SimpleTrends
SimpleTrends

Közel 10 ezer webshop csatlakozik az azonnali fizetéshez

Szerző: | 2021. 04. 26. | Azonnali fizetés, Digitális pénzügyek, Elektronikus fizetési megoldások, Összes hír, SimplePay

FinTechShow-7.0

A SimplePay a napokban kezdte el bekapcsolni közel 10 ezer webáruháznál az azonnali fizetést. A webáruházak külön fejlesztés nélkül, ugyanazon a felületen keresztül tudják kínálni ügyfeleiknek a bankkártyás fizetést és az azonnali átutalást a SimplePay új funkciójának, a fizetési előválasztó oldalnak köszönhetően. Megnéztük, hogyan működik az új SimplePay funkció.

Az OTP Mobil tavaly nyáron debütált az azonnali fizetési megoldásával, az Instant Transzferrel, amit első körben a SimplePay felületen tett elérhetővé. A társaság ekkor mutatta be a webáruházak számára kialakított QR-kódos, az ú.n. deeplinkes és a netbank alapú azonnali átutalást. Az Instant Transzfer teszteléséről korábban itt írtunk.

Mi az Instant Transzfer megoldás?

Az azonnali átutalásra épülő szolgáltatás, amellyel a kereskedők három fizetési módot, QR-kód, ú.n. deeplink és netbank alapú azonnali fizetést kínálhatnak vásárlóiknak az interneten. A QR-kód és a deeplink (mélyhivatkozás) alapú fizetési megoldásoknak köszönhetően nincs szükség az átutalási adatok manuális rögzítésére, a tranzakció végrehajtása mindössze a fizető fél jóváhagyását igényli.

A mobiltelefonról kezdeményezett tranzakciók esetében QR-kód beolvasására sincs szükség. A deeplink alapú megoldásnak köszönhetően a felhasználó automatikusan átirányításra kerül a mobilbanki applikációjába, ahol már csak a tranzakció jóváhagyására van szükség.

A kényelmi funkciók (QR-kód és deeplink alapú megoldás) mellett biztosított a hagyományos utalási tranzakciók kezelése is, így a fizető félnek lehetősége van netbanki/mobilbanki felületén keresztül is utalást végrehajtani. További részletek az „Azonnali fizetési megoldások – Új lehetőségek az elektronikus fizetésben” c. SimplePay kiadványban.

Az elmúlt hónapokban az OTP Mobil olyan megoldáson dolgozott, amelynek segítségével a webáruházak külön fejlesztés nélkül használhatják az Instant Transzfer megoldást. Ennek a fejlesztésnek az eredménye lett a fizetési előválasztó oldal, amelynek köszönhetően az azonnali fizetés a napokban közel 10 ezer webshopnál válik elérhetővé.

A SimplePay fizetőkaput használó webáruházaknál, kereskedőknél ugyanazon a felületen a bankkártyás fizetés mellett megjelenik az azonnali átutalás lehetősége is. A QR-kódos fizetést már nemcsak az OTP SmartBank, hanem a myRaiffeisen felhasználói is elérhetik. Kipróbáltuk, hogyan működik a fizetési előválasztó oldal az online vásárlók szemszögéből.

Így működik a fizetési előválasztó oldal

A Simplepay új funkciójával, a fizetési előválasztó oldallal a kosár összeállítását követően, a fizetési gombra kattintva találkozhatunk. Addig a vásárlás a webáruházban kialakított folyamatok szerint zajlik.

A tesztelésünket a SzínházTV weboldalán végeztünk, ahol színházi előadásokat nézhetünk távolról 4K HD minőségben. A tesztelés során a műsoron lévő előadások közül válogattunk és vettünk jegyet az egyik darabra. Az alábbi képen a SzínházTV oldala látható, miután összeállítottuk a kosarunkat és felkészültünk a fizetésre.
simplepay-fizetesi-elovalaszto-oldal

A fizetés gombra kattintva jutunk el a Simplepay fizetési előválasztó oldalra, ahol választhatunk a bankkártyás fizetés, valamint az azonnali átutalás fizetési módok közül. Erre a SimplePay felületre ugyanúgy jutunk el, mint a fizetési előválasztó oldal bevezetését megelőzően, a bankkártyás fizetés során. Most annyi változás történt a folyamatban, hogy előbb fizetési módot kell választanunk. Ha nem bankkártyával szeretnénk fizetni, hanem közvetlenül a bankszámlánkról, akkor erre az Azonnali utalás gombra kattintva van lehetőségünk.

A Bankkártyás fizetés gombra kattintva a fizetési folyamat a korábban megszokott módon megy tovább. Sokak számára az azonnali átutalás folyamata még ismeretlen lehet, ezért a következőkben ennek a lépéseit mutatjuk.

fizetes-elovalaszto-oldal-1

Amennyiben nem mobiltelefonról indítottuk a vásárlást, akkor választhatunk a QR-kód és a netbank alapú azonnali átutalások közül. Ha mobilról kezdeményeztük a vásárlást, akkor a deeplink és a netbank alapú azonnali átutalás jelenik meg. Jelenleg a deeplink alapú azonnali átutalás csak az OTP SmartBank felhasználók számára érhető el.

