Két hétig a mesterséges intelligencia kapta a főszerepet Budapesten

írta | 2018.08.10. | Fintech kitekintő, Összes hír

Tavaly a blockchain tartotta lázban a nemzetközi Digitális Akadémia budapesti nyári egyetemének hallgatóit, idén a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia. A világ minden tájáról érkeztek Budapestre a kéthetes intenzív programra, amelynek végén a csapatok bemutatták mesterséges intelligencia alapú ötleteiket. A pénzügyi szolgáltatások területén a Kryptonite és a MIGA lehet majd a segítségünkre a jövőben. Idén is ott voltunk a zsűriben.

Második alkalommal érkezett Budapestre az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) Digitális Akadémia programjának nyári egyeteme, ahol a hallgatók az Európai Unió kutatás-fejlesztési akciótervéhez illeszkedő technológiákkal ismerkedhettek meg nemzetközi szakértők segítségével. A két hét alatt a hallgatókból alkotott csapatok nemzetközi mentorok segítségével valós piaci problémákra és élethelyzetekre kerestek megoldásokat a gépi tanulás, a prediktív analitika és a mesterséges intelligencia alkalmazásával.
mesterseges intelligencia digitalis penzugyek

Kryptonite: új szempontok a hitelképességben

Több olyan megoldást, koncepciót láttunk, amelyek a közösségi vélemények intelligens elemzésével ígérnek időmegtakarítást, vagy az igényeinkhez jobban igazodó pénzügyi szolgáltatást. A Kryptonite a közösség tagjait is bevonná a hitelképesség vizsgálatba, illetve kihasználná a megnyíló banki adatvagyonban rejlő lehetőségeket. A mesterséges intelligencia a hiteligényt benyújtót, valamint közösségi hálózatának egyes tagjait „előminősítené” a PSD2 számlainformációs szolgáltatás segítségével.

Egyrészt a hitelfelvevő közösségének tagjai is értékelnék a hitelfelvevő megbízhatóságát, másrészt a mesterséges intelligencia megvizsgálná az értékelők pénzügyi magatartását a módosított pénzforgalmi irányelvnek köszönhetően megnyíló banki adatvagyon felhasználásával.
A közösség tagjai az értékelésüket “megerősíthetik” minimális pénzösszeg felajánlásával is. Minél több pénzügyileg megbízható közösségi tagtól kapna értékelést és minimális összegű pénzfelajánlást a hitelfelvevő, annál magasabb és kedvezőbb feltételű hitelre számíthatna.

MIGA: kárigény elbírálás és folyósítás 1 nap alatt

A MIGA a kisebb autókárokra alkalmazható egynapos kárrendezési megoldás. A káresemény helyszínén pár fotó feltöltését és néhány adat megadását követően a mesterséges intelligencia megkezdené a kárigény elbírálását. Ha a döntése a kár megtérítése, akkor másnap már az ügyfél számlájára kerülne a megítélt összeg. Ha bizonytalan a MIGA, akkor emberi segítséget kér és szakértői döntésre felterjeszti az esetet.
Az algoritmus és a tanuló környezet hamarosan egy magyar biztosítónál kipróbálásra kerül.

A győztes ötlet: lopáskárok csökkentése a kiskereskedelemben

A zsűri döntése alapján az idei évi verseny győztese a HOOT lett, amely a lopáskárok csökkentésére kínálna arcfelismerésen és gépi tanuláson alapuló megoldást.
A kiskereskedelem lopáskára jelentősen csökkenthető lenne, ha a lopás pillanatát, vagy az azt megelőző mozzanatokat fel lehetne ismerni, hogy a biztonsági személyzet időben megakadályozhassa az árucikkek eltűnését. A mesterséges intelligencia elemzi az ipari kamerák felvételeit, a vásárlók arcát összeveti külső adatbázisokkal, majd „rámutat” azokra a személyekre, akik gyanúsak lehetnek, vagy éppen elemelni készülnek egy-egy árucikket.
EIT mesterseges intelligencia digitalis penzugyek
A tavalyi nyári egyetemről készült beszámoló itt érhető el.

Itt követhetsz minket:

NÉMETH MONIKA

NÉMETH MONIKA

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.