2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2020.03.29.

Azonnali fizetési megoldásból lehet a koronavírus megfékezését segítő alkalmazás Magyarországon

Szerző:

Kategóriák:

Azonnali fizetési tranzakciók lebonyolításához fejlesztett rendszert egy magyar csapat, amit most a koronavírus elleni küzdelemben vetnének be. A rendszert fejlesztőkkel készített interjút a napokban az mfor.hu. Az ötletadó kínai Alipay megoldását február közepén vezették be és pillanatok alatt lecsapott rá a kínai állam.

Eredetileg olyan mobilfizetési megoldást fejlesztett a magyar csapat, amelyik alkalmas a QR-kód alapú és az NFC-s fizetésre, továbbá az elektronikus jegyek kezelésére. Ezt a megoldást használnák most a koronavírus elleni küzdelemhez, úgy mint, ahogy az Alipay QR-kód alapú mobilfizetési megoldását használták Kínában a járvány megfékezésére.

Kínában az Alipay mobilfizetési megoldását kiegészítették egy új funkcióval, ami által lehetővé vált az állampolgárok egészségügyi állapotának nyilvántartása és egyedi azonosítása.

Február közepén jelentette be az Alipay, hogy a kínai kormánnyal együttműködve színes QR-kódot vetnek be a koronavírus terjedésének nyomon követésére. A bejelenést követően a WeChat is elindította a hasonló megoldását – olvasható a Reuters jelentésében.

Hack The Crisis Hungary – Szükségünk van Rád!

Indul a Hack The Crisis Hungary!hadrendbe állnak a magyar fejlesztők!

Április 3-5. között rendezik a 48 órás ONLINE Hackathont. Célja, hogy a fejlesztők gyors megoldásokat szállítsanak a frontvonalban szolgálók, bajbajutottak számára. Ha fejlesztő vagy, csatlakozz Te is!

Legyél a szakértőnk, mentorunk! Ha szeretnél aktívan tenni azért, hogy a koronavírus okozta krízist kezeljük, itt a lehetőség! A Hack The Crisis fejlesztői versenyen (hackathonon) vannak, akik ötleteikkel és munkájukkal csodákat építenek, de nekik is szükségük van időnként egy-egy jótanácsra. Itt segíthetsz Te!

Ha tech cégnél dolgozol vagy a következő területeken egyikében – egészségügy, oktatás, vállalkozásfejlesztés, közösségépítés, pénzügy –  jártas vagy, segítsd a fejlesztőket, akik 48 óra alatt mindent megtesznek, hogy értékes megoldásokat tegyenek az asztalra. Jelentkezz most!

Színes QR-kódokkal segítették a koronavírus megfékezését Kínában

Az Alipay és a WeChat színes QR-kódos megoldások lényege, hogy a felhasználók egy online űrlapon keresztül megadhatják, milyen betegségre utaló tüneteik van, továbbá a személyazonosító számukat.

Az űrlap kitöltését követően a felhasználó egy színes QR-kódot kap, ami jelzi az egészségi állapotát a mobilalkalmazásban.

A vörös QR-kóddal rendelkező felhasználókat arra utasítják, hogy 14 napig maradjanak karanténban, és rendszeresen jelentkezzenek be a DingTalk segítségével (szerk.: amelyen keresztül ellenőrzik, valóban nem hagyták el otthonukat).

A sárga kóddal rendelkező felhasználókat arra kérik, maradjanak otthon 7 napig, míg a zöld kóddal rendelkező felhasználók szabadon mozoghatnak.

A kínai állampolgárokat az utazási ellenőrző pontokon, például vasútállomásokon kérhetik arra, hogy mutassák fel a mobiltelefonjukban lévő színes QR-kódjukat. Volt olyan kínai lakos, aki arról számolt be, hogy a szupermarketbe csak azt követően léphetett be, miután felmutatta a QR-kódját – olvasható a Reuters írásában.

„…a WeChat alkalmazáson belül most már – miután a nevükhöz és a személyi igazolványszámukhoz kapcsolt QR-kódot generált nekik az app – lehetőségük van a felhasználóknak valós időben tájékozódni arról, hogy mennyire állnak közeli kapcsolatban olyan emberekkel (például családtagokkal, munkatársakkal, tanulótársakkal), akik bizonyosan vagy nagy valószínűséggel koronavírus-fertőzöttek lehetnek.”

– írja az azonnali.hu.

Koma App munkanéven fut a magyar megoldás

A fejlesztőkkel készített mfor.hu interjúból kiderül, hogy a

„sikeres nemzetközi tapasztalatokra alapozva mobilapplikációs platformunk képessé vált a WHO iránymutatásai alapján a teszteredmények gyűjtését, regisztrálását, valamint a felhasználók valós idejű nyilvántartását és tájékoztatását megvalósítani.”

A mobilalkalmazásnak a Koma App nevet adták, ami másfél perc alatt könnyen regisztrálható. A mobilalkalmazás az alábbi funkciókat biztosítja:

  • anonimizálva, de valós időben lehetővé teszi a fertőzésveszélynek kitett helyszínek térképes megjelenítését,
  • a koronavírus elleni hatékony nyilvántartó, azonosító és ellenőrző funkciókat,
  • a felhasználók regisztrációja révén előálló adatbázis segíti az egészségügyi dolgozók munkáját,
  • integrált utalványkezelő funkciója révén segítséget nyújt közösségi kezdeményezések támogatásához,
  • társadalmi összefogást és a helyi gazdasági élet működését támogató funkciókat.

A fejlesztők hamarosan indítják a pilot projektet limitált számú önkéntes felhasználóval és várhatóan a jövő héten már a működési tapasztalatokról is többet megtudhatunk majd.

Akik szeretnének kapcsolatba lépni a fejlesztőkkel, itt tehetik meg: info@koma.network e-mail címen.

Az interjú forrása: mfor.hu
Címlapfotó: pixabay.com

Címkék: