Közel 10 ezer webshop csatlakozik az azonnali fizetéshez

Szerző: | 2021. 04. 26. | Azonnali fizetés, Digitális pénzügyek, Elektronikus fizetési megoldások, Összes hír, SimplePay

PayTechShow 4.0

A SimplePay a napokban kezdte el bekapcsolni közel 10 ezer webáruháznál az azonnali fizetést. A webáruházak külön fejlesztés nélkül, ugyanazon a felületen keresztül tudják kínálni ügyfeleiknek a bankkártyás fizetést és az azonnali átutalást a SimplePay új funkciójának, a fizetési előválasztó oldalnak köszönhetően. Megnéztük, hogyan működik az új SimplePay funkció.

Az OTP Mobil tavaly nyáron debütált az azonnali fizetési megoldásával, az Instant Transzferrel, amit első körben a SimplePay felületen tett elérhetővé. A társaság ekkor mutatta be a webáruházak számára kialakított QR-kódos, az ú.n. deeplinkes és a netbank alapú azonnali átutalást. Az Instant Transzfer teszteléséről korábban itt írtunk.

Mi az Instant Transzfer megoldás?

Az azonnali átutalásra épülő szolgáltatás, amellyel a kereskedők három fizetési módot, QR-kód, ú.n. deeplink és netbank alapú azonnali fizetést kínálhatnak vásárlóiknak az interneten. A QR-kód és a deeplink (mélyhivatkozás) alapú fizetési megoldásoknak köszönhetően nincs szükség az átutalási adatok manuális rögzítésére, a tranzakció végrehajtása mindössze a fizető fél jóváhagyását igényli.

A mobiltelefonról kezdeményezett tranzakciók esetében QR-kód beolvasására sincs szükség. A deeplink alapú megoldásnak köszönhetően a felhasználó automatikusan átirányításra kerül a mobilbanki applikációjába, ahol már csak a tranzakció jóváhagyására van szükség.

A kényelmi funkciók (QR-kód és deeplink alapú megoldás) mellett biztosított a hagyományos utalási tranzakciók kezelése is, így a fizető félnek lehetősége van netbanki/mobilbanki felületén keresztül is utalást végrehajtani. További részletek az „Azonnali fizetési megoldások – Új lehetőségek az elektronikus fizetésben” c. SimplePay kiadványban.

Az elmúlt hónapokban az OTP Mobil olyan megoldáson dolgozott, amelynek segítségével a webáruházak külön fejlesztés nélkül használhatják az Instant Transzfer megoldást. Ennek a fejlesztésnek az eredménye lett a fizetési előválasztó oldal, amelynek köszönhetően az azonnali fizetés a napokban közel 10 ezer webshopnál válik elérhetővé.

A SimplePay fizetőkaput használó webáruházaknál, kereskedőknél ugyanazon a felületen a bankkártyás fizetés mellett megjelenik az azonnali átutalás lehetősége is. A QR-kódos fizetést már nemcsak az OTP SmartBank, hanem a myRaiffeisen felhasználói is elérhetik. Kipróbáltuk, hogyan működik a fizetési előválasztó oldal az online vásárlók szemszögéből.

Így működik a fizetési előválasztó oldal

A Simplepay új funkciójával, a fizetési előválasztó oldallal a kosár összeállítását követően, a fizetési gombra kattintva találkozhatunk. Addig a vásárlás a webáruházban kialakított folyamatok szerint zajlik.

A tesztelésünket a SzínházTV weboldalán végeztünk, ahol színházi előadásokat nézhetünk távolról 4K HD minőségben. A tesztelés során a műsoron lévő előadások közül válogattunk és vettünk jegyet az egyik darabra. Az alábbi képen a SzínházTV oldala látható, miután összeállítottuk a kosarunkat és felkészültünk a fizetésre.
simplepay-fizetesi-elovalaszto-oldal

A fizetés gombra kattintva jutunk el a Simplepay fizetési előválasztó oldalra, ahol választhatunk a bankkártyás fizetés, valamint az azonnali átutalás fizetési módok közül. Erre a SimplePay felületre ugyanúgy jutunk el, mint a fizetési előválasztó oldal bevezetését megelőzően, a bankkártyás fizetés során. Most annyi változás történt a folyamatban, hogy előbb fizetési módot kell választanunk. Ha nem bankkártyával szeretnénk fizetni, hanem közvetlenül a bankszámlánkról, akkor erre az Azonnali utalás gombra kattintva van lehetőségünk.

