PayTechShow 4.0

Azonnali fizetési megoldásból lehet a koronavírus megfékezését segítő alkalmazás Magyarországon

írta | 2020. 03. 29. | Azonnali fizetés, Digitális pénzügyek, Hack The Crisis Hungary, Összes hír

PayTechShow 4.0

Azonnali fizetési tranzakciók lebonyolításához fejlesztett rendszert egy magyar csapat, amit most a koronavírus elleni küzdelemben vetnének be. A rendszert fejlesztőkkel készített interjút a napokban az mfor.hu. Az ötletadó kínai Alipay megoldását február közepén vezették be és pillanatok alatt lecsapott rá a kínai állam.

Eredetileg olyan mobilfizetési megoldást fejlesztett a magyar csapat, amelyik alkalmas a QR-kód alapú és az NFC-s fizetésre, továbbá az elektronikus jegyek kezelésére. Ezt a megoldást használnák most a koronavírus elleni küzdelemhez, úgy mint, ahogy az Alipay QR-kód alapú mobilfizetési megoldását használták Kínában a járvány megfékezésére.

Kínában az Alipay mobilfizetési megoldását kiegészítették egy új funkcióval, ami által lehetővé vált az állampolgárok egészségügyi állapotának nyilvántartása és egyedi azonosítása.

Február közepén jelentette be az Alipay, hogy a kínai kormánnyal együttműködve színes QR-kódot vetnek be a koronavírus terjedésének nyomon követésére. A bejelenést követően a WeChat is elindította a hasonló megoldását – olvasható a Reuters jelentésében.

Hack The Crisis Hungary – Szükségünk van Rád!

Indul a Hack The Crisis Hungary!hadrendbe állnak a magyar fejlesztők!

Április 3-5. között rendezik a 48 órás ONLINE Hackathont. Célja, hogy a fejlesztők gyors megoldásokat szállítsanak a frontvonalban szolgálók, bajbajutottak számára. Ha fejlesztő vagy, csatlakozz Te is!

Legyél a szakértőnk, mentorunk! Ha szeretnél aktívan tenni azért, hogy a koronavírus okozta krízist kezeljük, itt a lehetőség! A Hack The Crisis fejlesztői versenyen (hackathonon) vannak, akik ötleteikkel és munkájukkal csodákat építenek, de nekik is szükségük van időnként egy-egy jótanácsra. Itt segíthetsz Te!

Ha tech cégnél dolgozol vagy a következő területeken egyikében – egészségügy, oktatás, vállalkozásfejlesztés, közösségépítés, pénzügy –  jártas vagy, segítsd a fejlesztőket, akik 48 óra alatt mindent megtesznek, hogy értékes megoldásokat tegyenek az asztalra. Jelentkezz most!

Színes QR-kódokkal segítették a koronavírus megfékezését Kínában

Az Alipay és a WeChat színes QR-kódos megoldások lényege, hogy a felhasználók egy online űrlapon keresztül megadhatják, milyen betegségre utaló tüneteik van, továbbá a személyazonosító számukat.

Az űrlap kitöltését követően a felhasználó egy színes QR-kódot kap, ami jelzi az egészségi állapotát a mobilalkalmazásban.

A vörös QR-kóddal rendelkező felhasználókat arra utasítják, hogy 14 napig maradjanak karanténban, és rendszeresen jelentkezzenek be a DingTalk segítségével (szerk.: amelyen keresztül ellenőrzik, valóban nem hagyták el otthonukat).

A sárga kóddal rendelkező felhasználókat arra kérik, maradjanak otthon 7 napig, míg a zöld kóddal rendelkező felhasználók szabadon mozoghatnak.

A kínai állampolgárokat az utazási ellenőrző pontokon, például vasútállomásokon kérhetik arra, hogy mutassák fel a mobiltelefonjukban lévő színes QR-kódjukat. Volt olyan kínai lakos, aki arról számolt be, hogy a szupermarketbe csak azt követően léphetett be, miután felmutatta a QR-kódját – olvasható a Reuters írásában.

„…a WeChat alkalmazáson belül most már – miután a nevükhöz és a személyi igazolványszámukhoz kapcsolt QR-kódot generált nekik az app – lehetőségük van a felhasználóknak valós időben tájékozódni arról, hogy mennyire állnak közeli kapcsolatban olyan emberekkel (például családtagokkal, munkatársakkal, tanulótársakkal), akik bizonyosan vagy nagy valószínűséggel koronavírus-fertőzöttek lehetnek.”

– írja az azonnali.hu.

Koma App munkanéven fut a magyar megoldás

A fejlesztőkkel készített mfor.hu interjúból kiderül, hogy a

„sikeres nemzetközi tapasztalatokra alapozva mobilapplikációs platformunk képessé vált a WHO iránymutatásai alapján a teszteredmények gyűjtését, regisztrálását, valamint a felhasználók valós idejű nyilvántartását és tájékoztatását megvalósítani.”

A mobilalkalmazásnak a Koma App nevet adták, ami másfél perc alatt könnyen regisztrálható. A mobilalkalmazás az alábbi funkciókat biztosítja:

  • anonimizálva, de valós időben lehetővé teszi a fertőzésveszélynek kitett helyszínek térképes megjelenítését,
  • a koronavírus elleni hatékony nyilvántartó, azonosító és ellenőrző funkciókat,
  • a felhasználók regisztrációja révén előálló adatbázis segíti az egészségügyi dolgozók munkáját,
  • integrált utalványkezelő funkciója révén segítséget nyújt közösségi kezdeményezések támogatásához,
  • társadalmi összefogást és a helyi gazdasági élet működését támogató funkciókat.

A fejlesztők hamarosan indítják a pilot projektet limitált számú önkéntes felhasználóval és várhatóan a jövő héten már a működési tapasztalatokról is többet megtudhatunk majd.

Akik szeretnének kapcsolatba lépni a fejlesztőkkel, itt tehetik meg: info@koma.network e-mail címen.

Az interjú forrása: mfor.hu
Címlapfotó: pixabay.com

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!