2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2021.06.04.

Az EU bemutatta a digitális tárca tervét

Szerző:

Kategóriák:

Az alkalmazás lehetővé tenné, hogy egyetlen online azonosítóval biztonságosan hozzáférhessünk magán- és közszolgáltatásokhoz az EU-ban. Az állampolgárok telefonjukon egyetlen kattintással igazolhatják majd személyazonosságukat és dokumentumokat oszthatnak meg európai digitális irattárcájukból – derült ki az EU szerdán bemutatott digitális tárca tervéből.

Az EU állampolgárai az online szolgáltatásokhoz nemzeti digitális személyazonosságuk révén férhetnek hozzá, amelyet Európa-szerte el fognak ismerni. Az óriásplatformoknak pedig a felhasználó kérésére el kell majd fogadniuk az európai digitális irattárcák használatát, például az életkor bizonyításához. Az európai digitális irattárca használatáról mindig a felhasználó dönthet majd – olvasható az Európai Bizottság oldalán.

Az európai digitális személyazonosság

  • Bárki számára elérhető lesz, aki használni kívánja: minden uniós polgár, lakos és vállalkozás, aki élni kíván az európai digitális személyazonosság lehetőségével, megteheti majd ezt.
  • Széles körben használható lesz: az európai digitális irattárcák széles körben használhatók lesznek a felhasználók azonosítására vagy bizonyos személyes igazoló dokumentumaik helyett a célból, hogy Unió-szerte hozzáférhessenek a köz- és magánszolgáltatásokhoz.
  • A felhasználók az adataik felett ellenőrzést gyakorolhatnak: az európai digitális irattárcák lehetővé fogják tenni az emberek számára, hogy eldöntsék, személyes adataik és tanúsítványaik mely aspektusait kívánják megosztani harmadik felekkel, és nyomon kövessék a megosztott adatokat. A felhasználói ellenőrzés biztosítja, hogy csak olyan információk kerülnek megosztásra, amelyeket feltétlenül meg kell osztani.

Forrás: Európai Bizottság

A digitális tárca tervének készítői a Financial Times-nak elmondták, hogy az alkalmazás többek között biztonságosan tárolná a fizetéshez szükséges adatainkat, jelszavainkat is, és lehetővé tenné mind a 27 ország állampolgárainak, hogy egyetlen digitális személyazonosítóval jelentkezzenek be az önkormányzatok webhelyeire vagy fizessenek közüzemi számlákat.

„Az európai digitális személyazonosság lehetővé fogja tenni számunkra, hogy minden tagállamban ugyanúgy intézzük ügyeinket, mint odahaza, s mindezt többletköltségek nélkül és akadálymentesen, legyen szó lakásbérlésről vagy bankszámlanyitásról valamely másik európai országban. Mindezt biztonságos és átlátható módon. Eldönthetjük például, hogy mennyi információt, kivel és milyen célból kívánunk megosztani magunkról. Ez egyedülálló lehetőség arra, hogy mindannyian megtapasztaljuk, mit is jelent Európában élni, és európainak lenni”

– mondta el Margrethe Vestager, a digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnök.

„A digitális tárca egyszerű, biztonságos és hatékony védelmet biztosítana számunkra az internet világában. Az állampolgároknak lehetőségük lesz arra is, hogy eldöntsék, mennyi adatot adnak ki magukról, miközben a Google és más szolgáltató nem engedik, hogy eldönthesd, mit akarsz átadni magadról” – osztották meg a terv készítői a Financial Times lappal.

Széfként is szolgálna a digitális tárca

Az egész EU-ra kiterjedő alkalmazás, amely ujjlenyomat- és retina-szkenneléssel is működne, digitális széfként is szolgálna, amelyben a felhasználók hivatalos dokumentumokat, például vezetői engedélyt tárolhatnak. Az EU-s digitális tárca használata nem lenne kötelező, de az alkalmazást választó állampolgárok élvezhetnék egy rendkívül biztonságos digitális ökoszisztéma előnyeit, amely ideális a világjárvány utáni élethez.

Az állampolgárok védelme érdekében az EU tisztviselői olyan rendszert kívánnak kialakítani, amely megakadályozná, hogy a felhasználói adatokhoz hozzáférő vállalatok bármilyen más kereskedelmi tevékenységhez, például új termékek forgalmazásához felhasználhassák azokat.

Jelenleg Brüsszel egyeztetéseket folytat a tagállamokkal, hogy iránymutatásokat adjon a digitális tárca bevezetésének műszaki szabványairól, amely várhatóan egy év múlva teljes mértékben működőképes lesz. A konzultációk keretében azt is vizsgálják, milyen akadályokat kell elhárítani az egyeséges EU-s digitális tárca megvalósítása elől – olvasható a Financial Times-ban.

Az EU tisztviselői azt remélik, hogy a járvány idején tapasztalt fokozott digitális eszközhasználat hozzájárul majd az új rendszer elterjedéséhez. A digitális tárca koncepció kidolgozói kiemelték, hogy az alkalmazás használói egyszerűbben férhetnek majd hozzá köz- és magánszolgáltatásokhoz. Például a külföldön autót bérlő személy a digitális tárcája segítségével igazolhatja személyazonosságát, amelyet követően megkapná a gépjármű elindításához szükséges elektronikus kulcsot – mindezt reptéri sorban állás nélkül.

„Az európai digitális irattárcák új lehetőséget kínálnak a különféle szolgáltatásokhoz szükséges adatok tárolására és használatára, a repülőtéren történő ellenőrzéstől kezdve a gépkocsibérlésig. A lényeg, hogy választási lehetőséget biztosítunk a fogyasztóknak, méghozzá egy európai választási lehetőséget. Ez európai nagy- és kisvállalataink javát is fogja szolgálni, mivel számos új szolgáltatást tudnak majd kínálni, lévén, hogy a javaslat biztonságos és megbízható személyazonossági szolgáltatás igénybevételére kínál lehetőséget”

– nyilatkozta Thierry Breton a tervek bemutatását követően.

Annak érdekében, hogy ez a lehető leghamarabb megvalósulhasson, a javaslatot ajánlás kíséri. A Bizottság felkéri a tagállamokat, hogy 2022 szeptemberéig hozzanak létre egy közös eszköztárat, és haladéktalanul kezdjék meg a szükséges előkészítő munkát. Ennek az eszköztárnak műszaki architektúrát, szabványokat és a bevált módszerekre vonatkozó iránymutatásokat kell tartalmaznia – olvasható az Európai Bizottság oldalán.

———————–

A témához kapcsolódó “Mobiltárcáktól az adattárcán át a szuperpénzig” és a “Mobiltárcák harca” c. előadások és kerekasztal beszélgetések megtekinthetők a PayTechShow 2.0 online videokonferencia platformon 2021.06.30-ig a résztvevők számára.

A “Magyarország elektronikus fizetési térképe” c. kiadványban pedig a témában Krahl Eszter (Nemzeti Adatvagyon Ügynökség, üzletfejlesztési igazgató) cikkét olvashatjátok az adatgazdaságról, Kazár Viktória (INLOCK, társalapító) cikkét pedig a “Szuperplatformoktól a szuperpénzig”.

Pixabay fotója a Pexels oldaláról

Címkék:
blank