Alkalmazásuk ugyanakkor kockázatokat is hordoz, ahogyan ez a kriptoeszközök erős volatilitásából, a velük elkövetett csalásokból, valamint a kriptoeszközpiacok működési hiányosságaiból és sérülékenységéből is látható.

Uniós szinten már történtek intézkedések egyes konkrét kockázatok kezelése érdekében. A virtuális pénzek, valamint a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás jelentette fenyegetés és sérülékenység jelentős, illetve különösen jelentős minősítést kapott pénzmosási és terrorizmusfinanaszírozási kockázatokat értékelő bizottsági jelentésekben.

2017 decemberében az európai jogalkotók megállapodtak arról, hogy a pénzmosás elleni irányelv hatályát kiterjesztik a virtuális pénzváltó platformokra, valamint a virtuális pénztárca szolgáltatókra.

Az európai felügyeleti hatóságok figyelmeztetéseket adtak ki a virtuális pénzek spekulatív piaci környezetére, valamint a kriptoeszközökkel összefüggő egyéb kockázatokra vonatkozóan.

Minden ilyen figyelmeztetés rámutat arra, hogy a kriptoeszközökben végrehajtott befektetés kockázatos és a befektetőket jelentős veszteség érheti az ilyen eszközök volatilitása, továbbá a piaci átláthatóság és integritás hiánya, a működési hiányosságok, valamint a kriptoeszközökkel kapcsolatos szolgáltatások és kereskedési helyszínek sérülékenységei miatt.

A kriptovaluták és eszközök kérdéskörének fokozódó intenzitása azonban ezeken felül még további lépések megtételét igénylik.

Az Európai Bizottság 2018 márciusában publikált FinTech Akcióterve a 2018. második félévére vonatkozóan előírja a kriptovaluták fejlődésével kapcsolatos jelentés elkészítését, amely alapjául szolgálhat további esetleges uniós kezdeményezések megtételéhez.

Kapcsolódó cikk:

Az Európai Unió Tanácsának 2018. második félévében soros elnökségét betöltő osztrákok is jelezték, hogy prioritásként kívánják kezelni a digitális eszközök kérdését, különösen azok adóztatásának témakörét.

Kapcsolódó cikk:

Mindezek mellett más nemzetközi szervezetek, így a Pénzügyi Stabilitási Tanács (Financial Stability Cooperation and Develpoment) is vizsgálják, hogy hogyan lehetne egységes nemzetközi szabályozást kialakítani. A fentebb kifejtettek okán jelenleg nem igényel azonnali jogalkotói lépést a kriptoeszközök szabályozása, ugyanakkor a trendek folyamatos követése elengedhetetlen.” Budapest, 2018. július 17.
Az eredeti írás a szerző saját blogján, a DigitalCash.hu oldalon jelent meg. A szerző további írásai a FinTechZone-on itt.
BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
“A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

Dr. VARSÁNYI KÁROLY [digitalcash.hu]

Egy digitális jogász a digitális fizetőeszközökről és a blockchain technológiáról. Lelkes híve a kriptovaluták világának, a Programozható Gazdaságnak és az egészséges szabályozásnak. Hisz abban, hogy az elosztott főkönyvi technológia paradigmaváltást jelent majd a gazdasági élet számos területén. Írásai a DigitalCash.hu weboldalon olvashatók.

KÖVETKEZŐ ESEMÉNY

PAYTECHSHOW 5.0

KEDVEZMÉNYES JEGYÁR:
02.29-IG

FinTechShow-7.0

Terítéken a legújabb elektronikus fizetési trendek, megoldások, iránymutatások

2024. április 16.

Budapest Kongresszusi Központ

TOVÁBBI ESEMÉNYEINK

FINTECHSHOW 8.0: Minden, ami fintech | 2024.10.15.

BANKTECHSHOW 2.0: Megoldások a jövő digitális bankjához | 2024.11.26.