2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2021.10.20.

A VISA a blokklánc hálózatok hálózatát fejleszti

Szerző:

Kategóriák:

A Visa bejelentette, egy olyan “Univerzális Fizetési Csatorna” (UPC – Universal Payment Channel) fejlesztésén dolgozik, amely több blokklánc hálózat összekötésével a digitális pénzek biztonságos mozgatását teszi lehetővé. Ezen az egyfajta “univerzális adapteren” keresztül a központi bankok, vállalkozások és fogyasztók számára zökkenőmentesen megvalósulhat az értékek cseréje a különféle blokkláncok között, függetlenül annak formájától.

A kártyatársaság kutatókból és mérnökökből álló VISA Research csapata 2018-ban megkezdte egy olyan keretrendszer kidolgozását, amely különböző blokklánc hálózatokat összekapcsolva, azok együttműködését biztosítaná, de egyúttal független lenne a mögöttes blokklánc mechanizmusoktól.

A „Universal Payment Channels: An Interoperability Platform for Digital Currencies” című tanulmányban részletesen kifejtik a UPC mechanizmusát, a Visa Economic Empowerment Institute elemzésében pedig további iránymutatásokat fogalmaznak meg a központi bankok és a szabályozó hatóságok számára.

A koncepció kialakítását követően a VISA most azon dolgozik, hogy a kutatások eddigi eredményeit felhasználva, az ötleteket tényleges kódsorokká alakítsa.

A hálózatok hálózata koncepció

A UPC-hub koncepció különböző blokklánc hálózatokat kapcsolna össze, dedikált fizetési csatornát alakítva ki közöttük, legyen szó akár a CBDC (digitális jegybankpénz) hálózatok országok közötti összekötéséről, akár a CBDC hálózatok ellenőrzött, privát stablecoin hálózatokkal való összekapcsolásáról. A UPC-hubon belül új, megbízható blokkláncok könnyen hozzáadhatók lennének, új fizetési csatorna létrehozásával.

Az interoperabilitás mellett a koncepció szerint a UPC a tranzakciós sebességére is hatással lenne. Amíg a mai fizetési hálózatok másodpercenként több tízezer tranzakciót képesek kezelni, addig a blokklánc hálózatok ennek csak a töredékét. A UPC-hub a tervek szerint okos szerződéseken (smart contract) keresztül kommunikálna a blockchain hálózatokkal, de

a tranzakciók a blockchain hálózatokon kívül, a hubon belül kialakított speciális fizetési csatornákon keresztül mennének végbe, így biztosítva a nagyobb tranzakciós átviteli képességet.

Végső soron a UPC megoldás célja, hogy a blokklánc hálózatok hálózataként szolgáljon, biztosítva a pénzmozgás többféle formáját, függetlenül attól, hogy a Visa hálózatából származnak, vagy azon túl.

A VISA UPC-hub koncepciója. Fotó forrása: VISA blog

Miért fontos a blokkláncok közötti interoperabilitás?

Az elmúlt két évben a világ központi bankjai egyre nagyobb érdeklődést mutattak a CBDC – a jegybanki pénz új, digitális formájának – iránt, amelyet közvetlenül használhatnak pénzügyi intézmények, de akár a fogyasztók, vállalkozások is.

Az elkövetkező években számos további olyan kezdeményezésre számíthatunk a jegybankoktól, mint például a kínai e-CNY, a bahamai Sand Dollar, a tesztelési fázisba lépett svéd eKrona, vagy a karibi DCash pilot.

Emelett a digitális valuták számának növekedésével szintén csökken annak a valószínűsége, hogy a fogyasztók, a vállalkozások és a kereskedők ugyanazon a hálózaton végeznek tranzakciókat és ugyanazt a pénzt használják fel.

“Képzeljük el azt a szituációt, amikor egy asztalnál ülünk a barátainkkal, elosztanánk a számlát egymás között, de mindenki más típusú pénzt használ – néhányan a központi bank digitális pénznemét (CBDC-t), mások például egy privát stablecoint, mint a USDC. Vagy mi lenne, ha 500 dollárt USDC-ben küldenénk egy londoni barátunknak, ami automatikusan átváltásra kerülne digitális brit fontokra mielőtt megérkeznek a CDBC tárcájába?
Most képzeljük el, hogy mindez valós időben, több hálózaton keresztül történik, amely kompatibilis több digitális pénztárcával is. A nem túl távoli jövőben ez nagyon is valóság lehet.”

– fejtette ki Catherine Gu, Global CBDC Product Lead, Visa

A CBDC – mint minden újfajta fizetési eszköz – sikeréhez két összetevőre szükség van: kiemelkedő ügyfélélményre és széleskörű elfogadói hálózatra. A VISA ambíciója ennek a két összetevőnek az együttes biztosítása a UPC segítségével, ahol pénznemtől, annak formájától és csatornától függetlenül lehet majd fizetni és fizetést elfogadni.

Címlapfotó forrása: VISA blog

Címkék:
blank
blank