A VISA a blokklánc hálózatok hálózatát fejleszti

Szerző: | 2021. 10. 20. | Blockchain, Hírzúzda, Összes hír

BankTechShow | A jövő digitális bankja

A Visa bejelentette, egy olyan “Univerzális Fizetési Csatorna” (UPC – Universal Payment Channel) fejlesztésén dolgozik, amely több blokklánc hálózat összekötésével a digitális pénzek biztonságos mozgatását teszi lehetővé. Ezen az egyfajta “univerzális adapteren” keresztül a központi bankok, vállalkozások és fogyasztók számára zökkenőmentesen megvalósulhat az értékek cseréje a különféle blokkláncok között, függetlenül annak formájától.

A kártyatársaság kutatókból és mérnökökből álló VISA Research csapata 2018-ban megkezdte egy olyan keretrendszer kidolgozását, amely különböző blokklánc hálózatokat összekapcsolva, azok együttműködését biztosítaná, de egyúttal független lenne a mögöttes blokklánc mechanizmusoktól.

A „Universal Payment Channels: An Interoperability Platform for Digital Currencies” című tanulmányban részletesen kifejtik a UPC mechanizmusát, a Visa Economic Empowerment Institute elemzésében pedig további iránymutatásokat fogalmaznak meg a központi bankok és a szabályozó hatóságok számára.

A koncepció kialakítását követően a VISA most azon dolgozik, hogy a kutatások eddigi eredményeit felhasználva, az ötleteket tényleges kódsorokká alakítsa.

A hálózatok hálózata koncepció

A UPC-hub koncepció különböző blokklánc hálózatokat kapcsolna össze, dedikált fizetési csatornát alakítva ki közöttük, legyen szó akár a CBDC (digitális jegybankpénz) hálózatok országok közötti összekötéséről, akár a CBDC hálózatok ellenőrzött, privát stablecoin hálózatokkal való összekapcsolásáról. A UPC-hubon belül új, megbízható blokkláncok könnyen hozzáadhatók lennének, új fizetési csatorna létrehozásával.

Az interoperabilitás mellett a koncepció szerint a UPC a tranzakciós sebességére is hatással lenne. Amíg a mai fizetési hálózatok másodpercenként több tízezer tranzakciót képesek kezelni, addig a blokklánc hálózatok ennek csak a töredékét. A UPC-hub a tervek szerint okos szerződéseken (smart contract) keresztül kommunikálna a blockchain hálózatokkal, de

a tranzakciók a blockchain hálózatokon kívül, a hubon belül kialakított speciális fizetési csatornákon keresztül mennének végbe, így biztosítva a nagyobb tranzakciós átviteli képességet.

Végső soron a UPC megoldás célja, hogy a blokklánc hálózatok hálózataként szolgáljon, biztosítva a pénzmozgás többféle formáját, függetlenül attól, hogy a Visa hálózatából származnak, vagy azon túl.

blank

A VISA UPC-hub koncepciója. Fotó forrása: VISA blog

Miért fontos a blokkláncok közötti interoperabilitás?

Az elmúlt két évben a világ központi bankjai egyre nagyobb érdeklődést mutattak a CBDC – a jegybanki pénz új, digitális formájának – iránt, amelyet közvetlenül használhatnak pénzügyi intézmények, de akár a fogyasztók, vállalkozások is.

Az elkövetkező években számos további olyan kezdeményezésre számíthatunk a jegybankoktól, mint például a kínai e-CNY, a bahamai Sand Dollar, a tesztelési fázisba lépett svéd eKrona, vagy a karibi DCash pilot.

Emelett a digitális valuták számának növekedésével szintén csökken annak a valószínűsége, hogy a fogyasztók, a vállalkozások és a kereskedők ugyanazon a hálózaton végeznek tranzakciókat és ugyanazt a pénzt használják fel.

“Képzeljük el azt a szituációt, amikor egy asztalnál ülünk a barátainkkal, elosztanánk a számlát egymás között, de mindenki más típusú pénzt használ – néhányan a központi bank digitális pénznemét (CBDC-t), mások például egy privát stablecoint, mint a USDC. Vagy mi lenne, ha 500 dollárt USDC-ben küldenénk egy londoni barátunknak, ami automatikusan átváltásra kerülne digitális brit fontokra mielőtt megérkeznek a CDBC tárcájába?
Most képzeljük el, hogy mindez valós időben, több hálózaton keresztül történik, amely kompatibilis több digitális pénztárcával is. A nem túl távoli jövőben ez nagyon is valóság lehet.”

– fejtette ki Catherine Gu, Global CBDC Product Lead, Visa

A CBDC – mint minden újfajta fizetési eszköz – sikeréhez két összetevőre szükség van: kiemelkedő ügyfélélményre és széleskörű elfogadói hálózatra. A VISA ambíciója ennek a két összetevőnek az együttes biztosítása a UPC segítségével, ahol pénznemtől, annak formájától és csatornától függetlenül lehet majd fizetni és fizetést elfogadni.

Címlapfotó forrása: VISA blog

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
“A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

EGRI SZILVIA

A bankszektorban nevelkedett. Miután felépített egy-két “kártyavárat” (értsd: kártya üzletágat), szakmai életének egyik legizgalmasabb kalandjában vett részt: egy zöldmezős banképítésben. Töretlenül hisz abban, hogy lehet szerethető digitális pénzügyi szolgáltatásokat fejleszteni és abban, hogy a digitális térben a digitális “Én”-hez igazodó szolgáltatások és ügyfélutak lehetnek a nyerők. Lelkesedését és kreatív énjét 2017 tavasza óta a bankszektoron kívül mobilizálja. #femtech, #hunfemtech

KÖVETKEZŐ ESEMÉNY

PAYTECHSHOW 5.0

KEDVEZMÉNYES JEGYÁR:
02.29-IG

FinTechShow-7.0

Terítéken a legújabb elektronikus fizetési trendek, megoldások, iránymutatások

2024. április 16.

Budapest Kongresszusi Központ

TOVÁBBI ESEMÉNYEINK

FINTECHSHOW 8.0: Minden, ami fintech | 2024.10.15.

BANKTECHSHOW 2.0: Megoldások a jövő digitális bankjához | 2024.11.26.