BankTechShow

Elindult az Apple Pay tesztelése Magyarországon

Szerző: | 2019. 05. 14. | Apple Pay, Digitális pénzügyek, Összes hír

Végre Magyarországra is megérkezik az Apple Pay. A társaság kiadta a konfigurációs csomagot, ami alapján a tesztek elkezdődtek. Háttérbeszélgetéseink alapján két-három hazai bank tervezi az idei évi indulást. Az Apple Pay és a mobilfizetés jövőjéről további részletek a PayTechShow-n!

A fintechzone.hu-hoz eljuttatott Apple konfigurációs* file-ból az alábbiakat tudtunk meg:

 1. Magyarország is felkerült az Apple Pay által támogatott országok közé.
 2. A magyarországi Apple Pay esetében a hazai kibocsátású bankkártyákat manuálisan, a kártyaadatok megadásával is lehet majd virtualizálni (tokenizálni). [virtualizálás: „a fizikai bankkártya mobilkészülékbe történő digitalizációja, amelyet a bank hajt végre a felhasználó kérelmére” – forrás: MKB Pay
 3. A hazai kibocsátású bankkártyák a bankkártya lefotózásával is virtualizálhatók lesznek.
 4. Nem csak az Apple Wallet-ből lesz lehetőség a virtualizációra, hanem a mobilbanki applikációból is (megvalósul az in-app provisioning).
 5. A file alapján a béta tesztelés elindult Magyarországon.

A külföldi leányoknál már ott az Apple Pay

Az Apple hivatalos oldala szerint az alábbi Magyarországon működő bankoknál csoport szinten már elérhető az Apple Pay a lenti országokban:

 1. Erste Bank: Ausztria (magyarországi leánycég Erste Bank),
 2. BNP Paribas: Franciaország (magyarországi leánycég Cetelem),
 3. KBC: Írország (magyarországi leánycég K&H Bank),
 4. Intesa Sanpaolo: Olaszország (magyarországi leánycég CIB Bank),
 5. UniCredit: Olaszország (magyarországi leánycég UniCredit),
 6. Raiffeisen: Lengyelország (magyarországi leánycég Raiffeisen),
 7. Sberbank: Oroszország (magyarországi leánycég Sberbank),
 8. OTP Bank: Ukrajna és Oroszország (magyarországi anyacég OTP Bank).

A lenti térkép alapján Magyarországot majdnem az összes környező ország beelőzte (térképen a 2019.05.08-ai állapot. Azóta Magyarország pirosról világoskékre váltott). Ausztriában 3 bank, Csehországban 8 bank, Lengyelországban 13 bank, Ukrajnában 10 bank kínálja már az iOS felhasználóknak az érintéses mobilfizetést. De Szlovénia és Szlovákia felkészítése is hamarabb elindult mint Magyarországé.

Ma így néz ki Magyarország mobilfizetési térképe

Mindeközben Magyarországon az alábbi bankok kínálják az érintéses mobilfizetést az Androidos felhasználóknak:

 1. 2016. szeptember 15-től – GRÁNIT Bank: GRÁNIT Pay
 2. 2017. május 3-tól – Budapest Bank: Telenor Mobilpass Budapest Bank ügyfelek számára (SIM-alapú megoldás)
 3. 2017. május 4-től – MKB Bank: MKB PAY [2018 ősz óta nem érhető el a Google Play áruházban]
 4. 2017. június 21-től – OTP Bank: Simple
 5. 2017. november 2-től – K&H Bank: mobilbanki app
 6. 2018. június 11-től – Budapest Bank: mobilbanki app
 7. 2019. május 6-tól – Erste Bank: ErstePay

A fenti érintéses mobiltárcákkal 2018-ban alig 4 millió tranzakciót hajtottak végre, ami mindössze a 0,7%-a volt az összes érintéses fizetési tranzakciónak Magyarországon. Az alacsony használat oka továbbra is arra vezethető vissza, hogy nem nyújt többlet élményt az érintéses mobilfizetés a szintén érintéses bankkártyás fizetéshez képest. Ugyanakkor ezen lényegesen javíthat az Apple Pay és az Apple ökoszisztéma modell. Részletek a PayTechShow-n.

Érdekességképpen ha összevetjük, mely hazai bankok kínálják Androidos platformon az érintéses mobilfizetést, illetve melyeknél érhető el csoportszinten az Apple Pay is, akkor az alábbi közös metszetet kapjuk:

 1. OTP Bank,
 2. K&H Bank,
 3. Erste Bank.

Jön a PayTechShow

Az idei év jelentős lökést fog adni a mobilfizetésnek köszönhetően az Apple Pay, az azonnali fizetés és a Módosított Pénzforgalmi Irányelv (PSD2) szerint piacra lépő fizetés-kezdeményezési szolgáltatók (PISP) megjelenésének. Emellett jön Magyarországra az AliPay és a WeChat Pay is agilisan terjeszkedik az EU-ban. És természetesen ne feledkezzünk meg a PayPal-ról, valamint a svéd kihívójáról, a Klarna-ról sem.

Csak az azonnali fizetési rendszer elindulásának köszönhetően már legalább egy tucat új mobilfizetési megoldás áll készen és lehet, hogy egy ponton a Revolut magyar ügyfelei is használhatják majd az Apple Pay-t. Ha az N26 belép Magyarországra, akkor biztosan kínálni fogja az Apple Pay-t is, mint ahogy teszi azt Németországon kívül az Egyesült Királyságban, Spanyolországban, Olaszországban, Írországban, Franciaországban, Finnországban és Ausztriában.

Ősszel első alkalommal kerül megrendezésre a fizetési megoldásokat, trendeket és a legújabb lehetőségeket bemutató PayTechShow. Részletek hamarosan a FinTechZone social oldalain.

*A konfigurációs file vezérli az Apple Wallet alkalmazás alapvető működését.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!