2018.08.10.

Két hétig a mesterséges intelligencia kapta a főszerepet Budapesten

Szerző:

Tavaly a blockchain tartotta lázban a nemzetközi Digitális Akadémia budapesti nyári egyetemének hallgatóit, idén a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia. A világ minden tájáról érkeztek Budapestre a kéthetes intenzív programra, amelynek végén a csapatok bemutatták mesterséges intelligencia alapú ötleteiket. A pénzügyi szolgáltatások területén a Kryptonite és a MIGA lehet majd a segítségünkre a jövőben. Idén is ott voltunk a zsűriben.

Második alkalommal érkezett Budapestre az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) Digitális Akadémia programjának nyári egyeteme, ahol a hallgatók az Európai Unió kutatás-fejlesztési akciótervéhez illeszkedő technológiákkal ismerkedhettek meg nemzetközi szakértők segítségével. A két hét alatt a hallgatókból alkotott csapatok nemzetközi mentorok segítségével valós piaci problémákra és élethelyzetekre kerestek megoldásokat a gépi tanulás, a prediktív analitika és a mesterséges intelligencia alkalmazásával.
mesterseges intelligencia digitalis penzugyek

Kryptonite: új szempontok a hitelképességben

Több olyan megoldást, koncepciót láttunk, amelyek a közösségi vélemények intelligens elemzésével ígérnek időmegtakarítást, vagy az igényeinkhez jobban igazodó pénzügyi szolgáltatást. A Kryptonite a közösség tagjait is bevonná a hitelképesség vizsgálatba, illetve kihasználná a megnyíló banki adatvagyonban rejlő lehetőségeket. A mesterséges intelligencia a hiteligényt benyújtót, valamint közösségi hálózatának egyes tagjait „előminősítené” a PSD2 számlainformációs szolgáltatás segítségével.

Egyrészt a hitelfelvevő közösségének tagjai is értékelnék a hitelfelvevő megbízhatóságát, másrészt a mesterséges intelligencia megvizsgálná az értékelők pénzügyi magatartását a módosított pénzforgalmi irányelvnek köszönhetően megnyíló banki adatvagyon felhasználásával.
A közösség tagjai az értékelésüket “megerősíthetik” minimális pénzösszeg felajánlásával is. Minél több pénzügyileg megbízható közösségi tagtól kapna értékelést és minimális összegű pénzfelajánlást a hitelfelvevő, annál magasabb és kedvezőbb feltételű hitelre számíthatna.

MIGA: kárigény elbírálás és folyósítás 1 nap alatt

A MIGA a kisebb autókárokra alkalmazható egynapos kárrendezési megoldás. A káresemény helyszínén pár fotó feltöltését és néhány adat megadását követően a mesterséges intelligencia megkezdené a kárigény elbírálását. Ha a döntése a kár megtérítése, akkor másnap már az ügyfél számlájára kerülne a megítélt összeg. Ha bizonytalan a MIGA, akkor emberi segítséget kér és szakértői döntésre felterjeszti az esetet.
Az algoritmus és a tanuló környezet hamarosan egy magyar biztosítónál kipróbálásra kerül.

A győztes ötlet: lopáskárok csökkentése a kiskereskedelemben

A zsűri döntése alapján az idei évi verseny győztese a HOOT lett, amely a lopáskárok csökkentésére kínálna arcfelismerésen és gépi tanuláson alapuló megoldást.
A kiskereskedelem lopáskára jelentősen csökkenthető lenne, ha a lopás pillanatát, vagy az azt megelőző mozzanatokat fel lehetne ismerni, hogy a biztonsági személyzet időben megakadályozhassa az árucikkek eltűnését. A mesterséges intelligencia elemzi az ipari kamerák felvételeit, a vásárlók arcát összeveti külső adatbázisokkal, majd „rámutat” azokra a személyekre, akik gyanúsak lehetnek, vagy éppen elemelni készülnek egy-egy árucikket.
EIT mesterseges intelligencia digitalis penzugyek
A tavalyi nyári egyetemről készült beszámoló itt érhető el.
Címkék: