BankTechShow

Az azonnali fizetés továbbfejlődése Magyarországon – exkluzív interjú dr. Selmeczi-Kovács Zsolttal

Szerző: | 2021. 09. 30. | Banki és fintech hírek, Hazai digitális banki hírek, Összes hír

„Készen vannak a szilárd alapok, állnak a falak, de még talán hiányos a tető, és a nyílászárók sem kerültek a helyükre. Ahhoz, hogy az azonnali fizetésre épülő megoldások meg tudjanak felelni a 21. század fogyasztói által támasztott igényeknek, számos szereplőnek kell részt vennie, és kooperálnia a fizetési folyamatban” – mondta el dr. Selmeczi-Kovács Zsolt, a GIRO Zrt. vezérigazgatója a FinTechZone-nak adott exkluzív interjújában. Az azonnali fizetés jövőjéről is beszél majd előadásában dr. Selmeczi-Kovács Zsolt 2021. október 7-8. között a FinTechShow-n.

Az azonnali fizetési rendszer lassan már két éve a része a mindennapi életünknek. Egyre megszokottabbá válik, hogy utalásainkat akár mobiltelefonunkon keresztül a hét minden napján bárhol, bármikor elindíthatjuk, mi több, azonnal célba is érnek. Rendkívüli előrelépés mind technológiailag, mind üzletileg, amely a felhasználóknak is újszerű élmény.

Ez az élmény, amely egy idő után természetessé válik, további elvárásokat generálhat számos olyan élet-vagy fizetési helyzetben, melyben továbbra is készpénzt használunk, és nem az azonnali fizetési rendszert. Ilyen például a személyek közötti kisösszegű tartozások kiegyenlítése, vagy a webshopos vásárlások esete is. A fizetések kezdeményezését megkönnyítő másodlagos azonosítók használata sem vált egyelőre tömegessé.

„Ezen hiányosságok oka az, hogy az azonnali fizetési rendszer még nem vált egy teljes, érett fizetési ökoszisztémává” –

osztotta meg a FinTechZone-nal dr. Selmeczi-Kovács Zsolt.

Mire lenne még szükség a hazai azonnali fizetési ökoszisztéma fejlesztése, fejlődése érdekében?

dr. Selmeczi-Kovács Zsolt: Egy érett, kiépült, jól működő azonnali fizetési ökoszisztémában nagyon sok szereplő vesz részt és működik együtt. Ezért vesz sok időt igénybe az AFR ökoszisztéma fejlesztése, fejlődése. A klíringházak és így a GIRO is kulcsszerepet tölt be a felek közötti kooperációkban.

A GIRO fejleszti például a felek közötti átjárhatóságot biztosító folyamat- és üzenet- sztenderdeket, és természetesen a hatékony elszámolást és kiegyenlítést biztosító IT infrastruktúrát. Sok feladata van és lesz tehát a GIRO-nak is az AFR ökoszisztéma további fejlesztésében. A GIRO ezirányú erőfeszítései három fő téma köré csoportosulnak. A kooperáció, a nyitottság és a sztenderdizáció köré.

Hogyan, milyen eszközökkel tudja segíteni a GIRO a kooperációt?

dr. Selmeczi-Kovács Zsolt: A magyar bankrendszer, ahogy szinte minden fejlett ország bankrendszere farkasszemet néz a globális Bigtech-ek által jelentett fenyegetéssel. Megalapozottan számíthatunk arra, hogy a nemzeti és a nemzetek közötti szabályozás biztosítani fogja azt, hogy a versenyben minden szereplő azonos esélyekkel induljon.

De vajon elegendő lesz-e ez a szabályozói attitűd ahhoz, hogy a magyar bankok megőrizzék ügyfélbázisukat?

Erre a kérdésre a választ majd csak évek múlva fogjuk megkapni. De addig is a GIRO mindent megtesz annak érdekében, hogy megteremtse a lehető legideálisabb környezetet és infrastruktúrát ahhoz, hogy

a magyar bankok bizonyos területeken együttműködve, összefogva vegyék fel a versenyt a Bigtech vállalatokkal.

Tovább fejlesztjük az AFR funkcionalitásait és szabványait, modernizáljuk az InterGIRO1 elavult szabványrendszerét, erősítjük jelenlétünket az európai szabványosítási testületekben. De mindenekelőtt a GIRO legfőképp egy platformot biztosít a magyar bankok számára. Az együttműködés lehetőségének platformját. A platform nyitott. Nyitott az új szereplők és ötletek felé. És mindenekelőtt nyitott a konstruktív, multilaterális dialógusra.

Említetted, hogy az AFR ökoszisztéma fejlesztésében kiemelt szerepe van a nyitottság biztosításának. Mit jelent ez a GIRO esetén?

dr. Selmeczi-Kovács Zsolt: A nemzetközi trendeknek megfelelően a GIRO is arra törekszik, hogy megfeleljen az új piaci szereplők elvárásainak. Az új piaci szereplők azt várják el, hogy a klíringházak modern technológiákat, nemzetközi szabványokat alkalmazzanak és nyitottá tegyék a csatlakozást a klíringrendszerekhez.

A nyitottság azt jelenti, hogy nincsenek érdemi adminisztratív és árazási korlátok a csatlakozás során. A GIRO arra törekszik, hogy ezen elvárásoknak minél jobban meg tudjon felleni, ugyanakkor azt is biztosítania kell, hogy minden fejlesztés, változtatás versenysemleges legyen.

Különösen nagy a piaci igény a nyitásra a fizetési kérelem esetében. A fizetési kérelem szigorúan nézve nem fizetési mód vagy fizetési eszköz, hanem egy olyan folyamat, mely megkönnyíti a fizetések kezdeményezését. Önmagában a fizetési kérelem nem indukál pénzmozgást. A GIRO ezért már eddig is számos módon könnyítette meg a fizetési kérelmek közvetlen benyújtását a GIRO felé. Ezt a munkát a GIRO tovább folytatja, és a piaci igények alapján fejleszti tovább a fizetési kérelmek közvetlen benyújtási csatornáit.

Milyen további sztenderdizációra lenne szükség az azonnali fizetési rendszerre épülő ökoszisztéma fejlődése érdekében?

dr. Selmeczi-Kovács Zsolt: A sztenderdizáció a fizetési iparág egyik legfontosabb sarokköve. A sztenderdizáció csökkenti a költségeket, növeli a versenyt, növeli a biztonságot és segíti a pénzmosás elleni küzdelmet. A jelenlegi magyar fizetési piac fragmentált.

Az AFR mellett továbbra is jelentős a napközbeni fizetési rendszer forgalma és továbbra is használatban van az éjszakai elszámolást végző InterGIRO1 rendszer is. Ez a gazdaság szereplőinek, a fogyasztóknak azt jelenti, hogy háromféle átutalási sémával találkoznak, háromféle folyamatot kell érteniük, kezelniük. Ez semmiképp sem tekinthető egy ideális állapotnak.

A GIRO ezért a fizetési ökoszisztéma szereplőivel együttműködve arra törekszik és azon dolgozik, hogy ez mielőbb megváltozzon és csökkenjen a használatban álló fizetési sémák, fizetési rendszerek száma.

Ez az erőfeszítés várhatóan ahhoz is hozzá fog járulni, hogy Magyarországon az AFR legyen az elsődleges fizetési forma, a domináns sztenderd.

Összefoglalva tehát a GIRO egy a mostaninál is sokkal komplexebb, elterjedtebb és a kooperációt még magasabb szintre emelő AFR ökoszisztémát vízionál. Saját szolgáltatásait, tevékenységét, szervezetét pedig ennek a víziónak megfelelően fejleszti.

Címlapfotó forrása: GIRO Zrt.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!