A VISA a blokklánc hálózatok hálózatát fejleszti

Szerző: | 2021. 10. 20. | Blockchain, Hírzúzda, Összes hír

PayTechShow 4.0

A Visa bejelentette, egy olyan “Univerzális Fizetési Csatorna” (UPC – Universal Payment Channel) fejlesztésén dolgozik, amely több blokklánc hálózat összekötésével a digitális pénzek biztonságos mozgatását teszi lehetővé. Ezen az egyfajta “univerzális adapteren” keresztül a központi bankok, vállalkozások és fogyasztók számára zökkenőmentesen megvalósulhat az értékek cseréje a különféle blokkláncok között, függetlenül annak formájától.

A kártyatársaság kutatókból és mérnökökből álló VISA Research csapata 2018-ban megkezdte egy olyan keretrendszer kidolgozását, amely különböző blokklánc hálózatokat összekapcsolva, azok együttműködését biztosítaná, de egyúttal független lenne a mögöttes blokklánc mechanizmusoktól.

A „Universal Payment Channels: An Interoperability Platform for Digital Currencies” című tanulmányban részletesen kifejtik a UPC mechanizmusát, a Visa Economic Empowerment Institute elemzésében pedig további iránymutatásokat fogalmaznak meg a központi bankok és a szabályozó hatóságok számára.

A koncepció kialakítását követően a VISA most azon dolgozik, hogy a kutatások eddigi eredményeit felhasználva, az ötleteket tényleges kódsorokká alakítsa.

A hálózatok hálózata koncepció

A UPC-hub koncepció különböző blokklánc hálózatokat kapcsolna össze, dedikált fizetési csatornát alakítva ki közöttük, legyen szó akár a CBDC (digitális jegybankpénz) hálózatok országok közötti összekötéséről, akár a CBDC hálózatok ellenőrzött, privát stablecoin hálózatokkal való összekapcsolásáról. A UPC-hubon belül új, megbízható blokkláncok könnyen hozzáadhatók lennének, új fizetési csatorna létrehozásával.

Az interoperabilitás mellett a koncepció szerint a UPC a tranzakciós sebességére is hatással lenne. Amíg a mai fizetési hálózatok másodpercenként több tízezer tranzakciót képesek kezelni, addig a blokklánc hálózatok ennek csak a töredékét. A UPC-hub a tervek szerint okos szerződéseken (smart contract) keresztül kommunikálna a blockchain hálózatokkal, de

a tranzakciók a blockchain hálózatokon kívül, a hubon belül kialakított speciális fizetési csatornákon keresztül mennének végbe, így biztosítva a nagyobb tranzakciós átviteli képességet.

Végső soron a UPC megoldás célja, hogy a blokklánc hálózatok hálózataként szolgáljon, biztosítva a pénzmozgás többféle formáját, függetlenül attól, hogy a Visa hálózatából származnak, vagy azon túl.

A VISA UPC-hub koncepciója. Fotó forrása: VISA blog

Miért fontos a blokkláncok közötti interoperabilitás?

Az elmúlt két évben a világ központi bankjai egyre nagyobb érdeklődést mutattak a CBDC – a jegybanki pénz új, digitális formájának – iránt, amelyet közvetlenül használhatnak pénzügyi intézmények, de akár a fogyasztók, vállalkozások is.

Az elkövetkező években számos további olyan kezdeményezésre számíthatunk a jegybankoktól, mint például a kínai e-CNY, a bahamai Sand Dollar, a tesztelési fázisba lépett svéd eKrona, vagy a karibi DCash pilot.

Emelett a digitális valuták számának növekedésével szintén csökken annak a valószínűsége, hogy a fogyasztók, a vállalkozások és a kereskedők ugyanazon a hálózaton végeznek tranzakciókat és ugyanazt a pénzt használják fel.

“Képzeljük el azt a szituációt, amikor egy asztalnál ülünk a barátainkkal, elosztanánk a számlát egymás között, de mindenki más típusú pénzt használ – néhányan a központi bank digitális pénznemét (CBDC-t), mások például egy privát stablecoint, mint a USDC. Vagy mi lenne, ha 500 dollárt USDC-ben küldenénk egy londoni barátunknak, ami automatikusan átváltásra kerülne digitális brit fontokra mielőtt megérkeznek a CDBC tárcájába?
Most képzeljük el, hogy mindez valós időben, több hálózaton keresztül történik, amely kompatibilis több digitális pénztárcával is. A nem túl távoli jövőben ez nagyon is valóság lehet.”

– fejtette ki Catherine Gu, Global CBDC Product Lead, Visa

A CBDC – mint minden újfajta fizetési eszköz – sikeréhez két összetevőre szükség van: kiemelkedő ügyfélélményre és széleskörű elfogadói hálózatra. A VISA ambíciója ennek a két összetevőnek az együttes biztosítása a UPC segítségével, ahol pénznemtől, annak formájától és csatornától függetlenül lehet majd fizetni és fizetést elfogadni.

Címlapfotó forrása: VISA blog

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

EGRI SZILVIA

A bankszektorban nevelkedett. Miután felépített egy-két “kártyavárat” (értsd: kártya üzletágat), szakmai életének egyik legizgalmasabb kalandjában vett részt: egy zöldmezős banképítésben. Töretlenül hisz abban, hogy lehet szerethető digitális pénzügyi szolgáltatásokat fejleszteni és abban, hogy a digitális térben a digitális “Én”-hez igazodó szolgáltatások és ügyfélutak lehetnek a nyerők. Lelkesedését és kreatív énjét 2017 tavasza óta a bankszektoron kívül mobilizálja. #femtech, #hunfemtech

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!