2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2023.08.29.

A PwC Könyvvizsgáló Kft. is csatlakozott a nyílt bankoláshoz. Új számlainformációs szolgáltató Magyarországon

Szerző:

Kategóriák:

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint tovább bővült a nyílt bankolásban (open banking) fantáziát látó cégek köre Magyarországon. A jegybank idén májusban számlainformációs szolgáltatás nyújtására (AISP) jogosult pénzforgalmi intézményként nyilvántartásba vette a PricewaterhouseCoopers Könyvvizsgáló Kft.-t. A PwC Könyvvizsgáló most már olyan online szolgáltatást is nyújthat, amely a bankszámlák adatainak feldolgozásán alapul.

Az Európai Bankhatóság (EBA) központi regisztere alapján a PSD2 hatályba lépése óta Magyarországon a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 10 céget vett nyilvántartásba számlainformációs szolgáltatóként (AISP). Ezek a társaságok jogosultak arra, hogy a felhasználók jóváhagyását követően a bankszámlakivonaton található adatokra alapozva újszerű online szolgáltatásokat nyújthassanak.

A Magyarországon nyilvántartásba vett számlainformációs szolgáltatók – a nyilvántartásba vétel időpontjának sorrendjében: Aggreg8 Kft. (a FintechX tagja), Statosfera Kft. (korábban Recash), Zedna Zrt., KBOSS Kft. (Számlázz.hu), Koin Kft., Budapest Eszközfinanszírozó Zrt. (BUPA), Billingo, Nyíltbankolás Zrt., PSC CEE Kft., PwC Könyvvizsgáló Kft.

A tíz hazai számlainformációs szolgáltató közül két társaság, a Zedna 2020-ban, a Koin 2023-ben befejezte pályafutását a nyílt bankolás területén és a jegybank visszavonta a jogosultságukat. A Koin 2022. decemberében jelentette be, hogy leállítja a népszerű személyes pénzügyi menedzsment (PFM) szolgáltatását egyrészt a banki API-k elégtelen működése, másrészt az önfenntartó üzleti modell hiánya miatt.

„Folyamatosan kerestük a lehetőségét annak, hogy a Koin-t pénzügyileg önfenntartóvá tegyük úgy, hogy az alkalmazás ingyenes maradhasson a felhasználók számára. Sajnos az erre irányuló kísérleteink nem jártak sikerrel. Nem akarjuk a felelősségünket csökkenteni, de a pénzügyi intézetekre vonatkozó előírásoknak való megfelelés (PSD2) nehézsége, a banki kapcsolódások minősége, illetve a piaci szereplők nyitottságának korlátai miatt nagyobb nehézségekkel néztünk szembe, mint ahogyan azt előzetesen vártuk.”

– írta a Koin az oldalán.

A banki API-k működését számos kritika érte nemcsak Magyarországon, hanem az EU teljes területén, ezért az Európai Bankhatóság 2021-ben felszólította a jegybankokat, tegyék meg a szükséges lépéseket a nyílt bankolás fejlődése érdekében. Az MNB 2021-ben külön ajánlást adott ki a hazai bankok számára, ám ez még nem volt elégséges ahhoz, hogy a nyílt bankolás berobbanjon Magyarországon.

2021 végén a FinTechZone felmérte, milyen nyílt bankolásra épülő szolgáltatások érhetők el Magyarországon, és ezek közül mit kínálnak a hazai bankok. Akkor hét különböző felhasználási esetet tárt fel a FinTechZone és három hazai bank esetén talált érdemi megoldást. (A „Nyílt bankolás Magyarországon. Megoldások és lehetőségek” c. kiadvány itt érhető el.)

Jön az áttörés?

Iparági háttérbeszélgetések alapján egységes volt az álláspont azzal kapcsolatban, hogy Magyarországon nem fog érdemben javulni az API hozzáférések minősége, amíg az MNB nem kezd el büntetéseket “osztogatni”. Az „áttörés” megtörtént, legalábbis az MNB az elmúlt hónapokban több hazai bankot is megbüntetett a PSD2 kapcsán tapasztalt hiányosságok miatt.

A büntetések ellenére (és azt megelőzően) több hitelintézet is felismerte, hogy a számlainformációs szolgáltatás kifejezetten hasznos például az online hiteligénylés során. A nyílt bankolásnak köszönhetően az ügyfélnek nem kell(ene) az utolsó három havi számlatörténetét kinyomtatni, vagy pdf-ben exportálni és e-mailben beküldeni, hiszen az „két kattintással” is megosztható (egy erős ügyfélhitelesítési folyamaton keresztül).

A fejlett nyílt bankolási piac hatékonyabbá teheti a pénzügyi termékek online közvetítését, a Buy Now, Pay Later (BNPL) megoldások kockázatértékelését, a jelzálog hiteligénylés folyamatát stb. Ugyanakkor az is igaz, az Európai Unió a PSD2 kialakítása során számos hibát vétett, ami miatt megkezdődött a PSD2 felülvizsgálata és a PSD3 előkészítése.

Az eddigi tapasztalatokkal, az üzleti modellekkel és megoldásokkal részletesen is foglalkozunk 2023. október 11-én a hetedik FinTechShow-n.

További részletek a legújabb fintech trendekről, az elmúlt évek fintech eredményeiről és a legújabb fintech megoldásokról 2023. október 11-én a FinTechShow-n, ahol idén először a közép-kelet-európai fintech szövegtségek és fintech cégek is bemutatkoznak. További részletek: FinTechShow 7.0

A bankok digitális jövőjét meghatározó technológiai trendekkel, az újgenerációs megoldásokkal 2023. november 23-án a BankTechShow-n foglalkozunk Magyarország vezetői banki és IT cégeinek technológiai és üzleti vezetőivel közösen. További részletek: BankTechShow 1.0

Címlapfotó forrása: stock.adobe.com | Licenc: FinTech Group Kft.

Címkék:
blank