A Bankkártyás fizetés gombra kattintva a fizetési folyamat a korábban megszokott módon megy tovább. Sokak számára az azonnali átutalás folyamata még ismeretlen lehet, ezért a következőkben ennek a lépéseit mutatjuk.

fizetes-elovalaszto-oldal-1

Amennyiben nem mobiltelefonról indítottuk a vásárlást, akkor választhatunk a QR-kód és a netbank alapú azonnali átutalások közül. Ha mobilról kezdeményeztük a vásárlást, akkor a deeplink és a netbank alapú azonnali átutalás jelenik meg. Jelenleg a deeplink alapú azonnali átutalás csak az OTP SmartBank felhasználók számára érhető el.

Ha az Átutalás netbankból gombra kattintunk, akkor a SimplePay oldaláról elnavigálhatunk a számlavezető bankunk netbanki oldalára, ahol a netbankba belépést követően hagyományos módon, az átutalási megbízás kitöltésével teljesíthetjük a fizetési kötelezettségünket.

A deeplink alapú azonnali átutalás annyiban különbözik az előző fizetési folyamattól, hogy nincs szükség az átutalási megbízás kitöltésére, mivel a netbankba belépést követően az átutalási megbízás automatikusan kitöltésre kerül. Ez a megoldás azon bankoknál érhető el, amelyek csatlakoztak az Instant Transzfer megoldáshoz. Jelenleg az OTP Bank ügyfelei használhatják ki a deeplink alapú átutalás előnyeit, ha rendelkeznek OTP SmartBank mobilalkalmazással.

Asztali gépről indított vásárlás esetén a választható azonnali fizetési módok

simplepay-fizetesi-elovaszto-oldal-teszt

Mobilról indított vásárlás esetén a választható azonnali fizetési

fizetesi-elovalaszto-simplepay-mobil

Ha a QR-kódos utalás gombra kattintunk, akkor a SimplePay fizetőfelületen megjelenik az átutalási megbízás indításához szükséges QR-kód. A QR-kód olvasására jelenleg az OTP Bank és a Raiffeisen Bank mobilbanki applikáció alkalmasak.

Ahogy azt korábban megírtuk, a többi bank is szabadon csatlakozhat az Instant Transzfer megoldáshoz. Ebben az esetben más bankok ügyfelei is fizethetnek kényelmesen és egyszerűen QR-kód, vagy deeplink alapú azonnali utalással.
fizetesi-elovaszto-oldal-simplepay-otpmobil-2

A QR-kód beolvasását (vagy a deeplink alapú megoldás kiválasztását) követően a mobilbanki alkalmazásban megjelenik az előre kitöltött átutalási megbízás, amelynek jóváhagyását követően teljesítettük fizetési kötelezettségünket a webáruház felé.

fizetesi-elovaszto-oldal-simplepay-otpmobil
fizetesi-elovalaszto-oldal-mobil-2

A sikeres azonnali átutalást követően a SimplePay fizetési felületéről automatikusan visszajutunk a webáruház felületére, ahol visszaigazolást kapunk a megrendelésünk sikerességéről.

Simplepay-sikeres-fizetes

Konklúzió

Az EU-ban az online fizetéseknél 2021. január 1-től kötelező alkalmazni a többlépcsős ügyfélazonosítást (ú.n. erős ügyfél-hitelesítést), amit a fent bemutatott folyamat során a mobilbanki alkalmazásba való belépéssel teljesít a felhasználó. Ha a felhasználó jellemzően nem mentett bankkártyás fizetési tranzakciókat hajt végre, akkor a QR-kód, vagy a deeplink alapú azonnali átutalás ügyfélélménye magasabb, mint a kártyaadatok megadásával járó bankkártyás fizetés.

A többlépcsős azonosítás folyamata is kevesebb lépésből áll a mobilbanki alkalmazáson keresztül történő azonosítás esetén, mivel kihagyásra kerül a kártyakibocsátó bank kötelező azonosítóválasztó felülete is.

A kereskedők számára 2021. január 1-től különösen felértékelődött azon fizetési megoldások jelentősége, amelyek képesek csökkenteni a kosárelhagyások számát. Végül, de nem utolsó sorban az sem egy elhanyagolható tény a kereskedőknek, hogy jelenleg az azonnali átutalás számukra alacsonyabb költséggel jár, mint a bankkártyás fizetés.

A FinTechZone kérdésére dr. Al-Absi Gáber, az OTP Mobil ügyvezető helyettese kiemelte, hogy

a jelenlegi átutalásokhoz képest az adminisztráció is jelentősen gördülékenyebb: az OTP Mobil szolgáltatásánál nincs szükség a beérkező utalások manuális feldolgozására, hiszen ezt a feladatot a SimplePay rendszere végzi el a kereskedő helyett. Előzetes méréseink alapján úgy látszik, hogy a vásárlók előszeretettel választják az Instant transzfer lehetőségét, és további növekedésre számítunk, amint szélesebb körben is ismertté válnak az opció előnyei.

Támogatott tartalom.

Címlapfotó forrása: OTP Mobil

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!