Ha az Átutalás netbankból gombra kattintunk, akkor a SimplePay oldaláról elnavigálhatunk a számlavezető bankunk netbanki oldalára, ahol a netbankba belépést követően hagyományos módon, az átutalási megbízás kitöltésével teljesíthetjük a fizetési kötelezettségünket.

A deeplink alapú azonnali átutalás annyiban különbözik az előző fizetési folyamattól, hogy nincs szükség az átutalási megbízás kitöltésére, mivel a netbankba belépést követően az átutalási megbízás automatikusan kitöltésre kerül. Ez a megoldás azon bankoknál érhető el, amelyek csatlakoztak az Instant Transzfer megoldáshoz. Jelenleg az OTP Bank ügyfelei használhatják ki a deeplink alapú átutalás előnyeit, ha rendelkeznek OTP SmartBank mobilalkalmazással.

Asztali gépről indított vásárlás esetén a választható azonnali fizetési módok

simplepay-fizetesi-elovaszto-oldal-teszt

Mobilról indított vásárlás esetén a választható azonnali fizetési

fizetesi-elovalaszto-simplepay-mobil

Ha a QR-kódos utalás gombra kattintunk, akkor a SimplePay fizetőfelületen megjelenik az átutalási megbízás indításához szükséges QR-kód. A QR-kód olvasására jelenleg az OTP Bank és a Raiffeisen Bank mobilbanki applikáció alkalmasak.

Ahogy azt korábban megírtuk, a többi bank is szabadon csatlakozhat az Instant Transzfer megoldáshoz. Ebben az esetben más bankok ügyfelei is fizethetnek kényelmesen és egyszerűen QR-kód, vagy deeplink alapú azonnali utalással.
fizetesi-elovaszto-oldal-simplepay-otpmobil-2

A QR-kód beolvasását (vagy a deeplink alapú megoldás kiválasztását) követően a mobilbanki alkalmazásban megjelenik az előre kitöltött átutalási megbízás, amelynek jóváhagyását követően teljesítettük fizetési kötelezettségünket a webáruház felé.

fizetesi-elovaszto-oldal-simplepay-otpmobil
fizetesi-elovalaszto-oldal-mobil-2

A sikeres azonnali átutalást követően a SimplePay fizetési felületéről automatikusan visszajutunk a webáruház felületére, ahol visszaigazolást kapunk a megrendelésünk sikerességéről.

Simplepay-sikeres-fizetes

Konklúzió

Az EU-ban az online fizetéseknél 2021. január 1-től kötelező alkalmazni a többlépcsős ügyfélazonosítást (ú.n. erős ügyfél-hitelesítést), amit a fent bemutatott folyamat során a mobilbanki alkalmazásba való belépéssel teljesít a felhasználó. Ha a felhasználó jellemzően nem mentett bankkártyás fizetési tranzakciókat hajt végre, akkor a QR-kód, vagy a deeplink alapú azonnali átutalás ügyfélélménye magasabb, mint a kártyaadatok megadásával járó bankkártyás fizetés.

A többlépcsős azonosítás folyamata is kevesebb lépésből áll a mobilbanki alkalmazáson keresztül történő azonosítás esetén, mivel kihagyásra kerül a kártyakibocsátó bank kötelező azonosítóválasztó felülete is.

A kereskedők számára 2021. január 1-től különösen felértékelődött azon fizetési megoldások jelentősége, amelyek képesek csökkenteni a kosárelhagyások számát. Végül, de nem utolsó sorban az sem egy elhanyagolható tény a kereskedőknek, hogy jelenleg az azonnali átutalás számukra alacsonyabb költséggel jár, mint a bankkártyás fizetés.

A FinTechZone kérdésére dr. Al-Absi Gáber, az OTP Mobil ügyvezető helyettese kiemelte, hogy

a jelenlegi átutalásokhoz képest az adminisztráció is jelentősen gördülékenyebb: az OTP Mobil szolgáltatásánál nincs szükség a beérkező utalások manuális feldolgozására, hiszen ezt a feladatot a SimplePay rendszere végzi el a kereskedő helyett. Előzetes méréseink alapján úgy látszik, hogy a vásárlók előszeretettel választják az Instant transzfer lehetőségét, és további növekedésre számítunk, amint szélesebb körben is ismertté válnak az opció előnyei.

Támogatott tartalom.

Címlapfotó forrása: OTP Mobil

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

SimpleTrends konferencia

Simpletrends
Legújabb trendek az e-commerce, m-commerce, fintech, marketing és logiksztika témákban.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!